Kotimaa

Arhinmäki: Opettajille ei lisäoikeuksia kurinpitoon

”Eivät ongelmat sillä ratkea, että häirikköoppilaat laitetaan pihalle muutamaksi päiväksi. Ja kuka tällaisesta lapsesta huolehtisi?”, perjantaina Pohjois-Suomen opettajainpäivillä Oulussa vieraillut Arhinmäki sanoo. KUVA: Joel Karppanen
Kotimaa 1.2.2014 8:06
Minna Akimo

Koulujen turvallisuuteen liittyvät ongelmat eivät ratkea lisäämällä opettajien kurinpito-oikeuksia, sanoo kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas.).

”Eivät ongelmat sillä ratkea, että häirikköoppilaat laitetaan pihalle muutamaksi päiväksi. Ja kuka tällaisesta lapsesta huolehtisi?”, perjantaina Pohjois-Suomen opettajainpäivillä Oulussa vieraillut Arhinmäki sanoo.

Opettajien ammattiliitto (OAJ) esitti viime keväänä, että koulujen rehtoreilla pitäisi olla oikeus evätä häiritsevästi käyttäytyvän oppilaan opetus enintään kolmeksi päiväksi.

OAJ:n mukaan oikeudella evätä opetus määräajaksi voitaisiin turvata oppituntien rauhallisuutta ja turvallisuutta.
Kulttuuriministerin mielestä järkevämpiä keinoja ongelman ratkaisemiseksi ovat sopivan- kokoiset oppiluokat sekä koulurakennusten sisäilmaongelmien korjaaminen.

”Kyllähän nyt jokainen tietää, miltä tuntuu olla tilassa, josta ilma loppuu.”

Kurinpidollisia ongelmia voisi Arhinmäen mukaan ratkoa myös sillä, että kodin ja koulun yhteistyölle löytyy tarpeeksi tilaa ja kouluissa on riittävästi psykologeja ja koulukuraattoreja.

”Tilannetta auttaisi myös se, että vanhempia tuettaisiin siten, että he onnistuvat kasvattajina.”

Lue lisää lauantain Kalevasta.

 

Oamk:n opiskelijat raportoivat Opi-päiviltä perjantain ja lauantain ajan. Julkaisemme myös yleisön Twitter- ja Instagram-päivityksiä tunnuksella: #opioulu.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (40)

Nykyajan opettajat ovat surkeita kasvattajia. Minunkin lapset istuvat jatkuvasti jälki-istunnossa, häiriköivät ja kiusaavat pienempiään. Eikä koulu opeta heitä edes siivoamaan jälkiään, huoneet sekaisin, vanhat astiat jätetään pöydälle. Saisi OAJ mennä itseensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivotavasti emme näe emmekä kuule Arhimäestä enää seuraavien vaalien jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinkas se vassari muuten asioita hoitaisi kuin kuluja lisäämällä ja apuja näille häiriköille. Hänenlaisen poliitikon vuoksi Suomessa ovat asiat koulumaailmassa ko. tilassa, eikä loppua näy tälle holtittomuudelle. Meillä ei ole kohta omasta takaa minkäänlaista osaavaa porukkaa töihin, koska oppilaat ovat tottuneet päättämään itse, josko he jotain haluaisivat koulussa tehdä ja yksityisellä sektorilla ei niillä opeilla ja asenteilla töissä pysytä, eikä niitä sinne otetakaan. Joten ei ole ihme, että joudumme houkuttelemaan tänne ulkomailta sen osaavan ja työhalukkaan väen ja sitäkin on vaikea saada Suomessa vallitsevan "tasarahakulttuurin" vuoksi, joka on vasemmiston ykkösagenda, kuten Jutta-tyttö kehui puheessaan ja arhis panee vielä varmasti paremmaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinnostaisi kuulla Arhinmäen mielipiteitä sitten, kun hän toimisi vaikka kuukauden opettajan työssä erilaisissa kouluissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä Arhia onkin ollut opettajana, itse en kaivannut opettajana ollessani yhtään lisää valtaa, toki siirryin aikuisopetukseen, koska sillä puolella pystyi opettamaan muutakin kuin kunnollista käyttäytymistä.
Jos opettajaa saa lisää valtaa niin sehän tuo myös lisää vastuuta, ja tyypillisestu vastuunkantajat ovat Suomessa harvassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kun yksi heitetään pihalle loput 31 saa rauhan opetukseen ope mukaanlukien

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jännästi toiset käsittää kurin yhteisinä sääntöinä ja toiset väkivaltana. Kasvatusvastuun taas koululla tai vanhemmilla. Toisten mielestä näköjään sisäilmaongelmilla ei ole minkäänlaista vaikutusta koululaisiin. Noh, eiköhän näissä kaikissa asioissa se totuus löydy jostain keskitieltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arhinmäen retoriikka on juuri sellaista, mikä nykytilanteeseen on johtanut. Sisäilmaongelmatko ne ovatkin syynä lisääntyneeseen häiriökäyttäytymiseen? Nykyajan koulussa on olemassa kaikki mahdolliset nykyajan keinot kodin ja koulun väliseen yhteydenpitoon, mutta se ei vain kertakaikkiaan joidenkin kohdalla riitä. Luokkakokojen pienentäminen, joo, oikea suunta. Samoin kuin erikoishenkilöstön eli kuraattorien ja psykologien määrän lisääminen. Mutta Arhinmäen hallitushan on toiminnallaan vaikuttanut juuri päinvastoin. Kasvaneet ryhmäkoot johon lisätään vielä eritysiopetusta vaativat oppilaat. Puhumattakaan kuntapäättäjien suuressa kyvyttömyydessään kaavailemat opettajien pakkolomat. Jos ei Arhinmäellä ole ihan oikeasti antaa lisäresursseja mm. lisähenkilökunnan palkkaamiseen, on silloin mentävä pienemmän pahan strategialla: toisten oppilaitten oppirauhaa ja yleistä työturvallisuutta - omasta puhumattakaan - vaarantavat oppilaat pois määräajaksi koulusta. Tämän pitäisi viimeistään herättää vanhemmat ja toivottavasti myös kunnan sosiaaliviranomaiset puuttumaan asiaan. Nyt pannaan aivan liikaa vastuuta ja lastia koulun ja opettajien niskaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Viisasta puhetta. On pureuduttava häiriökäyttäytymisen syihin sekä autettava lasta ja perhettä. Katkera ja suivaantunut oppilas voi olla juuri se, joka tulee isompana puukko kädessä kouluun riehumaan. Tiukka koulukuri ei häntä ole auttanut ollenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ministeri näkee vain vähemmistön vähemmistöjen suojelun eli erilaisia poikkeavia tulisi ymmärtää ja enemmistön elää vähemmistön diktatuurin ehdoilla. Vanhana komunistina omaa paremman tietoisuuden seurauksin, että se lahjakas aines, jka kykenisi innvoimaan, turhautuu ja joutuu näiden pikkunarsistiterroristien vainon kohteeksi koulussa opettajien ollessa avuttomia. Valistuneet vanhemmat tulevat perustamaan ykistyisiä oppikouluja, jonne pyritän ja taso on kova kuten myös kuri eli vaaditaan sopeutumista sääntöihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis Arhinmäki ehdottaa ilme värähtämättä, että häiriköt saadaan kuriin sisäilman laatua parantamalla. Anna mun kaikki kestää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toisen kunnioituksen puutteesta kurittomuus johtuu ja siihen olisi hyvä lääke jonkin "auktoriteetin" pitämä pakollinen perhekoulu johon olisi osallistuttava perhekunnittain määrätyn ajan opetus painottuisi velvollisuuksien opetteluun oikeuksien sijaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina kun häiriöoppilas keskeyttää koko luokan opetuksen, niin opettajan tulisi ottaa puhelin kouraan ja soittaa kulttuuri- ja urheiluministeriöön ja pyytää ministeri puhelimeen. Hänellä kun tuntuu olevan noita niin mainioita ohjeita tuutin täydeltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelma on niin syvälle juurtunut, että sitä ei voi ratkaista millään poppakonsteilla.

Lähtisin liikkeelle siitä, että opettajakoulutukseen lisättäisiin vaikkapa viimeisen vuoden jaksolle pelkkää johtamiskoulutusta ja käytännön harjoittelua. Käytännön harjoittelu voisi olla vaikkapa aikuisten ihmisten johtamista. Kokemusteni perusteella opettajilta puuttuu lähes poikkeuksetta kyky johtaa ihmisiä poikkeuksellisissa tilanteissa, mikä tavallisesti aiheuttaa stressaantuneelle opettajalle räikeitä ylilyöntejä, jotka taas johtavat vähäisenkin arvovallan menetykseen.

Pienikin, aikuisen mittapuun mukaan jopa mitätön epäoikeudenmukainen käytös nuorta kohtaan voi aiheuttaa raivokkaan vastatoimen ja kukas muukaan on tilanteessa syyllinen kuin nuori, huonosti käyttäytyvä teini.

Olen johtanut aikuisia miehiä erittäin äärimmäisen stressaavissa tilanteissa ja jälkeenpäin purkanut johtamistilanteita mielessäni. Mikäli olisin harjoittanut samanlaista johtamistapaa kuin Oulun kouluissa opettajat ovat kokemuksieni mukaan harjoittaneet, (olin oman menestykseni ja hyvän käytökseni ansiosta opettajien suosiossa) olisin luultavasti tullut piestyksi tai jopa tapetuksi johtamieni miesten toimesta.

Meillä suomalaisilla on perinteisesti ollut "reilu meininki", jota kouluissa pitäisi kaikkien toteuttaa oikeudenmukaisuuden ja kohtuullisuuden lisäksi. Yhteen hiileen ei voi puhaltaa, jos yksikin ryhmän jäsen on silmätikkuna. Yhden osapuolen syyllistäminen ei johda yhtään mihinkään. Kaikkien pitäisi osallistua hyvän työilmapiirin tekemiseen. Osaako nuori koululainen sitä? Ei välttämättä ja silloin vastuu hyvän ilmapiirin luomisesta on opettajalla ja häneltää vaaditaankin siinä tilanteessa sitä osaamista, jota heillä on omien sanojensa mukaan ollut aina ja iankaikkisesti enemmän kuin tarpeeksi. Onko sitä heillä edes riitävästi? Mielestäni ei. Suurin osa opettajakunnasta ratsastaa oman mielikuvitusarvovaltansa satulassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulepas, oi suuri Jehkimä. Kannattaisi tutustua nykykoulun arkeen ja työtapoihin sen sijaan, että vaeltelee mielensä ja muistojensa mahtavilla mailla. Opettajat ihan varmasti haluavat tehdä ja tekevätkin kaikkensa, jotta rauha opetuksessa säilyisi ja kaikki olisivat mahdollisimman tyytyväisiä. Mutta ensinnäkin aika ei kaiken muun, opetuksen ulkopuolisen työn lisäksi, riitä kovin syväluotaaviin oppilaskohtaisiin psykoanalyyseihin. Nyt tehdään jo oppimissuunitelmat oppilaskohtaisesti, ja siihen opettajan koulutus on suunnattu. Opetukseen. Mielen häiriöiden hoitamiseen niin lapsilla kuin aikuisillakin on omat ammattilaisensa, heitä myös psykologeiksi ja psykiatreiksi kutsutaan. On totta, että opettajan työ on vaativaa, ja siinä tätyy olla moneksi: arjessa saat olla niin psykologi, hoitaja, vartija ja jos aikaa jää, opettaja. Olisiko siis paras ratkaisu, että opettajien koulutuksen ja ammattivelvoitteiden laajentamisen sijaan käytettäisiin resursseja kunkin erikoisalan omien ammattilaisten palkkaamiseen. Annetaan opettajien keskittyä siihen, mihin heidät on koulutettu: opettamiseen. Ja opettamisessa tarvittavat psykologiset keinot ovat kyllä opettajien koulutuksessa ja nyt mukana, ja työssä monipuolisessa käytössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

arhinmäki varmaan ottaa ne häirikköoppilaat hoteisiinsa muutamaksi päiväksi, sillä se varmaan ongelma poistuu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ja kuka tällaisesta lapsesta huolehtisi?"
Jaa no empä tiiä? Kenenkä vastuulla ne lapset muutenkin on? Ei ilmeisesti vanhempien ainakaan..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arhinmäellä ei näköjään ole pienintäkään aavistusta millaisen sekasorron yksikin häirikkö voi aiheuttaa koko luokalle, ellei häntä voi välittömästi poistaa luokasta. Häiriköllä ei saa olla oikeutta tuhlata kaikkien muitten työrauhaa vain siitä syystä ettei hän joko halua tai pysty tekemään vaadittuja tehtäviä. Häiriköiminen on äärimmäistä itsekkyyttä, ei mitään muuta. Luokissa pitää olla työrauha ja jos se ei jotain häirikköä kiinnosta, niin ulos vaan, ja vanhemmatkin puhutteluun.
Öykkärit ruotuun,PISTE.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (40)

Uutisvirta

21:18
Kysyimme, miten opettajien kohtaamista vaaratilanteista ilmoitetaan – "Suurin osa ilmoituksista on oppilaiden aiheuttamista väkivaltatilanteista"
20:41
Äänestysinto on nousussa Yhdysvaltojen demokraattimielisillä alueilla – lupaa hyvää Trumpin kaatoa yrittäville
20:31
Mercedeksen marssijärjestys ennallaan – Hamilton oli nopein ja Bottas ykköshaastaja formula 1:n MM-kauden ensimmäisenä harjoituspäivänä
20:30
Valtteri Bottas ajaa Mercedeksen uudella F1-autolla
20:28
Verkkomedia MustReadin Oulun-kirjeenvaihtaja sai jatkoa – Kaupungin vuosipanos 27 000 euroa, myös Oulun yliopisto ja Arina rahoittavat toimintaa
20:07
Kommentti: Maassa maan tavalla – Viron tiedustelupalvelu puhuu uhkista nimillä, Supo ohjaa lukemaan rivien välit
19:59
Kaksi henkilöautoa kolaroi Kolarin Kolarinsaaressa – autot lunastuskuntoon, ei henkilövahinkoja
88
Ulkoministeri poliisikuulusteluihin: Pekka Haaviston toimista konsulipäällikön siirtämiseksi pois tehtävistä suoritetaan esitutkinta
76
Vaaranpihan kortteli nostaa uudet talot uusiin huikeisiin korkeuksiin – rakentaminen alkanee jo kesän jälkeen Tilaajille
76
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen
71
Pekka Haavisto kommentoi esitutkintapyyntöä – aikoo jatkaa ulkoministerinä rikosepäilyistä huolimatta
42
Suomalaisten velkataakkaa suitsitaan lähivuosina – Eduskunta evästää keskiviikkona hallitusta, joka miettii vielä keinoja ylivelkaantumisen estämiseksi
21
Myös Shaun Heshka Kärppien ykköspakkiparista sairastuvalle – Manner vaihtoi keskushyökkääjien paikkoja Sport-peliin: ”Haemme suoraviivaisuutta kakkosketjuun”
19
Nainen huijasi chat-palvelussa seuraa hakeneita miehiä – Siirsi miesten tileiltä rahaa tuhansia euroja Raahessa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

307 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tekeekö juttutuvan keskustelu hyvää sinulle?

Tämä ei ole elämäni. Pelkkä huvittelupalsta aina silloin tällöin. Härnään pääosin vain silloin tällöin kateellisia ammat... Lue lisää...
ÄLYKÄSKIN NAUTISKELI...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image