Kotimaa

Asiantuntija: Laista ei olisi välttämättä apua – ruuan roskiin heitto ratkaistava toisin

Ruokaa heitetään roskiin jopa yli 125 eurolla jokaista suomalaista kohden vuodessa. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kotimaa 26.5.2015 14:56
Johanna Juupaluoma

Viime viikolla Ranskassa hyväksyttiin lakiesitys, jonka mukaan jatkossa suuret ruokakaupat eivät saisi tuottaa lainkaan ruokajätettä. Sen sijaan kaikki myymättä jääneet syömäkelpoiset elintarvikkeet pitää ohjata muun muassa hyväntekeväisyyteen.

Ruokahävikin torjumiseen tähtäävää lakialoitetta kaavaillaan nyt myös Suomessa. Kristillisdemokraattien kansanedustajat Antero Laukkanen ja Sari Tanus ilmoittivat maanantaina yhteisessä kannanotossaan, että he aikovat valmistella vastaavanlaista lakialoitetta, jolla voitaisiin entisestään tehostaa kauppojen aiheuttaman ruokahävikin pienentämistä. Tosin Ruokakesko oli ilmoittanut jo ennen tätä tavoitteekseen vähentää K-ruokakauppojen ruokahävikkiä kymmenellä prosentilla seuraavien viiden vuoden aikana.

Tällaisella lailla ei välttämättä ratkaista sitä ongelmaa, että joka päivä Suomessa päätyy yli miljoona kiloa ruokaa roskiin. Suurin syy ruokahävikkiin löytyy jokaisen omasta kodista. Ruokahävikkitietoisuuteen keskittyvän Saa Syödä! -hankkeen mukaan se ruokamäärä, mikä kotitalouksista päätyy roskiin vuodessa, vastaa jopa sadantuhannen auton ilmastovaikutuksia. Kauppojen aiheuttama ruokahävikki on alle viidennes koko elintarvikeketjun potista, ja vuodessa lähes puolet pienempi kuin kotitalouksien.

Hankkeen taustalla olevan valtion asiantuntijayritys Motivan asiantuntijan Elina Ovaskaisen mielestä tavalliset kuluttajat eivät edes välttämättä huomaa, kuinka paljon ruokaa he heittävät hukkaan.

– Lakeja on helpompi suunnata koskemaan elintarviketeollisuutta ja kauppoja, mutta edelleen on tärkeämpää huomioida se, mitä kotitaloudet tekevät. Emme näe itse aiheuttamaamme ruuan hävikkivirtaa, sillä se menee roskiin pikku hiljaa vuoden aikana, ja tähän emme pysty lailla vaikuttamaan. Ruokahävikin vähentämiseen ei auta muu kuin tietotaito, Ovaskainen toteaa.

Ruuan kohdalla jokainen joutuu tekemään valintoja jatkuvasti. – Tällä hetkellä ruokaa heitetään roskiin jopa yli 125 eurolla jokaista suomalaista kohden vuodessa. Kun maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus selvitti ruokahävikkiä vuonna 2012, kävi ilmi, että eniten ruokaa heittivät roskiin yksin elävät naiset. Kaikkein yleisin syy elintarvikkeiden poisheittoon oli se, ettei ruokaa oltu ehditty syödä ennen kuin se oli mennyt pilalle.

Suunnitelmalliseem ruuan kulutukseen onkin pyritty kannustamaan erilaisten hankekokeilujen lisäksi luomalla reseptioppaita. Esimerkiksi Martat ovat pitkään koonneet sivustolleen tähderuokareseptejä, joilla ylijääneestä ruuasta saa loihdittua uusia aterioita.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Liikaa rahaa niillä yksityshenkilöillä joilla on varaa heittää ruokaa roskiin. Siinä olisi oiva vinki nyt kun puhutaan leikkauksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas sitä kuluttajaa syyllistetään että oksat pois. Eiköhän syntipukit ole ruuantuotajien ja kaupan voiton maksimoinnin syytä. Näin minä ruuat ostavansa perheenisänä asiat näen. Lisäksi juuri nyt tuntuu että valtiolla on liikaa tyhjänpäiväisiä töitä tekeviä virkamiehiä. Motiva pelastaa kaupan ja estääilmastonmuutoksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauppojen pakkauskokoja pitäisi pienentää. Nyt kaikki myydään isoissa suurperhepakkauksissa, joita ei millään ehdi syödä yhden ja kahden hengen talouksissa ennen pilaantumista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksin asuvana kohtaan itsekin sen ongelman että menee roskiin ennen kuin ehtii syödä. Isoin ongelma on kuitenkin kauppojen pakkauskoot: ei sitä millään järjellä ehdi syömään yksin 8 sämpylää ja 300 gramman juustokannikkaa ennen kuin ne ovat homeessa tai kuivia. Pakkaseen ei mahdu paria rasiaa enempää ja tämän takia ruokaan uppoaa turhaan rahaa kun menee roskiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No joo ihme vatulointia tämäkin. miten niin kauppojen viidenneksen osuus hävikistä on merkityksetön, kuten tässä jutussa annetaan ymmärtää? Mikäs tällainen asiantuntija oikein on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakai lainsäädännöstä olisi erittäin merkittävää apua tähän rikokseen ihmiskuntaa vastaan. helpoimmin valmiin ihmisravinnoksi kelpaavan ruoan tarpeeton tuhoaminen esim. roskiinheittämällä on toteuttaa pakottava lainsäädäntö yksiselitteisesti kaupan yksiköitä, ravintoloita ja suurkeittiöitä koskien - ruoka on lahjoitettava jaettavaksi vähävaraisille.

" Suurin syy ruokahävikkiin löytyy jokaisen omasta kodista. " , " ... tavalliset kuluttajat eivät edes välttämättä huomaa, kuinka paljon ruokaa he heittävät hukkaan. " , " Kaikkein yleisin syy elintarvikkeiden poisheittoon oli se, ettei ruokaa oltu ehditty syödä ennen kuin se oli mennyt pilalle. " - On aivan totta ettei jokaisen vähäjärkisen idiootin kotitoimia voi vakoilla eikä estää minkäänlaisella lainsäädännöllä eikä valtiollisella poliisilla. Tyhmimmät luulevat että eilen- tai toissapäivänä - tehty ruoka on tänään automaattisesti pilalla ja että parasta ennen päiväys tarkoittaa pilaantumisajankohtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsikin tajuaa, ettei tuollainen laki toimi. Muita lakeja muuttamalla tilanne saadaan kyllä muuttumaan, mutta suojatyöpaikkaviranomaisorganisaatio haluaa enemmän sääntelyä ja valvottavaa. Se takaa heille työt....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hävikkiä voisi vähentää pakkauskokoja pienentämällä. Vero sitä korkeammaksi, mitä suurempi pakkaus, unohtamatta haittaveroa pakkausmateriaalin määrästä. Sinkkuperheiden määrä kasvaa, minkä tulisi näkyä pakkauskoossakin

Kaupan hävikkiä ei tulisi laskea tappioksi vaan yli jääneet ruoat pitäisi päin vastoin lukea omistajan verolliseksi voitoksi, josta voi luopua lahjoittamalla ruoan ennalta määrättyihin kohteisiin - hyväntekeväisyyteen tai rehuksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ketään kiinnosta sinkkuperheet. Politiikassa on kaksi tunteisiin vetoavaa termiä ja ne ovat "naiset ja lapset". Niiden nojalla voidaan perustella aivan mitä tahansa. Se, että Suomessa on miljoona yhden hengen taloutta, jotka joutuvat ostamaan lapsiperheille suunnattuja megajättipakkauksia ei kiinnosta ketään. Ei siitä saa kivoja uutisia, eikä pyhimyksen sädekehää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ihan saletisti mene ruokaa roskiin, korkeintaan pari kertaa vuodessa joku huomaamatta jäänyt leipäpala tms. Sitä varten on pakastin ja ajatteluelimet, että miettii, mitä, milloin ja miten tekee. Ruoan arvostuksen puutetta, laiskuutta ja ilmeisesti ylimääräisen rahan aiheuttamaa ahdistusta, jos ruokaa menee roskiin....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hävikin kertyminen johtuu siitä että harvassa nykytaloudessa on koiria tai possuja jotka ne söisivät. Nyt tarvitaan tilalle lähiruokatoreja, harkitumpia ostoksia, päiväys-syöjäisiä kaveriporukalla, ja bioaineen kaasutusta energiaksi, jonka jälkeen jäte kompostoidaan. Lain tulee huolehtia näiden menetelmien tarjoamisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän ongelmaan on helppo ratkaisu: pienempiä ja samalla ympäristöystävällisempiä (muovittomia/vähämuovisia) pakkauksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastahan asiat on saatu suomessa näin hyvälle mallille, että ruokaa heitetään roskiin mielettömiä määriä. Esim. sikalat eivät saa enään ottaa vaikkapa koulujen ylijäämäruokaa ja kaupat ei saa myydä alennuksella ylipäiväisiä tuotteita, vaikka ne ovat aivan varmasti ravinnoksi kelpaavia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi suurimpia rikoksia länsimaissa. Ensin jätetään hirvee hiilijalanjälki evään valmistuksessa, ja sitten paiskotaan isot määrät roskiin. Kyllä on liian hyvät ajat jatkuneet pitkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18.12.
Urheilutoimenjohtaja Harri Aho paljasti todennäköiset lähtijät Kärpistä – Niukka voitto Ilveksestä jäi ulosajojen ja jatkosopimusuutisten varjoon
18.12.
Turvapaikanhakijoita värvätään Saksassa rikollistoimintaan – Berliinin rikollisklaanit haluavat heidät myymään huumeita ja tekemään murtoja
18.12.
Kevytkuorma-autolla Ylitorniolla ajanut ruotsalaismies karautti poliisin tutkaan jäisellä tiellä yli sataaviittäkymppiä
18.12.
Pekka Asikainen valittiin Oulun seurakuntien uudeksi yhtymäjohtajaksi – strategiatyö alkaa heti kirkon toimintaympäristön muutosten paineissa
18.12.
Pohjolan Liikenne lopettaa kaikki pikavuoronsa helmikuun loppuun mennessä – linja-autoyhtiö keskittyy pääkaupunkiseudun sopimusliikenteeseen
18.12.
Trumpin entisen neuvonantajan oikeudenkäynnissä lykättiin tuomiota – sitä ennen tuomari puhui maanpetoksesta, maansa myymisestä ja lopulta pyörsi puheensa
18.12.
Kärpiltä iso joululahjasäkki faneille: Suuri määrä jatkosopimuksia julki, Kukkonen ja Pyörälä jatkavat – tässä on joukkueen runko seuraavalle kaudelle

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

se Bostonin Typykkä! kirjoitti sinulle jo vuosia sitten? Ei eläkeläiset ole ahneita vaan eläkevakuutusyhtiöt. Tähänkin o... Lue lisää...
Mites

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.12.

Fingerpori

19.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image