Kotimaa

Asiantuntija: Suomessa nähty tulipallo oli kivinen meteoroidi, sirpaleet putosivat Pihtiputaalle ja Kinnulaan Keski-Suomeen

Kirkas tulipallo tallentui Pohjantiellä ajaneen oululaisen Markku Paason autokameraan perjantai-iltana.
Kotimaa 23.12.2017 13:39 | Päivitetty 23.12.2017 16:39
STT, Kaleva

Suomen taivaalla perjantaina nähty tulipallo oli todennäköisesti kivinen meteoroidi, arvioi Tähdet ja avaruus -lehden päätoimittaja Marko Pekkola lauantaina. Avaruuskappale hajosi ja suurimmaksi osaksi tuhoutui ilmalennon aikana.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa on saanut Taivaanvahti-verkkopalveluunsa jo yli 230 havaintoa eilisestä tulipallosta. Havaintoja tehtiin Sallasta Turun seudulle saakka. Moni havaitsi taivaalla lentäneen tulipallon myös Oulun seudulla.

Sirpaleet päätyivät Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan selvityksen mukaan Pihtiputaan ja Kinnulan kuntien alueelle Keski-Suomeen, kertoo Pekkola.

Meteoroidin paino oli sen saapuessa ilmakehään useita kymmeniä kiloja.

Saapui idästä

Suomessa on nyt nähty kaksi tulipalloa peräkkäisten kuukausien aikana. Tämä ei kuitenkaan ole Pekkolan mukaan poikkeuksellista.

– Tulipalloja näkyy Suomen ilmakehässä keskimäärin 2–3 vuosittain. On ihan tilastollista sattumaa, että nyt niitä saapui kaksi lyhyen ajan kuluessa.

Ursa sai lauantaina valmiiksi tulipallon lentoradan mallinnuksen. Meteoroidi saapui Pekkolan mukaan Suomen ilmakehään miltei täsmälleen idän suunnasta. Se syttyi näkyväksi tulipalloksi noin 90 kilometrin korkeudessa ja sammui arviolta 35 kilometrin korkeudessa.

Pihtiputaalla tai Kinnulassa ei ole tiettävästi järjestetty lauantaina sirpaleiden eli meteoriittien etsintää. Putoamisalue on laaja ja siellä satanut lunta, joten pienten meteoriittien löytyminen on myös tästä syystä vaikeaa.

Palasia löydettäneen vasta talven väistyttyä.

Edellinen päätyi Lapin Vätsäriin

Marraskuun puolivälissä Suomessa ihmeteltiin tulipalloa Lapissa. Tuolloin meteoroidi eteni Pohjois-Lapin yllä loivasti kohti koillista.

Tuolloin kohteen valoisa lento päättyi huomattavan matalalla, vain noin 20 kilometrin korkeudella Inarijärven koillisen kulman yläpuolella.

Meteoriitit eli sirpaleet putosivat marraskuussa Vätsärin erämaahan.

Marraskuun meteoroidi oli Ursan arvion mukaan selvästi suurempi kuin perjantai-iltana Suomessa nähty. Lapin yllä lentänyt avaruuskappale painoi ilmakehään saapuessaan noin 100–300 kiloa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tais olla harjoitusten tuoksinassa karannut maaliohjus kuten aina aikaisemminkin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan 400X40 metrinen asteroidi sittenkin olemassa? Tai olisiko se vieraasta aurinkokunnasta tai galaksista oleva tutkimusalus, joka tutkii Voyager satelliitin lähettämiä tietoja tai avaruuteen avaruuden valloituksen, Kuun ja Aurinkokunnan tutkimuksen kulta-aikoina lähetettyjä viestejä? Asteroidit, jotka tulevat ilmakehään ovatkin tarkoituksella lähetettyjä hämäys antureita, jolloin alienit ja Extra-Terrestialit saavat työrauhaa tutkimuksiinsa? Tai sitten on Lucasfilmin, Hollywoodin Steven Spielbergin tai Walt Disneyn tähtien sota - Star Warsin filmauksissa sattuneita tapahtumia tai mainoksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:04
Tulipalo tuhosi Martinniemen vanhan työväentalon – palomestari varoittaa lähialueen asukkaita voimakkaasta savusta sekä heitteistä
28.3.
Yksi loukkaantui vakavasti tulipalossa Sallassa – savusukeltajat hakivat loukkaantuneen pois asunnosta
28.3.
Ounasvaaralle eksynyttä naista etsittiin lauantai-iltana Rovaniemellä, löytyi kylmettyneenä mutta hyväkuntoisena
28.3.
Tyhjillään ollut loma-asunto syttyi palamaan Rukalla, rakennukseen mittavat vauriot
28.3.
Uskallus ja uuden kokeileminen ovat luovan työn edellytyksiä, sanoo "katastofista syntyneen" ja Arctic Design Weekin palkitseman vaatemalliston suunnitellut Pirjo Karvonen
28.3.
Oululainen Saija Ollanketo pääsi tilauslennolla Espanjasta mökilleen karanteeniin – "Ruokaa on niin paljon, ettei tarvitse varmaan ennen kesää käydä kaupassa" Tilaajille
28.3.
Lumijoelta kaviouralle ponnistanut Elian Web kiri takaa kuudenneksi Ruotsin Solvallassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Minkälaista imagoa pyrit pitämään yllä?

Minulla ei ole imagoa, koska osasin englantia jo silloin kun julkiskuvaa merkitsevä image jonkun aivopierun vuoksi omaks... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image