Kotimaa

Asiantuntija al-Holin naisten oi­keu­den­käyn­neis­tä Syyriassa: "Juridiset ongelmat olisivat ylit­se­pää­se­mät­tö­miä"

Koillis-Syyrian epävirallisen hallinnon edustaja Abdulkarim Omar vieraili keskiviikkona ja torstaina Suomessa. KUVA: Kimmo Brandt/compic
Kotimaa 31.1.2020 15:49
Hannu Toivonen

Syyriassa al-Holin leirillä olevien suomalaisnaisten oikeudenkäynnit voitaisiin järjestää kansainvälisen oikeuden professorin Martti Koskenniemen mukaan kolmella tavalla.

Al-Holin leirillä olevien suomalaisnaisten oikeudenkäyntien järjestäminen Syyriassa on erittäin ongelmallista. Tätä mieltä on kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi.

Periaatteessa oikeudenkäyntien järjestäminen Syyriassa voisi olla mahdollista, mutta käytännön ongelmat ovat suuret.

– Siihen liittyvät juridiset ongelmat olisivat minusta ylitsepääsemättömiä, Koskenniemi sanoo.

Koskenniemen mukaan ongelmia tuottaisi kansainvälisen oikeuden näkökulmasta useat käytännön asiat, kuten tuomioistuimen kokoonpano, syyttämisjärjestelmä, todistelu, harkinta ja ylipäänsä se, mitä lakia oikeudenkäynnissä sovellettaisiin.

– Nämä kaikki kysymykset ovat auki.

Oikeudenkäynti Syyriassa yhteistyössä Suomen kanssa

Tällä viikolla Helsingissä vieraillut Koillis-Syyrian epävirallisen hallinnon edustaja Abdulkarim Omar esitti Ylen mukaan, että al-Holin leirillä olevien rikoksiin syyllistyneiden eurooppalaisten naisten ja vankiloissa olevien eurooppalaisten Isis-taistelijoiden oikeudenkäynnit järjestettäisiin Syyrian kurdialueella.

Kurdihallinto järjestäisi oikeudenkäynnit yhteistyössä Suomen kanssa. Ne al-Holin leirillä olevat suomalaisnaiset, jotka eivät ole osallistuneet Isisin toimintaan, vapautettaisiin Omarin mukaan syytteistä.

– Olisi järkevää järjestää ne Koillis-Syyriassa. Meillä on todisteet ja myös todistajat ovat siellä, Omar kertoi Ylen mukaan.

Al-Holin leirillä Koillis-Syyriassa on tällä hetkellä kymmenkunta suomalaisnaista ja noin 30 lasta. Leirillä on yhteensä noin 70 000 naista ja lasta, jotka päätyivät sinne, kun terroristijärjestö Isisin kalifaatti kukistettiin.

Joulukuussa leiriltä kotiutettiin kaksi orpolasta Suomeen. Syyrian vankiloissa on mahdollisesti myös joitain Isisin riveissä taistelleita suomalaismiehiä.

Joulukuussa Sanna Marinin (sd.) hallitus linjasi, että kaikki al-Holin leirillä olevat suomalaislapset tuodaan Suomeen. Jossain tapauksissa on mahdollista, että lasten äitejä tuodaan Suomeen, jos lasten kotouttaminen sitä vaatii.

Hallituksen mukaan Suomella ei ole velvollisuutta auttaa leirillä olevien naisten kotiin pääsemisessä.

Kolme tapaa järjestää oikeudenkäynti

Koskenniemi ymmärtää kurdien halun järjestää oikeudenkäynnit kurdialueilla, koska eurooppalaiset ovat "sietämättömästi vetkutelleet asiassa omien poliittisten ongelmiensa takia".

Hänen mukaansa suomalaisten ja muiden eurooppalaisten tehtävänä on hoitaa asia ja järjestää rikoksiin syyllistyneille oikeudenkäynnit.

Tämä voidaan tehdä kolmella eri tavalla. Paras vaihtoehto olisi Koskenniemen mukaan tuoda Isisin toiminnassa mukana olleet naiset Suomeen ja aloittaa oikeusprosessi heitä vastaan Suomessa.

Toinen vaihtoehto olisi, että Haagin kansainvälinen rikostuomioistuin vastaisi Isisin toiminnassa mukana olleiden eurooppalaisten oikeudenkäynneistä. Tämä voisi tapahtua vain YK:n turvallisuusneuvoston päätöksellä, koska Syyria ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen osapuoli.

– Suhtaudun tähän vaihtoehtoon skeptisesti.

Kolmannessa vaihtoehdossa perustettaisiin valtiosopimus, jonka yhtenä osapuolena olisi Syyrian kurdihallinto.

– Valtiosopimuksella perustettaisiin erityistuomioistuin, joka soveltaisi samantapaisia tai suorastaan samoja sääntöjä kuin kansainvälinen rikostuomioistuin soveltaa.

Kansainvälisen oikeuden professori Koskenniemi korostaa kuitenkin, että Suomen tehtävänä on tuoda leirillä olevat naiset ja lapset Suomeen ja järjestää oikeudenkäynnit niille, joita on syytä epäillä rikoksista.

– Tämä ei ole erityisen ongelmallinen asia oikeudellisesti. Tämä on ainoastaan ongelmallinen sen takia, että täällä on sellaisia poliitikkoja, jotka haluavat repiä irtopisteitä tästä asiasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Vänrikki Stoolin Lotta lähti soturinsa mukaan. Huikea tarina Lotta Svärdistä on elähdyttänyt suomalaisten kansallistuntoisten mieliä jo yli vuosisadan.
Valvontakomission lakkauspäätöksestä huolimatta meidän Lottamme ovat suuresti arvostettuja sotilaitten "työtovereita".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asia esilläpito useita kuukausia osoittaa, että presidentinvaalien alustava asemiinajo on jo alkanut. Professoreita löytyy , kenties vastiketta vaatinevat, pelkkä esillepääsy riittää eräälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ISIS-naiset tulee saattaa oikeuden eteen. Näin he ja näiden sukulaiset tajuavat että terrorismi on rikos, ei millään lailla verrattavissa muuhun ulkomaan matkailuun. josta voi palata Suomeen. Kaikkein pahinta olisi auttaa terroristeja Suomeen palaamisessa. Supo on tutkinut ja todennut näiden ISIS-naisten todennäköisyyden harjoittaa kalifaatin igeologiaa ja toimintaa Suomessa. Vankila oikea paikka terroristeille. Vastuussa rikollisesta toiminnasta .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansainvälisen oikeuden professori Koskenniemi korostaa kuitenkin, että Suomen tehtävänä on tuoda leirillä olevat naiset ja lapset Suomeen ja järjestää oikeudenkäynnit niille, joita on syytä epäillä rikoksista.

– Tämä ei ole erityisen ongelmallinen asia oikeudellisesti.
Se on erittäin ongelmallinen asia, mahdollisiin rikoksiin on syyllistytty Syyriassa, mahdollisesti Irakissa, joten Suomella ei ole tässä osaa eikä arpaa....oikeudenkäynnit täytyy järjestää siellä missä mahdollisiin rikoksiin on syyllistytty.
Näissä maissa oikeus toteutuu paremmin, kuin Suomessa voitaisiin koskaan edes kuvitella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koskenniemi ei kerro mitään perustelua sille, miksi oikeudenkäynnit pitäisi järjestää Suomessa.
Al- holin lerillä olevat naiset ovat muuttaneet pysyvästi Suomesta Syyriaan omasta tahdostaan.

Milloinkaan aikaisemmin ei ole ollut tälläista pohdintaa, vaikka monia suomalaisia on ollut ulkomailla rikoksesta epäiltynä.
Mikä on perustelu sille, että nyt pitäisi tehdä poikkeus sääntöön " maassa maan tavalla " ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitavat olla vain mielipiteitä. Yleensä oikeudenkäynnit käydään rikoksen tekomaassa. Miksei muka tässä tapauksessa? Ei syytettyjen eurooppalaisuus ole mikään poikkeus. Se vasta vastoin kv. oikeutta olisikin, että tuomiot jaetaan kansallisuuden, etnisyyden tai uskonnon mukaan. Suorastaan rasismia ja fasismia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syyriassa tai missä muualla tahansa rikoksia tehneet henkilöt tuomittakoon siellä, missä rikoksensa ovat tehneet, niiden lakien pohjalta, jotka ovat kyseisessä valtiossa voimassa. Antaa siis syyrialaisten hoitaa oikeudenkäynnit niin kuin parhaaksi katsovat. Tokkopa kurdeilla on mitään sitä vastaan, että Assadin hallinto hoitaa asian pois päiväjärjestyksestä. Ja siihen ei mitään valtiosopimuksia tarvita, arvon herra rohvessoori.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juridiset ongelmat = Suomen oikeuslaitos ei pystyisikään pelastamaan todettuja rikollisia rangaistuksilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tai sit annetaan paikallisten hoitaa oikeudenkäynnit. Miksi suomen varoista alettaisiin maksamaan moisia oikeuden käyntejä? Joten jörkevin olisi et kurdit hoitaa oikeudenkäynnit ja sitå mukaan hoitaa myös tuomiot eikå suomi puutu niihin millään tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Koskenniemi korostaa kuitenkin, että Suomen tehtävänä on tuoda leirillä olevat naiset ja lapset Suomeen"

Tässä ISIS kuviossa ei normaalit lainopit toimi vaan pitäisi soveltaa jonkinmoista sotaoikeutta, jokseenkin varmaa on että Suomen kamaralla yhtäkään leiriläistä ei tuomita, vertailukohtana Irakista tänne tulleet veljekset jotka oli syytettynä sotarikoksista

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne kaikki naiset ovat sinne vapaaehtoisesti menneet.
He ovat halunneet/ajaneet kyseisten lakien voimaantulemisen.
He ovat itse rikkoneet lakia.

Minusta on kaksinaamaista että 2015 30000 tuhatta tulijaa tuli tänne pakoon ”isis” yhteisöön kuuluvia ihmisiä.
Nyt tänne ollaan tuomassa takaisin myöskin nämä terroristit joita ollaan paettu.
En koe olevani millään tavalla velvoitettu auttamaan tai säälimään näitä kammottavia rikoksia tehneitä henkilöitä.

Ja jos heidät tänne niin paljon halutaan niin miksi heidän läheisensä eivät kustanna näitä matkoja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehdään ongelma jota ei ollut ennen sen tekemistä. Jokainen alueelle lähtenyt on aivan varmasti ollut tietoinen Syyrian oikeuskäytännöistä. Ja vielä kun lähtö on perustunut uskonnolliseen motiiviin, luulisi rikoksista epäiltyjen itsekin haluavan tuomiovallan käytön perustuvan islamin arvoihin. Mitä heille sitten tuputtamaan länsimaisia arvoja, jotka nämä alueelle lähteneinä ja isisiin liittymällä hylkäsivät "arvottomina".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maassa maan tavalla ja maan oikeudenkäyntisäännösten mukaan. Niinhän se tapahtuu vaikkapa jos minä menisin muille maille rötöstelemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Länsimainen oikeusko on sitä ainoaa oikeaa oikeutta? Mitenkäs USA:n toiminta siihen linjautuu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Positiivista tässä onneksi on se, että suomalaisten lehtien lisäksi tätä asiaa ei yhtään kukaan tule Koskenniemeltä kysymään.

Aivan turha viilailla pilkkuja ja viisastella höpöhöpö-muka-pykälillä kun tuomiolle vaan - ja luonnollisesti siellä missä rikoksetkin on tehty.
Niin se menee kaikilla muillakin, jos teet ulkomailla rikoksen joudut siitä tuomiolle sekä rangaistukseen ulkomailla...
Ei muuta kuin nuija esille ja käräjät käyntiin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaksaa ihmetyttää näiden proffien maailman syleily jakelevat teoreettisia neuvoja ei vastuuta käytännössä kuten tämä Koskenniemi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iteppä on lähtijät kuopan kaivaneet mutta täähän työllistää suomalaisia. Kuinkahan monta sattaatonnia tääkin jappasu on jo maksanut tälle vuodelle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeudenkäynti Suomessa olisi erittäin vaikea järjestää. Todisteita käytännössä mahdoton saada eli oikeudenkäynti automaattisesti päättyisi vapauttavaan tuomioon.

Luotetaan kurdeihin. Heillä on todisteet ja käytännöt hallussaan. He osaavat parhaiten tuomita omien lakiensa mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi suomen pitää puuttua oikeudenkäynteihin tai mahdollisiin rikoksiin, jos ne on tehty ulkomailla. Jos joku suomalainen tekee rikoksia vaikka huumehommissa tai missä vain, puuttuuko suomi tai alkaako puolustaan niitä maailmalla. Ainakin minä olen luullut, ettei suomea kiinnosta lainkaan ne rikokset muissa maissa?. Muilla mailla ollaan niiden lakien alla, mitä siellä on. Joku oikeusoppinut voi minua valistaa tästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä ongelman ydin Suomen kannalta, vaikka täällä siitä on tehty maailman suurin asia: Al-Holin leirillä Koillis-Syyriassa on tällä hetkellä kymmenkunta suomalaisnaista ja noin 30 lasta. Leirillä on yhteensä noin 70 000 naista ja lasta, jotka päätyivät sinne, kun terroristijärjestö Isisin kalifaatti kukistettiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:48
Pihlajalinna aloittaa yt-neuvottelut – pöydällä muun muassa lomautukset
14:32
Taina Pihlajaniemi jatkaa Oulun yliopiston tutkimuksen vararehtorina
14:09
KRP: Serbiasta käsin johdettiin kannabiksen kasvattamoita Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – takavarikkoon noin 100 kannabiskiloa vastaava määrä kasveja
13:47
Raahen seudulla varmistui kaksi koronavirustartuntaa, infektiolääkärin mukaan tartunnat saatiin Lapista
13:29
Virus ajoi Suomen autokaupan vauhdilla päin seinää: Uusien autojen tilaukset romahtivat maaliskuun lopulla lähes 80 prosenttia
13:26
Kultaranta-keskustelujen aiheena maailma koronapandemian jälkeen – keskustelut järjestetään virtuaalisesti
13:23
Tehyn Rytkönen pitää 55 kilometrin turvaväliä – koronavirus toi muutoksia kunta-alan työehtosopimusneuvotteluihin
89
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
50
Virustartunnat laskevat edelleen – vuorokaudessa tuli 62 varmistettua tapausta, testausten määrä kasvaa
39
EU:n selvitys: Moskova ja Peking hajottavat Eurooppaa valeuutisilla koronaviruksesta – "Voivat maksaa ihmishenkiä"
33
Hallitus vahvistaa koronakriisin johtamista – Pääministeri Marin " Tieto ei ole kulkenut sillä tavoin kuin olisi pitänyt "
25
Helsingin kautta ulkomailta tulleita ohjattu virheellisesti Oulun-koneisiin – Uusien ohjeistusten mukaan lennolle saa tulla vain, jos kone on riittävän iso
23
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
23
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

210 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tornitalot ja korona

Hissit on tosiaan melkoisia viruspesiä. Kun joku sairas tai piilosairas aivastaa hississä, jää sinne leijumaan viruksia ... Lue lisää...
Ätshii

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image