Kotimaa

Asiantuntija: Kannabis toisi Suomeen ongelmia

Kotimaa 22.1.2014 0:45
STT

Kannabiksen vapauttaminen Suomessa toisi alkoholin rinnalle vain yhden ongelman lisää, arvioi Erkki Vartiainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Alkoholi- ja huumeasioista vastaavan ylijohtajan mukaan laillistaminen lisäisi todennäköisesti kannabiksen ja alkoholin sekakäyttöä.

Vartiainen arvioi, että jos kannabis laillistettaisiin, suurin riskiryhmä olisi nuoret, joista osa jäisi riippuvaisiksi.

- Tämä haittaisi erityisesti niitä nuoria, jotka ovat jo syrjäytymisvaarassa, hän sanoo.

Keskustelu ryöpsähti jälleen viikonloppuna, kun Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoi, ettei kannabiksen käyttö ole vaarallisempaa kuin alkoholin juominen.

Coloradosta tuli tässä kuussa Yhdysvaltain ensimmäinen osavaltio, jossa kannabiksen myynti on laillista. Sitä ei edelleenkään saa käyttää julkisilla paikoilla. Kannabiksen myynti aiotaan sallia myös Washingtonin osavaltiossa myöhemmin tänä vuonna. Kannabiksen lääkekäyttö on jo sallittua useammassa osavaltiossa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (143)

Tikusta asiaa! Eli yleisö toivomuksena voisiko Kaleva vertailla myös Kannabiksen ja Alkoholin positiivisia vaikutuksia. Esimerkiksi näkökulmana voisi olla syöpälääkitys tai kroonisen kivun lievitys? Kiitos!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki pitää olla kiellettyä! Kaikki! Sokerista lähtien kaikki tulee olla kiellettyjä! Ajatteleminenkin tulee olla kiellettyä! Jokaisen suomalaisen tulee tästä eteenpäin asua patjoilla pehmennetyssä huoneessa jottei vaan kaatuessaan satuta itseään! Yksilön vastuu itsestään on siirrettävä välittömästi yhteiskunnalle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On ikävää, että yhteiskuntamme on lipsahtanut vahvasti narsistisen minäkeskeisyyden palvontaan. Yksilön näennäisten oikeuksien ylikorostaminen ja vastuun kantamisen pakoilukuumeen leviäminen vat omalta osaltaan tämänkin vitsauksen leviämisen takana

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitään yksilön oikeuksia ei tarvitse korostaa niin kauan, kunhan ne toteutuvat moitteettomasti. Eikä sinun tarvi julistaa näennäisiksi oikeuksia, joiden tämänhetkinen riisto itsessään on hyvin kyseenalainen moraalisesti. Ja mahtaa olla sulla vääristyny kuva narsismista jos, mikäli nyt oikein ymmärsin, yhdistät sen näitten ihmisten vaatimukseen saaha elää niinkuin parhaaksi näkevät vahingoittamatta ketään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi kunpa elämä olisikin noin yksinkertaisen aurinkoista! Pelkkiä oikeuksia vain. Kommentista käy ilmi juuri se, mihin tuo "minä" viittaa. Vastuu toisista ei taida olla ihan ensimmäisenä mielessä vaan oma napa....

"Näiden ihmisten" vaatimus ja elämäntapa vahingoittaa ainakin minun selkänahkaani sillä olen se sorvin ääressä ahertava nettomaksaja joka viime kädessä maksaa niin herrojen kuin narrien toilailuista ja lystieistä aiheutuvat suoranaiset ja välilliset kulut. Töitä tekevä täällä maksaa ja myös kärsii. Se on jämpti niin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puhut siitä, miten elämä ei ole yksinkertaista, mutta itse esitit asian niin mustavalkoisena, kuin vain mahdollista suinkin. Asia ei ole lainkaan noin yksioikoinen, sillä töitä tekee itse kukin. Lisäksi, jos lähdetään puhumaan kannastani jotenkin itsekkäänä, niin aivan yhtä itsekäs on tuo kielteinen suhtautuminen niitä kohtaan, jotka ovat eri mieltä, ja jotka, kuten jo todettu monen monta kertaa, EIVÄT aiheuta harmia muille. Jos seuraat laillistaneita maita, tai niitä joilla on hellempi suhtautuminen muuten, huomaat ettei vahinkoja ole tullut, vaan asiat ovat kääntyneet parempaan suuntaan. Todettakoon vielä, että KUN kannabis laillistetaan, noita visioituja vahinkoja ei tule todellakaan tapahtumaan mittasuhteissa, joista ihmiset kauhulla hölisevät. Miksikö? Kuka on niin hullu, että nauttii nautintoainetta, josta ei tule hyvä olo? Etenkin, kun siitä on kadonnut laillistumisen myötä kaikki kielletyn hedelmän viehätys. Älä viitsi kohdella itsekkäinä ihmisiä, jotka yrittävät saada oikeutensa toteutumaan. Tuo on hölynpölyä tuo veronmaksajan nilkkaan kopsahtelu-puhe. On asioita, joista on oikeasti haittaa veronmaksajille. Ja tämä ei ole sellainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohtuullisen isolla osalla suomalaisista on geeni, joka aiheuttaa alkoholin käytön yhteydessä voimakkaan sokeriarvojen laskun, mikä puolestaan tekee ihmisestä humalapäissään aggressiivisen. Olen todella vihainen siitä valistuksesta, mitä koulussa jaetaan nuorille. Kouluissa puhutaan vain kohtuukäytöstä ja hyväksyttävistä alkoholiannosten lukumääristä kertomatta kuitenkaan sitä, että noin kolmanneksen olisi turvallisempaa kieltäytyä alkoholista kokonaan, eikä heille kohtuukäyttöä ole olemassakaan. Osalla alkoholiongelma alkaa ensimmäisestä kaljasta. Sitten näiden ihmisten rinnalla elää joukko täysin päihteettömiä, mutta he saavat kokea kuitenkin aggression ja viinan vaarojen vähättelyn haitat. Jos yksikään päihteiden käyttäjä rauhoittuu kannabiksella, on rikollista riistää se turva päihderiippuvaisen läheisiltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä vaiheessa kun ihminen haluaa sekoittaa päänsä jollakin päihteellä, hän tarvitsee oikeasti ihan jotain muuta kuin kannabista tai alkoholia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen kanssasi aivan samaa mieltä! Onneksi kannabiksen polttajista valta-osa on kunnon veikkoja ja polttavat vain rentoutuakseen hieman, seikoittamatta päätään sen kummemmin! :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seois tuo kannabis hyvä rauhoittaja nuissa mellakoissa, nykyään kun poliisit viljelee kyynelkaasua yms. niin voisivat nakella kannabis-savua sinne väkijoukkoon niin porukka vähän rauhoittus, näin on näreet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siihen mellakantorjuntaan ne Amerikassakin taitavat tuota kannabispolitiikkaa käyttää. Pöllyssä olevia on helpompi vetää höplästä ja eivät edes mellakoi - ellei hassu satu loppumaan kesken.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erkki Vartiainen ei ole kannabiksen asiantuntija, vaan erikoistunut ruokavalioon, tupakointiin, verenpaineeseen, kansantautejen ehkäisemiseen, yms. Kaleva, miksi tämä otsikko?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näille kannabiksen demonisoijille on ihan turha puhua mitään järkeä. Ne eivät muuta mielipiteitään, vaikka löisit mitä faktoja pöytään, mölyävät vain jostain porttiteoriastakin, joka on jo aikaa sitten kumottu: Jo se kertoo, miten vastaanottavaisia he ovat faktoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näille kannabiksen puolustelijoille on ihan turha puhua mitään järkeä. Ne eivät muuta mielipiteitään vaikka löisit mitä faktoja pöytään; mölyävät vain jostain kannabiksen terveellisyydestä, joka on jo aikaa sitten kumottu. Jo se kertoo, miten vastaanottavaisia he ovat faktoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannabishan on tutkimusten mukaan terveellistä, ikävä tuottaa pettymys. Sitä voi käyttää lääkkeenäkin. Esimerkiksi kannabis-öljyä käytetään lääkkeenä, kuten myös bedrocania Suomessakin esim. MS-tautiin hyvin tuloksin, silloin kun siihen vaan satutaan myöntämään lupa. Mitä faktoja sinulla on tarjota sitä vastaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kannabis olisi terveellistä, siitä olisi tehty pakollinen tai vähintäänkin suositeltava ravintolisä jo aikaa sitten. On tosiaankin ikävää tuottaa pettymys, sillä terveellisyys ei ole totta. Maito on terveellistä ja vaikka sekään ei sovi kaikille niin siitä ei sentään voi aiheutua psykoosia.

Kuinka suurella osalla suomalaisista on MS-tauti? Kaikilla kannabista vinkuvilla kommentoijilla? Veikkaan että ei. Jos kannabisöljyä käytetään lääkkeenä erittäin vakavaan ja parantumattomaan sairauteen tai terminaalivaiheessa olevien potilaiden kipujen lievittämiseen niin ei siitä silti käsikauppatavaraa tarvitse tehdä. Ei sytostaattejakaan popsita kuin aamumuroja ihan noin vain vaikka niillä koetetaan torjua syöpää. Lääke on lääke eikä sitä huvittelun tarpeeseen pidä käyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannabis ei psykoosia aiheuta, vaan ihmisten päänsisäiset jutut. Hölynpölyä tuommonen. Ja vertaakko nää oikeasti kannabista sytostaatteihin? Et taida tietää, mistä puhut. Kannabista voi käyttää kohtuudella, ja se on tiedetty jo iät ja ajat. Lainsäädäntö sabotoi luonnollista kulutusta. Meeppä joskus käymään Hollannissa. Voit todeta asian ihan itse. Sivistynyttä, ja aivan asiallista porukkaa kaikista yhteiskuntaluokista. Ja kannabis on terveellistä, tuhoaa muunmuassa syöpäsoluja tietyllä käyttötavalla. Toisilla käyttötavoilla ei välttämättä välittömiä terveysvaikutuksia, muttei myöskään oikein käytettynä suuria haittojakaan. Se voi olla lääke, tai se voi olla nautintoaine. Turha sun on totuutta vastaan tapella, kun ihmiset sitä lääkkeenä käyttää menestyksekkäästi, kuten myös nautintoaineena sivistyneesti ja tervehenkisesti. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä niin, mm. höpö voi laukaista sen psykoosin. Ikävä kyllä on lämä on vähän tullut vastaan ihan kotimaassa. Ja joitain kymmeniä kertoja. Ulkomaillakin, myös siellä Hollannissa on tullut käytyä ja suurin osa käyttäjistä ei ole ollut "sivistyneitä ja tervehenkistä". Turha on totuutta vastaan tapella, se on sellaista kun se on. Jos on varallisuutta on varaa hienostella ja jos ei ole niin sitten touhu on vähän karumpaa. Onneksi meillä lainsäädäntö rajoittaa "luonnollista kulutusta" ja pitää ongelmat hieman vähäisempinä kuin ne olisivat kannabiksen laillistamisen seurauksena. Olisi syytä tietysti rajoittaa montaa muutakin asiaa mutta askel kerrallaan, askel kerrallaan.

Jos luet tarkkaan niin voit huomata, että sytostaatteja ei verrata kannabikseen. Ne ovat esimerkki haittavaikutuksia omaavasta lääkkeestä, joilla koetetaan parantaa sairauksia - valvotusti. ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (143)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

" Toinen on ”yhden ajatuksen -syndrooma”: siinä ihminen on niin tarrautunut johonkin kantaan (usein ajasta jäljessä olev... Lue lisää...
Hihiii

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image