Kotimaa

Arabianrannan hen­ki­ri­kok­ses­ta syytetty on syyntakeeton – Asianajaja: "Hän on ollut sellaisessa mie­len­häi­riös­sä, ettei hän ole ymmärtänyt, mitä hän tekee"

Arabianrannan henkirikosjutun syyttäjä Eija Velitski ja syytetyn puolustusasianajaja Jarkko Jaatela odottivat oikeudenkäynnin alkua Helsingin käräjäoikeudessa tiistaina.
Kotimaa 16.7.2019 9:30 | Päivitetty 16.7.2019 13:13
Markku Uhari

Seitsemänvuotias poika joutui henkirikoksen uhriksi kotonaan jouluaattona 2018 Helsingin Arabianrannassa. Pojan eno on jutussa syytettynä murhasta.

Arabianrannan henkirikoksesta syytetty on mielentilatutkimuksen mukaan syytakeeton.

Oikeudenkäynnin tauolla jutun syyttäjä, kihlakunnansyyttäjä Eija Velitski kertoi lehdistölle, että murhasta syytetty, vuonna 1982 syntynyt mies on tahdosta riippumattoman hoidon tarpeessa.

– Kun hän on syyntakeeton, joudumme hyvin yksityiskohtaisesti käsittelemään koko tekokokonaisuutta ja sitä, onko hän missään määrin mieltänyt sitä, mitä siinä tapahtuu, Velitski sanoo.

Syyntakeettomuus tarkoittaa, että tekijä on ollut vailla ymmärrystä tehdessään tekoa. Aiemmin poliisi on kertonut, että tekijä olisi kärsinyt jonkinlaisista harhoista.

Velitski nosti syytteen jutussa murhasta, ja se on hänen mukaansa myönnetty tappona. Oikeudenkäynti käsittelee siis sitä, kumman tunnusmerkistö täyttyy.

Puolustuksen asianajaja Jarkko Jaatela vahvistaa Lännen Medialle, että hänen päämiehensä on myöntänyt syyllistyneensä rikokseen.

– Nyt arvioidaan sitä, onko tämä kokonaisharkinnassa murha, Jaatela sanoo.

Jaatela vahvistaa myös, että mielentilatutkimuksessa syytetty todettiin syyntakeettomaksi.

– Hän on ollut sellaisessa mielenhäiriössä, ettei hän ole ymmärtänyt, mitä hän tekee.

Enempää hän ei oikeudenkäyntiä kommentoi.

Oikeudenkäynti pidetään suljetuin ovin

Helsingin Arabianrannassa tehdyn henkirikoksen oikeuskäsittely järjestetään Helsingin käräjäoikeudessa suljetuin ovin. Oikeuskäsittely alkoi tiistaiaamuna yhdeksältä.

Helsingin käräjäoikeus päätti jo viime viikon perjantaina salata istunnon. Salaamista vaativat henkirikoksen uhrin omaiset.

Salauspäätöksen mukaan uhrin omaiset vetosivat siihen, että jutun julkinen käsittely voisi aiheuttaa heille lisää kärsimystä. Salaamisesta uutisoi ensimmäisenä STT.

Henkirikoksen uhrilla on myös alaikäinen sisarus, ja salauksella omaiset haluavat suojella myös häntä.

Puolustus ja syyttäjä eivät salauspäätöksen mukaan vastustaneet jutun salaista käsittelyä. Yleisöä ei siis päästetty lainkaan saliin.

Salauspäätöksen mukaan myös oikeudenkäyntiasiakirjat ovat salassa pidettäviä, joten haastehakemus ei tule julkiseksi.

Tauolla Velitski kertoi oikeuden tauolla, että ilmapiiri salissa on hyvin rauhallinen, vaikka asian käsittely on omaisille raskas.

Vastoin tavanomaista oikeudenkäynnin kaavaa, uhrin isää kuultiin ennen kuin kirjallinen aineisto käytiin läpi, jotta tämä pääsi poistumaan salista.

Murhasyyte uhrin enolle

Arabianrannan henkirikosjutussa vuonna 1982 syntynyt mies sai viime viikolla murhasyytteen. Uhrina oli 7-vuotias poika.

Poika joutui henkirikoksen uhriksi kotonaan Brysselinkadulla Helsingissä, jouluaattona 2018.

Epäilty tekijä on poliisin mukaan pojan eno, joka oli vierailemassa pojan perheen luona. Asunnossa oli poliisin mukaan tekoiltana uhrin lisäksi tämän muu perhe.

Miehen epäillään riistäneen lapsen hengen vierailun yhteydessä. Poliisi otti hänet kiinni tapahtumapaikalla, ja Helsingin käräjäoikeus vangitsi miehen todennäköisin syin joulukuun lopussa 2018. Rikos tehtiin poliisin mukaan teräaseella.

Poliisin mukaan epäilty on tunnustanut henkirikoksen esitutkinnan aikana.

– Varsinainen tutkintatyö oli tehty pian tapahtuman jälkeen, jutun tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kirsi Kanth kuvaili, kun jutun esitutkinta valmistui.

Kanth on aiemmin myös kertonut, ettei poliisin mukaan illan aikana tapahtunut mitään sellaista, joka olisi enteillyt henkirikosta.

Epäilty määrättiin mielentilatutkimukseen jo esitutkinnan aikana.

Istunnolle varattu yksi päivä

Helsingin käräjäoikeus on varannut henkirikoksen käsittelylle yhden päivän.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, millä aikataululla oikeus antaa asiassa ratkaisun. Velitski kuitenkin uskoo, ettei lisäpäiville ole jutussa tarvetta.

Juttua päivitetty 16.7.2019 kello 11:55: Täydennetty Velitskin kommenteilla, otsikkoa päivitetty. Kello 13.05 lisätty Jaatelan kommentit.

MAINOS

Kommentoi

Joka ikinen joka tappaa ihmisen on jonkinasteisessa milenhäiriössä, eikö tämän yksinkertaisen asian tajuaminen onnistu juristeilta? Tekoa ei saa kuitenkaan selittelemällä tekemättömäksi, joten mikään ei estä sovittamasta tekoaan lain määrämällä tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:57
60 vuotta täyttävä Tommi Läntinen kaipaa musiikintekoon kapinaa – "Jos minulta kysytään, mitä teen, kerron olevani rockmuusikko"
22:19
IS: Jyrki Katainen nousemassa Sitran johtoon
21:10
Norsunluukauppa ajoi kuninkaan luopumaan kruunustaan Euroopassa – luubisnes rehottaa pahemmin kuin vuosikymmeniin
20:58
Oulussa kadunnimien muutoksia: Rantakadun ja Iinatintien eteläosille uudet nimet
20:48
Brittilehdet: Sprintteritähti Christian Colemania uhkaa kilpailukielto dopingrikkeestä
20:04
Kun sivistysvaltioissa laitetaan peput penkkiin tai lähdetään kadulle protestoimaan, suomalaiset jurisevat kiltisti kotona – hyväksymmekö liian helposti mitkä tahansa muutokset työelämässä? Tilaajille
19:04
Naisten lentopallomaajoukkue aloittaa EM-urakan perjantaina Turkissa, kapteeni Laura Pihlajamäki: "Pelin tempo on nykyään haastavin juttu"
111
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
84
Oulun Allas Sea Poolin aikataulua jatkettiin vuodella – nyt merikylpylän arvioidaan avautuvan keväällä 2021
61
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
57
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut ensin myönteinen, sitten kielteinen vaikutus
56
Karhujahdin ikävä päätös Kannuksessa: Loukkaantunut karhu raateli metsästäjää, koirat hyökkäsivät pedon kimppuun
49
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
33
Oulun poliisi: Vesilintujen metsästäjillä asiat pääosin kunnossa, mutta osalta löytyi yhä lyijyä sisältäviä patruunoita

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

persu Jussi Halla-aho epäilee poliisia, edessä siintää iso taistelu Arkadianmäellä

Ihan vaan sellaista kyselen, että tämäkö on persujen kärkihanke. Siis, ei talous, ilmasto, työllisyys, vaan se saako kan... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image