Kotimaa

Asunnon remontoiminen ja autokauppa olivat törkeää rahanpesua – hovioikeus lyhensi hieman tuomioita

Kotimaa 17.11.2019 12:08 | Päivitetty 17.11.2019 19:00
Kaleva

Rovaniemen hovioikeus lyhensi vuonna 1984 syntyneen naisen ja vuonna 1974 syntyneen miehen tuomioita törkeästä rahanpesusta.

Oulun käräjäoikeus oli langettanut kummallekin 11 kuukauden ehdollisen tuomion viime vuoden lokakuussa. Hovioikeus määräsi naiselle yhdeksän kuukauden ja miehelle seitsemän kuukauden ehdollisen tuomion.

Kyseessä oli rikos, jossa nainen oli häivyttänyt ja peittänyt avopuolisonsa saamaa rikoshyötyä hovioikeuden mukaan reilut 71 000 euroa. Avopuoliso oli saanut rahat törkeän kiskonnan seurauksena. Rahoilla oli muun muassa remontoitu naisen omistamaa, Helsingissä sijaitsevaa rivitalohuoneistoa. Lisäksi nainen oli ottanut nimiinsä arvokkaan henkilöauton.

Rivitalohuoneisto oli tilattu yritykseltä, jota vuonna 1974 syntynyt mies edusti. Mies hyötyi remontista muun muassa sillä tavalla, että hän sai maksettua 32 000 euron velan yritystensä kautta tapahtuneiden maksujärjestelyjen välityksellä. Velka kuittaantui kyseisen rivitaloremontin yhteydessä. Hovioikeus katsoi, että mies oli osallistunut yhteensä rahanpesuun 42 000 euron osalta.

Käräjäoikeuden mukaan rivitaloasunnon remonttiin olisi käytetty rikoksella saatuja varoja lähes 70 000 euroa. Hovioikeuden mukaan näyttöä oli siitä, että naisen avopuolison törkeällä kiskonnalla saamia varoja käytettiin remonttiin 42 000 euroa. 

Hovioikeuden mukaan sekä naisen että vuonna 1974 syntyneen miehen olisi pitänyt ymmärtää, että rahat ovat peräisin rikollisesta toiminnasta.

Oikeudenkäynti viivästynyt

Hovioikeus perusteli vankeustuomioiden lyhentämistä sillä, että rikokset luettiin kummallekin tuomitulle lievempinä kuin käräjäoikeus oli tehnyt.

Rikokset olivat tapahtuneen vuosina 2011–2012. Käräjäoikeus oli kohtuullistanut naisen tuomiota oikeudenkäynnin viivästymisen vuoksi. Mies vaati tuomion kohtuullistamista hovioikeudessa. Hovioikeus päätyi lyhentämään tuomiota oikeudenkäynnin viivästymisen vuoksi.

Hovioikeus tuomitsi naisen menettämään rahanpesun kohteena olleet reilut 71 600 euroa korkoineen miehelle, jolta varat oli törkeän kiskonnan seurauksena saatu.

Juttua korjattu 17.11. kello 13.05. Miehen tuomio lyheni seitsemän kuukauden mittaiseksi.

Juttua korjattu 17.11. kello 19.00: Nainen oli ottanut nimiinsä yhden arvokkaan henkilöauton, ei kaksi, kuten jutussa aiemmin kerrottiin. 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Pankit ovat poliitikkojen ja virkavallan avustuksella tehneet tuota samaa jo vuosisatoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13.12.
Kiviharjuntien jatkeen rakentaminen alkaa vuoden alussa OYSin tuntumassa – uusi pysäköintitalo valmistuu keväällä
13.12.
Jari Sailio iskee Kärppien kavennusmaalin
13.12.
Sarjajumbo Sport näpäytti Kärppien varamiehistä joukkuetta – Jari Sailion kavennus jäi Vaasan perjantai-illassa laihaksi lohduksi
13.12.
Insinööriliitto: Nokia purki luottamusmiehen työsopimuksen lakon jälkeen – ammattiliiton mukaan kyseessä oli kosto
13.12.
Analyysi: Kulmunilta karkasi some-mopo käsistä – sosiaalisessa mediassa poliitikko voi mokata helposti ja pahoitella nopeasti
13.12.
Ainakaan kaikkia al-Holin naisia ei voitaisi syyttää Isisin riveihin matkustamisesta – terrorismin edistämisestä voidaan tuomita jopa kahdeksan vuotta
13.12.
Hovioikeus: Oulun seksuaalirikosvyyhden syytetyn saatava tutustua uhrin salaiseen kuulustelukertomukseen – "Hänen oikeus on joka tapauksessa painavampi" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

OKT 250 neliöä omalla lähes hehtaarin tontilla lähellä palveluja, aah. Tarvittaessa palveluja saa rahalla, kun joskus se... Lue lisää...
VELATON NAUTISKELIJA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image