Kotimaa

Au­to­toi­mit­ta­jan kolumni: Hävettää kuulua siihen ikäluokkaan ja sukupuoleen, joka ivaa nuorten huolta – Greta Thunberg huutaa, koska me aikuiset emme toimi

Kotimaa 28.9.2019 8:00
Kari Pitkänen
Lännen Median liikennetoimittaja Kari Pitkänen KUVA: ERIIKA AHOPELTO

Iloinen nuori tyttö. Minäkin tiesin 16-vuotiaana kaikesta kaiken. Ilmastosodan söpö soturi. Näillä pilkkasanoilla donaldtrumpit, jussihalla-ahot ja lasselehtiset ympäri maailman ovat yrittäneet nollata ja vaimentaa tämän hetken tunnetuimman ruotsalaisen.

Greta Thunberg ei vaikene, onneksi. Hän huutaa, koska aikuiset eivät toimi. Me aikuiset emme toimi.

Luontoa ja elämän edellytyksiä tuhotaan, raivataan, poltetaan, myrkytetään ja pilataan nyt niin monin tavoin, että ihmisten ollessa kohteena toiminta täyttäisi kevyesti kansanmurhan tai joukkotuhon määritelmät.

Kuulun siihen sukupolveen, joka vielä sai lahjaksi suhteellisen elinkelpoisen planeetan. Elinikäni aikana lajikato on kiihtynyt, meret muovitettu, metsät raivattu ja ilmasto pilattu.

Olemme onnistuneet nostamaan elintasoa ja parantamaan terveyttä, mutta maapallon tilan suhteen perintömme on surkea. Sitäkin enemmän hävettää kuulua siihen ikäluokkaan ja sukupuoleen, joka nyt avoimesti tahtoo ivata nuorten surua ja huolta luonnon ja oman tulevaisuutensa edellytyksistä.

On turha niuhottaa näillä palstoilla parin desin polttoainesäästöistä samaan aikaan, kun sademetsä palaa. Brasilian Jair Bolsonaro on konkreettisesti osoittanut, miten vaarallista yhden ihmisen holtiton machoilu voi olla koko planeetan tulevaisuudelle.

Maailma on täynnä epäpäteviä johtajia, poliitikkoja, uskonnollisia kiihottajia, palstanpitäjiä, kommentaattoreita ja sellaisiksi pyrkiviä, jotka tietoisesti valehtelevat meille ilmastoasioissa.

Oli sykähdyttävää ja suorastaan liikuttavaa seurata Tampereella maaliskuussa nuorten ilmastomarssia, jossa nuorin poikani oli mukana. Toivon, että pian toisella vuosikymmenellä olevat lapsenlapseni vielä seuraavat Gretan esimerkkiä.

Nuorille on turha selittää, ettei mitään hätää ole. Heille on turha väittää, ettei ihmisellä ole lämpenemiseen osuutta. Heidän auktoriteettinsa ovat jo toiset kuin omamme, ja he tulevat muuttamaan maailman.

Liitytään samaan rintamaan. Je suis Greta!

Hän huutaa, koska aikuiset eivät toimi. Me aikuiset emme toimi. Toivon, että lapsenlapseni vielä seuraavat Gretan esimerkkiä.

 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (312)

Eikös hiilidioksiidi ole hyvä kasveille. On kuulunut sellaista puhetta. Silloinhan kasvien syöjille riittäis ruokaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lännen median liikennetoimittaja Pitkänen liittyy näköjään siihen ruotsalaistytön palvojien joukkoon, joka vähät välittää tytön henkisen ja fyysisen terveyden tilasta. No maailman sivu on jätä perässäjuoksijoita ollut. Mutta mitä he ovat aikaansaaneet, se on eri juttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno kirjoitus. Nyt kaivataan suoraselkäisyyttä. Kun ilmastonmuutoksesta on kuultu 30 vuotta, muttei ole tehty mitään, on pakko toimia nopeasti ja tehokkaasti. Se on velvollisuutemme tulevia sukupolvia kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esitaistelun jatko:
Nuorilta kerätään pois kännykät ja läppärit ja kaikki muovituotteet, motskarit, mopot ja mopoautot ja muut autot, ajokortit takavarikkoon.
Ei viikkorahoja, nälkäpalkalla istuttamaan puita, ekana omalle nurmikon pläntilleen, jonka saavat ostaa käypään hintaan. Fossiilisten polttoaineitten totaalikielto. Ei kuljetuksia harrastuksiin, kouluun eikä muuallekaan, kävelkööt.
Ei rock-festareita eikä muitakaan vastaavia.
Ruuaksi puuroa ja porkkanoita, ei lihaa eikä maitoa.
Tupakit ja nuuskat sekä kahvi, tee, kaakao ja mausteet sekä eksoottiset hedelmät myös pois, ne on tuotettu kehitysmaissa, jossa nähdään nälkää, kun ei niitten sijasta viljellä viljaa.
Nuo nyt ensalkuun, pienikin valitus johtaa sanktioihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuorilta kiellettäköön myös läheisempi kanssakäyminen. Se johtaa loppujen lopuksi vain lasten syntymiseen, mikä kuormittaa maapalloa.
Lemmikkieläimet kissat ja koirat syövät valtavasti lihaa, joten nuorten ja lasten lemmikit lopetetaan välittömästi.
Lapsilta ja nuorilta riistetään halinallet yms. kun ne on tehty keinokuiduista, joista lähtee mikromuoveja.
Burgerit ja mäkkärit yms. suljetaan liian vaarallisia, lapset ja nuoret altistuvat lihaisten roskaruokien ostamiselle.
Myös kaikki lateksituotteet kuten kondomit kielletään nuorilta, kumipuitten pelastamiseksi.
Nuorilta kielletään kalastus; kalat saattavat sisältää mikromuoveja, ja se ei ole hyväksi lasten ja nuorten elimistölle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, mitä olet Kari Pitkänen muuta tehnyt kuin ollut huolissasi? Oletko jo luopunut polttoaineiden käytöstä ja liikut vain lihasvoimin? Elät 1700 luvun elintasoa, vai oletko vaan huolissasi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastohysteriaa on ollut kautta vuoskymmenien. Ensin jäädytään, sitten lämmetään, milloin mitäkin. Tuon hysteria-energian voisi käyttää johonkin muuhun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Gretan suorittama reissu on puhdas luksusveneiden (hinta yli 4.000.000€) markkinointikampanja. Ilmastotekona se on ala-arvoinen, koska paluumatkan miehistö lensi New Yorkiin noutamaan venettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyinen ilmastotiede on yhden kortin varaan rakennettua uskomustiedettä.

Koko teoria on sen väitteen varassa, että maapallon ilmastoa säätelisi hiilidioksidi. Jos tämä kumotaan kiistatta tieteellisesti, niin mitä jää jäljelle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama pätee painovoimateoriaan. Jos se kumotaan tieteellisesti, niin silloin maapallo ei voi kiertää aurinkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maapallo kiertää aurinkoa teorioista riippumatta. Todellisuutta ei voi muuttaa teorioilla muussa kuin ilmastotieteessä. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä tiedät, että maapallo kiertää aurinkoa? Koska mittalaitteet niin kertovat. Miksi et siis hyväksy mittalaitteita, jotka kertovat maapallon lämpenevän historian nopeinta tahtia...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkkaan ottaen maapallo ei oikeastaan kierrä aurinkoa, vaan seurailee sitä venkulalla kierremäisellä radalla kohti Andromedaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos vertailu suoritetaan tuhansien vuosien ajalta niin maapallon keskilämpötila on laskusuunnassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olenko väittänyt kieltäväni ilmaston lämpenemisen? En todellakaan ole! Tästä on paljon mittaussarjoja, jotka tosin poikkeavat melko lailla toisistaan, mutta kaikki ovat näyttäneet lämpenemistä.

Alan viimeaikaisten todisteiden valossa olla vakuuttunut siitä, että lämpeneminen ei johdu hiilidioksidista kuin ehkä pieneltä osin. Jokin muu tekijä on pääosassa ja se todennäköisesti on ihan luonnollinen tekijä. Ilmastohihhulit vetävät yhtäläisyysmerkin lämpenemisen ja hiilidioksidin väliin. Tästä heidät helposti tunnistaa.

Eikä lämpeneminen edes ole historian nopeinta. Se on aika kaukana siitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kommentoija niinpä alitti kyllä itsensä ja totaalisesti. Olisiko nyt aika viimein herätä ja myöntää itselle se tosiasia, että et ole kykenevä tämänkaltaisten asioiden ymmärtämiseen. Noloa, tosi noloa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmaston lämpenemistä säätelevät rakentaminen, metsien hakkuut, pellot ja kaikenlainen lämpösäteilyn absorboiva pinta. CO2 on vitsi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (312)

Uutisvirta

20:25
Telinevoimistelun Suomen mestari Ada Hautala harjoittelee poikkeusluvalla yksinään: "Totta kai se harmittaa, että joukkuekaverit eivät voi olla mukana" Tilaajille
19:24
Kajaanilainen Jarno Karanto on keulinut järven jäällä yli kahtasataa, kesätöikseen hän ajaa moottoripyörällä surmanajoa – edes murtuneet kylkiluut eivät ole lopettaneet harrastusta Tilaajille
19:20
Auringon lämmittämä katto höyrysi Rovaniemen keskustassa – aiheutti hälytyksen tulipalosta
19:07
Miljardööri-oligarkin kanne etenee hovioikeuteen – USA:n pakotelistalla oleva Boris Rotenberg ei pysty maksamaan Suomessa laskujaan, pankit kieltäytyvät rahansiirroista
18:59
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka: Koronatartuntojen jäljittämiseen tarkoitetulla sovelluksella pitäisi olla Suomessa kolme miljoonaa käyttäjää
18:28
Venäjälle ennustetaan pahaa lamaa – korona ja öljyn hinnan lasku tekevät tuhojaan
17:53
Yle: Espoolaisessa hoivakodissa useita koronatartuntoja, kolme asukasta kuollut
75
Puheenaihe: Pitäisikö alkoholin myyntiin puuttua, kun sen käyttö on siirtynyt toistaiseksi kokonaan koteihin? "Alkoholia haluava löytää sitä kuitenkin aina jostakin"
65
THL:n pääjohtaja HS:n haastattelussa: Laaja testaus ja altistuneiden eristäminen voisi mahdollistaa koronarajoitusten asteittaisen purkamisen
61
Näkökulma: Joka suunnalta tulvii nyt uusia menoja miljardiluokan lisäbudjettiin – Hallituksen kehysriihi muuttui koronariiheksi
48
Katri Kulmuni sanoo HS:lle, että koronatesteihin voidaan laittaa vaikka miljardi euroa – kokoomuksen kansanedustajat tukevat ajatusta
44
Saksalaistutkijat ehdottavat, miten yhteiskunnan rajoituksia kannattaa purkaa samalla koronavirusta halliten – rokote on liian kaukana
33
Suomessa on nyt 1 927 varmennettua koronatartuntaa – OYSin erva-alueella koronapotilaiden määrä kasvanut, Pohjois-Pohjanmaan luvut ennallaan
28
Ruuhkat Oulun keskustan ikuinen riesa – lisääntyvä autoliikenne ei mitenkään toimi vanhassa hevosen mukaan mitoitetussa ruutukaavassa Lukijalta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

299 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Näen pelkureita ja raukkamaisuutta

Minä näen ihmisten raadollisuutta, kateellisuutta ja suoranaista pahuutta kanssaihmisiä kohtaan! Sekö on sitä parasta su... Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image