Kotimaa

Asiantuntija valejutuista: ”Löytyy suuri joukko vietävissä olevia ihmisiä”

Hannu Lauerma sanoo, että valejuttuihin uskovat ihmiset, joiden todellisuudentaju on muutenkin horjuva. KUVA: Jonny Holmén
Kotimaa 30.3.2015 15:09
Juha Vainio

Sosiaalisessa mediassa kuohuttanut MV-sivusto kerää isoja lukijamääriä uutisilla, joissa muun muassa väitetään, että presidentti Urho Kaleva Kekkonen oli natsi ja ruokasooda parantaa syövästä.

Yhdysvalloissa faktantarkistusta tutkiva toimittaja Johanna Vehkoo kuvaili Lännen Median jutussa MV:tä vihauutissivustoksi ja feikkiuutissivustoksi, joka yhdistelee jutuissaan keksittyjä uutisia, huhuja ja salaliittoteorioita.

Valeuutissivustojen motiiveja tärkeämpi kysymys on, uskovatko tekstejä lukevat ihmiset jakamiinsa valejuttuihin?

Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri ja THL:n tutkimusprofessori Hannu Lauerma on tutkinut paljon huijaamista. Hän sanoo, että todennäköisimmin valejuttuihin uskovat ihmiset, joiden todellisuudentaju on muutenkin hieman horjuva.

– Jos jutut ovat hyvin luettuja, ongelmaksi riittää se, että yksi kymmenestä uskoo. Meillä löytyy suuri joukko vietävissä olevia ihmisiä.

Lauerman mukaan sillä on surullisia yhteiskunnallisia seurauksia, jos ihmiset nielevät valeuutisten väittämän sisällön.

– Seuraukset ovat ikäviä, jos hoitoja jätetään käyttämättä tai väkivalta lisääntyy, kun synnytetään mielikuvia vaarallisista kansanryhmistä, vaikka pitäisi kiinnittää huomiota vaarallisiin yksilöihin.

Lauerma sanoo, että ihmiset ovat hyvinkin taipuvaisia uskomaan disinformaatiota, jos se myötäilee omia ennakkoluuloja ja maailmankatsomusta.

– Tämä näkyy jopa hyvin koulutetuilla ihmisillä, joiden luulisi olevan kykeneviä kriittiseen ajatteluun. Uutinen, joka joko pönkittää omaa maailmankuvaa tai herättää huolta, se tyypillisesti nielaistaan yllättävän helposti ja vailla kritiikkiä.

Varttuneempi väestö on Lauerman mukaan tottunut siihen, että painetun sanan täytyy olla kutakuinkin totta. Verkkoaikana kuka tahansa voi kirjoittaa mitä tahansa ilman, että henkilöllisyys paljastuisi.

– Ihmiset ovat jossain määrin tottuneet siihen, että jokainen, joka asiasta kertoo, vasta siitä omalla nimellään ja maineellaan. Kun jutussa on kirjoittajan oikea nimi mainittuna, ollaan todennäköisemmin tekemisissä totuuden kanssa.

– Netissä jonkun anonyymin tahon tai nimimerkin takaa voi syöttää totena ihan mitä sattuu. Nuorista käsittääkseni suurempi osa ei lotkauta korviaan sille, mitä netissä lukee. He ovat pienestä pitäen kasvaneet tähän maailmaan, Lauerma viittaa medialukutaitoon.

Uhalla varoittelu toimii

Oli medialukutaitoa tai ei, Lauerman mukaan ihminen on evoluution luomana varuillaan. Sen vuoksi väitetyllä uhalla varoittaminen toimii koulutetuillekin ihmisille.

– Jos jonkun asian varoitetaan muodostavan uhan, ihmiset saattavat reagoivat asiaan ilman, että miettivät sitä tarkemmin.

Ylilääkärin mukaan ongelmana on usein näköharha: Jos esimerkiksi maahanmuuttaja raiskaa, se yleistetään helposti koko ryhmän ominaisuudeksi, minkä voidaan ajatella uhkaavan kantaväestöä.

Kun mielikuva vaarallisesta kansanryhmistä on muodostettu yksittäisten rikosten takia, kasvaa riski koston kierteelle, jossa väkivalta kohdistuu täysin viattomiin henkilöihin.

– Tietyillä maahanmuuttajaryhmillä on isompi rikosriski kuin muilla, mutta on äärimmäisen absurdia, jos kostoksi tarkoitetun pahoinpitelyn kohteeksi joutuu viaton henkilö, jolla on tekijän kanssa samanlainen ihonväri tai joka on lähtöisin samasta viiteryhmästä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Ei mv-sivusto ole mikään "valesivusto" vaan ihan oikea sivusto. Valtamedialla menee pupu pöksyyn kun täytyy alkaa julkaisemaan tällaista herjauskampanjaa mv-sivustoa kohtaan. Hyvä että löytyy näitä vaihtoehtomedioita johon ei pääse mikään sensuuri vaikuttamaan toisin kuin valtamediaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ansiokasta ajattelua ylilääkäriltä, mutta olen eri mieltä tuosta nuorten medialukutaidosta. Kyllä nuoret ovat varsin avuttomia ja kavereidensa armoilla nettimaailmassakin, koska vieläpä nuoret aikuisetkin hakevat toisten saman ikäisten hyväksyntää netin kautta kaveriporukoissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enempi tulee luettua MV lehden juttuja kuin valtamediaa. Onneksi jossain sanotaan asiat suoraan niitä kirtelemättä....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos MV:n juttuihin ei ole aina uskominen, ihan samaa voi sanoa sovinnaisemmastakin mediasta. Uutisia väritetään, asioita muunnellaan ja jätetään mainitsematta tai jätetään kokonaan uutisoimatta. Että kyllä tässä pata kattilaa soimaa. Toimittajat voisivat miettiä, mikä median tarkoitus oikeastaan olikaan. Se ei ole mielipiteenmuokkaaminen ja muut propagandatoimet, vaan tapahtumista kertominen ihan sellaisenaan. Kyllä lukija osaa sitten oman käsityksensä muodostaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EIpä siitä kovin kauan ole kun valtamedia julisti, että maailmanloppu tulee jos ei lahjoiteta miljardeja kreikkaan. MV-sivustoa voi pitää huonona huumorina, mutta paljon vakavampaa on tämä suomalainen yhden totuuden toitottaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Varsin osuvasti kiteytetty. Valtamedia tarjoaa nykyään vain tiettyyn poliittiseen muottiin sopivaa ja tarkoin suodatettua mössöä. Niissä uutisissa ei nykyään edes lue oikeastaan mitään, vaan kaikki on kuin generaattorilla muodostettua bulkkitekstiä.

Toisaalta tämä on myös erittäin positiivinen asia. Ihmiset ovat nykyään valveutuneita ja osaavat sekä etsiä että kyseenalaistaa uutisia. Enää ei naureta venäjän ja pohjoiskorean uutisoinnille, koska mielipidemuokkauksen siemeniä löytyy kotimaisestakin mediasta.

On myös tärkeää ymmärtää, että yksi median työkalu on jättää asioita kokonaan kertomatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Melkoisen katkerien ihmisten sivustolta kuulostaa tänä mv. Ihan tulee mieleen Soinin huuto, että YLE-vero pois, kun ei meidän porukoista kukaan kuuntele muuta kuin Kansanradiota. Typerä saa olla, mutta että kaikkien pitäisi olla. ....??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä jos maahanmuuttajien rikosten kohteeksi joutuu pelkästään ihonvärin takia? Esim. 100 pahoinpideltyä lasta pääkaupunkiseudulla tai luvaton synnytysvälineen käyttöönotto isommalla porukalla äskettäin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On ihan hyvä että tulee näitä "vaihtoehtomedioita" joissa ei pelätä rasistikorttia ja uskalletaan tuoda asioita julkisuuteen mitä valtamedia ei tuo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tohtori kertoo sen aika rankasti, mutta koettakaa ymmärtää. Helppo totuus kelpaa yksinkertaisille ihmisille. Mitä yksinkertaisempi ihminen, sen helpompi totuus menee läpi. Helppo totuus on aina vale.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olihan siellä juttua ylen hyllyttämästä dokumentista, olikohan sekin ihmisten tekemä ja lukema jolla on todellisuuden taju hämärtynyt. Kun samat dokumentin tekijät olivat haastateltavana lapin radiossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"ongelmaksi riittää se, että yksi kymmenestä uskoo."

Toisinsanoen, valtamedian juttujen kyseenalaistaminen on valtaapitävien näkökulmasta "ongelma", vaikka kyse olisi miten harmittomasta tiedosta. Esimerkiksi tämä ruokasooda parantaa syövän, mitä jos asia on näin ja nämä valtaapitävät haluavat suojella tällä ainoastaan syöpäteollisuutta? Jos se taas ei pidä paikkaansa, niin kyse on aika harmittomasta tiedosta. Jos se taas pitää paikkaansa, niin kyllä lääketeollisuus harjoittaa harvinaisen suurta rikollisuutta ihmisyyttä vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Esimerkiksi tämä ruokasooda parantaa syövän, mitä jos asia on näin ja nämä valtaapitävät haluavat suojella tällä ainoastaan syöpäteollisuutta? Jos se taas ei pidä paikkaansa, niin kyse on aika harmittomasta tiedosta."

Ei ole todellakaan harmitonta, jos tarpeellinen hoito laiminlyödään huuhaan takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se ole harmitonta, jos joku uskoo ruokasoodan parantavan syövän, ja käyttää sitten pelkästään sitä parannuskeinona.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mukaan ilmeisesti vast'ikään uutisoitu tilastollinen tutkimuskin on vain näköharhaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylilääkärin mukaan tämä tilastollinen tutkimus ei ole näköharhaa j apitää paikkansa. Ylilääkäri sanoo että tämä tilastollinen fakta saa jotkut tekemään absurdeja asioita. Otetaanpa esimerkki absurdista tapahtumasta jota ylilääkäri tarkoittaa.
Mustiin negatiivisesti suhtautuva henkilö kuulee mustien poikasten raiskanneen valkoisen neitokaisen. Tämän jälkeen hän menee nettiin ja lukee uutisen etä mustat raiskaavat suhteessa paljon enemmän kuin valkoiset. Tämän jälkeen henkilö päättää ryhtyä toimiin tämän epäkohdan korjaamiseksi. Hän päättää raiskata pari mustaa neitokaista kostoksi. Oppivatpahan olemaan nuo mutiaiset! Ikävää vain että nuo mustat neitokaiset eivät olleet mitenkään syyllisiä siihen että samanväriset poikaset raiskailevat. Sitten toinen henkilö päättää että mustia pitää vetää turpaan. Hän etsii satunnaisen mustan asematunnelista ja vetää tätä turpaan. Taas mutiaiset oppivat olemaan! Todellakin! Ikävää vain että tällä mustalla joka asematunnelista löytyi ei ollut mitään mahdollisuutta vaikuttaa näiden raiskahtelijoiden toimiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Joku kokoomuslainen vai onko kepulainen tuo mielipuoli hullu jota tarkoitat, KD, RKP?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:55
Merivartiostot suorittavat tehostettua vesiliikennevalvontaa tänäkin juhannuksena – muistathan nämä asiat, ennen kuin lähdet vesille
11:44
Mykkäklassikoita livemusiikin kera Valveella elokuussa – Chaplinin Kultakuumekin saa monitaiteellisen säestyksen
11:34
Mikkelin rajua koulupaloa tutkitaan tuhopolttona – tutkinnanjohtaja tyynnyttelee somehuhuja
11:32
Kiinan Xi matkusti Pohjois-Koreaan tapaamaan Kimiä, Yhdysvaltain Trump haluaa kuulla uutiset pian Xiltä itseltään
11:19
Poliisi: Suomeen salakuljetettiin Venäjältä susia, joita käytettiin siitostoimintaan koirasusitilalla
11:10
Iran sanoo pudottaneensa amerikkalaisen lennokin Iranin alueella – USA:n mukaan isku tapahtui kansainvälisessä ilmatilassa
11:01
Suomalaisten kesälomabudjetti on kyselyn mukaan 1 200 euroa, suunta alaspäin – "Ensi vuonna lomabudjetit saattavat taas nousta"
49
Tuppuraisella liki 400 000 euroa asuntolainaa, Kulmunilla lainaa 100 000 euroa – Harakalla muhkea osakesalkku ja sijoitusasuntoja
31
Päivi Räsänen arkkipiispa Luoman sateenkaarisuvaitsevaiseen vastaukseen: "Pride-liikkeen ideologiaa ja kirkon arvopohjaa mahdotonta sovittaa yhteen
21
Hagelberg uskoo: Stockmannin entisiin tiloihin syntyy monipuolinen kauppakeskus – ”Pekurin korttelin kehitys tärkeää koko keskustalle”
20
IL: Riitta-Liisa ja Toni Roponen muuttavat Ida-tyttärensä kanssa Haukiputaalta Yhdysvaltoihin – Toni Roponen Denverin yliopiston hiihtovalmentajaksi
17
Alman mittaus: Perussuomalaiset selvästi suosituin puolue
11
HS: Harkimon liike aikoo rekisteröityä puolueeksi – "Tiedän ja ymmärrän, että tästä tulee kritiikkiä"
11
Lehto Group käynnistää neljä rakennushanketta ympäri Suomea – pohjoisin paikka Utsjoella, projektien arvo yhteensä 27 miljoonaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

UV-säteily on voimakasta Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa. UV-indeksin arvo on 6.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

On kukkia
Lukija

Uusin lukijakuva

oulu
mällinen h

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi Suomella menee niin kuin menee?

Suomella menee ihan hyvin ja suomalaiset ovat myös hyvin arvostettuja ihmisiä maailmalla. Osa aloittajan mainitsemista ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image