Kotimaa

Aurinkoinen keli on saanut ko­ro­na­vi­ruk­sen kotiin pakottamat suomalaiset ulkoilemaan ruuhkaksi asti – Metsähallitus muistuttaa tar­tun­ta­ris­kis­tä tau­ko­pai­koil­la

Metsähallitus muistuttaa, että liian tiivis läheisyys retkeilyalueiden taukopaikoilla aiheuttaa tartuntavaaran. Arkistokuva Huovinrinteen ulkoilualueen nuotiopaikalta Säkylästä. KUVA: Joonas Salli
Kotimaa 22.3.2020 11:21
Vanessa Valkama

Suositut luontokohteet ovat täyttyneet kävijöistä, kun suomalaisia on kehotettu pysymään kotona ja pois julkisilta paikoilta koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Myös ulkoillessa täytyy muistaa metrin turvaväli ja hyvä käsihygienia, Metsähallitus ohjeistaa.

Moni ulkoilija on suunnannut viikonloppuna luontokohteille, koska koko maa on saanut nauttia aurinkoisesta säästä. Kun koronaviruksen leviämistä ehkäisevät rajoitukset ovat estäneet julkisilla paikoilla kokoontumisen, retkeilyalueilla on ollut jopa ruuhkaa.

Metsähallituksen mukaan terveysviranomaisten määräykset ovat kuitenkin unohtuneet usealla alueella etenkin eteläisemmässä Suomessa. Tulipaikoilla on istuttu vieri vieressä ja huusseissa ei ole muistettu huolehtia hygieniasta.

– Kenttähenkilökunnan havaintojen perusteella tähän kauteen verrattuna luontokohteiden kävijämäärät ovat nyt huomattavasti isommat kuin normaalisti. Alueilla, joissa ei yleensä ole juuri kävijöitä, on ollut tien varteen pitkiä jonoja autoja lauantaina, kertoo aluejohtaja Henrik Jansson Metsähallituksesta

– Ihmiset hakeutuvat luontoon, joka on tietenkin myönteinen asia. Luontoon ja reiteille mahtuu, mutta taukopaikat ovat haaste.

Metsähallitus muistuttaa, että myös luonnossa on syytä muistaa samat ohjeet kuin kaupungeissa ja vaikkapa kauppakeskuksissa. Tulipaikoilla ja laavuissa pitää muistaa metrin turvaväli ja huolehtia käsihygieniasta.

Muista käsihygienia ja valitse oikeat eväät

– Luonnossahan pystyy liikkumaan, mutta taukopaikalla kannattaa noudattaa samoja sääntöjä kuin muualla. Terveysviranomaisten ohjeet pätevät myös luonnossa. On jokaisen eduksi, ettei pakkauduta taukopaikoille, joissa on todella paljon ihmisiä, Jansson toteaa.

Lisäksi luontokohteiden huusseissa on hyvä siivota jälkensä ennen seuraavaa omia desinfiointiaineita käyttämällä.

– Ongelma on se, ettei taukopaikoilla ole käsienpesupaikkoja. Käsihygieniaa täytyy jokaisen arvioida, Jansson sanoo.

Hän neuvoo, että kannattaa valita eväitä, joita ei tarvitse paistaa tulipaikoilla. Tällaisia ovat esimerkiksi kahvi, kaakao tai keitto termospullossa, voileivät repussa ja kotona paistetut makkarat lämpöpussissa.

Jos nuotiopaikalle täytyy päästä, on hyvä odottaa omaa vuoroaan. Kun suosituilla luontokohteilla on ruuhkaa, retkiä voi tehdä myös lähiluontoon.

Ota yhteyttä oikeaan paikkaan

Yleistä tietoa koronaviruksesta saa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkkosivuilta.

Voit myös soittaa yleiseen neuvontapuhelimeen 0295 535 535 arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Neuvonta on tarkoitettu ensisijaisesti henkilöille, jotka eivät voi hakea tietoa internetistä.

Kysymyksiä voi lähettää myös tekstiviestillä numeroon 050 902 0163. Tekstiviestipalvelu on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn vuoksi voi puhua puhelimessa.

Alueilla on myös omat neuvontapuhelimet, joista saa tietoa.

Täällä

THL kertoo, miten voit omalla toiminnallasi hillitä koronaviruksen leviämistä ja lievittää siitä aiheutuvaa huolta sekä miten toimit, jos sairastut tai läheisesi sairastuu.

Jos sinulla on koronaan viittaavia oireita tai tuntemuksia, tee poirearvio verkossa osoitteessa Omaolo.fi.

Jos oireiden takia mietit päivystykseen lähtöä, soita ensin päivystysapuun 116117 tai oman alueesi terveysneuvontaan.

Henkeä uhkaavassa hätätilanteessa soita aina hätänumeroon 112.

Lähteet: Valtioneuvosto, THL ja sosiaali- ja terveysministeriö

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Eväistä oli todella hyvä vinkki.
Kun vielä etsii taukopaikan etäämmällä muista ja ottaa istuinalustat mukaan niin jo nauttii.
Muovipulloon voi ottaa vettä mukaan ja saippuan ,käsipesukin onnistuu.
Käsidesikin auttaisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ulkonaliikkumiskielto sakon uhalla vois auttaa.25000 euroa sakkoa auttaa lopettaa taudin levittämistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä vaiheessa kun ollaan kaikki koloissamme nälkäkuoleman partaalla, niin pitää arvioida riskit. Jäänkö odottamaan 100% varmaa nälkäkuolemaa vai otanko riskin ja lähden etsimään ruokaa. Muista, että kaikilla ei ole ollut mahdollisuutta tai varaa täyttää ruokavarastoja ja pakastinta kolmen kuukauden täyskarenssiin. Jos ei siis ole ollut varaa täyttää pakastinta, niin tuskin on varaa 25000 euron sakkoihinkaan. Eli oliko muita hyviä ideoita?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei siis kymmenen hengen rajoitukset näitä koske, kohta se on ulkonaliikkumiskielto, kiitos vaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

keli todellakin on aurinkoinen, sen huomaa varsinkin kun ajaa vasta-aurinkoon märällä asvaltilla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

29.3.
Tuhdissa humalassa ollut kuljettaja pakeni poliisia Rovaniemellä – takaa-ajo päättyi tieltä suistumiseen ja ilmalentoon
29.3.
Lapissa pelätään koronan leviämistä työmatkaliikenteen mukaan – "Rajaamistoimilla voidaan selkeästi hidastaa koronaepidemian kulkua"
29.3.
Metsä Groupin Kemin kartonkitehtaalla syttyi pieni palo sunnuntaina
29.3.
Kaikkien aikojen pisin pre season ei RoPS:n Tauriaista naurata – "Onneksi keskuskenttä on auki, siellä pelaajat ovat käyneet omatoimisesti pallottelemassa" Tilaajille
29.3.
Koronakaranteenissa on aikaa harrastaa seksiä – sairaanhoitajan rooliasu kiinnostaa, verkkokauppa yrittää tyydyttää kysyntää
29.3.
Poliisi käännytti yli 300 autoa Uudenmaan rajoilla – Työmatkaliikenne ruuhkauttaa tarkastuspisteet maanantaina
29.3.
Elämme virusten maailmassa ja kuljetamme niitä itse – emeritusprofessori: "Vuosikymmeniä on puhuttu tauti X:stä, joka tulee joskus ja voi tehdä pahaa jälkeä, mutta tämä ei ole sitä luokkaa" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Nyt ei ole oikea aika revitellä pörssisijoituksilla?

Ylivoimaisesti vilkkaimman sijoituskeskustelun koronan aikana sai aikaan aloittaja, mielestä sairastuneiden ja heidän lä... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

30.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image