Kotimaa

Auton ovi voi loksahtaa umpilukkoon – luk­kos­pe­sia­lis­ti maksaa yli 100 euroa Oulun alueella arkena

Talvella ei kannata laittaa käynnissä olevan auton ovea kiinni kun tulee ulos autosta, sillä ovet saattavat mennä lukkoon. Hälytyksiä lukkoon menneistä ovista tulee lähes päivittäin, kertoo lukkospesialisti Antti Hartikainen. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kotimaa 7.1.2018 19:07 | Päivitetty 7.1.2018 22:58
Antti Ervasti

Nykyautoissa ei ole lainkaan harvinaista, että avaimet jäävät auton sisälle ja lukitusjärjestelmä päättää laittaa ovet lukkoon. Tilanne on vakava, jos ollaan esimerkiksi kaukana reissussa ja vara-avain on kotona.

Ovet saattavat mennä lukkoon, kun auto on tyhjäkäynnillä ja kuljettaja raaputtamassa esimerkiksi ikkunoita. Vanhoista autoista lukkonupin voi nostaa yläasentoon oven raosta työnnetyllä rautalangalla, mutta harvoin uudemmista. 

Miten lukon voi saada auki edellisen kaltaisissa tilanteissa, Hinaus-Hartikaisen esimies ja lukkospesialisti Antti Hartikainen?

- Meidän palveluumme kuuluu, että pystymme avaamaan kaikkien autojen lukot ihan tiirikoimalla ne auki. Lukkojärjestelmät kyllä kehittyvät ja monimutkaistuvat koko ajan, mutta minulle se merkitsee vain, että opiskelen uudenlaisen lukon ja avaan sen.

Kuinka harvinaista tuollainen on, että pystyy niin sanotusti murtautumaan kaikkiin autoihin?

- Kyllä kai minä melko ainutlaatuinen olen. Varmuudella tiedän vain yhden samanlaisen henkilön.

Kuinka paljon tällaisia sattuu?

- Melkein päivittäin tulee hälytyksiä. Näin talvella on ihan klassinen tapaus, että käynnistetään auto ja mennään vaikkapa rappaamaan ikkunoita. Kuuluu napsnaps ja ovet ovatkin lukossa. Sellaisiakin tapauksia on ollut, että ihmiset ovat istuneet autossa sisällä eivätkä ole päässeet ulos, koska auton murtolukitus on mennyt päälle. Tiistaina pyydettiin avaamaan auto, jossa sisälle olivat jääneet sekä varsinaiset että vara-avaimet.

Missä vara-avaimia kannattaa pitää, että ne hyödyttäisivät tällaisten tapausten varalta?

- Monella vara-avain on kotona, esimerkiksi tänne Ouluun tulleella Helsingissä, ja kestää kauan saada ne tänne. Sekin on riskaabelia, että kiinnittää vara-avaimet jonnekin auton ulkopuolella, esimerkiksi pellin alle. On magneettikoteloita, joihin vara-avaimen voi laittaa. Sellaiseen iskee ruoste kovin helposti, ja kotelo voi tippua ennemmin tai myöhemmin.

Mistä johtuu, että lukko voi mennä itsestään kiinni?

- Keskuslukitus sekoaa jotenkin. Koska tämä on talvella yleisintä, minä syyttäisin pakkasta ja kosteutta, joka menee väärään paikkaan.

Avaaminen lienee kallista lystiä. Paljonko siitä joutuu maksamaan?

- Itse aukaiseminen maksaa 100-140 euroa Oulun alueella arkena, mutta hinta nousee, mitä kauemmaksi Oulusta joudutaan menemään. Kovin kaukana sivuikkunalasin rikkominen voi tulla halvemmaksi. Vinkkahan siinä käy, jos rikkinäisen ikkunan kanssa joutuu ajamaan pitkän matkan kotiin. Lisäksi joissakin autoissa varashälytin saattaa panna ajoneston päälle, jos sivuikkunan lyö sisään.

Mitä kannattaa tehdä tällaisen vahingon sattuessa, ja mitä vakuutus suostuu korvaamaan, laatupäällikkö Solja Varke-Lipponen vakuutusyhtiö Ifistä?

- Riippuu tapauksesta. Jos ollaan kodin lähellä, korvattavaa voisi olla esimerkiksi vara-avaimien nouto tai reissun päällä esimerkiksi hinaus korjaamolle. Joissakin tilanteissa, jos autossa on vaikkapa pieni lapsi sisällä, voi myös autoon murtautuminen olla perusteltua.

Kuinka paljon Ifille tulee korvaushakemuksia tämän tyylisistä sattumuksista?

- Niitä tulee vastaan silloin tällöin. Tapaukset ovat varsin erilaisia. Kyse voi olla esimerkiksi ajoneuvon lukituksen viasta tai uudella tekniikalla varustetusta itsestään lukittuvasta autosta, jota ei ole osattu käyttää oikein.

Onko mitään keinoja, joilla näitä vahinkoja voitaisiin koettaa välttää, Antti Hartikainen?

- Ei oikeastaan muita kuin muistaa, että ei koskaan laita ovea kiinni kun pistää auton käyntiin ja tulee ulos autosta. Tosin eräälle rouvalle kävi niin, että tuuli puhalsi oven kiinni hänen rapatessaan ikkunoita ja sitten meni lukkoon.

Juttua korjattu 7.1. klo 22:58: Yhtiön nimi on Hinaus-Hartikainen.

Vakuutus voi korvata oven avaamiskulut

Auton avaimet jäävät usein vahingossa auton sisään ja ovi menee lukkoon.

Silloin auto joudutaan hinaamaan pois, hinauspalvelu voi tiirikoida lukon auki tai auton ikkuna joudutaan rikkomaan.

Kaskovakuutuksesta voi saada korvauksia kuluista, joita ovien avaamisesta aiheutuu.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (52)

Lukkospelisialisti on varmaan niittänyt mainetta aiemmin autovarkaana.näyttää ainakin rosvolta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moni mukavuudenhaluinen käynnistää ensin auton ja rappaa sen jälkeen lasit. Kannattaisiko ensin rapata lasit ja sen jälkeen käynnistää auto. Ei se auto siinä tyhjäkäynnillä ehdi lämmetä juuri ollenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ostakaa kosteuden poistaja tai silikaattikissanhiekkaa, niin imee turhankosteuden. Sisäilmankierron käyttö ja ilmastoinnin käyttämättömyys suurimpia syntejä huurtuneisiin ikkunoihin kengistä kulkeneen lumen ohella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Silikaatti ei poista kosteutta auton ulkopuolelta jossa se aiheuttaa ikkunoiden huurtumisen.
Ilmastointi ei kytkeydy päälle pakkasasteissa. Raja on yleensä +5.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huolellinen valmistautuminen talveen vähentää kosteus ym lika ongelmia. Autoissa olevia ongelmia ei saa pois millään. Vain yrittää selviytyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EEi taida olla "avaimetonta lukitusta", ainakin minulla omasssa täytyy olla jonkinsortin palikka aina mukana ;-) Edellinen Citroen taas oli sellainen, että sen ovet meni lukkoon automaattisesti aina kun poistuit, eikä avain ollut vrtalukossa-hirveä vehje. Ai niin, meneehä tuo uudempi Toyotakin aika nopeasti lukkoon, jos avain ei ole sisällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyautot on melkosia p..skoja ja tehty selvästi myös rahastamaan autoilijaa vielä näillä lukitushommillakin. Ja eurosuomessahan se lysti vielä maksaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulihan se sieltä - jonkun 20 v koslalla ajavan kommentti...:) Nykyautot on kaikessa hyvässä ihan eri vehkeitä kun vanhan mersunpaskat jostain 90-luvulta....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu, tuttu ongelma. Etenkin työauto on sellainen missä jäätyy sisävalon ovikytkin. Sama kytkin kertoo keskuslukolle että ovi on avattu, eikä kyseessä ole vahinkoavaus esim. taskussa toinen avain painanut nappia. Nyt kun asia tietää katsoo että sisävalo syttyy kun avaa oven, jos ei putsaa ovikytkimen. Ei ole sen koommin ollut ongelmaa lukkiutuminen kanssa. Kaikissa autoissa tähän kytkimeen ei pääse käsiksi, tai autossa voi olla eri kytkimet valoille ja lukolle, mutta sama idea pitäisi toimia. Paras tarkistus on kartsoa, että mittaristossa on avoimen oven viesti.
Tämä on ihan ilmainen neuvo...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

aina olen miettinyt, että noissa elokuvissa ei koskaan (vanhoissakaan) laiteta ovia avaimella lukkoon. niissä on kait automaattinen lukitusjärjestelmä. eikö toisakseen koskaan sada vettä, kun taivasalla jätetään avoautot yöksikin parkkiin ilman sateenvarjon laittoa suojaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ne käy elokuvissa wc.sä eikä laita parkkikiekkoa eikä mittariin kolikoita. Paljon on eroavaisuuksia sanon. Pakko laittaa Oulussa eka käyntiin ja sitten rappaamaan, ihan eri ku Hollywoodissa, on se niin epistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lambossa ollut avaimeton lukitus jo pitkään joten tuollaisia ongelmia ei tule. Taitaa Hartikaiseltakin jäädä Lamboon murtautumatta👍

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko avoauto?
Jollaista ei suomen kesässä tarvita
eikä talvessakaan.
Ja kyllä Lampaan ovetkin saadaan auki

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin Hyundai autoissa avain ei voi jäädä sisälle ja ovet lukkoon! Koska jos virta-avain on virtalukossa ovet voi koittaa laittaa lukkoon ja kiinni keskuslukitus vivusta, mutta lukkomekanismi ponnahtaa AUKI! Jos otat avaimen pois virtalukosta Hyundai autoissa ja napsautat oven keskuslukitus vivusta lukkoon näin voit jätää avaimet sisään ja ovet lukkoon. Mutta kuka Taavi tämmöistä harkittua käliä itsellen tekisi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin se on monessa muussakin, mutta kosteus voi tehdä mitä ihmeellisempiä juttuja. Siinä oli tämän jutun ideakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parissa autos ollu keskuslukituksessa ongelmaa kosteuden ja pakkasen takia 2 min viiveellä lukitsi auton kun olin jäätä skrappaamas pois. onneksi oli vänkärin taka ovi auki ettei tarvinnut alkaa rautalanka temppua tekeen, nykyään kun tietää auton "ominaisuuden" osaa sen kans elää. 80-90 vaihteeseen asti tietyihin merkeihin pääsi pienellä talttapää meisselillä sisään hätä tilassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten sää meet takakontista sisälle kun ovet on lukossa ja avaimet sisällä?
Ilman että olet rakentanut siihen avausmekanismin joka toimii ilman avainta, tai jättänyt sen lukitsematta jos se on mahdollista sun autossa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (52)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Ja harvassa maassa hallitus saa jatkaa, kun yksi puolue hajoaa ja hallitukselle jää roimasti alle 50% kannatus. Tämä maa... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image