Kotimaa

"A­se­vel­vol­li­suus tulee Suomelle kalliiksi"

Suomi menettä huomattavan määrän verotuloja, kun armeija lyhentää nuorten työuria. KUVA: Tapio Maikkola
Kotimaa 19.2.2010 9:19 | Päivitetty 19.2.2010 9:23
Kaleva
Asevelvollisuus tulee Suomelle yleistä käsitystä kalliimmaksi. Helsingin yliopiston kansantaloustieteen professori Panu Poutvaaran mukaan asevelvollisuuden näkymättömät kustannukset ovat samaa luokkaa kuin koko puolustusbudjetti. Asiasta uutisoi Yle.

Poutvaaran mukaan valtio menettää huomattavan määrän verotuloja armeijan lyhentäessä nuorten työuria.

"Eri lähestymistavat antamat hieman eri lukuja, mutta 1-2 prosenttia bruttokansantuotteesta on se suuruusluokka", arvioi Poutvaara, joka on haarukoinut lukuja yhdessä ulkomaalaisten kollegoidensa kanssa.

Poutvaara ei myöskään innostu SDP:n heittämästä idasta naisten pakollisesta asepalveluksesta.

"Se olisi selvä askel väärään suuntaan. Kun työura viivästyy nyt noin puolella ikäluokasta, siiinä tapauksessa näin kävisi lähes koko ikäluokalle", Poutvaara sanoo.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Juha Korkeaoja (kesk.) suhtautuu epäilevästi tutkimustuloksiin.

"Kyllä kyse on laskuvirheestä. Näissä lähdetään aina siitä, että palkka-armeija olisi kovin pieni. Voidaan kysyä, tuottaako asevelvollisuus myös muuta yhteiskunnallista hyvää. Sille pitäisi minusta laskea jokin arvo", Korkeaoja sanoo.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (55)

nimimerkiltä: Laskin "Jaa, onkohan Poutvaara myös laskenut kuinka paljon kansantaloustieteen opiskeleminen yliopistolla lyhentää työuraa?" Kansantaloustieteen opinnot pätevöittävät kansantaloustieteellisiä laskelmia joiden seurauksena Suomi voi hyvässä tapauksessa kohottaa bruttokansantuotettaan 1-2%. Mikäli yhden henkilön työpanos nostaa Suomen BKT:ta 1-2% voidaan työpanosta pitää merkittävänä. nimimerkiltä: SuojaaPeräsi "Eikös nöyryys ja se, että ei kyseenalaista ylempien käskyjä, ole jo tarpeeksi arvokasta?" Löytyisikös tuosta ylempien käskyjen kyseenalastamattomuuden hyödyistä jotain näyttöä? Jotkut ovat taas sitä mieltä että itsenäinen ajattelu on arvokas asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

" Poutavaara ei myöskään innostu SDP:n heittämästä idasta naisten pakollisesta asepalveluksesta." Tässä taitaa olla jutun juju. Kunhan Poutavaaran tutkimus ei vain kuulu luokkaan " tilatut tutkimukset ". Jotkut tahot pelkäävät työvoimapulaa jos naisten asevelvollisuus toteutuisi. Kuka Suomea puolustaisi elleivät suomalaiset? NATo on yhtä kuin USA ja sitä paitsi heidän apunsa Suomelle tulisi myöhästymään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerttulin mielestä itärajalla tai rajalle pitää kaikissa olosuhteissa pystyä siirtämään kolmen armeijakunnan vahvuiset joukot. Kyseeseen tulevat ainoastaan hyvin koulutetut armeija reservit. Tässäpä pohdittavaa proffalle eikä maksa paljon jos Suomi säilyy

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalainen asevelvollisuusarmeija on huippuluokkaa, toisin kuin valtaosa ammattiarmeijoista, joihin hakeutuu pääosin porukkaa, joka ei muualle pääse. Korkeaoja on siinä mielessä oikeassa, että nykyisen asevelvollisuusarmeijan kustannuksilla ei kovin suurta ammattiarmeijaa kustannettaisi. Näillä Oulunkin korkeuksilla olisi ammattiarmeijalta ihan turha suojaa odotella, sillä joukkiolla puolustettaisiin korkeintaan pääkaupunkiseutua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä akateemisen pojan olisi pitänyt ajatella opintoasioita jo ennen armeijaa. myöhästä jälkikäteen valittaa kun vika vieläpä on itsessä. samaa ajattelua sopisi harrastaa myös siitä, että onko meidän rajamme pysyvästi rauhalliset

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäpä nuorten työttömyys? Kuinkahan moni asevelvollisuuttaan suorittava todella on palkkatyössä ja valtiolle ja kunnalle jää saamatta verotuloja? Onko tutkimus näiltä osin faktaa vai fiktiota ja mihin se perustuu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On jo aika lakkauttaa yleinen asevelvollisuus ja siirtyä palkka-armeijaan. Ainoastaan ammattisotilas pystyy puolustamaan maatamme. On ajanhukkaa pakottaa kaikki armeijaan. Kyllähän näitä sotahulluja vouhottajia aina riittää mielipiteineen. Antaa heidän käydä armeija vapaaehtoisena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskon, että nämä laskelmat pitävät paikkansa. Armeijan pitäminen on kallista, turha sitä on kieltää. Kansantalouden kannalta ihan hukkaan heitettyä aikaa. Piste. Eikä se elämänkokemuksenakaan ollut mikään mieltä ylentävä juttu. Eri asia on sitten miten paljon kansakunta on valmis maksamaan puolustusvoimista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysytään tätä samaa sitten uudestaan kun ryssä seuraavan kerran kolkuttelee meidän rajoja. Koskaan ei voi tietää millon siellä meli muuttuu. Yli 20 krt tämä on todettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän Suomen armeijalla ole mitään merkitystä jos oikea sota joskus tulisikin. Millä rahkeilla Suomi taistelisi oikeasti ketään vastaan? pullamössöt pikku pyssyillänsä kun toiset pistää parilla pommilla kyykkyyn koko maan heti halutessaan. Suomen armeijan merkitys on enemmän jossain katastrofeissa apuna esim jakamassa vettä tai auttamassa poliisia yms. Armeija voitaisiin muuttaa esim 6kk pakolliseksi yhteiskuntapalveluksi, se auttaisi taantumasta ja olisi järkevää puuhaa Suomen nuorille edes sen kerran elämässään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

1. Kannattaako tätäkään kateellisten mulkkujen maata enää puolustaa ? 2. EU:n liittovaltiossa on oma armeija ja kansalliset armeijat tulevat tarpeettomiksi 3. Kokoomuksesta olis kivaa jos jo vaikka huomenna muutama suomalainen tekakuski vois ajella Globaalien yristysten rekkoja afganistanissa. 4. Työuraa globaalissa sovhoosissa ei saa mikään estää varsinkaan vanhanaikainen nationalismi 5. Työuran lopussa kiitos seisoo ja vapaus

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itselläni vaikutukset olleet melko suuret. Kirjoitin keväällä 2003 ylioppilaaksi. Armeijaan lähtö oli tammikuussa 2004. Kirjoitusten jälkeen en hakenut tosissaan mihinkään kouluun, sillä tiesin armeijan lykkäävän opintojen aloitusta. Vuonna 2004 taas en armeijan vuoksi kyennyt kunnolla keskittymään pääsykokeisiin. Vuonna 2005 jäin pikkuista vaille opiskelupaikan saavuttamisessa. Yksi syy tähän oli varmasti kahden vuoden tauko opiskeluissa, mikä taas johtui armeijasta. Vuonna 2006 hain varman päälle ja pääsin opiskelemaan alaa joka ei sopinut ollenkaan minulle. Vuonna 2007 panostin älyttömät määrät pääsykokeisiin ja pääsin vihdoin opiskelemaan kutsumusalaani, johon olisin halunnut jo vuonna 2003. Eli valmistumiseni viivästyy osittain armeijan vuoksi n.4 vuotta. Toki olisin voinut olla, etten olisi kirjoitusten jälkeen päässyt opiskelemaan vaikka olisinkin ollut motivoituneempi, luultavasti olisin kuitenkin päässyt jatkamaan opintoputkeani suoraan lukiosta yliopistoon. Armeija painoi niin vahvasti mielessä tuolloin, etten keskittynyt ollenkaan pääsykokeisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tulee kalliiksi niin lopetetaan. Lopetetaanhan niitä työpaikkojakin kun eivät tuota kapitalisteille voittoja. Ja ulkoistetaan homma niin kannattaa. Toivotaan lisäksi ettei koskaan enää sodita missään päin maailmaa. Tällai se menis kokoomuksen ja kepun puoluetoimiston ikkunasta katsottaessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tähän pyhään asiaan nimeltä armeija saa puuttua mitenkään. Ei missään nimessä saa ehdottaa mitään uudistuksia tai ainakaan turha luulla että läpi menisi yksikään. Suurin osa miespuolisista kun on asenteellistettu kyseisen firman toimesta niin puolueeton ajattelu on mahdotonta. Sitä joko on vastaan koko touhua tai sitten tyypillinen mukapatriootti koska kannattaa armeijan käymistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaapi Venäläiset liittyä NATOon ennen Suomea, mitä tämä väkimäärä sen jälkeen puolustaa ? Näilläkin rahoilla voisi tehdä jotain hyödyllistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinähän seisoo komea rivi suomen armeijan kelpoa kuljetuskalustoa..... :-) Oli ne konnia ajettavia nuo MOLOT, 8-mottinen pensakone,yski ja paukku,nyki ja ryki,mutta silti eteni.. hauskoja muistoja siltä ajalta..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiintoisia näkemyksiä armeijasta kasvattavana tekijänä. Kasvu tapahtuu todennäköisesti jälkeenpäin, kun huomaa sikailleensa vapailla kännissä (puolen) vuoden ajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (55)

Uutisvirta

23.1.
Ruotsin sprinttitykin takareidessä repeämä – MM-kisat jäävät todennäköisesti väliin
23.1.
Norjan poliisi: Viimeisen lumivyöryn suomalaisuhrin etsinnät lopetetaan – "Valitettavasti on odotettava nyt kevättä"
23.1.
Oppositiojohtaja julistautui Venezuelan presidentiksi – Trump tunnusti uuden johtajan vain minuuteissa
23.1.
Kapinaryhmä ehdottaa brexitin siirtämistä vuoden loppuun – May tiukkana: "Ei ratkaise mitään"
23.1.
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
23.1.
Hailuodon jäätie työn alla, avaamiseen vaadittavasta jään paksuudesta puuttuu vielä kymmenisen senttiä
23.1.
Meiju Suvas kasvoi Frederikin taustalaulajasta lavatähdeksi – "Minun tekisi mieli sanoa, että opin Frederikiltä, mitä ei pidä tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan itä- ja pohjoisosassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

Eli rahan perässä olet elämäsi juossut. Oletko osannut nauttia elämästä, Oikeasti? Minä kunnioitan ihmisiä jotka jäävät... Lue lisää...
Raukka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image