Kotimaa

Arveluttavaa materiaalia sisältävät videot leviävät YouTubessa – yhtiö kiristi lapsille suunnattujen sisältöjen valvontaa

Videopalvelu YouTubessa leviää lapsille suunnattua, mutta heille sopimatonta sisältöä. KUVA: SASCHA STEINBACH / EPA
Kotimaa 27.11.2017 22:18
Taneli Kärki

Videopalvelu YouTubessa leviävä ilmiö huolestuttaa vanhempia. Harmittomilta vaikuttavat videot saattavat sisältää lapsille sopimatonta materiaalia.

Videoissa esiintyy yleensä lastenohjelmista ja -elokuvista tuttuja hahmoja, mutta ruudulla saattaa näkyä esimerkiksi väkivaltaa, alastomuutta tai ulosteisiin liittyvää huumoria. Animoidut tai näytellyt videot muistuttavat videopalvelun sivulla tavallisia lapsille suunnattuja sisältöjä, joten myöskään lasten vanhemmat eivät aina osaa varoa niitä.

Osa videoista on sekoittunut YouTuben automaattisiin toistolistoihin, joten valvomatta laitetta käyttävä lapsi saattaa altistua sisällölle ilman erillistä hakua.

Elsagate-nimellä yleisesti tunnetusta ilmiöstä ovat uutisoineet muun muassa New York Times, BBC ja ABC News. Noin vuosi sitten ensimmäistä kertaa huomioitu ilmiö on puhuttanut ihmisiä myös suomalaisilla keskustelupalstoilla.

Nimessä käytetty Elsa viittaa Disneyn Frozen-animaatioelokuvan samannimiseen prinsessaan. Hahmo esiintyy jossain muodossa useilla ilmiöön liittyvillä videoilla. Niin kuin tekevät myös Hämähäkkimies, Pipsa Possu ja Ryhmä Hau -piirretyn hahmot.

Monille epäilyttävää materiaalia sisältäville videoille on kertynyt miljoonia katselukertoja. Huolestuneet vanhemmat jakavat tietoa kyseenalaisista videoista Twitterissä #elsagate-tunnisteella.

Yhtiö tiukensi valvontaansa

Myös YouTube on huomannut epäilyttävien sisältöjen leviämisen. Yhtiö ilmoitti virallisessa blogissaan viime keskiviikkona tehostavansa valvontaansa perheiden suojelemiseksi.

– Viime kuukausina olemme huomanneet kasvavan trendin sisällöissä, jotka yrittävät näyttää perheille sopivilta, mutta eivät sitä selvästikään ole. Jotkut näistä videoista voivat olla sopivia aikuisille, osa sen sijaan on kokonaan sopimattomia. Teemme töitä poistaaksemme videot YouTubesta, yhtiön tuotehallinnan varajohtaja Johanna Wrightin allekirjoittamassa blogitekstissä sanotaan.

Tekstin viisikohtaisessa linjauksessa kerrotaan yhtiön ottavan käyttöön kovemmat otteet yhteisön sääntöjen noudattamisessa ja poistavan mainonnan perheille suunnatuista, mutta asiatonta materiaalia sisältävistä videoista.

Lisäksi yhtiö aikoo poistaa sopimattomat kommentit alaikäisiä sisältävistä videoista, ohjeistavansa perheyleisöille videoita tekeviä sisällöntuottajia ja lisäävänsä yhteistyötä asiantuntijoiden kanssa.

Yhtiö kertoo poistaneensa jo yli 50 kanavaa ja tuhansia videoita tehostetun valvonnan johdosta.

Kaikkia videoita ei ole poistettu

Kaleva.fin maanantaina tekemässä kokeilussa ilmeni, että arveluttavia videoita löytyy edelleen sekoittuneena palvelun lapsille suunnattuihin soittolistoihin. 

YouTube-käyttäjät voivat tehdä videopalvelussa ilmoituksen epäsopiviksi kokemistaan sisällöistä. Yhtiön henkilökunta tarkistaa videoista ja käyttäjistä tehdyt ilmoitukset ja selvittää, rikkovatko ne yhteisön sääntöjä.

Yhtiön sääntöjen mukaan rikkomukset johtavat käyttäjätiliä koskeviin rangaistuksiin. Tili voidaan myös poistaa vakavien tai toistuvien rikkomusten takia.

MAINOS

Kommentoi

Joo-o, uutinen bongattiin jo viikko sitten ulkomailla, suomalainen media tapansa mukaan myöhässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tai siis ehkä ollut aiemminkin jo, keskustelua demonetizingista jossa pakotetaan harrastajia ilmeisesti koneen tunnistaman epäsopivan materiaalin, käyttäjien liputusten (kukaties piruuttaan t3ekevät kiusaaa) tai mainostajien makuun sopimattomien videioiden vähentämiseen yms. joten allmighty dollar and anarchy rules sielläkin ja tulevaisuus ohjannee juutuubereita muille markkinoille, Patreon ja mitä niitä lienee...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässäpä vanhemmille pikkutietoisku. Ostakaahan vaan ala-asteikäisille älypuhelimet ja kuvitelkaa että ei se meidän pikkunen mitään sopimatonta netistä katso voi taivas. Aivan varmasti katsoo ja vaikka mitä teet et pysty estämään koska se sun pikkunen osaa todennäköisesti käyttää laitettansa paremmin kuin sinä. No se on tätä hienoa nykyaikaa :(

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässäpä tietoisku: 1. älypuhelimesta saa sovelluksia rajattua, 2. koululaiset osaavat kyllä hakeutua youtubeen, vaikka ei älypuhelinta omistakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mainitsinko youtuben? Taitaa olla muitakin palveluita... Sitä vaan meinasin että harmittaa mitä pikkupenskat näkee puhelimistansa katsos linkit kiertää helposti tämän oon nähny. Toki on myös tabletit ja tietokoneet enkä netin käyttöä ole kieltämässäkään. Mutta kertauksena että tältäkun ei voi välttyä että kaikkea roskaa on nähtävillä teet mitävaan niin harmittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tässä ala-asteikäisistä puhuttu. Sellainen osaa etsiä törkyvideot ihan itsekin. Mutta jo vuoden vanha osaa käyttää Youtubea jo sen verran hyvin että osaa klikkailla videoita eteenpäin, ja siinä vaiheessa voi tulla epämääräistä materiaalia vastaan.

Youtubella ei ole asiakaspalvelutehtävissä läheskään niin paljon väkeaä että videoiden sisältöä voitaisi valvoa, ja videoita tulee palveluun lisää sen verran nopeaa tahtia, ettei niitä ihmissilmä voi valvoa. Youtubella asiakaspalvelun ja videoiden sensuroinnin hoittaa pääasiassa tietokone, eikä tällä hetkellä tekoäly riitä virheettömään toimintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä on ollut puhetta jo pidemmän aikaa. YouTubea ei asia kiinnostanut ennen kuin siitä alkoi tulla negatiivista julkisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän youtubea pahemmin kiinnosta tekijänoikeuksien mukainen materiaalikaan. Maailman suurin waretus sivusto on.
Koko homma perustuu siihen, että kun artisti vaatii videon poiston niin se toki jossain vaiheessa poistetaan, mutta googlella tiedetään tasan tarkkaan, että joku lataa sen kuitenkin uudestaan useampaan otteeseen. Näin saadaan kätevästi mainostuloja koko ajan muiden tuottamalla teoston alaisella materiaalilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

163 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

"Jos itseä köyhyys ei millään tavalla kosketa, ei siitä puhumista pidä leimata köyhyyttä kokevien turhaksi valittamiseks... Lue lisää...
Tähtitenava

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image