Kotimaa

Avaruussää myrskyää – suuri re­von­tu­li­näy­tös nähdään ehkä torstain vastaisena yönä

Revontulet saattavat loimuta Oulun taivaalla torstain vastaisena yönä. KUVA: Heikki Ketola
Kotimaa 6.9.2017 17:58 | Päivitetty 6.9.2017 18:18
Kaleva

Avaruudessa on menossa parhaillaan avaruusmyrsky, joka näkyy Suomessa todennäköisesti komeina revontulinäytöksinä, kertoo Ilmatieteen laitos. Vastaavanlaisia häiriöitä tapahtuu avaruudessa noin kerran vuodessa. Revontulinäytöksen odotetaan alkavan torstain vastaisena yönä.

Ilmatieteen laitoksen tiedotteessa kerrotaan, että Auringon pinnalla on näkynyt hyvin suuri, vakaa auringonpilkku reilun viikon ajan. Suuri pilkku sai viime viikon lopulla nopeasti kasvavan, rasavillin pilkun kaverikseen. Pilkkurypäs on kasvattanut kokoaan, ja se on roihunnut maanantaista lähtien muutaman tunnin välein.

Maanantaina pilkkuryhmässä havaittiin roihupurkaus, joka synnytti Auringon koronan massapurkauksen. Avaruustutkijoiden mukaan massapurkauksen odotetaan saavuttavan Maan magneettikehän keskiviikkoiltana tai torstain vastaisena yönä. Massapurkauksen saapumista on kuitenkin vaikea ennustaa. On siis mahdollista, että se saapuu Maan magneettikehään myöhemmin, ja parhaat revontulet nähdään perjantain vastaisena yönä.

Sääennusteiden mukaan torstain vastainen yö on Pohjois-Suomessa monin paikoin selkeä, joten revontulia on mahdollista nähdä. Perjantain vastaisen yön ennustetaan olevan pilvinen ja sateinen.

Katso paikkakuntakohtainen ennuste Kalevan Sää-sivulta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

140
Puheenaihe: Torjuuko Ruotsi koronaa viisaammin kuin Suomi? "Tämä on sellainen kysymys, johon en voi vastata kyllä tai ei"
57
Omistajaohjausministeri Tuppurainen patistaa kohtuuteen johdon palkkioissa kriisissä: "On oikein, että myös johto osallistuu taakanjakoon"
42
Suomen syntyvyys lähti alkuvuoden 2020 aikana nousuun vuosikymmenen mittaisen laskun jälkeen – "Jatkosta ei voi tietää", Väestöliiton johtaja huomauttaa
39
Koronakauden uudet tuulet apteekeissa: Nyt lääkkeet voi Oulun seudulla tilata autoon tai kotiin, lääkkeitä kuskataan jopa jalan – jotkut ovat yrittäneet ostaa koronalääkettä
35
Ensimmäinen koronakuolema Pohjois-Pohjanmaalla, Suomessa kuolleita yhteensä yhdeksän – OYSin 15 työntekijää ja kolme ensihoitajaa altistunut koronalle
30
Poliisi käännytti päivän aikana yli 600 autoilijaa – useat yrittäneet päästä rajan ylitse ilman välttämätöntä tarvetta
22
Pääkaupunkiseudulla asuva mies ajoi huumepäissään Oulun keskustassa – autosta löytyi huumeita, laiton patukka ja eteläsuomalainen nainen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Nyt ei ole oikea aika revitellä pörssisijoituksilla?

Eihän se mitään ahneutta ole, päinvastoin, sijoittaminen koituu kaikkien hyödyksi Lue lisää...
nyt sijoittamaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image