Kotimaa

Autokoulujen kartelli paljastui: Hintojen laskua estettiin Uu­del­la­maal­la, ja mukana oli myös au­to­kou­lu­yh­dis­tys

KUVA: Toivo Kiminki
Kotimaa 21.11.2019 11:04
Jami Jokinen

Hinnoittelusta sopi kahdeksan autokoulua. Kilpailu- ja kuluttajavirasto esittää niille satojen tuhansien eurojen seuraamusmaksua.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) on paljastanut Uudenmaan autokoulualaa koskevan kartellin. Tapaukseen liittyy myös hintasuosituksia.

Viraston mukaan autokoulujen yhteinen Uudenmaan Autokouluyhdistys ja sen hallitukseen kuuluneet kuusi autokoulua kannustivat autokouluja hintojen korotukseen. Kehotus koski b-ajokorttikoulutuksen eli tavallisen henkilöautokortin hintoja.

Hintojen korottamista esitettiin yhdistyksen järjestämissä keskustelu- ja koulutustilaisuuksissa vuosina 2012-2015.

Hintojen laskemista yritettiin estää

Porvoossa suositukset johtivat kolmen yrityksen keskinäiseen kartelliin.

Porvoon Autokoulu, Drivers’ Club ja Auto-opisto sopivat b-ajokortin opetushinnan nostamisesta vuonna 2013, kun ajokorttia koskeva lakiuudistus tuli voimaan. Hintoja nostettiin noin 600 eurolla.

Vuonna 2014 alueella aloitti kaksi uutta autokoulua, ja kartelli yritti saada heidätkin saada sopimaan hinnannostosta. Kartellin muodostaneiden yritysten tarkoituksena oli välttyä joutumasta laskemaan omia hintojaan.

Seuraamusmaksusta päättää markkinaoikeus

Asiaa selvittänyt KKV muistuttaa, että keskenään kilpailevat yritykset eivät saa keskustella tai sopia keskenään hintojen nostamisesta. Tämä koskee myös toimialayhdistyksiä.

Kyseessä on vakava kilpailunrajoitus, josta kärsii kuluttaja.

– Yritysten on päätettävä itse, miten ne hinnoittelevat tuotteensa. Yhteinen hinnoista sopiminen on kuluttajien huijaamista, toteaa KKV:n pääjohtaja Kirsi Leivo viraston tiedotteessa.

KKV esittää tapausten vuoksi yhteensä noin 300 000 euron seuraamusmaksuja. Ne määrättäisiin Uudenmaan Autokouluyhdistykselle ja kahdeksalle autokoululle.

Yllä mainittujen lisäksi mukana ovat Autokoulu Hakala. Eko-Center Liikennekoulutuspalvelut, Järvenpään Ajokoulutuskeskus, Hangon Autokoulu ja Malmin Autokoulu.

Seuraamusmaksuista päättää markkinaoikeus.

Asvaltti- ja puukartellit

Laajojen kartellitapausten paljastuminen ei ole Suomessa tavanomaista.

Edelliset tapaukset ovat koskeneet asvalttialaa ja puukauppaa.

Asvalttialan kaikki keskeiset toimijat muodostivat korkeimman oikeuden (KKO) mukaan laajan kartellin vuosina 1994-2002.

KKO tuomitsi seitsemän yhtiötä yhteensä 82,55 mijoonan euron seuraamusmaksuihin.

Kolmen suuren raakapuukaupppaa tekevän yhtiön kartellin todettiin puolestaan toimineen vuosina 1997-2004.

Kahdelle yhtiölle määrättiin yhteensä 51 miljoonan euron seuraamusmaksut. Yksi yhtiö vapautettiin maksuista, koska se kertoi virastolle kartellista.

Tapauksiin liittyvistä vahingonkorvausvaatimuksista on käyty myös pitkiä oikeuskiistoja.

MAINOS

Kommentoi

Oulussa autokoulut sopivat hinnoista jo 80 -luvulla. Tämä on fakta. Kymmenettuhannet nuoret maksoivat kartellista kovaa hintaa säästöillään ja opintolainoillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kilpailu- ja kuluttajavirastolla olisi varmasti aihetta penkoa tätä autokoulualan kartelliepäilyjä kaikissa suurimmissa kaupungeissamme.
Toinen omituisuus on tämä optikkoala. Jokainen ketju lupaa vähintään 50 prosentin alennuksia sangoista ja linsseistä ja lopulta kun saat lasit käyttöösi, maksat jälleen ne samat reilut 600 euroa kuin ennenkin. Prosenttialennukset varsinainen sumutusjärjestelmä kaupan alalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa on sama tauti vai miten on mahdollista että hinnat olivat eurolleen samat usealla koululla, no otimme opetusluvan ja tuli parempi ajo ja autonhallinta taitokin siinä sivussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä lienee ollut niitä koillismaalaisen ajokortittoman entisen liikenneministerin, nykyisen eurokansanedustajan, aikaansaamia mahdottoman hyviä "turvallisuusuudistuksia".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13.12.
Kiviharjuntien jatkeen rakentaminen alkaa vuoden alussa OYSin tuntumassa – uusi pysäköintitalo valmistuu keväällä
13.12.
Jari Sailio iskee Kärppien kavennusmaalin
13.12.
Sarjajumbo Sport näpäytti Kärppien varamiehistä joukkuetta – Jari Sailion kavennus jäi Vaasan perjantai-illassa laihaksi lohduksi
13.12.
Insinööriliitto: Nokia purki luottamusmiehen työsopimuksen lakon jälkeen – ammattiliiton mukaan kyseessä oli kosto
13.12.
Analyysi: Kulmunilta karkasi some-mopo käsistä – sosiaalisessa mediassa poliitikko voi mokata helposti ja pahoitella nopeasti
13.12.
Ainakaan kaikkia al-Holin naisia ei voitaisi syyttää Isisin riveihin matkustamisesta – terrorismin edistämisestä voidaan tuomita jopa kahdeksan vuotta
13.12.
Hovioikeus: Oulun seksuaalirikosvyyhden syytetyn saatava tutustua uhrin salaiseen kuulustelukertomukseen – "Hänen oikeus on joka tapauksessa painavampi" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

OKT 250 neliöä omalla lähes hehtaarin tontilla lähellä palveluja, aah. Tarvittaessa palveluja saa rahalla, kun joskus se... Lue lisää...
VELATON NAUTISKELIJA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image