Kotimaa

Arkkipiispa Mäkinen: Keskustelu ei saa kohdistua vain yhteen liikkeeseen

Arkkipiispa Kari Mäkinen peräänkuuluttaa kirkon yhteisöiltä nöyryyttä ja itsekritiikkiä. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 25.10.2013 10:57
Kaleva

Arkkipiispa Kari Mäkinen pitää vanhoillislestadiolaisliikkeestä käytyä julkista keskustelua tärkeänä. Mäkisen mukaan jokaisella yhteisöllä on mahdollisuus tuhoavuuteen, eikä sitä voi pitää vain yhden liikkeen problematiikkana.

Mäkinen puhui tänään uskonnollisuuden ja yhteisöllisyyden riskeistä Diakonia-ammattikorkeakoulun järjestämässä seminaarissa Helsingissä.

”Viime viikkoina on nostettu julkisuudessa esiin kysymys uskonnollisen yhteisön vahvuudesta, turvallisuudesta ja tuhoavuudesta erityisesti vanhoillislestadiolaisen liikkeen osalta. Keskustelu on äärimmäisen tärkeä. Siihen on kirkossa oltava valmiutta. Pahinta mitä voi tehdä, on pitää sitä vain yhden liikkeen omana problematiikkana."

Vallankäyttö voi vääristyä

Arkkipiispan mukaan vääristynyttä vallankäyttöä ja alistumisen rakenteita voi syntyä mihin tahansa yhteisöön. Mäkinen painottaakin avoimuutta ja itsetutkiskelua ettei omaksuttu uskonymmärrys astu Jumalan asemaan. 

"Siksi tarvitaan paljon nöyrää itsekritiikkiä, oman yhteisön pimeiden ikkunoiden aktiivista tunnistamista, rohkeaa kyseenalaiseksi asettamista ja kysymysten tekemistä sekä ulkopuolisen kritiikin vakavaa vastaanottamista. Puolustusasennossa oleva yhteisö on aina vaarassa kadottaa totuudellisen kuvan itsestään", Mäkinen sanoo.

Arkkipiispa nostaa painokkaasti esille sen, ettei uskonnollisilla yhteisöllä ole eettistä erityisasemaa.

”Ainoa kriteeri, jolla kaikkea inhimillistä elämää voidaan ja tulee arvioida, on Jumalan antaman elämän suojeleminen. Se koskee yksityisten ihmisten ja kaikkien yhteisöjen elämää. Tästä ei ole poikkeusta, uskonnollisia yhteisöjä varten ei ole erillistä eettistä koodistoa."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (31)

Mäkinen puhuu asiaa. Islam ja lasten silpomiset sekä alaikäisten tyttöjen pakkoavioliitot nostettava myös pöydälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis ihan aikuisten oikeasti... mikä ihmeen jumala? HALOO! Mielikuvituksen ja kollektiivisen nuotion äärellä tapahtuneen tarinoinnin aikaansaamaa taruolentohöpinää pakkosyötetään vielä vuonna 2013... jotain rajaa tuohon!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko ark.piispa pyytää anteeksi koko kirkon puolesta.löytyyhän niitä sieltäkin!.
keväällä olleen kirjoituksen mukaan tapauksia löytyy myös muualla evl.kirkon piirisssä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Piispa puhuu nyt asiaa: koko kirkko on tutkittava, kaikki sen eri lahkot, kuppikunnat ja lähetysliikkeet. Puolassa joku pappi yritti alkaa syyttämään lapsia siitä, että heitä käytetään väärin! Kirkko yrittää perustaa oppinsa raamattuun mutta tosiasiassa se on miesten luoma yhteisö, jonka tarkoitus on pönkittää miehistä vallankäyttöä, mistä lasten hyväksikäyttö on vain yksi oire.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskusteluhan kohdistuu juuri siihen liikkeeseen, jossa näitä tapauksia on sattunut. Kaikki muut ovat yksittäisiä, missä niitä sitten onkaan, ehkä ei kuitenkaan näin laajasti kuin kyseisessä uskonliikkeessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vanh.lestadiolaisia on noin 2 prosenttia suomalaisista mutta tutkijalle ilmoitetut lapsiin kohdistuneet seksuaalirikokset edustavat vuositasolla keskim. 0,3 prosenttia siitä kokonaismäärästä joka poliisille vuosittain ilmoitetaan (muiden kuin vl-ihmisten tekeminä). eli se siitä vain yhden liikkeen ongelmasta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"kohdistuu juuri siihen liikkeeseen, jossa näitä tapauksia on sattunut" Ohhoh! Oletkos perehtynyt juuri julkaistuun tutkimukseen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tarkoittaako tämä kirkonmies, että näistä pedofiilestä ei sitten olisi saanut keskustella. Vaikuttaa aka vahvasti siltä, että pappi haluaa vähätellä lestadiolaisten tekosia. Uskomatonta!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En tulkitse uutista niin, että ei olisi saanut keskustella tai että Mäkinen vähättelisi lestadiolaisten tekosia. Tulkitsen pikemminkin niin, että Mäkisen tarkoitus oli sanoa että katsetta ei saa kohdistaa pelkästään yhteen liikkeeseen ja sen keskuudessa tapahtuneisiin huutaviin vääryyksiin, vaan jokainen kivi ja kanto pitää kääntää muuallakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä lapsi on viaton,minäkäänen kuulunut mihinkään lahkoon ja tulin ahdistelluksi noin tostakymmentä tapausta minulla oli noin 15 vuotiaana vaikka olin ihan tavallisen näköinen enkä antanut itse mitään aihetta tulin myös ruotsissa ahdistelluksi ja olen ajatellut että voi myös puheillansa ahdistella että kyllä se minua aiaski alko ahistaan,nyt olen jo yli 50 kymmenen niin voin muistella ja kirjoittaa näistä ahdisteluista joita on omalle kohdalle sattunut että ei se tosiaan tarvitse olla aina lestatilainen että ei ole kyllä koiraa karvoihin katsominen ,että kun on voimaakkaampi niin valtaa voi käyttää väärin ja mielestäni aikainen täysjärkinen ihminen tietää mitä tekee

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä olet Sulo aivan oikeassa! Mutta edelleenkin valtamäärä ihmisiä kuolee sen takia. Hullua?!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liikeen sisällä on tapahtunut väärinkäytöksiä, niitä on peitelty, uhrit on unohdettu ja jopa syyllistetty. Liikkeenjohto on myöntänyt ongelmat ja luvannut ottaa opiksi. Mitä tekee rivijäsenet ja muut kannattajat lehtien kommenttiosioissa ja keskustelupalstoilla? Ottavat marttyyrin aseman. Hokevat kahta asiaa kuin jotain mantraa "väärinkäytöksiä ei ollenkaan enemmän kuin normiväestössä" ja "ketään hyväksikäyttäjää en tunne" ja "onnellisesta lapsuutta olen saanut elää" Tällä vähätellään ongelmaa, joka on nimenomaan se, että asia on lakaistu synninpäästöllä ja vaikenemisella maton alle. Varmasti ongelmia on muuallakin ja toivottavasti tämä rohkaisee tutkimaan myös muut suljetut yhteisöt tarkemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Liikkeenjohto on myöntänyt ongelmat ja luvannut ottaa opiksi."

Myöntänyt ongelman, kun ensin saivat siitä tietää lehdistön kautta. Mistä ihmeestä SRK:n johto voi tietää mitä joku uskovainen tai "uskovainen" tekee tai on tehnyt?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Piispahan sen varsinkin tietää, että kaikki uskonnot ovat samanlaisia välineitä ihmisten alistamiseen ja minkälainen turmeleva vaikutus rajattomalla muiden ihmisten tuomio- ja syyllistämisvallalla vähänkin johonkin taipuvaiseen ihmiseen on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole avautunut vieläkään ettei kyse ole jostain lahkosta vaan siitä että kaikki suomalaiset ovat tasavertaisia lain edessä. Siitä ei le olemassa minkäänlaisia poikkeuksia. Aivan sama mihin poppooseen, kerhoon, klikkiin, ... tms kuuluu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurikin näin! KEskustellaan asioista yleisesti eikä syyttäen tiettyä liikettä. Jos jokaisen liikkeen taustat pengotaan, niin varmasti läytyy aietta tutkimiselle esim. hellutailaiset, jehovat, mormoonit jne. Entäpä sitten uskontoon kuulumattomat? Mitä "syntejä" sitä siellä tehdään? Samalla lailla on hyväksikäyttöä, väkivaltaa jne. Yritetään löytää yhdessä yhteinen sävel siten että kaikilla olisi hyvä olla ja vapaus uskoa tai olla uskomatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä tässä oli se pointti? Eli koska muissakin yhteisöissä on väärinkäytöstä, niin "löydetään vaan yhteinen sävel" ja unohdetaan koko juttu? Mitäs sitä kaivelemaan, kun on sitä sontaa muuallakin? EIköhän nyt olisi tärkeä nimenomaan keskittyä tutkimaan mitä näissä lahkoissa ja herätysliikkeissä tapahtuu kulissien takana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihdoinkin toimittajat alkavat tekemään analyyttisempiä juttuja. Neljä vuotta on syötetty juttuja joissa faktat ja fiktiot on sekoitettu. Fiktioilla tarkoitan yksipuolisia olettamuksia, vailla totuuspohjaa. esim. VL rippiopista. Kyseisestä asiasta on kansanedustajan kysymys sisässä hallituksessa. Koko kysymyksen muotoilu on itkettävän ja naurettavan välissä. Kiitos aikaisemman uutisoinnin, jossa ei tuotu edes sitä esille, ettei kenelläkään ole ilmiantovelvollisuutta tehtyihin rikoksiin. (tietysti kristitty moraali ohjaa asioiden lopulliseen selvittämiseen) Surullista ettei meidän kansanedustajat ja ministerit ole ajantasalla itse säätämistä lakiteksteistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (31)

Uutisvirta

15:40
Poliisin lupapalvelut suljettuna perjantaina, myös löytötavaratoimistolla poikkeuksellisia kiinnioloja
15:22
Puolankalaiselta pihalta anastettiin Majava, Buster ja Yamaha
15:00
Karhujen riemulla ei ole rajaa, kun ne pääsevät telmimään heinäpaalien kanssa – katso video Kuusamon Suurpetokeskuksesta
14:35
Mitä tapahtuu seuraavaksi brexit-rintamalla? Näin asiat voivat edetä
13:04
Kanadassa alkamassa juuri jännittävä äänestyspäivä: Justin Trudeau joutuu tiukoille parlamenttivaaleissa
13:00
Olli Rehn kirjoitti eurokriisin opetuksia viisi kesälomaansa Puulaveden rannalla: " Eurosta on tehtävä iskunkestävä ennen seuraavaa taantumaa"
13:00
Ouluun rakennettiin suurten kaupunkien pienimmät yksiöt – Oulu teki poikkeuksen myös uusien asuntojen asukkaiden ikärakenteessa
248
Raksilan markettien tilalle rakennetaan asuintaloja – uusi kauppakeskus nousee pysäköintialueen paikalle
65
Eteläiset maakunnat himoitsevat Itä- ja Pohjois-Suomen EU-rahoja – Onko se moraalisestikaan kestävää, kysyy veteraanipoliitikko Seppo Kääriäinen
55
Oulussa on suurista kaupungeista maan alhaisin HPV-rokotekattavuus – myös alueen ympäristökuntien tilanne on huono
36
Stora Enso suunnittelee organisaatiomuutoksia Oulun tehtaan muuntamisen yhteydessä – Oulusta vähenee asiakaspalvelutehtäviä "merkittävällä tavalla"
33
Avohakkuukielto on liian ehdoton, väittää Metsäteollisuus – kansalaisaloite menossa eduskuntaan tiistaina
30
"Tämä ei ole vihreä aalto, vaan tsunami" – Vihreät nousi vaalivoittajaksi Sveitsissä
29
Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskus myönsi yritystukia 2,7 miljoonaan euron edestä – katso jutusta tukea saaneet yritykset

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ei varoituksia.

Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Maataloustuet.

107 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Rikkaan ajatuksia

Ole ja elä vaan. Ei tarvitse hävetä. Jos et pääse häpeästä eroon, niin ota ammattiauttaja apuun. Syyy on jossakin lapuu... Lue lisää...
Elä vaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.10.

Fingerpori

21.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image