Kotimaa

Autojen ro­mu­tus­palk­kio tekee paluun - rahapottiin 8 miljoonaa euroa

Ensi vuoden budjettiin varataan kahdeksan miljoonaa romutuspalkkiota varten.Tavoiteena on uusia autokantaa entistä vähäpäästöisemmäksi ja turvallisemmaksi. KUVA: Emma Taipale
Kotimaa 31.8.2017 13:50
Johanna Puukka

Autojen romutuspalkkio palaa käyttöön. Valtion budjettiin varataan ensi vuodeksi 8 miljoonaa euroa vanhojen autojen romuttamiseen. Palkkiolla kannustetaan autonomistajia uusimaan autokantaa vähäpäästöisemmäksi.

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Ari Jalonen (sin.) toteaa, että romutushyvityksiä saa uuden vähäpäästöisen auton oston yhteydessä niin kauan kuin potista riittää.

- Viime kerralla autokantaa alettiin uusia suurella innolla. Romutuspalkkiota on kyselty paljon takaisin, hän toteaa.

Kokeilu toteutettiin heinä-joulukuussa 2015. Kuluttaja sai romuttamastaan ajokista kokeilun aikana 1 500 euroa uuden henkilö- tai matkailuauton hankintaan. Palkkion sai, jos vei romutettavaksi oman, yli 10 vuotta vanhan auton ja osti tilalle enintään 120 g/km hiilidioksidia päästävän ensirekisteröimättömän auton.

Valtio varasi vuonna 2015 romutuspalkkiokokeiluun ensin kolme miljoonaa euroa, mutta palkkion saaman suuren suosion vuoksi siihen myönnettiin viisi miljoonaa euroa lisää. Suomen Autokierrätyksen mukaan ensimmäiset miljoonat loppuivat alle kahdessa kuukaudessa. Romutuspalkkion turvin Suomen teille saatiin noin 8 000 vähäpäästöistä uutta autoa.

Romutuspalkkiokokeilun rahoittivat valtio ja autoala yhdessä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Miksi ei vain tueta vähäpäästöisemmän auton ostamista, ja jätetä pois siitä se uuden auton vaatimus? Ei monellakaan pienituloisella ole varaa ostaa uutta autoa, vaikka valtiovalta muutaman satasen vanhasta romusta maksaisikin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska silloin saataisiin vain uusia autoja liikenteeseen, ei vanhoja sieltä pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saatiin 8000 vähäpäästöistä autoa ja suomessa on henkilöautoja noin 2500000 (2,5 milj) eli suomen teille saatiin siis 0,3% uutta vähäpäästöistä kalustoa.

Pitäisiköhän oikeasti alkaa tekemään jotain?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Silmänlumetta... romutuspalkkiota vastataan romutetaan sieltä jostain autoliikkeen takapihalta se romu, joka muutenkin olisi mennyt romutukseen. Ainoa joka voittaa on autokauppias.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Olen huomannut miksi Oulun perheet velkaantuvat

Paljon suomea kiertäneet voin väittää että yllättävän suuria eroja on luonteessa eri alueilla. Oululaisia on paljon hyvä... Lue lisää...
Muualta muuttanut

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image