Kotimaa

Apua, milloin kinkku otetaan sulamaan? – martat vastaavat chatissa joulun ikuisiin kysymyksiin

Kinkun paiston kiemurat askarruttavat joka joulu. Myös martoilta kysytään neuvoa. KUVA: Timo Jaakonaho
Kotimaa 21.12.2017 20:31
Taina Virolainen

Kysy Martalta -chat on pyörinyt kuumana viime päivät. Martat neuvovat ruuanlaitossa ja kodinhoidossa joulun alla. 

Koordinaattori Katariina Juurikkala Marttaliitosta kertoo, että chatin kysymykset ovat olleet paljolti samoja kuin vuosi sitten. Martat vastaavat ihmisten jouluisiin kotitalouspulmiin toista kertaa chatissa.

Yksi yleisimmistä kysymyksistä on ollut: milloin kinkku kannattaa ottaa sulamaan?

– Mieluummin ajoissa kuin myöhään. Kinkku kannattaa ottaa jääkaappiin sulamaan ennemmin ajan kanssa kuin sulattaa sitä hirveällä kiireellä esimerkiksi kuumassa vedessä. Tarkkaa aikaa on vaikea sanoa, sillä se riippuu kinkun koosta, Juurikkala kertoo.

Milloin laatikot olisi hyvä valmistaa ja miten ne säilyvät joulun pyhät?

– Jos laatikot paistaa aatonaattona, niitä voi nauttia huoletta joulupäivät. Laatikot on hyvä valmistaa pienemmissä lootissa ja lämmittää rasia kerrallaan. Jos käyttää pakastelaatikoita, ne voi laittaa sulamaan jääkaappiin aattoaamuna. Lämmityksessä menee siten vähemmän aikaa. Laatikoita ei ole hyvä lämmittää monta kertaa joulupyhien aikana, vaan ottaa käyttöön vain sen verran kuin kerralla menee.

Miten kauan piparit säilyvät? Miten paljon joulutorttuja olisi viisain paistaa kerralla?

– Peltirasiassa piparit pysyvät rapeina ja hyvinä viikon-kaksi huoneenlämmössä. Joulutortut ovat parhaimmillaan juuri paistettuina. Siksi niitä olisi suositeltavaa tehdä joulun aikaan useammassa erässä kuin kerralla paljon.

Miten joulusiivouksen voisi hoitaa helpoiten?

– Imuroidaan, pestään vessat ja puhdistetaan jääkaappi. Jääkaapista puhtaus on tärkeä asia. Sieltä kannattaa nakata pois vanhentuneet tuotteet, ennen kuin sitä ryhtyy täyttämään jouluherkuilla. Muuten kaappien siivouksesta ei kannata tähän aikaan stressata, jouluna on suositeltavaa olla armollinen itseään kohtaan.

Millä keinoilla joulun tunnelman saa kotiin?

– Joulun tunnelma syntyy myös tuoksuista. Valmistaikinasta voi nopeasti leipoa pipareita. Vaikka kotona ei olisikaan aitoa kuusta, sisälle on mahdollista tuoda havuja tuoksumaan. Sytytetään kynttilät, rauhoitutaan ja vähennetään valoja. 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

kyllä se pitää ottaa vuosi ennen niin kypsyy somasti ei tartte paistaakkaa sit ku syö

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kinkun pitäisi jo nyt olla sulana. Mulla juuri leivinuuni lämpiää ja parin tunnin päästä kinkku uuniin, saa olla ainakin 10 tuntia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakastettu valmissuolattu kinkku sulaa isompikin jos sitä sulatetaan vaikka jossakin kylmävarastossa viikon ajan jossa lämpötila pysyy -2 ja +6 asteen välillä. Digimittari on hyvä kinkun sisälämmön seuraamiseen. Kun mittari näyttää nolla tai vaikka pari astetta plussan puolella perjantaina niin lauantaina aamulla voi ottaa kinkun viileään huonelämpöön. Illalla on sitten kinkun sisälämpö kohonnut jo noin 10-15 asteeseen. Ja sitten ei kun vaan uuniin. 100 astetta riittää mainiosti sähköuunin lämpötilaksi. Koko paiston ajan on kuitenkin noissa lukemissa lämpö pidettävä. Mittarilla voi säädellä kypsyysastetta. Itse tykkään ylikypsästä kinkusta, jonka sisälämpö on yli 80 astetta. Toiset tykkäävät 75 asteisesta, joka on hieman kosteampi. Leivinuunissa kinkun paistamisen alkulämpötilan ei tarvitse olla kun noin 100 astetta. Tai jopa hieman allekin. Ei haittaa, vaikka lämpötila aamun tunneilla uunissa laskee vaikka 60 asteeseen. Kinkku kypsyy kyllä siellä kun kiviuunin lämpö jakautuu tasaisesti ja pysyy uunin sisällä eikä poistu kuten sähköuunissa. ja tulee palhjon paremmaksi kuin sähköuunissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kinkun voi laittaa uuniin vaikka jäisenä ja hyvää tulee. Käyttää vain riittävän alhaista lämpötilaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

...ja noin tupla-aika tai vähän enemmän. Ja pienemmällä lämmöllä kuin sula kinkku. Hyvää tulee!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se mitään raakaa ole, kun sen kypsentää.
Sinä älä ainakaan ala kinkun kanssa sekoilemaan, kun et edes tiedä, että se pitää uunissa kypsentää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Martat antaa perustietoa,eikä niiden tarvi tietääkkään mitään yletöntä "hifistelyä" joka asiassa. Sitä maalaisjärkeä kun tarvitaan nykyään ihan joka asiassa,jos ei kotona ole neuvottu mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sulattaa ennemmin ajan kanssa, kuin kuumassa vedessä...EI kuumassa vedessä, bakteerit rakastavat sitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kinkku on vielä kohmeessa siis lämpötila alle 10°C niin sen voi laittaa kylmään veteen sulamaan muovipussiin sisässä. Koskaan ei kannata yrittää sulattaa liian lämpimässä. Itse olen laittanut n. 7 kg:n kinkun jo tiistaina jääkaappiin sulamaan. Uuniin laitan lauantai-iltana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näitä kinkunpaistoneuvoja on netti täynnä. Ei niitä tarvi erikseen lähteä kyseleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä ne Martat tietää oikeat vastaukset kinkun paistoon tai sulatukseen, siivoukseen tai muuhunkaan sen kummemmin kuin muutkaan tavalliset kotiäidit tai muutkaan naiset? He vain tomerasti ovat sitä mieltä mitä ovat sopineet keskenään kysymyksiin oikeiksi vastauksiksi. Tuo kinkun sulatuskommentti oli heiltä kyllä fiksu. Kun ei kerran tiedä niin ei tiedä ja turhaan siihen alkaa ohjetta väkertämään. Harvoin Martoilta saa vastauksen, etteivät tiedä.
Jaarvoisat Martat.Tästä ei tarvitse hernettä nenään vetää. Arvokasta työtä teette. Mutta jos vaikka joku mies sanoo tietävänsä jonkun paremmin, älkää alkako riehumaan. On nimittäin pari kokemusta. Ja minä vaan jotakin kysyin ja esitin niissä oman mielipiteeni. Tuli kummallakin kerralla suoraan turpiin puhelimessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ja minä vaan jotakin kysyin ja esitin niissä oman mielipiteeni. Tuli kummallakin kerralla suoraan turpiin puhelimessa."
Empä yhtään ihmettele :-)
minä ite

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liity Marttoihin, keittiötaitosi kohoavat, ainakin muiden silmissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eipä tuohon kinkun sulattamiseenkaan saatu kunnon vastausta. Onneksi netistä löytyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

123
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
82
Joka kymmenes työtön aktivoitui, kun aktiivimalli leikkasi etuutta, kertoo Kela
52
Aftonbladet: Ruotsissa pidätetty autojen tuhopoltoista epäiltyjä
51
Nuorten maailmantuska voi synnyttää uuden luonnonsuojelubuumin: "Ilmastonmuutos on vaarallisempi kuin ydinsota"
47
Uusi pienpanimotuotteisiin erikoistunut pub avataan Rotuaarille perjantaina – Mallaskellari haluaa laajentaa Oulun oluttarjontaa
34
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
33
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Joutuvatko Suomi ja Ruotsi Nato-asiassa puun ja kuoren väliin?

Erittäin suositeltavaa luettavaa tässä Nato-asiassa tarjoaa Into-kustannuksen julkaisema Vakaus vaakalaudalla. 20 eri al... Lue lisää...
Norbert Schaller

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image