Kotimaa

Asiantuntija valejutuista: ”Löytyy suuri joukko vietävissä olevia ihmisiä”

Hannu Lauerma sanoo, että valejuttuihin uskovat ihmiset, joiden todellisuudentaju on muutenkin horjuva. KUVA: Jonny Holmén
Kotimaa 30.3.2015 15:09
Juha Vainio

Sosiaalisessa mediassa kuohuttanut MV-sivusto kerää isoja lukijamääriä uutisilla, joissa muun muassa väitetään, että presidentti Urho Kaleva Kekkonen oli natsi ja ruokasooda parantaa syövästä.

Yhdysvalloissa faktantarkistusta tutkiva toimittaja Johanna Vehkoo kuvaili Lännen Median jutussa MV:tä vihauutissivustoksi ja feikkiuutissivustoksi, joka yhdistelee jutuissaan keksittyjä uutisia, huhuja ja salaliittoteorioita.

Valeuutissivustojen motiiveja tärkeämpi kysymys on, uskovatko tekstejä lukevat ihmiset jakamiinsa valejuttuihin?

Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri ja THL:n tutkimusprofessori Hannu Lauerma on tutkinut paljon huijaamista. Hän sanoo, että todennäköisimmin valejuttuihin uskovat ihmiset, joiden todellisuudentaju on muutenkin hieman horjuva.

– Jos jutut ovat hyvin luettuja, ongelmaksi riittää se, että yksi kymmenestä uskoo. Meillä löytyy suuri joukko vietävissä olevia ihmisiä.

Lauerman mukaan sillä on surullisia yhteiskunnallisia seurauksia, jos ihmiset nielevät valeuutisten väittämän sisällön.

– Seuraukset ovat ikäviä, jos hoitoja jätetään käyttämättä tai väkivalta lisääntyy, kun synnytetään mielikuvia vaarallisista kansanryhmistä, vaikka pitäisi kiinnittää huomiota vaarallisiin yksilöihin.

Lauerma sanoo, että ihmiset ovat hyvinkin taipuvaisia uskomaan disinformaatiota, jos se myötäilee omia ennakkoluuloja ja maailmankatsomusta.

– Tämä näkyy jopa hyvin koulutetuilla ihmisillä, joiden luulisi olevan kykeneviä kriittiseen ajatteluun. Uutinen, joka joko pönkittää omaa maailmankuvaa tai herättää huolta, se tyypillisesti nielaistaan yllättävän helposti ja vailla kritiikkiä.

Varttuneempi väestö on Lauerman mukaan tottunut siihen, että painetun sanan täytyy olla kutakuinkin totta. Verkkoaikana kuka tahansa voi kirjoittaa mitä tahansa ilman, että henkilöllisyys paljastuisi.

– Ihmiset ovat jossain määrin tottuneet siihen, että jokainen, joka asiasta kertoo, vasta siitä omalla nimellään ja maineellaan. Kun jutussa on kirjoittajan oikea nimi mainittuna, ollaan todennäköisemmin tekemisissä totuuden kanssa.

– Netissä jonkun anonyymin tahon tai nimimerkin takaa voi syöttää totena ihan mitä sattuu. Nuorista käsittääkseni suurempi osa ei lotkauta korviaan sille, mitä netissä lukee. He ovat pienestä pitäen kasvaneet tähän maailmaan, Lauerma viittaa medialukutaitoon.

Uhalla varoittelu toimii

Oli medialukutaitoa tai ei, Lauerman mukaan ihminen on evoluution luomana varuillaan. Sen vuoksi väitetyllä uhalla varoittaminen toimii koulutetuillekin ihmisille.

– Jos jonkun asian varoitetaan muodostavan uhan, ihmiset saattavat reagoivat asiaan ilman, että miettivät sitä tarkemmin.

Ylilääkärin mukaan ongelmana on usein näköharha: Jos esimerkiksi maahanmuuttaja raiskaa, se yleistetään helposti koko ryhmän ominaisuudeksi, minkä voidaan ajatella uhkaavan kantaväestöä.

Kun mielikuva vaarallisesta kansanryhmistä on muodostettu yksittäisten rikosten takia, kasvaa riski koston kierteelle, jossa väkivalta kohdistuu täysin viattomiin henkilöihin.

– Tietyillä maahanmuuttajaryhmillä on isompi rikosriski kuin muilla, mutta on äärimmäisen absurdia, jos kostoksi tarkoitetun pahoinpitelyn kohteeksi joutuu viaton henkilö, jolla on tekijän kanssa samanlainen ihonväri tai joka on lähtöisin samasta viiteryhmästä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Ei mv-sivusto ole mikään "valesivusto" vaan ihan oikea sivusto. Valtamedialla menee pupu pöksyyn kun täytyy alkaa julkaisemaan tällaista herjauskampanjaa mv-sivustoa kohtaan. Hyvä että löytyy näitä vaihtoehtomedioita johon ei pääse mikään sensuuri vaikuttamaan toisin kuin valtamediaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ansiokasta ajattelua ylilääkäriltä, mutta olen eri mieltä tuosta nuorten medialukutaidosta. Kyllä nuoret ovat varsin avuttomia ja kavereidensa armoilla nettimaailmassakin, koska vieläpä nuoret aikuisetkin hakevat toisten saman ikäisten hyväksyntää netin kautta kaveriporukoissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enempi tulee luettua MV lehden juttuja kuin valtamediaa. Onneksi jossain sanotaan asiat suoraan niitä kirtelemättä....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos MV:n juttuihin ei ole aina uskominen, ihan samaa voi sanoa sovinnaisemmastakin mediasta. Uutisia väritetään, asioita muunnellaan ja jätetään mainitsematta tai jätetään kokonaan uutisoimatta. Että kyllä tässä pata kattilaa soimaa. Toimittajat voisivat miettiä, mikä median tarkoitus oikeastaan olikaan. Se ei ole mielipiteenmuokkaaminen ja muut propagandatoimet, vaan tapahtumista kertominen ihan sellaisenaan. Kyllä lukija osaa sitten oman käsityksensä muodostaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EIpä siitä kovin kauan ole kun valtamedia julisti, että maailmanloppu tulee jos ei lahjoiteta miljardeja kreikkaan. MV-sivustoa voi pitää huonona huumorina, mutta paljon vakavampaa on tämä suomalainen yhden totuuden toitottaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Varsin osuvasti kiteytetty. Valtamedia tarjoaa nykyään vain tiettyyn poliittiseen muottiin sopivaa ja tarkoin suodatettua mössöä. Niissä uutisissa ei nykyään edes lue oikeastaan mitään, vaan kaikki on kuin generaattorilla muodostettua bulkkitekstiä.

Toisaalta tämä on myös erittäin positiivinen asia. Ihmiset ovat nykyään valveutuneita ja osaavat sekä etsiä että kyseenalaistaa uutisia. Enää ei naureta venäjän ja pohjoiskorean uutisoinnille, koska mielipidemuokkauksen siemeniä löytyy kotimaisestakin mediasta.

On myös tärkeää ymmärtää, että yksi median työkalu on jättää asioita kokonaan kertomatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Melkoisen katkerien ihmisten sivustolta kuulostaa tänä mv. Ihan tulee mieleen Soinin huuto, että YLE-vero pois, kun ei meidän porukoista kukaan kuuntele muuta kuin Kansanradiota. Typerä saa olla, mutta että kaikkien pitäisi olla. ....??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä jos maahanmuuttajien rikosten kohteeksi joutuu pelkästään ihonvärin takia? Esim. 100 pahoinpideltyä lasta pääkaupunkiseudulla tai luvaton synnytysvälineen käyttöönotto isommalla porukalla äskettäin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On ihan hyvä että tulee näitä "vaihtoehtomedioita" joissa ei pelätä rasistikorttia ja uskalletaan tuoda asioita julkisuuteen mitä valtamedia ei tuo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tohtori kertoo sen aika rankasti, mutta koettakaa ymmärtää. Helppo totuus kelpaa yksinkertaisille ihmisille. Mitä yksinkertaisempi ihminen, sen helpompi totuus menee läpi. Helppo totuus on aina vale.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olihan siellä juttua ylen hyllyttämästä dokumentista, olikohan sekin ihmisten tekemä ja lukema jolla on todellisuuden taju hämärtynyt. Kun samat dokumentin tekijät olivat haastateltavana lapin radiossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"ongelmaksi riittää se, että yksi kymmenestä uskoo."

Toisinsanoen, valtamedian juttujen kyseenalaistaminen on valtaapitävien näkökulmasta "ongelma", vaikka kyse olisi miten harmittomasta tiedosta. Esimerkiksi tämä ruokasooda parantaa syövän, mitä jos asia on näin ja nämä valtaapitävät haluavat suojella tällä ainoastaan syöpäteollisuutta? Jos se taas ei pidä paikkaansa, niin kyse on aika harmittomasta tiedosta. Jos se taas pitää paikkaansa, niin kyllä lääketeollisuus harjoittaa harvinaisen suurta rikollisuutta ihmisyyttä vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Esimerkiksi tämä ruokasooda parantaa syövän, mitä jos asia on näin ja nämä valtaapitävät haluavat suojella tällä ainoastaan syöpäteollisuutta? Jos se taas ei pidä paikkaansa, niin kyse on aika harmittomasta tiedosta."

Ei ole todellakaan harmitonta, jos tarpeellinen hoito laiminlyödään huuhaan takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se ole harmitonta, jos joku uskoo ruokasoodan parantavan syövän, ja käyttää sitten pelkästään sitä parannuskeinona.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mukaan ilmeisesti vast'ikään uutisoitu tilastollinen tutkimuskin on vain näköharhaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylilääkärin mukaan tämä tilastollinen tutkimus ei ole näköharhaa j apitää paikkansa. Ylilääkäri sanoo että tämä tilastollinen fakta saa jotkut tekemään absurdeja asioita. Otetaanpa esimerkki absurdista tapahtumasta jota ylilääkäri tarkoittaa.
Mustiin negatiivisesti suhtautuva henkilö kuulee mustien poikasten raiskanneen valkoisen neitokaisen. Tämän jälkeen hän menee nettiin ja lukee uutisen etä mustat raiskaavat suhteessa paljon enemmän kuin valkoiset. Tämän jälkeen henkilö päättää ryhtyä toimiin tämän epäkohdan korjaamiseksi. Hän päättää raiskata pari mustaa neitokaista kostoksi. Oppivatpahan olemaan nuo mutiaiset! Ikävää vain että nuo mustat neitokaiset eivät olleet mitenkään syyllisiä siihen että samanväriset poikaset raiskailevat. Sitten toinen henkilö päättää että mustia pitää vetää turpaan. Hän etsii satunnaisen mustan asematunnelista ja vetää tätä turpaan. Taas mutiaiset oppivat olemaan! Todellakin! Ikävää vain että tällä mustalla joka asematunnelista löytyi ei ollut mitään mahdollisuutta vaikuttaa näiden raiskahtelijoiden toimiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Joku kokoomuslainen vai onko kepulainen tuo mielipuoli hullu jota tarkoitat, KD, RKP?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:47
Amnesty: Siirtotyöläiset Qatarissa kuukausia ilman palkkaa – MM-kisojen rakennustöiden kuolonuhrit ja boikotit eivät ole vaikuttaneet epäkohtiin
8:00
Näin syntyvät kasvissyöjän kampasimpukat – Herkuttele hyvin myös pihlajanmarjoilla, palsternakalla ja syyssipuleilla Tilaajille
8:00
Sofi Oksasen odotettu uutuusromaani kertoo rumasta bisneksestä – kävimme kirjailijan kanssa hedelmöitysturismin tapahtumapaikoilla Ukrainan suljetussa kaupungissa Tilaajille
7:00
Kalen! kalluppi: Näytäkkö nää hyvältä?
7:00
Uotinen johdattaa sinkut pöytään – sokkotreffeillä vaivaava jännitys välittyy kotikatsomoon
7:00
Päivän leffapoiminnat: Kookospähkinälaukkaa päin historiaa – Monty Pythonin elokuva tipauttaa katsojan jakkaralta
7:00
Latitude 66 Cobalt ei tavoittele lupaehtojen heikentämistä Lukijalta
34
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
27
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
16
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
15
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä
14
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
11
Näin budjetti vaikuttaa arkeesi: Keskituloisen palkasta tippuu 160 euroa, autoilu kallistuu ja kotitalousvähennys laskee
7
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eurojackpot voittaja osti Toyota yariksen

Kerran olen toyotan koeajanut ja jäi myös viimeiseksi. Miksi noin huonoja autoja edes tehdään. Lue lisää...
Jalmari100

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image