Kotimaa

Arkkipiispa Mäkinen: Aika avio­liit­to­kes­kus­te­lul­le on nyt

Kotimaa 2.12.2014 4:15 | Päivitetty 2.12.2014 19:19
STT,

Aika kirkossa käytävälle arvokeskustelulle avioliitosta on nyt, sanoo evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen.

Mäkisen mukaan keskustelua tulee käydä useilla foorumeilla ja myös muualla kuin kirkon hallintoelimissä, sillä asia koskettaa niin monia ihmisiä.

Keskustelua ei Mäkisen mukaan tarvitse pelätä, sillä mahdolliset muutokset kirkossa tapahtuvat vasta, jos asioista saavutetaan riittävä yksimielisyys.

Eduskunta äänesti perjantaina tasa-arvoisesta avioliittolaista. Viikonloppuna evankelisluterilaisen kirkon jätti noin 13 000 ihmistä.

Osa eronneista ilmoitti eroakirkosta.fi-sivuston mukaan eronsa syyksi juuri arkkipiispa Mäkisen Facebookissa julkaiseman kannanoton. Osa piti kannanottoa homoliitoille liian myönteisenä ja kirkon kannan vastaisena.

Mäkinen sanoo STT:lle, että samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeus on tunteita syvästi koskettava asia ja siksi reaktiot ovat olleet jopa rajuja. Aiheesta on kuitenkin käyty myös asiallista ja tasapainoista keskustelua, hän sanoo.

- Minuun on kohdistunut sekä myönteisiä että torjuvia reaktioita ja olen ottanut myöskin ihmisten pettymyksen tunteita vastaan. Minuun kohdistuneista torjuvista reaktioista olen sitä mieltä, etteivät ne kuitenkaan ole verrattavissa siihen, miltä tuntuu ja on tuntunut ihmisistä, joiden identiteetistä tässä on kysymys, Mäkinen sanoo.

Kirkosta erosi eilen yli 3 400 jäsentä, kerrotaan eroakirkosta.fi-sivustolla. Määrä on hieman suurempi kuin sivustolla ennakkoon arvioitiin.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (123)

Matti Pikkaraisen todella hyvä kirjoitus ja ulostulo häneltä ylelle,
siteeraus
"Kirkon tulee tuomiorovasti Pikkaraisen mukaan jatkaa vakaasti ja ylläpitää vuosituhansien perinnettä.
Siihen kuuluu myös avioliiton ja perheen hyvinvoinnin turvaaminen, olipa perhemuoto sitten mikä tahansa,
tuomiorovasti Matti Pikkarainen luonnehtii.
Mutta me olemme avioliittokäsityksessämme selkeästi miehen ja naisen avioliiton kannalla, Pikkarainen lisää.
Pikkaraisen mielestä Mäkinen aiheutti sopan.Varmaan hän itse seisoo sanojensa takana.
Oulun tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra, tuomiorovasti Matti Pikkaraisen mielestä arkkipiispa Kari Mäkisen ei olisi pitänyt ottaa ollenkaan kantaa eduskunnan avioliittolain muutosta koskevaan äänestystulokseen. Tilanteesta seuraa Pikkaraisen mukaan kirkon sisällä ristiriitoja."

Harvinaisen selkeä kannanotto papilta, ja juuri oikein. Hän toteutti herran sanaa jotta astukaa esiin sopivalla taikka sopimattomalla hetkellä, siunausta hänelle..
Mäkisen auktoriteetti kirkon jäsenten keskuudessa suurelta osin lähentelee ympyriäistä nollaa, on aikaisemmin ollut ja nyt viime ja tämän viikon kommentit mäkiseltä todellisia rimanalituksia.
meillä on kirkossa ylimmän paimenen paikalla SUSI joka on johdattamassa laumansa harhaan ja perikatoon.
Kuka syyllistyi valitsemaan tällasen piispan??
Luulisi kaduttavan raskaasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisi keskustella myös, mihin kohtiin Raamatussa pitää uskoa ja mihin ei?

Näissä keskusteluissa sieltä tunnutaan aina poimittavan kohtia, jotka tukevat omaa kantaa. Kirja on täynnä kieltoja - miksi osa niistä otetaan vakavasti ja osa pyyhkäistään maton alle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreät nuoret kertovat sivuillaan agendakseen omassa periaateohjelmassaan:" Avioliittolaki ei saa katsoa avioituvien lukumäärää tai sukupuolta." Ymmärsinkö ihan oikein, että heidän mielestään olisi ihan ok, jos naimisiin ja avioliittoon mennä hurauttaisivat vaikkapa Maija ja Matti ja Liisa ja Reino ja Pekka ja Pirjo, kaikki yhdessä? Että kaikki olisivat naimisissa keskenään ja se olisi ihan ok, voi sitä onnen auvoa? Lukekaa itse tuo heidän ohjelmapaperinsa. Piti panna oikein kahdet lukulasit päällekkäin, kun ei muuten meinannut tolkkua saada, että mitä häh? Näinhän se maailma pelastuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisko syytä pohtia myös muita kysymyksiä, kuten esim. onko taivasta ja helvettiä olemassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arkkipiispa unohtaa semmosen kirjan kuin raamattu. Olis hänenkin hyvä joskus lukea sitä ja jos ei ymmärrä mitä siellä sanotaan, niin kysyä joltakin tietävältä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakastan Sinua arkkipiispa Kari Mäkinen. Kirkko kuuluu kaikille ja kirkon palveluja tarvitsevat eniten naiset, lapset, vanhukset, nuoret ja taloudellisesti vähäosaiset. Kiitos!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osakeyhtiö tai osuuskunta muotoinen yhtymä,voisko se olla ok,josta vois ostaa osakuuden ja sen vius myös myydä pois ja ei ku pörsiin,ja tietenkin verottomana ja osakuus ja muut kustannukset poistoihin ja osuuskunta vois myydä palveluksiaan,ja ostaa palveluksia ja omaisuutta osuuskunnalle osuuskunta olisi jo yksi mien ja viisi naista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asian luonne selviää hyvinkin nopeasti kuuntelemalla vaikkapa Irwin Goodman "- En kerro kuinka jouduin naimisiin .." laulun

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"....sillä asia koskettaa niin monia ihmisiä....."
Niin helpompi on määritellä miltei ne aikuiset, joita asia, siis avioliittolaki, ei kosketa.
KELA haluaa ottaa lakiin myös s-neutraalit avoliitot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samalla kun keskustellaan tästä sukupuolineutraalista avioliittolaista olisi syytä keskustella myöskin arkkipiispan valinta-tavasta. Ei ole oikein että 70 % valitsijoista on Turun hiippakunnasta. Tuossa asiassa olisi kyllä uudistamisen paikka erityisesti tasa-arvon kannalta, että koko maa saisi tasa-arvoisesti valitsijoita koska kysymys on kuitenkin koko Suomen arkkipiispasta ev.lut.kirkossa vai ollaanko muualla niin eriarvoisia ihmisiä että vain Turun hiippakunnasta tulevat valitsijat osaavat valinnan tehdä. Ei kovin tasa-arvoista ole tuokaan touhu, vaikka kirkossa puhutaankin tasa-arvosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun Venäjä valloitti Suomen Ruotsilta 1809, sen keisri halusi lämmittää suhteitaan Suomen johtaviin virkamiehiin. Tässä yhteydessä Turun piispa sai arvonimen arkkipiispa. Vastoin yleistä käsitystä arkkipiispa ei ole hallinnollisesto Suomen kirkon johtaja. Hän on Turun hiippakunnan toinen piista. Hänen asemansa muihin piispoihin määritellään "Hän on ensimmäinen vertaistensa joukossa" Arkkipiispan luottamustehtävänä on hoitaa kirkolliskokouksen puheenjohtajuutta ja edustaa Suomen ev lut kirkkoa ulkomailla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkäs takia Turun hiippakunta tarvitsee 2 piispaa. Ainakin toinen on liikaa, jokainen saa miettiä, kumpi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä on kun taidot ei riitä? Moni Virtanen, Moilanen ja Matti jäi Ruotsiin töihin lähtiessään niille teille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos lähtee pakoon sukupulineutraalia avioloottolakia. Silloin ei kannata lähteä muihin pohjoimaihin. Niissä on ko laki voimassa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kikille epäileville tuomaille (vai kuuluuko sano tuomaksille): Katsokaa tänään Maikkarilta "Kaikkien aikojen kosinta". Rakkaus on juuri sitä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (123)

Uutisvirta

6:27
Varoitus: Pohjois-Suomessa huono ajokeli – Ouluun luvassa märkää sadetta
6:13
Oulussa on paljon suojelun arvoisia puutalolähiöitä, Karjasilta on valtakunnallisesti ainutlaatuinen ja merkittävä – "Noin ehyttä, tarinaltaan vahvaa ja suurta aluetta ei ole toista Suomessa" Tilaajille
6:12
Suuri osa laittomasti maahantuoduista eläimistä on koiria ja kissoja – huomioi nämä asiat, kun teet pentukauppoja
6:00
Kansanedustaja Jenna Simulan yhteistyö martinniemeläisten nimikkoyrittäjien Jutta ja Seppo Pekkalan kanssa nostaa esiin yksityisteiden ongelmat Kaupallinen yhteistyö
6:00
Oulun kaavasuunnittelu näivettää ydinkeskustan – kivijalkamyymälöille parkkipaikat ovat elinehto Lukijalta
6:00
Kommentti: Marinin viisikko on äänestäjien suosiossa Lännen Median kyselyssä – hallituksen työn tuloksia joudutaan vielä odottelemaan Tilaajille
6:00
5G mullistaa tiedonsiirtoa ja tuo monia uusia sovelluksia, mutta kuka saa käyttää tavallisen ihmisen jättämää dataa? "Vastuu on myös yksilöllä" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli on paikoin huono Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

166 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

perussuomalaiset vastasivat ”hoitajakeskustelun komeimmasta voltista”

Marinin hallitus toimii aivan toisella tasolla verrattaessa sitä Sipilän oikeistohallituksen leikkauspolitiikkaan ja tod... Lue lisää...
persuilla huono muis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image