Kotimaa

Asiantuntijat kumoavat huolia sote- ja maa­kun­ta­uu­dis­tuk­ses­ta – Eduskunta alkaa huomenna puida muutettua va­lin­nan­va­paut­ta

Alivaltiosihteeri Päivi Nerg on maakunta- ja sote-uudistuksen projektinjohtaja. Hän vastasi tiistaina uudistukseen liittyvin huoliin yhdessä valtiosihteeri Martti Hetemäen kanssa.
Kotimaa 13.3.2018 17:22
Aki Taponen

Asiantuntijat ja johtavat virkamiehet puolustavat voimakkaasti maakunta- ja sote-uudistusta ennen keskiviikkona eduskunnassa alkavaa keskustelua uudesta valinnanvapauslaista.

Kolme keskeistä sote-asiantuntijaa kirjoitti sunnuntaina Helsingin Sanomissa, että viime aikojen sote-kritiikki on ajastaan jäljessä, sillä lakipakettia on asiantuntijoiden kuulemisen jälkeen parannettu.

– Hallitus ei enää esitä, että valinnanvapaus ja asiakassetelit koskisivat myös erikoissairaanhoitoa, muistuttivat THL:n ylijohtaja Marina Erhola, Helsingin yliopiston professori Heikki Hiilamo ja Aalto-yliopiston tutkimusjohtaja Katariina Silander.

Erikoissairaanhoidon valinnanvapauden pelättiin rapauttavan julkisen erikoissairaanhoidon, kun osaajat olisivat siirtyneet yksityisten yritysten palvelukseen. Uuden esityksen mukaan valinnanvapauden piiriin tukevat nyt pääosin vain peruspalvelut.

Asiantuntijat varoittivat myös seurauksista, jos vuosikausia valmisteltu sote-uudistus lykkääntyisi. Se johtaisi heidän käsityksen mukaan palvelujen nopeaan yksityistymiseen ja eriarvoistaviin käytäntöihin eri puolilla Suomea.

Tiistaina maakunta- ja sote-uudistusta koskeviin huoliin vastasivat valtiosihteeri Martti Hetemäki ja projektijohtaja Päivi Nerg valtiovarainministeriön kolumnissaan.

Heidänkin pääsanoma oli se, että epäkohdat on otettu lainvalmistelussa huomioon. Lisäksi he korostivat, että ratkaisevaa on uudistuksen toimeenpano.

Näin yksittäisiin huoliin vastataan

Huoleen siitä, että korvausjärjestelmä voi kannustaa sote-keskuksia lähettämään potilaan erikoissairaanhoitoon ja olemaan hoitamatta häntä itse, voi Nergin ja Hetemäen mukaan vastata esimerkiksi siten, että sote-keskus maksaa osuuden myös potilaan erikoissairaanhoidon menoista. Maakunta myös seuraa lähetteitä ja niiden määrää.

Hoitoketjujen jatkuvuus voi olla uudessa, erikoistuneiden toimijoiden osaamista ja työnjakoa hyödyntävässä yhteistyömallissa jopa parempi kuin perinteisessä mallissa, jossa kaikki palvelut ovat yhden ison julkisen organisaation tehtävä.

Vaikka Tukholmassa valinnanvapaus johti kermankuorintaan yksityisten yritysten perustettua yksiköitä työpaikkojen läheisyyteen hyväkuntoisia asiakkaita kalastellakseen, muualla Ruotsissa korvausjärjestelmää on sovellettu paremmin. Suomen tuleva korvausjärjestelmä ottaa alusta alkaen mahdollisimman hyvin huomioon asiakkaan terveydentilan korvauksen määrittelyssä. Hyvä korvausmalli on myös päivitettävissä, kun saadaan uutta tietoa.

Uudistuksen säästöjen kyseenalaistajille Nerg ja Hetemäki vastaavat, että säästömahdollisuudet ovat suuret teknologiaa hyödyntämällä. Jyväskylän yliopiston tutkijoiden mukaan sote-säästöt ovat tavoiteltua kolmea miljardia euroa suuremmat, jos koko maassa siirrytään tuottavuudessa edes tasolle, jolla parhaat kunnat ovat jo nyt.

Maakuntien verotusoikeuden puutteen on pelätty vievän niiden kannustimet toimia tehokkaasti. Kuntien mahdollisuus nostaa veroja sote-menojen rahoittamiseksi ei näytä kuitenkaan hillinneen kustannuksia, kirjoittajat huomauttavat.

Maakuntaa on arvosteltu uutena byrokratian tasona, mutta päähuolena voikin olla maakuntien muiden tehtävien suuri määrä. Maakunnan päätehtävänä ovat kuitenkin sosiaali- ja terveyspalvelut, kirjoittajat muistuttavat.

Arvosteluun siitä, ettei uudistukselle haeta etukäteen EU-komission hyväksyntää, Nerg ja Hetemäki vastaavat, että asiasta on keskusteltu komission kanssa ja sovittu menettelystä, jolla valtiontukiasioiden käsittelyä jatketaan. Eduskunta voi vielä kuulla korkeimman hallinto-oikeuden edustajien näkemyksiä asiasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Asiantuntijoidenkin mielipiteet ovat kääntyneet soten tuloa puoltavaksi. Vain vihervassarit ovat populistisin perustein vastaan, mutta karavaani kulkee vaikka koirat haukkuvat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri sitä tärkeintä valinnanvapautta EI tule ,erikoissairaanhoitoon EI seteliä . EI SOTEa !!! Uudistus tulossa missä EI mitään uutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä ihmeen "valinnanvapautta" tässä oikeen tarvitaan? Meille kansalaisille riittää ihan täysin, että voimme tasapuolisesti saada julkisen terveydenhuollon palveluja ilman, että menemme vararikkoon ! Koko muutosesitys haisee vahvasti yksityisen sektorin tukipolitiikalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä valinnanvapaudesta ei potilaiden ole tarkoituskaan hyötyä. Kaikki on rakennattu yksityisen sektorin valinnanvapauteen. He pääsevät kuorimaan kermoja ja valitsemaan mihin haluavat toimipisteensä laittaa ja ketä hoitaa. Nykyinen systeemi olisi ihan hyvä tällaisenaan. Pieni tehostus toki aina paikallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja lupaus jostain hyväpalkkaisesta työpaikasta. Joskus riittää lupaus siitä ettei menetä nykyistä asemaa, ja takki kääntyy yhdessä yössä. Muualla tätä kutsuttaisiin korruptioksi ja kiristämiseksi. Suomessa asiantuntijat ovat vain tarkentaneet näkemystään tilanteen "muuttuessa".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiantuntijat on peloteltu, uhkailtu ja/tai kiristetty muuttamaan lausuntojaan. Jos on vaarana menettää työpaikka, niin kyllähän sitä muuttaa mieltään. Suomalaista demokratiaa ja asioiden hoitoa on todella surullista katsoa. Kuka tahansa järkevä ihminen tajuaa, että faktat eivät ole muuttuneet parissa viikossa niin paljon, että asiantuntijat pyörtäisivät mielipiteensä. Vai valehtelivatko he aluperin? Eivätkö he olleetkaan asiantuntijoita? Puhuivatko asiantuntijat läpiä päähänsä? Enpä usko. Peli on mennyt todella likaiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

'Asiantuntijat'' sote= tänään tätä, huomenna tuota mieltä.
Niin sekava malli Asiantuntijat ihmeissään. Eli. Otappa selvää. No hallitus tietää..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on tarkoituskin pitää niin sekavana, että kukaan ei pysy kärryillä. Paperi ja lupaus kerrallaan asiaa viedään kuitenkin määrätietoisesti eteenpäin. Ministeri Mykkänenhän kertoi, jo että yrityksille annetuista lupauksista on pidettävä kiinni. Mitä lie lupauksia antaneet?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakait virkamiehet valtionhallinnon huipulta puolustavat uutta sote-sotkua ,koska ko. virkamiehet kuuluvat siihen suurituloisten eliittiin ,jotka hyötyvät uudistuksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

He ovat jo osakkaina näissä yrityksissä (osakkeenomistajina, tai jollain holding- tai kirkekuorisysteemillä) ja osa on yksityisten terveysyritysten hallituksissa. Yksityisellä puolella ollaan siis jo valmiina. Suunnitelmia on tehty, toimipisteitä perustettu jne. Kunnallisen puolen kanssa lienee jo sovittu tonttiasiat. Hallituksella on siis kova paine puskea tämä sotku-uudistus läpi. Onneksi tällä hallituksella loppuu pian pesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaippa ne sitten on asiantuntijoita, kun ristiin toisiansa kehuvat ja olalle läpsäyttävät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alivaltiosihteeri Päivi Nerg ! Milloin tulee "kansan kielellä" sote- ja maa­kun­ta­uu­dis­tuk­ses­ta tietoa ? vai tuleeko munkkilatinaa edelleen ? jota kansalainen ei ymmärrä lainkaan. Kuinka palvelujen hinnat nousee? ettehän uskalla sitäkään kertoa kansalaisille ?? ja kuinka suurituloisille SOTE palvelut ovat ilmaisia. Ei voi näin mennä nykysuomessa ? vai mennäänkö suomessa Pohjois-Korean tyyliin Suomessakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjurijournalismi ja valmiiksi annettujen uussanojen toistaminen kyllästyttää. Terveydenhuollon yksityistäminen ei ole "valinnanvapautta". Sote-uudistuksesta on esitetty sangen asiantuntevaa kritiikkiä ja osoitettu puutteita, joita ei ole mitenkään korjattu, koska "ei ole aikaa".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan näille kannattajille työpaikka tiedossa jos sote-uudistus menee läpi. En ymmärrä miksi verorahoila ylläpidettäisiin suuria ulkomaalaisia firmoja. Pitäisi säätää niin, että jokainen jaa-äänen antanut on estynyt siirtymään terveysfimoihin töihin seuraavan 15 vuoden ajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai asiantuntija yhtäkki mieli muuttu kun sipilä uhitellut asiantuntijoille mikähän koulutus asiantuntijalla ja miten perehtynyt soteen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiantuntijoille luvassa muhkea bonus sipsittäjältä jos sote hyväksytään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtaosa "asiantuntujoista" juurikin niitä sijoittajia, jotka voitot käärii veronmaksajilta siirryttäessä ainoastaan voittoa tavoitteleviin yksityis sairaaloihin. Uskon näin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kolme kuukautta ja nuijja lyö pöytään sote ja maakunta asian sitten asia on loppuun käsitelty

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Etusivulla nyt

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

156 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

miksihän sipilä ja keskustapuolue on hyökännyt palkansaajia vastaan koko hallituskauden ajan??

Ai miksikö kuten kerrot? Uusliberalismi on juuri tätä mitä hallituksemme edustaa ja ajaa. Siinä ajatusmallissa duunari o... Lue lisää...
Aito Helmiina

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image