Kotimaa

Asia­kas­se­te­liä pitäisi tarjota kotihoitoon ja ham­masp­ro­tee­sei­hin – maakunta voisi halutessaan laajentaa setelin käyttöä

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) vastasi lehdistön kysymyksiin soten valinnanvapausesitystä koskevan tiedotustilaisuuden jälkeen. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 8.3.2018 15:58
Markku Uhari

Torstaina annettu hallituksen sote-valinnanvapausesitys toisi asiakassetelin pakolliseksi tiettyihin palveluihin. Maakunnat voisivat myös halutessaan laajentaa setelin käyttöä, kunhan palvelut toimivat.

Kivikkoisesti edennyt sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapaus toisi asiakassetelin laajasti palveluiden käyttöön, jos uusi esitys hyväksyttäisiin eduskunnassa.

Hallitus antoi torstaina esityksensä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen valinnanvapaudesta eduskunnalle.

Valinnanvapaus toteutuisi pääpiirteissään niin, että asiakas saisi listautua valitsemansa sosiaali- ja terveyskeskuksen asiakkaaksi. Asiakas saisi myös valita haluamansa hammashoitolan.

Maakunnan liikelaitos järjestäisi myös laajasti terveyspalveluita. Maakunta päättää myös, mitkä kaikki tahot saavat sote-palveluita tarjota.

Palveluita saisi tuottaa siis julkiset, yksityiset ja kolmannen sektorin toimijat. Maakuntien palveluita ei tarvitsisi uuden esityksen mukaan yhtiöittää, mitä perustuslakivaliokunta piti edellisen esityksen osalta perustuslain vastaisena kesällä 2017.

Asiakasseteliä hiottiin viime metreille

Henkilöt, joiden hoidontarve on suuri, voisivat saada maakunnan liikelaitoksen arvioinnen perusteella käyttöönsä henkilökohtaisen budjetin.

Lisäksi tiettyjen palveluiden osalta käyttöön tulisi vielä asiakasseteli.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) totesi tiedotustilaisuudessa, että juuri asiakasseteliin koskevat kohdat olivat ne, joita muokattiin aivan viime päiviin asti.

Uudessa esityksessä asiakasseteli olisi pakollista tarjota tietyissä palveluissa, ja taas joissain palveluissa maakunta voisi ottaa ne halutessaan käyttöön.

– Lain valmistelun näkökulmasta olemme kohdat perustelleet tarkoituksenmukaisuuden kannalta, että miksi näissä kohdissa olisi järjestelmän kannalta hyvä tarjota asiakasseteli, Saarikko totesi.

Lisäksi projektijohtaja, alivaltiosihteeri Päivi Nerg totesi, että valtiosääntöoikeuden asiantuntijoita on kuultu paljon nimenomaan asiakasseteleitä koskevista lakitekstin kohdista.

Seteliä koskevat kohdat voivat olla suurennuslasin alla myös eduskunnan perustuslakivaliokunnassa.

Näistä asiakasseteli pitää tarjota

Asiakassetelistä päättäisi uudessa esityksessä maakunnan liikelaitos. Maakunnan on myös täytynyt hyväksyä palveluntuottaja.

Uuden valinnanvapausesityksen mukaan maakunnan liikelaitoksen pitäisi tarjota asiakasseteli sosiaalihuoltolaissa määriteltyyn sosiaaliseen kuntoutukseen, kotipalveluun, kotihoitoon, vammaisten ja kehitysvammaisten asumispalveluihin sekä vammaisten henkilöiden työtoimintaan.

Lisäksi seteli pitäisi tarjota kotisairaanhoitoon, lukuun ottamatta kotisairaalahoito, sekä terveydenhuollon ammattilaiselle tehtyihin yksittäisiin vastaanottokäynteihin, jotka liittyvät lääkinnälliseen kuntoutukseen.

Asiakassetelin olisi annettava myös suunhoidossa tarpeellisiin hammasproteettisiin hoitoihin. Esityksen mukaan maakunnalla olisi halutessaan oikeus rajata asiakassetelin käytön laajuutta, jos se olisi palveluiden toiminnan tai kustannustehokkuuden kannalta kokonaisuudessaan välttämätöntä.

Seteli pitäisi tarjota myös erikoissairaanhoitoon, jos hoitotakuun aikarajat ylittyvät.

Esityksen mukaan asiakkaan ei ole pakko ottaa seteliä vastaan.

Maakunta voi halutessaan myös laajentaa setelin käyttöä

Maakunta voisi halutessaan vielä laajentaa asiakassetelin käyttöä, jos se niin päättää. Ehtoina kuitenkin on, ettei potilas- ja asiakasturvallisuus vaarantuisi. Maakunnan pitää myös seurata alueensa sote-palveluiden tarjontaa.

Asiakassetelin voi ottaa halutessaan käyttöön sosiaalihuoltolain perhetyöhön, tukihenkilöiden ja -perheiden järjestämiseen ja "muihin sosiaalihuollon ennaltaehkäiseviin palveluihin."

Lisäksi setelin voisi ottaa käyttöön omaishoitajan vapaan toteuttamiseen, vammaispalvelulaissa mainittuun henkilökohtaiseen apuun, päivätoimintaan ja sopeutumisvalmennukseen.

Neuvolapalvelut, polikliinisesti toteutettavat kirurgiset toimenpiteet, kiireettömät leikkaukset ja terveydenhuollon ammattihenkilökunnan kiireettömät vastaanottokäynnit voisi myös liittää setelin piiriin, samoin hoitoon liittyviin lääketieteellisiin tutkimuksiin.

Hampaiden oikomishoitoon voisi esitystekstin mukaan myös laajentaa asiakassetelin käyttöä. Maakunta saisi myös laajentaa setelin näihin verrattavissa oleviin palveluihin.

Eduskunta käsittelee sote-uudistusta kevään aikana. Hallituksen tavoite on, että uudistus astuu voimaan tammikuun alussa 2020.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (32)

En usko että tulee Maakuntia tai sotea .Valinnanvapautta ei tule missään tapauksessa .Asia on vietävä EU käsittelyyn ja sitä eivät uskalla tehdä nyt kun siinä menee aikaa .Kohta on hallituskausi loppu ja heitä ei valita uudestaan Eduskuntavaaleissa. Tässä hallituksen pelot .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin pitäisi, pitäisihän SOTE;n tuoda muka säästöjäkin, mutta toisin taitaa käydä. Tulette näkemään että tässä tulee käymään samoin kuin kävi esim. Carunan osalta. Maksut nousevat, suuret kansainväliset sijoitusyhtiöt saavat monopoliaseman terveydenhuoltoalalta ja veroeurot valuvat veroparatiisivaltioihin. Näin ei PITÄISI käydä, mutta näin TULEE käymään.
Ja maakuntamalli PITÄISI haudata Sipilän kera niin syvälle, ettei sitä enää ikinä kukaan osaisi edes kaivata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

maksut suorastaan räjähtävät nousuun! kunta nostaa ensin ,sitten yksityinen jne.
miten valitset mitään palvelua lapissa jossa ei oo kuin Rovaniemi ja asut ivalossa.....Kemijärvellä... et mitenkää matkoja ei korvata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä ne tulevat onko ne kaikiille ilmaista rahaa,ja kunta niitä painaa mutta joku ne maksaa vai ?
onko ne kunnan kustantamia eli kunnan kustantama on se palvelu joka setelillä ostetaan, ei se siitä muutu vaikka sitä miksi kutsuisi, ja jos se on kunnalle vain painokustannuksen hintainen niin siinä vasta Graalin malja, Sampo mutta epäilen että se on kunnan verovaroilla kustannettu palvelu eli Silmänkääntö temppu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voiko setelistä käyttämättä jäävällä osalla ostaa kaljaa , jos voi , hyvä ,jos ei , äänestettävä kumoon koko lakiehdotus ??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksityislääkärinkäynnillä kelakorvaus tällä hetkellä n. 9 euroa. Kyseisellä summalla ei ole käytännössä mitään merkitystä valinnan vapaudelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi valita yhdestä, julkiselta järjestäjältä ja jonottaa kolme kuukautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Odotan sote uudistukselta, että Terveyskeskukseen soittaessa vastattaisiin puhelimeen ja vastaanotolle pääsisi samanpäivän aikaan silloin kun on todella sairas. Nyt Kiimingin terveyskeskukseen ei pääse samanvuorokauden aikana edes aiavaraukseen. Älyttömän pyrokraattinen terveyskeskus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Just sanottiin TV:ssä, että Tampereella on yksi (1) puhelinnumero julkisella sektorilla. Numero jatkuvasti varattuna joten mahdoton saada lääkäriaikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä se on monessakin tk:ssa. Yksikin tapaus oli sellainen että kuumepotilas oli koettanut parin päivän sairastelun jälkeen soittaa tk:n vastaanoton numeroon aamulla tunnin aikana kymmeniä kertoja saadakseen vastaanottoajan, mutta puhelu oli aina ihmeellisesti katkennut ennen kuin oli saanut puheyhteyden. Tunnin jälkeen potilas oli kyllästynyt hommaan ja lähti autolla käymään tk:ssa. Tk:n ovella potilas jatkoi soittamisyritystä ja meni tk:n päivystykseen sisälle. Siellä hän huomasi, että vastaanoton puhelin soi pöydällä ja hoitaja nosti luuria ja pisti samantien kiinni. Potilas kokeili soittaa uudestaan ja sama juttu. Hoitajalla ei ollut sillä hetkellä muuta näkyvää tekemistä. Nytpä potilasta alkoi potuttamaan asia niin paljon että päätti lähteä kotiin, ettei tule sanottua pahasti. Olisi ehkä ollut syytä sanoa valitut sanat, sillä olihan tuo törkeää, mistä hoitaja tiesi, jos siellä olisi ollut jollakin isompikin hätä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös viljelijöille voitas kehittää jotain superseteliä niin tarvis monta kertaa vuodessa jakaa avustuksia koska ei tiedetä sataako vai onko pouta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joissakin maissa asiakassetelien käyttö lopetettiin kokonaan, kun ne ei toimineet tai olleet hyväksi. Suomessa tätä vaan aiotaan kokeilla kaikesta huolimatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi onkin jälkijunassa lähes kaikessa ,esim. yhteiskunnan järjestämä sähköinen tunnistautuminen puuttuu kokonaan, e-kansalaisuus, yhtenäinen rekisteri ,josta kansalainen voi nähdä kaikki itseään koskevat tiedot, jne. jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauhistava ajatus. Kaiken voi murtaa auki ja käyttää tietoja väärin - aukotonta suojaa ei todella ole olemassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luetteleppas maita joissa se on käytössä ja onko ne olleet positiivisia kokemuksia? Nousseet kustannukset ei taida houkuttaa mokoman käyttöönottoon, muuta kuin Suomessa. Siis peffa edellä puuhun?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (32)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Kyllä. Uskallanpa väittää, että ne samat ihmistyypit, jotka täällä tuvassa valittavat ja kitisevät lähes kaikesta ovat ... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image