Kotimaa

Ar­vioin­ti­neu­vos­to kritisoi hallitusta: "Kulutusta pitäisi lisätä vasta, jos työl­li­syys­ta­voi­te saavutetaan"

Talouspolitiikan arviointineuvoston puheenjohtaja on Turun yliopiston professori Jouko Vilmunen.
Kotimaa 29.1.2020 11:00
Kirsi Turkki

Hallitus saa moitteita talouspolitiikan arviointineuvostolta. Finanssipolitiikka eli hallituksen päätökset julkisista menoista ja niiden rahoituksesta ovat liian löysiä. Neuvoston mukaan tulevaisuusinvestointien paketti sisältää useita menokohteita, jotka ovat luonteeltaan lähempänä kulutusmenoja kuin investointeja.

Helsinki

Talouspolitiikan arviointineuvosto julkisti tänään raporttinsa viime vuoden talouspolitiikasta. Arvio sisältää Antti Rinteen (sd.) hallituksen ohjelman, jota Sanna Marinin (sd.) hallitus noudattaa.

Talouspolitiikan arviointineuvoston mukaan hallituksen finanssipolitiikka on suhdannetilanteeseen nähden liian löysää. Suomen bruttokansantuotteen kasvu hidastuu vuonna 2020 ja pysyttelee tämän jälkeen noin yhden prosentin vuosittaisessa kasvuvauhdissa.

Arviointineuvosto painottaa, että hidastunut kasvu ei näytä olevan suhdanneluontoista, vaan se liittyy talouden rakenteisiin. Finanssipolitiikan ei tulisi siksi olla elvyttävää suhdannesyistä.

Pääministeri Antti Rinne puhui vahvasti vastasyklisen eli elvyttävän politiikan puolesta.

Hallituksen tämän vuoden budjetti on kaksi miljardia euroa alijäämäinen. Pysyvät menolisäykset hallitus teki etupainotteisesti. Tälle vuodelle pysyviä menolisäyksiä on 1,1 miljardia euroa.

Arviointineuvosto huomauttaa, että hallituksen tulevaisuusinvestointien paketti sisältää useita menokohteita, jotka ovat luonteeltaan lähempänä kulutusmenoja kuin investointeja. Paketin rahoittaminen rahoitusvarallisuuden myynnin kautta on kyseenalaista, raportissa sanotaan.

Hallitus ripotteli tulevaisuusinvestointirahat kymmeniin kohteisiin. Esimerkiksi ammatillisen koulutuksen opettajien palkkaaminen, lähetystöverkoston kehittäminen tai yksityisteiden kunnossapito ovat todennäköisesti lähempänä kulutusmenoja kuin investointeja.

Työllisyysvaikutuksien etukäteisarviointi vaikeaa

Arviointineuvoston mielestä työpaikkojen määrän kasvattaminen on asianmukainen hyvinvointivaltion rahoittamiseen tähtäävä tavoite. Uusien työpaikkojen laatu ja yksityisen sektorin osuus uusista työpaikoista vaikuttavat merkittävästi siihen, paljonko työllisyyden kasvusta on hyötyä.

Arviointineuvosto kehottaa hallitusta luomaan suunnitelman siitä, miten työllisyystavoite saavutetaan kokonaisuudessaan. Näin on tehtävä siksi, että työllisyys on tärkeä keino pysyvien menojen kattamisessa. Neuvosto painottaa, että arvioitaessa työllisyystoimia on otettava huomioon kaikki hallituksen politiikkatoimet, mukaan lukien työllisyyttä heikentävät toimet.

Merkittävien muutoksien saavuttaminen työllisyydessä näyttää vaativan kohtalaisen suuria ja kohdennettuja politiikkatoimia, arviointineuvosto painottaa. Jotkin tehokkaiksi katsotut työmarkkinauudistukset, esimerkiksi työttömyyskorvausten pienentäminen, saattavat lisätä eriarvoisuutta ja köyhyysriskiä. Toimenpiteet ovat ristiriidassa hallitusohjelman tavoitteiden kanssa.

Tasapainotavoitteen saavuttaminen epävarmaa

Hallituksen tavoitteena on, että julkinen talous on normaalissa suhdannetilanteessa tasapainossa hallituskauden lopussa, vuonna 2023. Arviointineuvosto kiittelee tasapainotavoitetta, mutta toteaa, että sen saavuttaminen on sangen epävarmaa. Nykyisen hallituskauden aikana velan ennustetaan ylittävän vakaus- ja kasvusopimuksen 60 prosentin raja-arvon.

Arviointineuvosto suosittelee, että hallituksen pitäisi luoda keskipitkän aikavälin suunnitelma, jonka avulla Suomi saataisiin kohti kestävää julkista taloutta.

Talouspolitiikan arviointineuvosto

Talouspolitiikan arviointineuvosto perustettiin vuonna 2014 talouspolitiikan tavoitteiden ja keinojen riippumatonta arviointia varten.

Neuvosto julkaisee vuosittain arvion harjoitetusta talouspolitiikasta.

Arviointineuvostoon kuuluvat puheenjohtaja ja neljä muuta jäsentä.

Puheenjohtajana toimii professori Jouko Vilmunen. Muut jäsenet ovat professori Martin Ellison, professori Johanna Niemi, professori Jukka Pirttilä ja professori Jari Vainiomäki.

 

MAINOS

Kommentoi

mistä nuo kokkareet tommosen pelkopeikkolauman kehittivät madonnlukuja lukemaan?
tämä hallitus on ollut pystyssä vasta 2 kuukautta ja jo nyt olisi pitänyt ehtiä korjata kaikki sipilän hallituksen aikaiset virheet ja vinoumat.
hei, pientä rotia tähänkin viihteenlajiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuohan se on talouden rapauttanut. Muut sen tietävät, mutta ei asiantuntijat. Aidot asiantuntijat kyllä ja ihan mutu-tuntumalla, mutta kuka noita totuuden torvia uskoo? Tosin tuohon jatkuvaan viestintään voisi jo tulla faktaakin pöytään eikä vain mielikuvia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

pikkukunnissa on käynyt väestökato, kunnanvirastoissa on liikaa esimiestason työtehtäviä eli on päälikköä, työnjohtajaa, osastopäälikköä, apulaisjohtajaa jne.... kun pikkukuntia yhdistetään niin näitä päälekkäisiä päälikkövirkoja voidaan samalla lakkauttaa, kun kaikille pääliköille ei ole edes kunnolla töitä ja samalla voidaan säilyttää suorittavan tason työpaikat esim. sairaanhoitaja, siivooja, huoltomies ja tämä takaa palvelun säilymisen kun siihen oikeaan työhön on tekijänsä. nyt tarpeettomat päälikkötason suojatyöpaikat on säilytetty ja karsittu oikeasta työstä tekijöitä ja on menty pahasti metsään palvelujen heiketessä. Tehdään säästöt kuntapuolella oikein vähentämällä näitä turhia päälikkötason suojatyöpaikkoja, koska tilanne on jo se, että päälikkövirkoja on jo kunnissa enempi kuin on suorittavan työntekijöiden paikkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän kaikki jotka jotain ymmärtävät,ovat koko ajan tienneet. Tämän hallituksen talous on rakennettu hiekkalle. Tällä menolla olemme kohta kreikan tiellä. Kepun piti muka vartioida valtiontaloutta. Jäljet ovat pelottavia. Tämän vihervasemmistohallituksen tulisi erota heti ja maassa tulisi pitää uudet vaalit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan niin. Rinteen hallitus söi kasvun hedelmät jo viime kesänä. Nyt on uusi nälkä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arviointineuvoston ote on jämeröitynyt, kun Sixpackin asettama Roope Uusitalo on väistynyt Jouko Vilmusen tieltä. Tuhlaus on tuhlausta eikä mitään hyvää talouspolitiikkaa. On hyvä, että asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä eikä Rinteen hallitus mmärrä tai ei halua ymmärtää talouden päälle itään.Ongelma tässä on että viattomat viisaat joutuvat tyhmien päiden maksajiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei olisi tarvittu professoria jaarittelemaan itsestäänselvyyksiä tämän hallituksen talouspolitiikan kestävyydestä. Jokainen vähänkään rahankäytöstä ymmärtävä tietää, että hallitusohjelma ei ole taloudellisesti kestävällä pohjalla. Ongelmana on vain se, että mitkään järkiargumentit eivät auta kun hallituksen ideologia menee tosiasioiden edelle. Ainoat tiet ulos ovat joko uudet vaalit kolmen vuoden päästä, EU ottaa holhoukseen tai Kepu tulee järkiinsä. Näistä todennäköisin vaihto ehto on uudet vaalit kolmen vuoden päästä, mutta ennen sitä tullaan valitettavasti kyykkäämään todella syvälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sieltähän löytyi tämän vuosia jatkuneen kurjistumisen pääarkkitehti jos tuohon uskoo köyhyys edessä ja jatkuu syventyen, vähän kuin hölmöläisten peitonjatkoa.
Kotimarkkinat saatava toimimaan kulutus parantaa työllisyyttä. Köyhän rahat tulee 100 prosenttisesti takaisin, Alv vero pitää siitä huolen ja liikeelämän voitot ja työllistämiset.
Edellinen hallitus teki keskimäärin vuosittain 2,5 miljardia euroa alijäämäistä budjettia ja yritystuet kaksinkertaistettiin 4,5 miljardiin vuodessa, jota nämä eivät arvostelleet.
4,5 miljardia yritystukiin, säästettiin vanhusten hoidosta, jne...
Nyt olisi vasta aika elvyttämiseen ja investointeihin nimenomaan.
Näin aina on toimittu, velan otto nousukaudella oli Porvarihallituksen lahja osakkeiden omistajille ja yrityksille.
Nyt yritykset uhkailee viedä työpaikat 18 miljardia yritystukia Porvarihallituksen aikana saivat, siinä heidän isänmaallisuus.
Lisäksi tulonsiirrot palkansaajilta nollakorotuksilla joita hallitus neuvotteli ja työnantajien maksujen siirrot palkansaajille on 10 miljardia luokkaa vähintään vuodessa.
Perussuomalaiset olivat valmiita tekemään tälläistä edellisessä hallituksessa, kyllähän näyttivät julmuitensa, vaikka nyt maalittavat koko ajan muita, kun ovat oppositiossa Kokoomuksen oppipoikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nonii, sieltä se totuus alkaa paljastumaan. Onhan se niin helppoa lupailla kaikille kaikkea ja reissata maailmalla, mutta totuus tulee vastaan hyvin pian. Eipä se silloin nuoruus ja naiseus auta yhtään. Pitäisi oikeasti osata tehdä jotakin ja johtaa maata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naiset ei vaan osaa järkevää rahankäyttöä.
Tuhlataan nyt ja maksetaan myöhemmin.
Valtiontaloudessa pian kreikat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olkaamme positiivisia sen sijaan, että maalaillaan piruja seinille! Meidän ihana hallitus suloisine ja valokuvauksellisine ministereineen herättää ihailua koko maailmassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Edellinen hallitus juhli 18 000 miljoonan yritystuilla ja 10 miljardia euroa ottivat syömävelkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällä huulipunahallituksella ei ole todellakaan mitään suunnitelmaa suomen talouden kunnossapitämiseen. hallituksen haihattelut perustuu vaan suuriin ja epärealistisiin odotukseen. Onkohan kulmuni edes tajunnut vilkaista velkakelloa miten se tikittää jättimäistä velkaa suomelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kulmuuni tarkkailee vain puolueen häviävää kannatusta ja sen varjolla ei lisävelkaantuminen merkitse mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustan johto laskee kaiken sen varaan, että kepulle on paikka hallituksessa apupuolueena jatkossakin...Isoa puoluetta keskustasta ei enää tule, tarjolla on 6-10 %

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskusta tekee hyvää talouspolitiikkaa verrattuna Kokoomuksen jonka hallitusaikana valtion velka kasvanut 85 miljardia ja työttömyys noussut pahimmillaan yli 500 000, pitkän nousukauden jälkeen vielä 200 000.
Ponamullan aikana työttömyys oli erittäin alhaalla 30 000 maksimissaan ja Kekkonen teki hätätilahallituksen, valtio oli käytännössä velaton. Kokoomus tuli valtaan, vapautti rahamarkkinat hallitsemattomasti ja yli 100 000 työpaikkaa läksi Suomesta, pääomat samoin hävisivät. Tästä seurannut pankkiriisi yli 55 miljardia euroa velkaa kansan piikkiin ja liikepankeille.
100 000 pienyritystä konkurssiin, 600 000 työtöntä, se oli Kokoomuksen alku hallituksessa.
Keskustaa lähellä oleva Osuuspankki ei mennyt mukaan Porvareiden kulutus ja rahamarkkinoiden vapautuksen politiikkaan ja selvisi Kiitettävästi kuivin jaloin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:20
Omakotitalo tuhoutui tulipalossa Haapavedellä – liekit löivät katosta läpi pelastuslaitoksen saapuessa paikalle
19:00
Paljastunut murhasuunnitelma ajoi aatelisherran maanpakoon – sitten hän tuli Lappiin ja ryhtyi kirjailijaksi Tilaajille
19:00
Viherbuumi käy kuumimmillaan – oululainen kotipuutarhuri idättää siemeniä maitopurkeissa ja ihmettelee tomaatin hentojen versojen putkahtamista ylös mullasta Tilaajille
19:00
Voi rottien kevät: Leuto talvi ja koronaepidemia ennakoivat runsaita rottatuhoja kaupunkeihin – lutikkaongelmakin voi räjähtää käsiin Tilaajille
17:37
Pudasjärven viikonloppupäivystyksen lakkauttaminen huolestuttaa terveyskeskuksen asiakkaita – Yhteispäivystys ei kuormitu sen takia, vakuuttaa vastuualueen johtaja
16:35
Omakotitalo palaa Oulaisten keskustassa Keskuskadulla, naapurustossa pyydetään sulkemaan ikkunat savun vuoksi
15:35
Suomessa on nyt 25 koronakuolemaa – määrä nousi viidellä vuorokauden aikana
82
OYSissa on hoidossa kahdeksan koronapotilasta – sairastuneita Pohjois-Pohjanmaalla on 73 ja koko maassa 1882
56
Viranomaiset: Itse tehty kasvomaski ei suojaa käyttäjäänsä koronavirukselta – toimi näin, jos teet itsellesi tai läheisellesi maskin
48
Taksiliitossa ollaan huolissaan siitä, että asiakkaan koronatartuntaa ei kerrota – sama taksi voi kuljettaa asiakkaita myös syöpähoitoihin
25
Satoja Oulun kaupungin työntekijöitä yt-neuvottelujen piirissä – lukuisilla sivistys- ja kulttuuripalvelujen henkilöillä palkanmaksu päättymässä
23
Lukuisat Oulun kaupungin työntekijät ovat estyneet tekemään työtään koronatoimenpiteiden vuoksi – Hoivatehtäviin ja Oulu-apuun siirtynyt noin 50
23
Poliisi luopui tänään Uudenmaan tiesulkujen ympärivuorokautisesta miehityksestä – liikkuvaa valvontaa on lisätty
13
Oppilaiden eväsjakelua laajennetaan Oulussa – tiistaista alkaen eväsjakelu käytössä 30 koulussa, katso lista eväiden jakopaikoista

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

215 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinkas hurisee - nyt, kun erilaiset "eristykset" rassaavat ympärillä

Töitä tekkee ja palkka juoksee niin mikäs tässä on kotona istuskellessa. Vieressä istuskelee marsalkka vahva :) Lue lisää...
Mikäs tässä on töitä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image