Kotimaa

Asiantuntija: Vaalien suurimpia häviäjiä olivat vasemmisto ja keskusta

Matti Vanhanen
Kotimaa 29.1.2018 7:43 | Päivitetty 29.1.2018 8:50
STT, Kaleva

Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkijan Jenni Karimäen mukaan istuvan presidentin Sauli Niinistön suosion (62,7 prosenttia äänistä) takia kaikki muut ehdokkaat kärsivät kollektiivisen tappion.

Vaalien suurin häviäjä oli hänen mukaansa kuitenkin vasemmisto, sillä SDP:n ehdokkaan Tuula Haataisen (3,3 prosenttia äänistä) ja vasemmistoliiton ehdokkaan Merja Kyllösen (3 prosenttia) yhteenlaskettu kannatus jäi alemmaksi kuin SDP:n Paavo Lipposen kannatus vuoden 2012 presidentinvaaleissa. Tuolloin Lipposen 6,7 prosentin äänisaalis tulkittiin demareille rökäletappioksi.

Sauli Niinistön vaalivalvojaisissa juhlittiin voittoa.

Myös keskustan Matti Vanhanen (4,1 prosenttia) kuuluu Karimäen mukaan vaalien suurimpiin häviäjiin. Vanhanen kävi pitkän kampanjan, ja hän on profiloitunut ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijana. Keskustan varsinaisen ehdokkaan kannatus jäi silti alemmaksi kuin viime metreillä kisaan tulleen valitsijayhdistyksen Paavo Väyrysen (6,2 prosenttia), Karimäki sanoo.

Puoluesihteerit korostivat vaalien poikkeuksellisuutta

SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm ja keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska eivät löytäneet omasta ehdokkaastaan tai puolueen vaalityöstä syytä heikkoon vaalitulokseen. Puoluesihteerit kommentoivat asiaa MTV:n Huomenta Suomessa. Kumpikin puoluesihteeri korosti uudelleen valituksi tulleen Niinistön valtavan kannatuksen tehneen vaaleista poikkeukselliset.

Rönnholmia pyydettiin vertaamaan Haataisen tulosta Lipposen kuuden vuoden takaiseen tulokseen.

- Kukin vaali on oma vaalinsa ja istuva presidentti oli nyt ehdolla, viimeksi ei ollut, Rönnholm sanoi MTV:lle.

- Toki olisin toivonut kovempaa kannatusta ja toista kierrosta, hän lisäsi.

Ovaskan mielestä kansa haluaa sisä- ja ulkopoliittisessa myllerryksessä pysyvyyttä.

- Kansa koki, ettei ole syytä vaihtaa presidenttiä, Ovaska sanoi.

Keskustalaiset palaavat ruotuun

Keskustan Ovaska uskoi keskustan äänestäjien palaavan ruotuun tulevissa vaaleissa, vaikka monet hylkäsivät nyt Vanhasen ja äänestivät Niinistöä. Hän katsoi, että Vanhanen teki hyvän kampanjan ja puolueväki huhki töitä hänen hyväkseen.

Rönnholm väisti kysymyksen siitä, olisiko SDP:n pitänyt valita joku muu kuin Haatainen ehdokkaaksi.

Tuula Haataisen vaalivalvojaisissa olivat mukana myös entinen presidentti Tarja Halonen (oik.) puolisonsa Pentti Arajärven kanssa.

Ennen valintaa pompoteltiin muun muassa puheenjohtaja Antti Rinteen sekä Jutta Urpilaisen ja Eero Heinäluoman nimiä.

- Vaaleissa ei ollut mukana muitakaan puolueiden puheenjohtajia, Rönnholm sanoi.

"Sininen tulevaisuus suurin häviäjä"

Sininen tulevaisuus on presidentinvaalien suurin häviäjä, arvioi puolestaan toimittaja Jussi Lähde Ylen Aamu-tv:ssä.

Lähteen mukaan siniset joutuu valmistautumaan tuleviin maakuntavaaleihin uudella organisaatiolla, joka ei saanut tunnettavuutta presidentinvaalien kautta.

Perussuomalaisista viime kesänä irtaantuneet siniset eivät ryhmänä asettuneet yhdenkään ehdokkaan kannalle.

Lähteen lisäksi Ylen lähetyksessä presidentinvaalien jälkeisiä tunnelmia olivat arvioimassa viestintätoimisto Ellun Kanojen toimitusjohtaja Taru Tujunen ja viestintätoimisto Tekirin toimitusjohtaja Harri Saukkomaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (88)

Peräkonttitemput ja U-käännökset ovat nyt tuomittua temppuilua äänestäjien mielessä ja muistissa ja kukapa siellä onkaan ollut lentokoneineen liikenteessä. Alamäkeä on luvassa jos ei ole rehellinen - niinpä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

höpölöpö. Mikäli laittaa ehdokkaat media julkisuus järjestykseen niin lista vastaa hyvin pitkälle vaalitulosta. Eli ehdokkaat menestyivät sen mukaan miten paljon naama on näkynyt vuosien aikana lehdissä ja töllössä. Suurin voittaja on tietysti Huhtasaari koska hän on uusi poliitikko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naton vastustajat hävisivät mikä on linjassa mm. Ruotsin Naton kannatuksen kasvun kanssa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepun voi pelastaa ainoastaan Väyrynen. Suostuuko Paavo, se on taas toinen juttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kai vihervasemmisto ynnä demarit olivat puolueina suurimman tappion kärsineet. Heillä oli jo ehdokasasettelu vaikeaa, ja Kyllönen sanoi viimeisessä tentissä, että itse hän äänestää Niinistöä. Toki se oli Kyllöseltä raakaa politiikkaa ja sillä hän sai suurimman osan komuista ja vihervassareista äänestämään Niinistöä, eikä Haavistolla ollut mitään mahdollisuutta päästä toiselle kierrokselle. Näin vihreät eivät päässeet näissä vaaleissa liian ronskisti komujen päälle. Samoin demarien taival oli hävettävän huono, Don Heinäluoma ensin kieltäytyi itse, (tosin viisaasti tehty), ehdokkuudesta ja sitten vaali kommentaattorina kehtasi vielä tylyttää Haataista heikosta kampanjasta ja vääristä kampanjateemoista. Sillä hän tietenkin pelasi Haataista ulos seuraavasta demarien puheenjohtajavalinnasta, koska ilmeisesti ensi kesänä SDP:lle valitaan uusi puheenjohtaja. On pakko valita jos demarit meinaavat pärjätä vuoden päästä eduskuntavaaleissa, ja uusi mies. Nimenomaan miespuheenjohtaja pitää löytyä kentän ay-siivestä, ja olla sellainen mieshenkilö, joka miellyttää SAK:n isoja poikia. Huhtasaari oli moraalinen voittaja, koska hän sai enemmän ääniä kuin vassarikomut ja demarit yhteensä! Vihreiden Haaviston äänimäärä koostuu todennäköisesti niin monen eri puolueen kannattajien antamista äänistä, että Haaviston ja vihreiden todellinen kannatus näissä vaaleissa lienee 4-5 prosentin luokkaa. Eli Sale oli superylivoimainen, Huhtasaari selvä kakkonen, Väykkä ja Haavisto saivat tyytyä jaettuun kolmanteen sijaan. Hyvä niin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt oli ehdokkaina mm. kansalaisliikkeiden ehdokkaita. Jos niputetaan tämän asiantuntijan tapaan, hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus on 4.1%. Suurin häviäjä on siis nykyinen hallitus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja yksi suuri voittaja oli EU vastaisuus, isänmaallisuus. Lasketaanpa yhteen Väyrysen ja Huhtasaaren kannatus. Menee ohi vasemmiston yhteiskannatuksesta, sekä Vihreät häviää myös.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko se kumma että ns. keskusta hävisi, eihän sitä todellisuussa olekkaan enää kuin vain nimellisesti puolueena. Keskusta kuopattiin jo silloin kuin Sipilä ja Berneri valtasivat sen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On täällä monen kirjavaa selittäjä setää ja tietäjä tätiä, huolestuttavaa on tässä todeta kuinka eripuraiseksi äänestäjä kansa on revennyt. Riidellään hyvin jopa vihamielisesti eri näkökantojen tiiimoilta, ei haluta ymmärtää ja hyväksyä erilaisia näkökantoja... tyyliin vain minä olen oikeassa. Tämä turha hämmentävä jälkipyykki joutaisi karsia pois julkisesta mediasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kansa onneksi revennyt kahtia kun Sale sai liki 2/3 kansalaisten antamista äänistä.
Ainoa vaalien tuottama repeämä tuli keskustaan kun Väyrynen kylvetti puheenjohtaja Sipilän hehkuttaman keskustan ehdokkaan Vanhasen selkein luvuin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustan Matti Vanhanen (4,1 prosenttia) ON vaalien suurin häviäjä. Vanhanen kävi pitkän kampanjan, ja hän on profiloitunut ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulevaisuudentutkijalta puuttuu nyt tulevaisuudennäkemys, mistä tietysti voi hyvällä syyllä moittia valtamediaa. Tulevaisuudessa tarvitaan juurikin uutta normaalia, jos haluamme välttyä sisällissodalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni suurin häviäjä tulevaisuutta ajatellen on perussuomalaiset. He haksahtivat nyt tämän uuden kansankiihottajan, Huhtasaaren, petollisen kiiltokuvan lumoihin. Kaikki kansankiihottajat ovat ennen pitkää vieneet kannattajansa sotiin ja nöyryyttävään hajaannukseen. Onneksi Huhtasaari sanoi sen itse ääneen, nationalismi on uusi normaali. Käytännössä nationalismilla, äärikansallisuudella ja äärioikeistolla on vain hiuksenhieno ero.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä ei olleet henkilövaalit, monet vasemmistolaiset äänestivät Niinistöä henkilönä, ei kokoomuslaisena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulihan se sieltä. Savon kepuherra Kääriäinen twitterissä kirjoittaa että Kepulla edessä itsetutkiskelun paikka. Historian huonoin tulos.
Hyvä että joku herää. Ja luulisi kovakalloisimmankin änkyräökykepujullin nyt ymmärtävän missä mennään. Sipilän johdolla ei tule kuin tuhoa jos harjoitettu politiikka jatkuu.
Nyt Sipilän politiikkaa puolustavat ja hännystelevät Kepun nokkamiehet sekä -naiset vaihtoon ja heti. Ovat epäonnistuneet!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päinvastoin: toivottavasti sipilä ja hännystelijät jatkavat nykyisellä linjallaan. He ovat onnistuneet! Seuraavissa vaaleissa tulee loppu keskustapuolueen tarinalle suurpuolueena. Kannatus laskee pienpuolueen tasolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreätkin kuuluvat tuohon vasemmistoon.
Jos keskusta ei ala muuttamaan politiikkaansa, vaan jatkaa edelleen kokoomuksen huono-osaisten kyykyttämislinjaa, niin seuraavissa eduskuntavaaleissa sitä odottaa katastrofi.
Ja Sipiläkin joutui taas kerran syömään sanansa. Hän kun ehti jo sanomaan, että hänen jatkonsa on riippuvainen Vanhasen menestyksestä. Taas nähtiin, ettei poliitikkojen sanomisiin kannata luottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (88)

Uutisvirta

16.2.
CNN: Yli tuhat USA:n oikeusministeriön ex-työntekijää vaatii ministerin eroa – Barrin epäillään taipuneen Trumpin painostukseen
16.2.
Uusien elämysten iltapäivä – Lentopalloseura Etta sai Iissä uusia ystäviä: "Tällaiset pelit ovat lajille älyttömän tärkeitä" Tilaajille
16.2.
Son Tottenhamin sankari – Arsenal juhli murskavoittoa
16.2.
Hallitus aikoo muuttaa potilasdirektiivin toimeenpanoa sote-uudistuksen yhteydessä
16.2.
Miten hallita aikaa niin, että rentoutumisellekin jää tilaa? Oululaisopiskelija: "Tärkeintä jaksamiselle on ehtiä möllöttää välillä kotona"
16.2.
Iin uudessa liikuntahallissa lähes 500 katsojaa, Ettan peliesitys ei riittänyt
16.2.
Lentopallohuumaa Iissä – nimikirjoitukset menivät kuin kuumille kiville, vaikka Ettan esitys pelikentällä jäi pahasti vajaaksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 25 m/s.
Maan etelä- ja itäosassa sekä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

158 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi asuntojen arvo laskee koko suomessa?

kysykääpä itseltänne että missäpäin oulua haluaisitte asua, jos olisi varaa. Siellä eivät hinnat laske. Kaikki eivät näe... Lue lisää...
Sijaintisijainsijain...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image