Kotimaa

Arkkipiispa: Ehkäisyssä kuunneltava van­hoil­lis­les­ta­dio­lais­nai­sia

Arkkipiispa Kari Mäkinen ottaa kantaa vanhoillislestadiolaisten ehkäisyoppiin. KUVA: Com.pic/Mauri Ratilainen
Kotimaa 14.10.2012 8:01
Susanna Kemppainen

Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen harjoittama ehkäisyoppi vaikuttaa arkkipiispa Kari Mäkisen mielestä jossain määrin verhotulta.

Hänen mukaansa olisi sitä parempi, mitä suoremmin siitä puhuttaisiin ja mitä selkeämmin siitä ilmaistaisiin kantoja.

Arkkipiispan mielestä ehkäisyasiassa olisi kuunneltava myös ja etenkin naisia, ei yksinomaan miesten tai esimerkiksi lääkärien näkemyksiä.

”Perheiden on voitava kuunnella omaa jaksamistaan. Uskonyhteisö voi tukea, mutta se ei saa ottaa itselleen ihmisten oikeutta vastata itse omasta elämästään ja sitä koskevista ratkaisuista.”

SRK: Ehkäisemättömyys on uskon kysymys

Vanhoillislestadiolaisen liikkeen keskusjärjestö, Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys otti vastikään kantaa ehkäisyyn julkaisemansa Päivämies-lehden pääkirjoituspaikalla.

”Ihmisoikeuksien näkökulmasta ehkäisemättömyys liittyy sekä oikeuteen elää että oikeuteen uskoa ja tunnustaa uskonsa. Kaikenlainen painostus on väärää puuttumista toisen yksityisyyteen”, SRK:n puheenjohtajan Olavi Voittosen ja pääsihteerin Tuomas Hännisen nimissä julkaistussa kannanotossa sanotaan.

”Ehkäisemättömyys on uskon kysymys ja uskon perusta on Raamatussa. Äidin ja lapsen elämä ovat lahjaa, ja niitä tulee kaikin keinoin suojella Jumalan pyhänä luomistyönä. Vakavan sairauden hoito voi joskus olla esteenä raskaaksi tulemiselle. Asiassa on hyvä kuunnella hoitavaa lääkäriä”, teksti jatkuu.

Lue Kalevan Sunnuntai-liitteesta lisää arkkipiispa Kari Mäkisen ajatuksia vanhoillislestadiolaisesta herätysliikkeestä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (188)

Arvoisa Arkkipiispa Mäkinen. Olisiko mitenkään mahdollista että jättäisitte ainakin minun julkisen parjaamiseni sikseen. Te ja myötäpuolenne olette alkanut kiivaasti vastustamaan minun uskoani, jonka itse tahtoisin säilyttää. Miksi? Miksi? Toistuvat miksi kysymykset nousevat syvältä mieleni äärettämästä ja pohjattomasta syvyydestä. Olen syntynyt Kristittyyn kotiin Suomessa, ja kristillisessä uskossa kotini on Vanhoillislestaadiolaisuus.
Muistan ajan jolloin olitte täällä Satakunnassa, miltei naapurissa kirkkoherrana. Yhteisesti päätimme, Teidät henkilökohtaisestikin tavanneena edesauttaa valintaanne Arkkipiispaksi. Nyt olen minä kovin vaivattu, häpeissäni painan pääni. Tämän uskon silti haluan säilyttää. Joka tilanteessa minut halutaan nujertaa, tai painaa maan rakoon, syystä että olen juuri tuon SRK-laisen uskon tunnustaja, jonka Arkkipiispa on nyt ottanut hampaisiinsa. Silti toivon, siis toivon Teille Jumalan siunaamaa tulevaa aikaa. trv. Vaivattu Porilainen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arkipiispa puhuu paljon asiaa! Kuunnelkaa kaikki te vaivatut ja iloitkaa vapaina armon lapsina ja ketkä haluatte elää toisin (synnyttää) iloitkaa herrassa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinkahan monet pariskunnat kärsivät "haluttomuudesta" tämän lapsiasian vuoksi? Ovat raskauden pelossa selibaatissa,tai muita keinoja käyttävät. Puhutaan synnytyksen jälkeisestä haluttomuudesta,hormoneista,imettämisestä. Kaiken takana taitaa joillakin olla raskauden pelko. Onhan tästä pelosta keskuseltu,että sitä oikeasti on. Keskusteltu esimerkiksi äitileireillä. Ja nykyään kaikilla tuntuu olevan "menkkakierto sekaisin". Eihän sitä sillon voi alkaa odottaa;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun lukee läpi kaikki nuo kiihkeät kommentit ehkäisyasioista, herää väistämättä epäily, että olikohan ne meidän vanhoillislestadiolaiset vanhempamme ollenkaan mitään oikeita uskovaisia, kun 1950-luvulla uskovaisissakin perheissä oli yleensä vain 5-6 lasta - saman verran kuin uskottomissakin. Joissakin vain kolme lasta. Miksi silloin ei kiivailtu ehkäisyasioista? Sensijaan elettiin maaseudun rauhassa kovaa työtä tehden, käytiin paljon kylässä ja sosiaalinen elämä naapureiden kanssa oli vilkasta. Enimmäkseen pidettiin kotiseuroja, mutta ei ihmisten jokaista viikonpäivää täytetty seuroilla, ompeluseuroilla, myyjäisleipomisilla, myyjäisillä, emäntävuoroilla, talkoilla, seurakuntailloilla, kodinilloilla ja senkin seittemänlaisilla leireillä, kokoontumisilla ja neuvonpidoilla.

Ennen ihmisillä jäi aikaa elää omaakin elämäänsä, eikä ihmisten mieliin iskostettu koko ajan kohtuutonta luokittelua ja erottelua uskovaisiin ja uskottomiin. Osattiin olla ihmisiksi kaikkia kohtaan, ihmisinä kohdeltiin kaikkia ja ihmisinä tultiin itsekin kohdelluksi. Nyt sen sijaan kaikki toiminta on eriytetty ja kehitetty huippuunsa ja tuntuu, että samalla kun meitä eristetään, meitä trimmataan ja stressataan aivan äärimmilleen yhä uusien vaatimusten paineissa - aivan kuin meillä ei olisi omaa järkeä ollenkaan. Joka paikkaan pitäisi revetä ja keretä suurenkin perheen keskeltä eikä mitkään selitykset tunnu riittävän. Tosiaankaan mikään ei riitä. Tässä on jotain oudon pakkomielteistä. Tämä ei ole enää tervettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

MIELTÄ. Ennen oltiin aitoja ja rehellisiä itseä ja kaikkia muitakin kohtaan! Tänä päivänä ei ota selevää mitä haetaan ku rakennetaan toinen toistaan hienompia rauhanyhdistyksiä ja laajennuksia tehdään. Kehitetään ja kehitetään ja uusitaan. Suurin este kyläilyille on että tiheästi syntyneiden pienten kanssa ei jakseta lähteä. Ainakin itse koen näin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyhjät tynnyrit kolisee eniten!

muutama kiihkouskovainen täällä yrittää puolustautua, mutta eikö piispa sanonut tuossa samaisessa lehdessä,että "Jos liike ei suostu tunnistamaan kipupisteitään,ei se voi tunnistaa myöskään valoaan.Kaikkea sitä myönteistä ja hyvää,mitä liike sisällään kantaa"

-eli viisaasti sanottu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä on uskomaton määrä VL naisia jotka ottavat kantaa asiaan. Ongelman peruskysymys on siinä VL miehet ovat se ryhmä joka pitää saada kuriin ei naiset jotka hommaamalla ehkäisyn uhmaavat miestään ja seurakuntaa. Miesten on aika ymmärtää naisten oma tahto joka voi olla ylitse oman lihan himon. Touhu kun on miehille niin helppo ja naiset sitten kantavat sadon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nimimerkille naisen tahto kunniaan. Tiedätkö oikeasti vlällien elämästä mitään? Nyky uutisointi tekee vl miehistä jotain hirviöitä jotka ei ajattele vaimoaan ollenkaan! Se on aivan väärä luulo . Näkee tuostakin kirjoituksesta että mitään muuta tietoa sulla ei ole kuin suuret otsikot mitkä kärjistää tämänkin asian ! KENENKÄÄN EI OLE PAKKO SYNNYTTÄÄ YHTÄÄN LASTA ILMAN OMAA TAHTOA!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä he varmasti ajattelevat vaimojaan, kovastikkin. Se markkinoidaan teille "ei ole pakko synnyttää tuotteena"
mutta oikeasti se on pakkoa jota naisilta ei kysytä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärtääkseni ajatusta ehkäisyn välttämisestä ei ole keksitty SRK:ssa.

Psalmissa 127 sanotaan "Turhaan te nousette varhain, turhaan valvotte myöhään ja raadatte leipänne tähden. Yhtä lailla Herra antaa omilleen, vaikka he nukkuisivat. Lapset ovat Herran lahja, kohdun hedelmä on hänen antinsa." Täällä ovat asiantuntijat kertoneet, että kaikissa VL-perheissä ei voida hyvin, eikä aika riitä kaikille lapsille. Se on varmasti totta. Sellaisiakin perheitä on. Johtuuko se kuitenkaan lasten määrästä? Aikamme vitsaus on nimittäin se, että työ ja toisaalta sen vastapainoksi tarvittava vapaa-aika tahtoo viedä liikaa aikaa. Eikä tämä ilmiö ei koske kuitenkaan yhtään enempää VL-perheitä kuin muitakaan. Aika kun ei välttämättä riitä edes yhdelle lapselle. Tarvitaan oikeita valintoja, ollaanpa sitten uskovaisia tai ei.

VL-ihmiset haluavat kuitenkin kunnioittaa Jumalaa luojana. Psalmissa 139 sanotaan: "Sinä olet luonut minut sisintäni myöten, äitini kohdussa olet minut punonut. Minä olen ihme, suuri ihme, ja kiitän sinua siitä. Ihmeellisiä ovat sinun tekosi, minä tiedän sen. Minä olen saanut hahmoni näkymättömissä, muotoni kuin syvällä maan alla, mutta sinulta ei pieninkään luuni ole salassa. Sinun silmäsi näkivät minut jo idullani, sinun kirjaasi on kaikki kirjoitettu. Ennen kuin olin elänyt päivääkään, olivat kaikki päiväni jo luodut." Jos uskomme, kuten tämä Raamatun ajan uskovainen, joudumme kysymään, mikä on Jumalan suunnitelma meidän perhettämme ajatellen. Ainakin itse ajattelen niin, että kun antaa sen toteutua ehkäisemättä, vaikka oma mukavuus monesti kärsiikin siitä, antaa kunnian Jumalalle, elämän ja kuoleman Herralle sekä hänen suunnitelmilleen. Jumalan suunnitelmaa voi kuitenkin joutua kysymään uudestaan silloin, jos äiti sairastuu. Asiat eivät ole yksinkertaisia. Joskus isänkin työnkuvaa voi olla syytä tarkistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esittämilläsi raamatunkohdilla et voi todistaa sitä, että ehkäisy olisi syntiä. Lapset ovat Jumalan lahjaa silloinkin, ja etenkin silloin, kun perhe on aidosti valmis vastaanottamaan ja huolehtimaan pienokaisestaan. Valitettava tosiasia on se, että iso osa vl-äideistä itkee, huomattuaan raskaustestin positiviseksi. Tiedän tämän sekä omasta kokemuksesta että monien muiden vl-yhteisön jätteneen puolesta. Vaikken ole enää vl, kunnioitan jokaista lasta Jumalan luomana. Em. asia ei ole itsestäänselvyys kaikilla vanhoillislestadiolaisilla. En tiedä muuta yhteisöä, jossa ihmisiä lokeroidaan niin radikaaleilla tavoilla, kuin mitä vl:ssä tehdään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kukaan ajattele että vl äiti ei ole ihminen. MUaki on itkettäny inhimilliseltä puolen, ei tosiaan oo aina riemu katossa ku uus vauva on ollut tulossa. Se vaatii pienen ajan sopeutumiseen, mutta jo vähän ajan päästä on tullut olo että tavaan Isä johtaa asioita, ihmiselämässä on kyse niin suuresta asiasta että onko minulla ooikus olla päättämässä kuka tänne saa syntyä ja kuka ei? minä olen kokenut että lapsi on tuonut tullessaan siunausta ja vaikka se elämä on työtä ja vaivaa, en päivääkäään antaisi pois. Ja se ei tosiaan tarkoita sitä että meillä oltais ruusuilla pelkästään tanssittu! elämää suurella syyllä! minua loukkaa ihmisten kommentit mitn vl miehiä syytetään vastuuttomiksi. ja jos joku isä on sitä voi katsoa peiliin niinkuin kuka tahansa isä jka ei välitä olla vaimon tukena.Perhe on yhteinen ja vastuu myös. Raamattua ei voi lukea että ottaa palan sieltä täältä se on kokonaan Jumalan sanaa ja läpi Raamatun kulkee ajatus siunauksesta minkä Jumala on luvannut kuuliaisille lapsille antaa. Usko on lahja jota ei kukaan voi väkisin keneltäkään pois ottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos sinä vl-äiti12 koet asiat noin, miten sen esität, niin se ei tarkoita sitä, että kaikki muutkin vl-äidit ajattelisivat samoin. Etkö ymmärrä, että vl-äideille tulisi antaa se mahdollisuus ehkäisyyn ILMAN, että se ajatellaan synniksi? Siinä tämänkin uutisen pointti on. Nykymallin mukaan se on uskosta pois, jos vä-äiti ehkäisee. Te lokeroitte sellaisen ihmiseen suoraan tuliseen mereen. Siitä tässä on kysymys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin! Täällä repostellaan siitä miten on aikaa rakkautta antaa kaikille lapsille isoissaki perheissä ja kuinka voi olla rankkaa pienessäki perheessä. Ku pitäisi käytännön tasolla miettiä nyt tämän uutisen pohjalta VAIN niitä jotka eivät jaksa olla ehkäisemättä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukaan ihminen ei pysty heittämän ketään ulos uskovaisten laumasta minkään synnin takia, sen tekee ihminen itse ja jokainen itse tietää onko sydämessä usko vai ei. tätä asiaa ei haluta ymmärtää vaan syytetään uskovaisia että he tuomitsevat. Se on Jumalan sana mikä tuomitsee ei ihminen. Jos tulee tarve ehkäistä ja on uskomassa, haluaa kyllä miettiä asian tarkkaan ennenkuin siihen ryhtyy. Sen tietää sydämessään onko siihen jokin tarve vai lähteekö ajatus vain sellaisesta ajatuksesta että en kyllä enää jaksa tätä.. Haluan vain korostaa sitä että arjen väsymyksiin ja heikkoihin hetkiin on saatavissa apua, kenellä hyvänsä. Kyse on paljolti siitä haluaako "katsoa palkanmaksoa ja kärsiä vaivaa Jumalan joukon kanssa" (en muista mistä kohtaa Raamattua).Eli pysyä uskossa. Tämä aika korostaa mm omien tarpeiden yli-tyydytystä, ulko-näköä, ja täydellistä lasten kasvatusta. Vaikkakin vastikään arvostettu lastenpsykiatrikin totesi että nykyään ihan liikaa elämä pyörii lasten tarpeiden tyydyttämisen ympärillä enkä nyt tarkoita etteikö lapsista pidä huolehtia ja tarpeita kuunnella, lähinnä ärsyttää se miten jotkut suhtautuu isoon lapsikatraaseen tästä näkökulmasta, ettei oo aikaa eikä rahaa tarpeeksi.toinen juttu onkin se mikä on tarpeeksija mikä lapselle hyväksi tai huonoksi... Mutta, miksei joku vl-äitikin ala miettimän asioita järjen kautta, että mitä järkeä tässä on mutta kun sydämessä saa vaikuttaa Pyhä henki haluaa kuunnella omaa-tuntoa ja elää sen mukaan. Se kai on vapaus kuitenkin vielä olemassa? samoin on vapaus olla uskomatta niinkuin VL.t uskoo. Jos joku on mun mielestä syntiä niin ei siihen oikeastaan pitäis olla mitään sanomista, luulen että se kuuluu jokaisen subjektiiviseen oikeuteen kokea miten kokee.Tää on tätä pyöritystä mikä ei joha tällä palstalla yhtään mihinkään, katsotaan kukin omista lokeroista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos hyvästä ja raikkaasta kirjoituksesta. Omat tuntemukseni ovat juuri samanlaiset. Sydämen usko se on joka pelastaa.Ajattelen että turha näistä asioista on täällä vääntää kättä koska kun usko kuolee sydämeltä Pyhä henki ei ole enää oppaana taivastiellä ja ihminen "kasvaa" uskossaan niin suureksi että alkaa toteuttamaan oman tahdon tietä. Mutta haluan korostaa asiaa jota sanoit että jokainen tietää varmasti sydämessään onko uskomassa oikealla tavalla ja rauha tunnolla. Turha näistä asioista on täällä kiistellä. Kunnioitetaan toinen toistamme myös näissä asioissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnellisia Te jotka ette ole kärsineet tästä asiasta. Itse "juoksen" viiden lapsen äitinä päivät pitkät työn touhussa,perushommaa..pyyhkimistä,keittiössä ja wc:ssä,ruokailut,"oma aika"(posti),pyykit,tiskit,ruoan laitto,lapset ulos,ajanviettoa/keskustelua/pötköttelyä esim. 2-vuotiaan kanssa..myös vauvan kanssa välillä + koululaisten kanssa.illalla pesulla käyntiä,kerhoa,minun harrastusta,miehen harrastusta,(yksi harrastus molemmilla)kynsien leikkuuta,taas tiskiä,iltapalaa,hampaiden harjausta,koululaisten kuulumisia,läksyt,lmiehen kanssa keskustelua,eteisen siivoamista,imurointiaki parina päivänä viikossa.Eihä näitä kaikkia kuitenkaan samalle illalle oo,mutta jotain jäi puuttumaan esim.ruokaostokset. että kyllä ne päivät täysiä on. Mitä te jätätte näistä tekemättä ku niin auvoiselta tuntuu? Mulla on kyllä kiirettä joka päivä,kunnon ruuhkavuodet. Ei tee mieli kuudetta alkaa odottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mulla on samansuuntainen elämäntilanne. Lapsia viisi, kaikki pieniä ja miehellä piiiiitkät työpäivät! Huh hellettä, mutta en silti syytä tilanteen tukaluudesta lasten määrää. Mulla on vain tällainen tilanne ja sillä sipuli. Pidän luonnollisena asiana sitä, että kun vauva alkaa lähestyä vuotta, uusi odotus tulee vastaan. Tämä on minun elämänrytmi. Usein haaveilen omasta ajasta, tuskittelen työnpaljoutta, mutta silti en syytä uskoa. Ajattelen, että tämän on Jumalan minulle lahjoitama elämä. Monella ihmisellä on elämässä paljon suurempia murheita ja vastoinkäymisiä (vaikka lapsia saattaa olla vähemmän).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sulle on paljon Jumala antanut voimia ja tyytyväisyyttä. Kaikilla ei kuulosta olevan. Monet monet valittavat ja valittavat valittamasta päästyään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Eli pysyä uskossa."

Silloinko ihminen ei pysy uskossa, jos hän ehkäisee? Voitko kertoa raamatunkohdan, jossa noin sanotaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (188)

Uutisvirta

9:40
Vanhat kuvat: Tällainen oli Oulu vuonna 1959, kun yliopisto aloitti toimintansa
9:00
Lampunvarjostimella voi parantaa maailmaa – katso tästä seitsemän vinkkiä vastuulliseen sisustamiseen Tilaajille
9:00
Essee: J. Karjalaiselta voi oppia, miten myrkyllinen mieheys taltutetaan – Ota sinäkin mallia kolmannesta cowboysta Tilaajille
8:52
IS: Yksi Kalifornian tuhoisassa venepalossa kuolleista oli pitkään Yhdysvalloissa asunut suomalainen
8:37
Erittäin kylmää nestemäistä typpeä vuoti teollisuuslaitoksen säiliöstä ilmaan Sievissä
8:14
Seitsemän asunnon rivitalo vaurioitui pahoin tulipalossa Suomussalmella, yksi asukas hengitti savua
8:00
Vieraslaji ottaa haltuun Venäjän Karjalan peltoja – ikääntyvät asukkaat eivät jaksa taistella jättiputkea vastaan
20
Sport juhli alussa, Kärpät lopussa – Hiljalleen täyttä pelikuntoa lähestyvä Jussi Jokinen kiteytti kotiavauksen: ”Ensimmäisen kympin olimme jaloissa, mutta pystyimme parantamaan”
18
Puheenaihe: "Myrkky, joka ei kuulu ympäristöön" – Kysyimme, pitääkö lyijy kieltää hauleissa ja luodeissa
16
Verkkokirjautuminen ja -maksaminen muuttuivat – puhelinpalveluissa ruuhkaa, osa asiakkaista näreissään
12
"Tuskinpa noita asvaltteja täältä ruvetaan mihinkään pois rullaamaan" – Hanhikiven ydinvoimalatyömaa veti insinööriopiskelijat, kalastajan ja lapsena niemellä retkeilleen tutustumaan alueeseen
11
Rakennetaan omaleimainen Oulu – myös matala ja tiivis rakentaminen on tehokasta Lukijalta
8
Vieraslaji ottaa haltuun Venäjän Karjalan peltoja – ikääntyvät asukkaat eivät jaksa taistella jättiputkea vastaan
7
Nuoret ovat entistä kunnollisempia, eivätkä he juuri rötöstele tai juo alkoholia – mitä nykyvanhemmat tekevät oikein?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Saako poliisiautossa kuvata?

94 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Syötkö päiväystuotteita?

Kyllä kun ruokaa ostan niin laatu ja tuoreus on tärkeintä eikä se, että mitä se maksaa, onko alennuksessa vaiko ei. En m... Lue lisää...
laatu ratkaisee

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image