Kotimaa

Attendon Oy:n hoivakoti Jalavasta paljastui merkittäviä puutteita – Avin mukaan yksikön toiminta voi toistaiseksi jatkua

Kotimaa 12.2.2019 17:19
Taneli Koponen

Aluehallintovirasto totesi tarkastuskäynnillä saatujen tietojen perusteella, että Jalavan henkilöstömitoitus, henkilöstörakenne ja ammatillisuus eivät vastaa asiakkaiden tarpeita, eivätkä ole hoivakodin luvan mukaisia.

Attendo Oy:n Joroisissa sijaitsevasta hoivakoti Jalavasta on paljastunut merkittäviä puutteita. Asiasta kertoo Itä-Suomen aluehallintovirasto (avi), joka teki hoivakotiin tarkastuskäynnin 5. helmikuuta.

Avi totesi tarkastuskäynnillä saatujen tietojen perusteella, että Jalavan henkilöstömitoitus, henkilöstörakenne ja ammatillisuus eivät vastaa asiakkaiden tarpeita, eivätkä ole hoivakodin luvan mukaisia. Kyseessä on Attendon verkkosivujen mukaan 50-paikkainen hoivakoti, joka sijaitsee keskellä Joroisten kirkonkylää.

Avin mukaan tarkastuskäynnillä jäi epäselväksi, tietävätkö kaikki henkilökunnasta hoito- ja palvelusuunnitelman merkityksen. Tarkastuksella selvisi myös, että vanhusten ulkoiluun ja viriketoimintaan ei jää hoivakodissa perushoivalta aikaa. Lääkehoidon toteutuksessa todettiin puutteita ja yksikön asiakirjakirjauskäytännöt eivät olleet asianmukaisia.

Attendo Oy esitti tarkastuskäynnin lopuksi selvityksen toimenpiteistä. Yhtiö lisäsi yövuoroon toisen koulutetun hoitajan sekä nimesi uuden vastuuhenkilön yksikköön. Seuraavasta päivästä lukien lisättiin henkilöstöön sairaanhoitaja ja kaksi lähihoitajaa.

Aluehallintovirasto päätti Attendon tekemien toimenpiteiden jälkeen, että hoivakodin toiminta voi toistaiseksi jatkua. Avi pyysi tarkastuskäynnin jälkeen Varkauden sosiaali- ja terveystoimea tekemään yksikön asukkaille terveystarkastukset ja tarkistamaan lääkitykset. Geriatri on tehnyt kaikille asukkaille 7. helmikuuta terveystarkastuksen ja jatkohoitosuunnitelman.

Avi on pyytänyt Attendo Oy:tä hankkimaan tarpeelliset selvitykset ja antamaan asiassa oman lausuntonsa 22. helmikuuta mennessä. Saatujen selvitysten perusteella avi kertoo varmistavansa, että epäkohdat on korjattu pysyvästi, vakituinen vastuuhenkilö on valittu ja henkilöstömäärä on annetun luvan mukainen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mikä on tilaajan vastuu eiköhän sekin ole pettänyt näissä tapauksissa. Miten tilaaja voi hyväksyä saamansa palvelun jos se ei ole tilauksen mukainen. Hoiva palveluissa näköjään voi noin käydä kaupan alalla ei onnistuisi mitenkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Kyllä sieltä tilaajan puoleltakin pitää alkaa löytymään niitä ko. sopimuksista vastaavia henkilöitä, jotka ovat tämän tasoisen palvelun toimituksen hyväksyneet. Tilattu "uusi auto ja toimitettu vanaha reuhka" -malliin. Ja kaikki on ollut ok.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka on mahdollistanut antamaan oikeuden tarjouksesta,joka ei sisällä pyydettynä olleita asioita!
Sopimukseen on pienellä kirjoitettu,millä luistetaan velvolisuuksista pienin perustein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Avi on osoittautunut täysin hampaattomaksi myös muilla aloilla (työsuojelu, ympäristönsuojelu jne). Onko siis ihme, että vanhusten hoiva on jäänyt "tärkeämpien" asioiden jalkoihin.

Sipiläkin on herännyt näin vaalien alla ja moittii Attendoa ym. hoivabisnestä siitä, että ala on laittanut talouden tai voitontavoittelun etusijalle ja vetoaa arvoihin.

Väitän suurestikaan liioittelematta, että "Suomea on laitettu kuntoon" juuri samalla politiikalla kuin millä hoivaliiketoiminta tekee tulosta.

Pata kattilaa soimaa ja tekopyhyys kukoistaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on syytä käydä kaikki hoivakodit läpi ja tarkastaaniin, että jokaikinen epäkohta laitetaan kuntoon ja ei vaan vähäksi aikaa, vaan pysyvästi. Tarkastuskäyntejä tiheämmin ja omaisten valituksiin pitää suhtautua vakavasti eikä leväperäisesti. Koskee, niin yksityisiä kuin julkisiakin, molemmissa löytyy petrattavaa ja paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millä oikeudella näitä tarkastuksia pidetään kun se uusi lakikaan ei ole vielä voimassa...?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseiset epäkohdat mitä tullut julki eivät ole tulevan lain mitoitukseen kuuluvia. Terve järki sanoo mikä on oikeaa ja hyvää hoitoa, joka ei yksistään ole ahnetta voiton tavoittelua jota se vaikuttaa nyt olevan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisko syytä, että noin muutoin saamaton Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kerrankin jalkautuisi ja tekisi yllätystarkastuksia alueen hoitolaitoksiin, myös kunnallisiin!?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myös saattohoito-osastolle.
Kovasti vajausta henkilöstössä, ottaen huomioon
työn raskauden.
Läheiseni oli vuosi sitten A2

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huh, huh kuka jaksaa tehä hoitotyötä kymmeniä vuosia? Menee jo ihan överiksi kaikki .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:01
IS: Tuomas Enbuske kertoo, miksi kolaroi sähkötolppaan Sievissä
9:00
Essee: Politiikkaa tehdään juoksuradoilla, tenniskentillä ja jääkiekkokaukalossa, ja siksi minä katson urheilua Tilaajille
8:28
HS: Venäjä pohti Karjalan myymistä vuonna 1991, mutta ei kertonut Suomen johdolle
8:02
Oulujärven Ärjänsaaressa aika tuntuu pysähtyneen ja lehdossa laiduntavat lampaat, katso kuvagalleria
8:00
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
8:00
Seksuaalisesta identiteetistä kiinnostunut Aurora Reinhard kuvasi 2002 pojilta näyttävien tyttöjen ulkopuolisuutta – Venus-sarjaan innoitus syntyi pornosivustojen isorintaisista naisista Tilaajille
8:00
Yhtenä päivänä taksinkuljettaja Jouko Taipale huomasi, ettei osannut ajaa liikenneympyrästä ulos – Muistisairaan arki on jatkuvaa huolehtimista mutta myös iloa, paljastaa päiväkirja Tilaajille
25
Polttoainetta 100 litraa tunnissa ja noin 4000 katsojaa – Tractor Pullingin SM-sarjan viides osakilpailu pidettiin Tyrnävällä
8
Sivulliset pelastivat veteen pudonneen miehen Oulun torinrannassa
6
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis
4
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
4
Mykkänen kritisoi liikenneministerin puheita ratahankkeista – "Ristiriita lupausten ja tekojen välillä on suuri"
3
Liikenneministeri Sanna Marin Helsingin Sanomissa: "Tampereen ja Turun tunnin juniin on suhtauduttu aivan liian optimistisesti"
3
MTV: Helvetin enkeleiden johtaja vangittu – Tutkinnanjohtaja: "Kokonaisuus on hyvin poikkeuksellinen"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miten tämä juttutuvan nykyinen viestiketjujen lukitseminen sopii sananvapauden kanssa?

Juu, ei ole Kalevan juttutuvalla ja sananvapaudella muuta tekemistä kuin se, että Kaleva tarjoaa tällaisen alustan kirjo... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image