Kotimaa

Asiantuntija: Marokkolaiset ra­di­ka­li­soi­tu­vat entistä enemmän – Syitä köyhyys ja islamismin nousu

Viime aikoina Euroopassa tehdyissä terrori-iskuissa on ollut usein marokkolaistaustaisia tekijöitä. Myös Turussa perjantaina tapahtuneen, terroritekona tutkittavan iskun epäilty on marokkolainen.
Kotimaa 19.8.2017 17:12
Vanessa Valkama

Sekä Turun että Barcelonan iskujen epäillyt tekijät ovat marokkolaisia. Suojelupoliisin mukaan Marokko on yksi maista, johon nykyinen radikalisoituminen kohdistuu.

Marokkolaisten radikalisoitumisen taustalla on erityisesti maan köyhyys ja islamistisen puolueen nousu, arvioi geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut tutkija ja luennoitsija Alan Salehzadeh.

– Viime aikoina Marokko on siirtynyt tavallisesta maltillisesta islamista ääri-islamiin päin. Aiemmin on ollut kuria pitänyt fiksu kuningas, mutta viime aikoina mopo on karannut käsistä ja ihmiset ovat radikalisoituneet entistä enemmän.

Salehzadehin mukaan suurin syy radikalisoitumiselle löytyy Marokon viime vuoden vaaleista, jotka voitti islamistinen Oikeus- ja kehityspuolue eli PJD.

– Maa on politisoitunut ja siirtynyt poliittiseen islamiin. Puolue haluaisi Marokosta islamistisen tasavallan. Maassa on myös tehty muutoksia arabikevään aikana, muslimiveljeskunnan poliittisen islamin imaamit ovat rantautuneet Marokkoon ja propagandistiset tv-kanavat keräävät katsojia.

Kansainvälisiin konflikteihin erikoistuneen ajatushautomo Menatton johtaja Salehzadeh kertoo, että Isis rekrytoi erityisen paljon Marokon kaltaisissa köyhissä maissa, joihin poliittinen islam on juurtunut. Marokosta pääsee myös helposti Eurooppaan.

– Tutkimusten mukaan Syyriassa kiinniotetuista Isisin jihadisteista suurin osa on ollut Marokosta ja Tunisiasta. Muualla asiat on kontrolloitu ja hoidettu. Esimerkiksi Algeriassa on ollut sisällissota ja radikalisoituneita ryhmiä, ja ihmiset ovat kyllästyneet niihin. Vaikka jotkut kannattavat poliittista islamia, ihmisiä on mennyt yhä vähemmän Isisin riveihin. Samoin Isisissä on vähemmän iranilaisia, syyrialaisia ja irakilaisia.

Salehzadeh muistuttaa, että ihminen voi radikalisoitua milloin vaan, jos pohja sille on olemassa.

– Radikalisoituminen voi tapahtua hetkessä. Siihen ei tarvitse moskeijaa, koska on Internet. Vaikka moni on kasvatettu hyvin uskonnollisesti, on todella paljon radikaalimuslimeita, jotka vastustavat jihadismia. Isisin riveissä on myös maltillisia muslimeita, Salehzadeh sanoo.

– Itsensä räjäyttäjän ei tarvitse olla radikaali tai mielisairas. Motiivi riittää, esimerkiksi jos perhe on kuollut sodassa. Jotkut ajattelevat, että tämä on paras keino kostaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Uutisvirta

25
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
22
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
14
Täydellinen kuunpimennys näkyy Oulun taivaalla aamulla – lähetä kuva "superverisusikuusta"
13
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
10
Pakkanen näkyy eläinlääkärin vastaanotolla Oulussa: Koirien anaalirauhasvaivat lisääntyvät – lähetä kuva lemmikin talviasusteesta
9
Analyysi: Pääministeri May yrittää maanantaina löytää ulos umpikujasta, mutta kova brexit lähestyy päivä päivältä
8
Harkimo vihjaa loikkauksesta: "Huomenna selviää, kuka kansanedustaja liittyy Liike Nyt -eduskuntaryhmään"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

231 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image