Kotimaa

Attendoa rankasti arvosteleva Tehy riitauttaa hoivakodin johtajan työsopimuksen purun – Attendon mukaan perusteet olivat erittäin vankat ja työ­so­pi­mus­lain mukaiset

Millariikka Rytkönen on johtanut Tehyä loppuvuodesta 2017. Järjestö arvostelee hoivakotiyhtiö Attendon toimia.
Kotimaa 12.2.2019 12:40
Virpi Niemistö

Terveydenhuollon ammattijärjestö Tehy syyttää hoivakotiyhtiö Attendoa hoivakodin johtajan työsopimuksen purkamisesta kyseenalaisin syin.

Alue- ja hallintovirasto on tehnyt tarkastuksen kyseiseen hoivakotiin 5. helmikuuta. Tarkastuksessa on ilmennyt puutteita, joista Attendo syyttää Tehyn mukaan hoivakodin johtajaa. Syytteet koskisivat muun muassa potilasturvallisuuden vaarantamista sekä Attendon maineen mustamaalaamista.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen totesi maanantaina Twitterissä Tehyn riitauttavan tapauksen.

Attendo kertoo Lännen Medialle kiistaan liittyen, että luottamus eri osapuolten välillä ei ollut riittävän vahva.

– Emme voi lain nojalla voi kertoa konkreettisia syitä, mutta perusteet olivat erittäin vankat ja työsopimuslain mukaiset. Perusteita oli useampia, mutta yleisesti voidaan ainoastaan sanoa se, että luottamus tämän henkilön, kuntatilaajan ja aluehallintoviraston välillä ei ollut riittävän vahva, yhtiön sähköpostiviestissä todetaan.

Korjauksia pikavauhdilla?

Tehyn mukaan hoivakotiyhtiö Attendo yrittää korjata hoidon puutteita pikavauhtia nyt, kun kunnat tekevät yllätystarkastuksia hoivakoteihin.

Tehy kertoo hoivakotien johtajille lähetetyistä niin sanotuista tarkastuslistoista. Niissä Attendon hoivakotien johtajia olisi kehotettu varmistamaan, että henkilöstömitoitus vastaa toimiluvassa sekä tilaajan puitesopimuksessa olevaa mitoitusta.

Tehyn mukaan tämä on maineen puhdistamista kyseenalaisin keinoin, sillä Attendo on ammattijärjestön mukaan aikaisemmin nimenomaan ohjeistanut, että henkilöstöä ei saa olla liikaa verrattuna asiakkaiden määrään.

– Mediamylläkkää yritetään nyt hallita sillä, että hoivakodin johtajien päät lyödään pölkylle asioista, joihin he eivät ole yrityksestä huolimatta saaneet vaikuttaa, Tehyn Rytkönen sanoo.

Ei kallista koulutettua

Kyseessä olevan hoivakodin johtajan mielestä hoivakodissa on alusta asti ollut ongelmia rekrytoinnissa. Attendon aluejohto on Tehyn mukaan vaatinut yksikön johtajalta tiukkaa kulukuria.

– Aluejohto on ohjeistanut yksikönjohtajaa vähentämään hoitohenkilöstöä työvuorolistoilta, jotta kulut eivät kasva ja hoitohenkilöstöä ei ole liikaa verrattuna asukkaisiin, Tehyn tiedotteessa todetaan.

– Hoivakodin johtaja on esittänyt koulutetun hoitajan hankkimista rekrytointifirmasta, mutta tämä olisi ollut ylemmän tason ohjeistuksen mukaan kiellettyä, koska se on kallista. Johtaja ei ole saanut lupaa palkata henkilökuntaa, vaikka on tätä nimenomaisesti pyytänyt, Rytkönen sanoo.

– Myös Attendon palvelupäällikkö on marraskuussa puuttunut hoivakodin listojen liian suuriin työntekijämääriin, Tehyn tiedotteessa todetaan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tämmöinen toiminta on normaalia monessa yrityksess, monilla aloilla. Kun yksikön johto pyrkii turvaamaan tekemistä ja sen edellytyksiä, hänet vaiennetaan tai hoidetaan pois. Todellinen ongelman juuri on ylimmän johdon ja omistajien asia...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samanlaista on vartiointialalla, halvempaa kesätyöntekijää käytetään surutta korvaamaan vakituista ja kalliimpaa. Myös haamutyöntekijöitä on käytetty työvuorolistoissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuolta pitäisi kaikkien muiden irtisanoa itsensä niin Suurten Johtajien heitteillepanoilla ''mustamaalannut'' Attendo joutuu lopettamaan.

Kunnalline tilalle - samalla henkilöstöllä ja ehkä tiloillakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi julkisella puolella kulukuria ei ole tarvinnut noudattaa, veronmaksajien pussissa riittää rahaa eikä tehokkuuden perään ole turhia kyselty. Näin taataan potilaiden/hoidettavien kaikkinainen hyvinvointi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloin Tehy puuttuu erikoissairaanhoidossa olevaan hoitajaresurssin niukkuuteen? Myös OYSissa vastaavia hoitajia ohjataan siihen, ettei riittävää määrää hoitajia/työvuoro saa palkata. Liian vähän hoitajamäärän kanssa johdon mukaan on pärjättävä. Hoitajamäärää mittaillaan tieteellistä tarkastelua kestämättömillä mittareilla. Potilashoidon taso on kärsinyt ja hoitohenkilökunta on väsynyttä. Tämä on tapahtunut lähes koko OYSissa ja nyt erityisesti synnytyspuolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehy saa nyt mainosta itselleen. Kun tyttäreni irtisanottiin laittomasti, ei Tehy korvaansa lotkauttanut, vaikka jäsenmaksut oli maksettu. Ainoastaan kehottivat unohtamaan koko homman. Ainakaan rivityöntekijälle ei Tehystä ole mitään apua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hoitoalan suuryritys haluaa säikäyttää työntekijöitään tällaisella peloittavalla esimerkillä mitä tapahtuu, jos henkilöstö poikkeaa ohjeistuksesta, vaikka se väärä olisikin. Tällaiseen pitää tarttua lujasti ja katsottava kortit loppuun asti, jotta nyt käynnistynyttä "puhdistusta" ei katkaista henkilöstöä peloittelemalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:03
Kärpät jatkaa tyylilleen uskollisena, ketjut täysin uuteen kuosiin kolmanteen liigafinaaliin – Manner: ” Haemme muutoksilla kollektiivista draivia” Tilaajille
11:51
VR voitti Tampereen ratikkakilpailun – liikenne alkaa vuonna 2021
11:17
Ruotsalaispoliitikon asumisesta taas kohu – oli kirjoilla äitinsä luona ja nosti korvauksia perheensä asunnosta
11:14
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
10:58
Kainuun soten alueelta löydetty tavallista laajemmin VRE-bakteeria – seulonnoissa 25 löydöstä
10:51
Pesäpallo tuli Nivalan ykköspaikalle, kaupungissa viritellään uuden kentän myötä pesisbuumia – Kempeleen Kiri polkaisee kauden käyntiin Nivalassa Sotkamon Jymyä vastaan
10:33
Neuvottelut: Venäjän Putin ja Pohjois-Korean Kim yrittävät vakauttaa tilannetta Korean niemimaalla
35
Kiinnostus aurinkoenergiaan kasvaa, mutta kunnianhimoisten tavoitteiden toteutuminen epäilyttää – "Ilmastoteko se varmaan meille on"
32
Oikeusministeriön vaalijohtaja ei muista Oulun ennakkoäänestyspaikalla sattunutta vastaavaa virhettä – Seurauksena ainakin lain tulkinnan tähdentäminen vaalivirkailijoille
21
Harkimo: "Harkitsemme Liike Nytin rekisteröimistä puolueeksi" – Yhden edustajan puolue saisi valtiolta tukea 148 175 euroa vuodessa
18
Oulun rakennusvalvonta lisää vuorovaikutusta arkkitehtuurimatkoilla ja aamukahveilla – katso esittelyvideo oululaisesta kulttuuriympäristöstä
12
Jo lähes miljoona suomalaista täydensi viime vuonna veroilmoitustaan verkossa – Nämä asiat pitää ilmoittaa itse
9
Osa europarlamenttiin pyrkivistä kansanedustajista on vain keräämässä ääniä puolueelle – Asiantuntijan mielestä se on epärehellistä, mutta samaa tapahtuu ympäri Eurooppaa
9
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Siten, että pienituloisen työuransa aikana kartuttama euromääräinen eläkekassa ei riitä kustantamaan hänen tulevia eläke... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image