Kotimaa

Ava­ruus­täh­ti­tie­teen eme­ri­tusp­ro­fes­so­ri Esko Valtaoja: "Tiede tahtoo usein jäädä kaiken melskaamisen ja politikoinnin jalkoihin"

Avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaojan mukaan tiede ei ole mikään hämäräperäinen ideologia, vaan faktojen keräämistä maailmasta.
Kotimaa 6.12.2019 21:56
Vanessa Valkama

Tieto ja yhteiskunnallinen keskustelu tämän vuoden Linnan juhlien teemana.

Avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaojan mielestä on erinomaista, että tieto ja yhteiskunnallinen keskustelu on otettu tämän vuoden Linnan juhlien teemaksi.

– Tieto tahtoo usein jäädä kaiken melskaamisen ja politikoinnin jalkoihin. Kuitenkin tiedon varaan koko nykyinen maailmamme perustuu. Esimerkiksi politiikassa on mahdotonta tehdä oikeita päätöksiä, jos ei ole oikeaa tietoa. Olen todella iloinen tästä teemasta, Valtaoja sanoi.

Valtaoja on myös iloinen siitä, että tuoreen tiedebarometrin mukaan suomalaisten luottamus tieteeseen on vain keskimäärin koko ajan kasvanut.

– Ja usko hömppäuskomuksiin on pienentynyt.

Se Valtaojasta on huolestuttavaa, että puolet perussuomalaisten kannattajista ei tiedebarometrin mukaan luottanut tieteeseen.

– Tiede ei ole mikään hämäräperäinen ideologia, vaan faktojen keräämistä maailmasta. Jos meillä ei ole tositietoa maailmasta, on mahdotonta tehdä järkeviä päätöksiä ihan riippumatta, mihin puolueeseen kuuluu.

Filosofi Esa Saarisen mukaan Yhdysvallat huono malli

Filosofi Esa Saarisenkin mielestä teema on hienosti valittu tässä hetkessä.

– Maailmalla on paljon virtausta, joka vie ihmiset irti tiedosta. Se on huono niin yhteiskunnan kuin yksilön kannalta.

Filosofi Esa Saarisen mukaan Suomessa luotetaan tietoon ja tieteeseen toisin kuin Amerikassa.s

Saarisen mielestä räikein esimerkki siitä nykyisin on Yhdysvallat. Suomessa hänen mielestään tieteeseen ja tietoon luotetaan.

– Suomalaisilla on mielestäni suhteellisuudentajua ja valheen kanssa eläminen ei ole suomalaisittain houkuttelevaa.

Tieto on ihmisen paras väylä rakentaa kestävää tulevaisuutta. Syventävä ymmärrys syntyy tiedosta ja se on mahdollisuus löytää ratkaisuja uhkiin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tietoa pitäisi todellakin saada varsinkin päättäjiin ja yhteiskunnan johtoeliittiin nyt vallassaolevan taikauskon ja pohjattoman ahneuden ja riiston tilalle. Jos sitä ei saada ja äkkiä, on Suomen täystuho varmistettu jo hyvinkin pian. Ja sitähän ei saada, ei poliittinen ja rahaeliitti luovu mistään vaan kaikkea pitää saada aina vain lisää ja lisää sortamalla heitä, joita sortamaan pystyvät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä enempi pitäis tiedon perusteella tehdä päätöksiä muunmuassa luontoon ja vesistöihin liittyen. Nyt raha ratkaisee eikä tieto ja tiede pärjää tässä kilpailussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin... eipä siitä nyt niin hirveästi ole aikaa kun luultiin että maapallo on kuin pannukakku ja reunalta voi pudota!! No onhan siitä nyt menty tiedossa eteenpäin, mutta kyllä vielä tutkittavaa riittää tuleville sukupolville, ja hyvä niin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perussuomalaiset on hyvä esimerkki kuinka kalastellaan ääniä kun tehdään asiat niinku ihmis poloset haluaa. Mutta vastuuta ei oteta ja mennä tiedon ja faktan mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi kurkistelee avaruuteen hakien totuutta valovuosien takaa ja toinen selostaa kansalle epäselviä filosofioita. Noh, näillä kai sitten on mentävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

48
Yli 600 Stora Enson Oulun tehtaalla työskentelevää henkilöä osallistuu lakkoon – "Me olemme sitä mieltä, että talkootyön pitää nyt loppua"
29
Mestarivalmentaja Kari Jalonen sai kenkää SC Bernistä – edelliskausien menestys ei paljon painanut
26
Surkea ajokeli aiheutti kilometrien mittaiset seisahtelevat jonot Pohjantien aamuliikenteessä
21
Koronaviruksen kuolonuhrien määrä nousi yli sataan – ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustamista Wuhaniin ja Hubein maakuntaan
15
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
11
Sähköautoilijan kokemattomuus ja latausongelmat kostautuivat maantiellä, Helsinki–Vaasa-väli venyi 14 tuntiin – Näin käytetty ja halpa täyssähköauto toimii Suomen talvessa Tilaajille
10
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image