Kotimaa

Au­to­toi­mit­ta­jan kolumni: Hävettää kuulua siihen ikäluokkaan ja sukupuoleen, joka ivaa nuorten huolta – Greta Thunberg huutaa, koska me aikuiset emme toimi

Kotimaa 28.9.2019 8:00
Kari Pitkänen
Lännen Median liikennetoimittaja Kari Pitkänen KUVA: ERIIKA AHOPELTO

Iloinen nuori tyttö. Minäkin tiesin 16-vuotiaana kaikesta kaiken. Ilmastosodan söpö soturi. Näillä pilkkasanoilla donaldtrumpit, jussihalla-ahot ja lasselehtiset ympäri maailman ovat yrittäneet nollata ja vaimentaa tämän hetken tunnetuimman ruotsalaisen.

Greta Thunberg ei vaikene, onneksi. Hän huutaa, koska aikuiset eivät toimi. Me aikuiset emme toimi.

Luontoa ja elämän edellytyksiä tuhotaan, raivataan, poltetaan, myrkytetään ja pilataan nyt niin monin tavoin, että ihmisten ollessa kohteena toiminta täyttäisi kevyesti kansanmurhan tai joukkotuhon määritelmät.

Kuulun siihen sukupolveen, joka vielä sai lahjaksi suhteellisen elinkelpoisen planeetan. Elinikäni aikana lajikato on kiihtynyt, meret muovitettu, metsät raivattu ja ilmasto pilattu.

Olemme onnistuneet nostamaan elintasoa ja parantamaan terveyttä, mutta maapallon tilan suhteen perintömme on surkea. Sitäkin enemmän hävettää kuulua siihen ikäluokkaan ja sukupuoleen, joka nyt avoimesti tahtoo ivata nuorten surua ja huolta luonnon ja oman tulevaisuutensa edellytyksistä.

On turha niuhottaa näillä palstoilla parin desin polttoainesäästöistä samaan aikaan, kun sademetsä palaa. Brasilian Jair Bolsonaro on konkreettisesti osoittanut, miten vaarallista yhden ihmisen holtiton machoilu voi olla koko planeetan tulevaisuudelle.

Maailma on täynnä epäpäteviä johtajia, poliitikkoja, uskonnollisia kiihottajia, palstanpitäjiä, kommentaattoreita ja sellaisiksi pyrkiviä, jotka tietoisesti valehtelevat meille ilmastoasioissa.

Oli sykähdyttävää ja suorastaan liikuttavaa seurata Tampereella maaliskuussa nuorten ilmastomarssia, jossa nuorin poikani oli mukana. Toivon, että pian toisella vuosikymmenellä olevat lapsenlapseni vielä seuraavat Gretan esimerkkiä.

Nuorille on turha selittää, ettei mitään hätää ole. Heille on turha väittää, ettei ihmisellä ole lämpenemiseen osuutta. Heidän auktoriteettinsa ovat jo toiset kuin omamme, ja he tulevat muuttamaan maailman.

Liitytään samaan rintamaan. Je suis Greta!

Hän huutaa, koska aikuiset eivät toimi. Me aikuiset emme toimi. Toivon, että lapsenlapseni vielä seuraavat Gretan esimerkkiä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (312)

Eikös hiilidioksiidi ole hyvä kasveille. On kuulunut sellaista puhetta. Silloinhan kasvien syöjille riittäis ruokaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lännen median liikennetoimittaja Pitkänen liittyy näköjään siihen ruotsalaistytön palvojien joukkoon, joka vähät välittää tytön henkisen ja fyysisen terveyden tilasta. No maailman sivu on jätä perässäjuoksijoita ollut. Mutta mitä he ovat aikaansaaneet, se on eri juttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno kirjoitus. Nyt kaivataan suoraselkäisyyttä. Kun ilmastonmuutoksesta on kuultu 30 vuotta, muttei ole tehty mitään, on pakko toimia nopeasti ja tehokkaasti. Se on velvollisuutemme tulevia sukupolvia kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esitaistelun jatko:
Nuorilta kerätään pois kännykät ja läppärit ja kaikki muovituotteet, motskarit, mopot ja mopoautot ja muut autot, ajokortit takavarikkoon.
Ei viikkorahoja, nälkäpalkalla istuttamaan puita, ekana omalle nurmikon pläntilleen, jonka saavat ostaa käypään hintaan. Fossiilisten polttoaineitten totaalikielto. Ei kuljetuksia harrastuksiin, kouluun eikä muuallekaan, kävelkööt.
Ei rock-festareita eikä muitakaan vastaavia.
Ruuaksi puuroa ja porkkanoita, ei lihaa eikä maitoa.
Tupakit ja nuuskat sekä kahvi, tee, kaakao ja mausteet sekä eksoottiset hedelmät myös pois, ne on tuotettu kehitysmaissa, jossa nähdään nälkää, kun ei niitten sijasta viljellä viljaa.
Nuo nyt ensalkuun, pienikin valitus johtaa sanktioihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuorilta kiellettäköön myös läheisempi kanssakäyminen. Se johtaa loppujen lopuksi vain lasten syntymiseen, mikä kuormittaa maapalloa.
Lemmikkieläimet kissat ja koirat syövät valtavasti lihaa, joten nuorten ja lasten lemmikit lopetetaan välittömästi.
Lapsilta ja nuorilta riistetään halinallet yms. kun ne on tehty keinokuiduista, joista lähtee mikromuoveja.
Burgerit ja mäkkärit yms. suljetaan liian vaarallisia, lapset ja nuoret altistuvat lihaisten roskaruokien ostamiselle.
Myös kaikki lateksituotteet kuten kondomit kielletään nuorilta, kumipuitten pelastamiseksi.
Nuorilta kielletään kalastus; kalat saattavat sisältää mikromuoveja, ja se ei ole hyväksi lasten ja nuorten elimistölle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, mitä olet Kari Pitkänen muuta tehnyt kuin ollut huolissasi? Oletko jo luopunut polttoaineiden käytöstä ja liikut vain lihasvoimin? Elät 1700 luvun elintasoa, vai oletko vaan huolissasi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastohysteriaa on ollut kautta vuoskymmenien. Ensin jäädytään, sitten lämmetään, milloin mitäkin. Tuon hysteria-energian voisi käyttää johonkin muuhun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Gretan suorittama reissu on puhdas luksusveneiden (hinta yli 4.000.000€) markkinointikampanja. Ilmastotekona se on ala-arvoinen, koska paluumatkan miehistö lensi New Yorkiin noutamaan venettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyinen ilmastotiede on yhden kortin varaan rakennettua uskomustiedettä.

Koko teoria on sen väitteen varassa, että maapallon ilmastoa säätelisi hiilidioksidi. Jos tämä kumotaan kiistatta tieteellisesti, niin mitä jää jäljelle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama pätee painovoimateoriaan. Jos se kumotaan tieteellisesti, niin silloin maapallo ei voi kiertää aurinkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maapallo kiertää aurinkoa teorioista riippumatta. Todellisuutta ei voi muuttaa teorioilla muussa kuin ilmastotieteessä. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä tiedät, että maapallo kiertää aurinkoa? Koska mittalaitteet niin kertovat. Miksi et siis hyväksy mittalaitteita, jotka kertovat maapallon lämpenevän historian nopeinta tahtia...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkkaan ottaen maapallo ei oikeastaan kierrä aurinkoa, vaan seurailee sitä venkulalla kierremäisellä radalla kohti Andromedaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos vertailu suoritetaan tuhansien vuosien ajalta niin maapallon keskilämpötila on laskusuunnassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olenko väittänyt kieltäväni ilmaston lämpenemisen? En todellakaan ole! Tästä on paljon mittaussarjoja, jotka tosin poikkeavat melko lailla toisistaan, mutta kaikki ovat näyttäneet lämpenemistä.

Alan viimeaikaisten todisteiden valossa olla vakuuttunut siitä, että lämpeneminen ei johdu hiilidioksidista kuin ehkä pieneltä osin. Jokin muu tekijä on pääosassa ja se todennäköisesti on ihan luonnollinen tekijä. Ilmastohihhulit vetävät yhtäläisyysmerkin lämpenemisen ja hiilidioksidin väliin. Tästä heidät helposti tunnistaa.

Eikä lämpeneminen edes ole historian nopeinta. Se on aika kaukana siitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kommentoija niinpä alitti kyllä itsensä ja totaalisesti. Olisiko nyt aika viimein herätä ja myöntää itselle se tosiasia, että et ole kykenevä tämänkaltaisten asioiden ymmärtämiseen. Noloa, tosi noloa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmaston lämpenemistä säätelevät rakentaminen, metsien hakkuut, pellot ja kaikenlainen lämpösäteilyn absorboiva pinta. CO2 on vitsi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (312)

Uutisvirta

22:22
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
22:11
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan: Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa, Ruotsissa peruttu kiinalaisten ryhmien matka Norrbotteniin
21:42
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä
20:57
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
19:51
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
19:48
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
19:40
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"
120
Oulussa aletaan jakaa paketteja sähköavusteisella konttipyörällä Armadillolla – pyörä vie alle kolmasosan jakeluauton vaatimasta tilasta
82
Oulun teatterissa huolestuttiin kaupungille konsulttiselvityksessä ehdotetuista satojen tuhansien eurojen leikkauksista – säästöt johtaisivat kurjistumisen kierteeseen, teatterin johto varoittaa
45
Kahden kiinalaisen turistin epäillään kantavan koronavirusta Ivalossa – ylilääkäri: "Voi olla ihan tavallinen tauti"
43
Kauppakortteli Pekurin ylimpään kerrokseen tulee uusi ravintola – ovet avataan maalikuussa
36
Oulun yliopistoon tulee itseohjautuva Toyota, jota hyödynnetään ohjelmistojen kehittämisessä – autossa voi olla jopa 200 miljoonaa riviä koodia
32
Iltalehti: Hallitus valmistelee korotusta lapsilisiin
25
Seitsenkertainen Suomen mestari ja Sotkamon Jymyn pelaajalegenda Jimi Heikkinen liittyy ensi kaudeksi Lipon joukkueeseen ja heti taustaorganisaatioon – "Olen nöyrän innoissani"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono aluksi seuraavissa Lapin kunnissa: Inari ja Utsjoki lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Henkilö joka suostuu ottamaan vastaan vain osa-aikatyötä

Se aika, että ihminen elää vain työstä ja työlle on ohi. Huonosti on sellaisella ihmisellä asiat, jolla ei muuta ole kui... Lue lisää...
PORHO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image