Kotimaa

Arkiset asiat riittävät onneen – "Onnellinen ihminen on aidosti tyytyväinen siihen, mitä hänellä on juuri nyt"

Italialaisen Marco Ostunin tekevät onnelliseksi perhe, vaimo ja lapset. Hän on onnellinen silloin, kun saa olla perheensä kanssa. Huomisesta ei tiedä. Vaimo Linda Hiltunen Vaasasta kertoo terveyden, perheen ja suklaan tekevän hänet onnelliseksi. Onnellisuudessa hänellä on hyviä ja huonoja päiviä. KUVA: Jarno Pellinen
Kotimaa 17.3.2018 6:00
Jaana Mattila

Professori Markku Ojasen määritelmä on yksinkertainen. YK:n tuore raporttikin sen todistaa: Suomi on maailman onnellisin maa. Kysyimme suomalaisilta, mikä tekee heidät onnellisiksi.

Suomessa on syytä juhlaan ensi viikon tiistaina, kansainvälisenä onnellisuuspäivänä 20. maaliskuuta.

YK julkaiseman tuoreen The World Happiness Report -tutkimuksen mukaan Suomi on maailman onnellisin maa. Viime vuonna Suomi sijoittui vertailussa viidenneksi.

Tutkimuksessa listattiin 156 maata, ja onnellisuutta mitattiin muun muassa bruttokansantuotteella, odotettavissa olevalla eliniällä ja vapauden kokemuksella. Tänä vuonna raportissa arvioitiin ensimmäistä kertaa myös maahanmuuttajien onnellisuutta.

Kysyimme eri puolilla maata asuvilta suomalaisilta, mitkä asiat tekevät heidät onnellisiksi. Vastauksissa nousivat esiin erityisesti läheiset ihmiset, terveys ja tavalliset, arkiset asiat.

Oululaisen Arjan tekevät onnelliseksi perusasiat. Hän on töissä, saa elää ja olla terve. Kun ne ovat kunnossa, ei ole mitään hätää. Onnea lisäävät myös arjen pikkuasiat, esimerkiksi kun saa mennä shoppailemaan siskon kanssa.

Onneen riittää, kun perusasiat ovat kunnossa.

Lähes kaikki Lännen Mediaan gallupkysymyksiin vastanneista kertoivat myös olevansa onnellisia.

Vapaus ja luottamus lisäävät onnellisuutta

Psykologian emeritusprofessori Markku Ojanen Tampereen yliopistosta julkaisee uusimman onnellisuutta käsittelevän teoksensa Onnellisuuksien oivaltaja kansainvälisenä onnellisuuspäivänä.

Siinä hän esittelee lukuisia onnellisuutta tutkivia tieteellisiä tutkimuksia.

Tutkimusten mukaan onnellisia maita ovat Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin lisäksi Hollanti, Sveitsi, Uusi-Seelanti sekä eräät Keski- ja Etelä-Amerikan valtiot.

Lasse Erikssonin Raisiosta tekee onnelliseksi vaimo silloin, kun hän on miehelleen lempeä. Onnelliseksi hänet tekee myös pelien onnistuminen hänen itse perustamassaan keilahallissa. Eriksson kertoo olevansa onnellinen, sillä kaikki asiat ovat kohdillaan. Kova kiire on vain koko ajan.

Hyvinvointivaltioita kuvaavat tasa-arvo, vauraus, oikeudenmukaisuus, demokratia ja hyvä hallinto ovat tutkimustuloksissa vahvassa yhteydessä kansalaisten onnellisuuteen. Onnellisuutta edistävät vapaus ja kansalaisten luottamus toisiinsa.

Ojasen oma määritelmä onnellisuudesta on yksinkertainen.

– Onnellinen ihminen ei haikaile menneisyyttä ja odota parempaa huomista. Hän on aidosti tyytyväinen siihen, mitä hänellä on juuri nyt, eikä hän halua siihen muutosta.

MAINOS

Kommentoi

Samaan päätyi logoterapian perustaja W E Frankl , joka oli ollut keskitysleirissä.
Mutta täällä on menneisyyden vatulointia aivan liikaa. Nyt on trendi ihmetellä 100 v takaisia tapahtumia Suomessa.
''Anna arpisten haavojen olla, niitä auki et repiä saa''..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

98
Suomen Yrittäjät kehottaa jäseniään lopettamaan ay-jäsenmaksujen perimisen – myös kovempia toimia suunnitteilla
41
SAK:n Elorantaa ei yllätä yrittäjien aie lopettaa ay-maksujen perintä palkasta – "Ay-liikkeen alasajo motiivina, aika surullista"
31
Kärpät dominoi liigakaukaloita ja rikkoo ennätyksiä – yksikään liigajoukkue ei ole yltänyt aiemmin samaan kuin oululaiset nyt
29
Näin JHL:n lakko tuntuu Oulussa syyslomaviikolla: Ruokaloita kiinni, sisäliikuntapaikat suljettuina, yleisten tilojen siisteyden laskua
26
Ammattiliittojen lakot laajenevat taas – 7 000 Teollisuusliiton työntekijää ensi viikolla kolmeksi päiväksi lakkoon
24
JHL:n lakko sulkee Oulun jäähallit ja uimahallit – Liiga-joukkueelle ja vanhimmille junioreille järjestetty aamuvuorot Raksilan kakkoshallista
22
Kari-Pekka Toivonen ei saapunut torstaina teatterin tulevaisuutta pohtineeseen kansalaistyöpajaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

kohta eläkkeelle. Kyllä on jotenkin surkuhupaisaa,että joku käyttää aikansa ja energiansa eläkkeiden pohtimiseen ja niid... Lue lisää...
Vuosimallia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image