Kotimaa

Arhinmäki paheksui puo­lus­tus­mi­nis­te­rin puheita "pe­rus­tus­la­ki­ta­li­ba­neis­ta" – "Pidän tällaisia puheenvuoroja täysin ym­mär­tä­mät­tö­mi­nä"

Ben Zyskowiczin mukaan perusoikeusfundamentalisti ei ole hänen keksimä haukkumasana, vaan oikeuskirjallisuuteen perustuva termi tiukan perustuslakitulkinnan kannattajista KUVA: Silja Viitala
Kotimaa 15.2.2019 16:23
Aki Taponen

Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) lausunto "perustuslakitalibaneista" nousi esille eduskunnassa, kun se perjantaina päätti palauttaa tiedustelulakiehdotukset takaisin valiokuntien käsiteltäviksi.

Kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas.) piti käsittämättömänä, että valtioneuvoston jäsen kutsuu perustuslaki-talibaneiksi niitä, jotka haluavat huolehtia siitä, että kansalaisten perusoikeuksia kunnioitetaan.

Arhinmäki muistutti, että talibanit pyrkivät rakentamaan juuri päinvastaista yhteiskuntaa, kuin mitä perusoikeuksista huolehtijat tekevät.

– Pidän tällaisia (ministerin) puheenvuoroja täysin ymmärtämättöminä siitä, millaisia raakuuksia ja ihmisoikeusloukkauksia talibanit ovat tehneet.

Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.) on aiemmin kutsunut tiukan linjan perusoikeusasiantuntijoita perusoikeusfundamentalisteiksi.

Zyskowicz piti luonnollisena, että perustuslakiasiantuntijat ovat keskenään eri mieltä.

– Perustuslain tulkitsemisessa on oikeudellisia koulukuntia. Yhtä koulukuntaa on oikeustieteellisessä kirjallisuudessa kutsuttu perusoikeusfundamentalismiksi.

– Itse en enää käytä tätä ilmaisua, koska eräät kansanedustajat ja eräät toimittajat, jotka eivät asiasta mitään ymmärrä, luulivat, että se on minun keksimä haukkumasana, hän sanoi.

"Ei mitään Jumalan sanaa"

Zyskowicz muistutti, että perustuslakiasiantuntijoiden tulkintoihin vaikuttaa aina heidän arvomaailma.

– Kun Juha Sipilän (kesk.) hallitus valmisteli säästöjä, kaksi perustuslakiasiantuntijaa, professorit Tuomas Ojanen ja Juha Lavapuro, väittivät Ylen jutussa, että aiotut säästölait ovat perustuslainvastaisia.

– Perustuslakivaliokunta päätti yksimielisesti, ettei yksikään säästölaki ollut perustuslainvastainen, vaikka nämä kaksi perustuslakiasiantuntijaa tulkitsivat, että ne ovat. Eivät perustuslakiasiantuntijoidenkaan näkemykset ole mitään Jumalan sanaa, Zyskowicz sanoi.

Zyskowiczin mukaan kysymys on aina tulkinnasta, kun puhutaan, onko jokin lakiesitys perustuslainmukainen.

– Perustuslaki ei anna mitään suoria yksiselitteisiä vastauksia monimutkaisiin oikeudellisiin kysymyksiin, jotka liittyvät esimerkiksi tiedustelulakeihin tai sote- ja maakuntauudistukseen. Myös perustuslakiasiantuntijoiden näkemykset ovat perustuslain tulkintaa.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Hallitus hutiloi. hyvä että on päteviä ihmisiä jotka turvaavat kansalaisten oikeudet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä on pöljiä kommentteja taas. Ei taida olla tajua teillä perustuslain tarkoituksesta, lähinnä keskitytään Arhinmäen morkkaamiseen. Täyskasvuiset koulukiusaajat, ette osaa kuitenkaan edes hävetä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö tuo jos mikä ole vihapuhetta? Verrata nyt perustuslakiasiantuntijoita ääriislamisteihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kai se jonkunmoinen "perustuslaki talibaani " on jos voi hakea viidettä kertaa turvapaikkaa....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun arhinmäki ei ymmärrä, niin asia on silloin erittäin hyvä ja toteuttamiskelpoinen totuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perustuslaki on ainoa laki joka turvaa kansalaisten oikeuksia ja estää poliitikkoja luomasta mielivaltaisia lakeja joten on perustuslaki fundamentalismi on perustelua ja suotavaa. Mikäli perustuslakia tulkitaan niin tulkinnat pitää pystyä perustelemaan faktoilla. Ideologiset tulkinnat voi heittää samantien roskakoriin.

Suomen perustuslaki: 15§ Omaisuuden suoja. Jokaisen omaisuus on turvattu.
Fundamentalismin mukaan omaisuusverot (kiinteistövero) ovat perustuslain vastaisia. Mikäli ei ole eurokaan tuloja niin silloin olisi pakko myydä omaisuutta jotta voisi maksaa verot. Verotuksen takia omaisuus ei ole turvattu vaan valtio kansallistaa omaisuutta pala kerrallaan. Olisi kokonaan eri asia jos kiinteistö omaisuuden pääomatuloista maksettasiin kiinteistöveroa. Harva kumminkin saa omasta asunnosta pääomatuloa.

Parkkisakottaminen. Tässä vasta farssi jossa poliitikot ovat sallineet perustuslain rikkomisen. Vitsi että korkeinoikeus tulkitsi peruslakia niin että parkkisakko ei ole sakko vaan pysäköintisopimuksen mukainen valvontamaksu. Ongelma on että mitään pysäköintisopimusta ei ole tehty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet ymmärtänyt väärin perustuslain. Siinä maalataan suuret linjat ja niiden "alapuolella" on tavalliset lait.
Lakien alapuolella on taas asetuksia ja määräyksiä. Mitä alemmas arvoasteikossa mennään, sitä yksityiskohtaisempia ne ovat.
Esimerkiksi auton vaadituista ja sallituista varusteista on aika yksityiskohtaista tekstiä, jotka ei jätä tulkinnanvaraa.
Perustuslait pyramidin huipulla jättää erittäin paljon varaa tulkinnalle. En ymmärrä, miksi perustuslakivaliokunta käyttää edelleen näitä kahta herraa asiantuntijoina koska eivät ole selvästikään tyytyväisiä heihin. Kyllä Suomessa on heidän lisäksi muitakin.

Nostamasi esimerkit ovat huonoja. Kiinteistövero on perusteltu, koska kiinteistöt aiheuttavat kunnille myös kuluja. Kyllä se on ihan oikeudenmukaista, että kuluttaja maksaa. Mielestäni verot ovat vielä ihan kohtuullisia.

Pysäköintiesimerkkisi oli myös huono tähän yhteyteen. Jos olet huomannut, yksityisen pysäköintivalvontayrityksen valvomilla alueilla on kyltit. Niissä lukee ensin ehdot ja lopuksi että pysäköimällä tälle alueelle hyväksyt nämä ehdot. Näin on syntynyt yksityisoikeudellinen sopimus kahden osapuolen välille. Hankaluus valvontaa tekevän yrityksen kannalta on se, että heidän tulee pystyä osoittamaan kuka on sopimuksen toinen osapuoli, jos tämä on tehnyt valvontamaksun arvoisen teon. Auton omistajuus tai haltijuus ei riitä näytöksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sivistyneessä valtiossa niinistö olisi erotettu sillä sekunnilla,onneksi tulee vaalit ja tuollaiset mustapaidat putoaa eduskunnasta kuin eno veneestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Arhinmäki ei jotain asiaa ymmärrä, niin ei siinä mitään kummallista ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arhinmäen ulostulossa ja tiedustelulakien vesittämisyrityksissä ei ole mitään kummallista, kun otetaan huomioon, että näiden "asiantuntija-professorien" kanssa kimpassa häärii Martin Scheinin. Scheinin oli 1970-luvulla Turun akateemisen sosialistiseuran keskeinen toimija, oli SKDL:n eduskuntaryhmän palveluksessa, oli Suomen kommunistisen puolueen jäsen ja valittiin SKP:n keskuskomitean jäseneksi 1981 ja oli Demlan puheenjohtajana 1989 (lähde: Wikipedia). Eikö eduskunnassakaan herätä tunnistamaan tätä myyräntyötä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arhinmäen ymmärtämättömyys on tietenkin ymmärrettävissä sen kautta,että kommunistithan ylipäänsä jo historiallisesti ovat olleet tiukkapipoisia lainnoudattajia,lakihenkisä...muita vaihtoehtoja ei ole ollut olemassa kuin heidän tulkintansa.
Siis hassua kyllä,että näitä sinänsä joviaaleja kommunistinössyköitä on vielä on olemassa oikeasti...he ovat ihana poikkeus tässä latteassa poliittisessa näennäisessä pyhyydessä,jossa toteutetaan siionin pyhiä kirjoituksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinistö ja Zysse ovat ihan oikeassa, kyse on näiden perustuslakifundamentalistien arvomaailmasta ja näkemyksestä, joiden sisällä he perustuslakia tulkitsevat. Ja kampittavat hallitusta ja sen hankkeita omalla poliittisella agendallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinistö oli sanonnassaan niin oikeassa kuin olla voi.
Tälläiset Perustuslaki asiantuntijat eivät todellisuudessa aja Suomen asiaa vaan ovat pilkun nussij...
He yrittävät särkeä Suomalaisen yhteiskunnan yhtenäisyyttä tuomalla esiin sellaisia asioita joitka eivät kuulu Suomen Perustuslakiin.
Siinä löytyy aina tulkintoja.
Perustuslakia ei saa tehdä liian pikkutarkasti.
Koska näinä vuosina heidän lakeihin puuttumiset ovat olleet selvästi heidän oman aatesuunnan mukaisia, ja sellaisessa linjassa ettei niitä voi hyväksyä muut kuin Vasemmiston aatesunnan kannattajat.
Perustuslakia ei saada koskaan valmiiksi jos kuunnellaan kaikkien oman aatesuunnan näkemykset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehtävä selittää perustuslain suhdetta muuhun lainsäädäntöön näille muutamille kommentoijille. Kyllä navetan ylisiltä tuntuu löytyvän perustuslakiasiantuntijoita joka lähtöön. Heitä on käytettykin lainsäädännön valmistelussa tämän hallituksen aikana. Ja jälki on sen mukaista. Suorastaan karmivaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän ministeri Niinistö aikoo puolustaa, ellei lakia ja järjestystä. Perustuslailla nimenomaan taataan, ettei satunnainen poliitikko tee mitään typerää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän käsittämättömänä , että ministeri nukkuu viranhoidosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:20
Omakotitalo tuhoutui tulipalossa Haapavedellä – liekit löivät katosta läpi pelastuslaitoksen saapuessa paikalle
19:00
Paljastunut murhasuunnitelma ajoi aatelisherran maanpakoon – sitten hän tuli Lappiin ja ryhtyi kirjailijaksi Tilaajille
19:00
Viherbuumi käy kuumimmillaan – oululainen kotipuutarhuri idättää siemeniä maitopurkeissa ja ihmettelee tomaatin hentojen versojen putkahtamista ylös mullasta Tilaajille
19:00
Voi rottien kevät: Leuto talvi ja koronaepidemia ennakoivat runsaita rottatuhoja kaupunkeihin – lutikkaongelmakin voi räjähtää käsiin Tilaajille
17:37
Pudasjärven viikonloppupäivystyksen lakkauttaminen huolestuttaa terveyskeskuksen asiakkaita – Yhteispäivystys ei kuormitu sen takia, vakuuttaa vastuualueen johtaja
16:35
Omakotitalo palaa Oulaisten keskustassa Keskuskadulla, naapurustossa pyydetään sulkemaan ikkunat savun vuoksi
15:35
Suomessa on nyt 25 koronakuolemaa – määrä nousi viidellä vuorokauden aikana
82
OYSissa on hoidossa kahdeksan koronapotilasta – sairastuneita Pohjois-Pohjanmaalla on 73 ja koko maassa 1882
56
Viranomaiset: Itse tehty kasvomaski ei suojaa käyttäjäänsä koronavirukselta – toimi näin, jos teet itsellesi tai läheisellesi maskin
48
Taksiliitossa ollaan huolissaan siitä, että asiakkaan koronatartuntaa ei kerrota – sama taksi voi kuljettaa asiakkaita myös syöpähoitoihin
25
Satoja Oulun kaupungin työntekijöitä yt-neuvottelujen piirissä – lukuisilla sivistys- ja kulttuuripalvelujen henkilöillä palkanmaksu päättymässä
23
Lukuisat Oulun kaupungin työntekijät ovat estyneet tekemään työtään koronatoimenpiteiden vuoksi – Hoivatehtäviin ja Oulu-apuun siirtynyt noin 50
23
Poliisi luopui tänään Uudenmaan tiesulkujen ympärivuorokautisesta miehityksestä – liikkuvaa valvontaa on lisätty
13
Oppilaiden eväsjakelua laajennetaan Oulussa – tiistaista alkaen eväsjakelu käytössä 30 koulussa, katso lista eväiden jakopaikoista

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

215 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinkas hurisee - nyt, kun erilaiset "eristykset" rassaavat ympärillä

Töitä tekkee ja palkka juoksee niin mikäs tässä on kotona istuskellessa. Vieressä istuskelee marsalkka vahva :) Lue lisää...
Mikäs tässä on töitä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image