Kotimaa

"Apua ei saa, vaikka sitä yrittää hakea"

Masennus riivaa lukemattomia suomalaisia. KUVA: Kaleva
Kotimaa 8.9.2013 11:00
STT

Kun teini-ikäinen Juho yritti hakea apua masennukseen, vastaanotto oli tyly.

– Käytännössä minulle vain naurettiin, hän kertoo.

Juho ei tullut toimeen vanhempiensa kanssa, minkä takia hän muutti pois kotoa heti tultuaan täysi-ikäiseksi. Rahapula ja sosiaalitoimistossa luukulta toiselle juoksuttaminen ahdistivat Juhoa, ja ahdistustaan hän lääkitsi alkoholilla.

– Minulle sanottiin, että juomisen lopettaminen ratkaisisi kaikki ongelmani. Sen sijaan olisi pitänyt selvittää, mikä juomisen on aiheuttanut.

Lopulta sekä julkisen että yksityisen terveydenhuollon puolelta apua hakenut Juho pääsi psykiatrille. Vain vartin pituisen tapaamisen lopputulos oli se, että hänelle määrättiin masennuslääkitys.

Juhon kaltaisia syrjäytyneitä nuoria haluaa auttaa Osallistuvat Nuoret 2013 -yhdistys. Se haluaa saada nuorten äänen kuuluviin ja ehkäistä syrjäytymistä.

Yhdistyksen toiminnanjohtajan Linda Nyholmin mielestä yhdistystä tarvitaan, sillä nyt nuoret pystyvät vaikuttamaan lähinnä poliittisissa ja opiskelijajärjestöissä.

– Töissä käyvillä, välivuotta pitävillä ja työttömillä nuorilla ei ole omaa vaikutuskanavaa. Minua huolettavat ne nuoret, jotka ovat jo syrjäytyneet.

Nuorilta nuorille

Nuoret Osallistujat on järjestänyt työpajoja sekä elokuussa nuorten syrjäytymistä käsittelevän seminaarin ja sen yhteydessä musiikkifestivaalin. Yhdistys haluaa parantaa nuorten asemaa yhteiskunnassa.

Nyholmin mielestä esimerkiksi nuorisotakuu on hyvä asia, mutta se ei yksinään riitä. Hän haluaisi enemmän etsivää nuorisotyötä ja yhteistyötä eri viranomaistahojen välille.

– Syrjäytyneet nuoret nähdään yhtenä klönttinä, vaikka jokainen on yksilö. Maahanmuuttajanuoren ongelmat eivät ole samoja kuin nuoren, joka on joutunut keskeyttämään lukion päihdeongelmien takia.

Nyholmin mukaan nuorten ongelmia ja avunpyyntöjä ei oteta tosissaan. Näin kävi myös Juholle.

Nykyään 23-vuotiaalla Juholla menee paremmin. Hän löysi itselleen sopivan terapeutin ja aloitti opiskelun. Luottamus yhteiskuntaan ei kuitenkaan ole palautunut.

– Aina sanotaan, että yhteiskunta auttaa, kunhan vain pyytää apua. Mutta sitten kun sen tekee, ei apua saakaan.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (51)

Juuri tuo uhkailemalla avun vaatiminen on arkipäivää! Apua ei anneta jos käyttäydyt asiallisesti ja ystävällisesti. Olitpa sitten käymässä terveyskeskuksessa tai mielenterveystoimistossa nuorelle apuja hakemassa niin hyvin kylmää ja välinpitämätöntä kohtelu voi olla. Säästöajatukset tulevat keskusteluissa läpi heti ensimmäisistä lauseista lähtien. Asiakasta ei kohdella yksilönä,yksilöllisine haasteineen,tarpeineen ja vahvuuksineen vaan koetetaan yleistää hänen hoidon ja avuntarpeensa jollekin "keskiarvopotilaan" rooliin. Hävetkää ammattilaiset! Avun hakemiseen on korkea kynnys ja kun ihminen,olipa sitten nuori tai ikääntyneempi,tulee apua hakemaan älkää aloittako hänen pompotteluaan luukulta toiselle. Se vain lisää ahdistusta ja saa varsinkin nuoren lopettamaan avun hakemisen. Joskus kohtalokkain seurauksin.Voimia ja toivoa kaikille apua tarvitseville sekä jotakuta läheistä joka on apuna tässä avun hakemisen villlissä lännessä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koskaan en ole yhteiskunnalta apua saanut, yksiyiselle pitää mennä, vaikka veroja koko ikäni maksanut 15000-20000€/vuosi. Pompottavat vaan paikasta toiseen. Pitäisi alkaa työttömäksi deekuksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä terveyskeskuksessa nk. suomen kielen taitoisia naapurimaan lääkäreitä. Eivät ymmärrä potilasta . On tässä kaksi viikkoa podettu flunssaa isännän kanssa ja meikäläisellä monta sellaista sairautta jotka pahenevat kun on tulehdus päällä. En mene terveyskeskukseen, soitan huomenna yksityiselle lääkärille. En jaksa selittää sellaiselle vaivojani, joka puhuu suomea vaan ei ymmärrä minua. On tullut monta väärinkäsitystä ihmisillä näiden lääkäreiden kanssa. Ollaan koekaniineita ja entisestään paikkakunta pienenee asukasluvultaan kun ei saa apua vaivoihinsa niin kuollaan sitten kun on liian myöhäistä jo hoitaa. Tämä ei ole vitsi vaan totuus tilanteesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei sitä apua saa aikuinenkaan, jos erehtyy sanomaan työterveyshuollossa, ettei jaksa ja on paha olla, niin kirjoitetaan vaan pari päivää saikkua. Terveyskeskuksessa ei edes kuunnella. Saati että kukaan ohjaisi eteenpäin. Kunnan auttajat eivät vastaa ja soittavat takaisin monen päivän päästä. Kriisipuhellimessa sain epäasiallista kohtelua. Joten voimia nuorille ja onnea ja menestystä auttajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin eihän se ole oma vika jos aloittaa viinan juonnin. Siihen on aina joku muu syyllinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan yksityisellä puolella myös psykiatrian vastaanotot mutta ne ei ole tavalliselle matti meikäläiselle.
Mahtaa olla ohjeistettu samallalailla kaupungin psykiatreja kuin Ousin lääkäreitä että ei oteta edes hoitoon tai venytetään ja venytellään ,niinkuin ne kaksi oysin lääkriä paljasti että ihan tarkoituksella tehdään hitaaasti vaan ajetaaan yksityiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varttitunnin vastaanotto ja lääkitys päälle, ikään kuin kyseessä olisi mikä tahansa pikku vaiva. Näin rahastus toimii eikä tätä pidetä puoskarointina!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikä asioita auta tuo että päättäjät aina karsivat vähiten tienaavilta ne vähäisetkin päivärahat ja kotihoidontuet ym. Ois kiva kasvattaa tulevaa lasta edes 2 vuotiaaksi asti kotona mutta miten voit kun viimeisetkin tuet leikataan pois? Isälle ja äidille tuet puoleksi???Mitä isä tekee kotihoidontuella jos ei oo ees lapsesta kiinnostunut? Äiti saa vain puolet vaikka tekee molempien työt?! Aivan sairasta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

täytyy muistaa että kun menee yhteiskunnalta, viranomaiselta apua hakemaan niin he vain tekevät työtä josta heille maksetaan palkkaa ja lomakorvauksia ja silleen. yhteiskunnan työntekijä jota vastapäätä satut istumaan katsoo salaa kelloaan joko kahvitunti lähestyy ja samalla miettii että meniskö uuden miesystävän kanssa illalla syömään italialaiseen vai kreikkalaiseen kumpi parempi... ei sitä todellakaan kiinnosta konaisvaltaisesti paneutua siis kemiallisella, henkisellä tasolla sinun asioihin eikä minunkaan, se on palkkatyöläinen. niin kuin itsekin on palkkatyössä sitä tehään sääntöjen ja lakien ja normien ja niin edelleen puitteissa. jokaisella pitäisi olla ainakin yksi ihminen joka oikeasti välittää sinusta, on sinun tukesi ja turvasi ja rakastaa sinua, ihminen on yksin viranomaisen ja palkkatyöntekijän huoneessa, mutta ihmisen joka välittää luona on toista...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei aina näin ole, olen viimeisen 10 v aikana kaksi (2) kertaa kohdannut henkilön joka välittää. Viimeiseen asti huolehtii että asiat menee kohdilleen. Tällä hetkellä olen, syöpätaudin löytymisestä ajoissa, elämäni velkaa nuorelle lääkärille. Nämä henkilöt vaan tahtoo "palaa loppuun" itsekin, joten kovin pitkään eivät jaksa tässä oravanpyörässä hekään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja höpö juttuja loppuun palamiset..mietis veteraaneja jotka näki vähän enemmän kuin joku joka muka loppuun palaa kun pitäisi töitä tehdä..hohhoijaa mitä ininää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo , oliskohan ihan vain alkoholin ja tupakan vika

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosiasia on, että apua saa nykyaikana vain jos osaa sitä vaatia ja valitettavasti sen joutuu tekemään vieläpä useamman kerran ja jopa uhkailemalla. Olen huolissani väsyneistä, lapsista, nuorista ja muista ihmisistä, jotka eivät osaa/jaksa vaatia hoitoa itselleen. Pitäis herätä asiaan ihmiset! Ei romuteta hyvinvointiyhteiskuntaamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

uhkailemalla terveydenhoitohenkilöstöä sillä että pitäisi olla oikeus saada hoitoa ja jos ei saa niin uhkaa valittaa asiasta jonnekkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelma on se että yhteiskunta asettaa tiukat rajat ja säännöt siitä miten täällä tulee olla ja elää. Siitä syntyy monelle harhakuva että yhteiskunta on myös vastuussa ihmisistä.

Tämä onkin modernin yhteiskunnan idioottimaisin tulos, sillä valta ja vastuu ovat eri paikoissa. Jos et sopeudu joukkoon niin syyn katsotaan aina olevan yksilössä, ei koskaan koneistossa. Vaikka esimerkiksi suomalaista koulujärjestelmää ylistetään maailmalla jatkuvasti, niin sitä ei kerrota että sama järjestelmä tuottaa todella suuren määrän päihteiden sekakäyttäjiä ja itsetuhoisia nuoria. Tulevaisuuskin näyttää entistä synkemmältä, sillä sääntöjä keksitään jatkuvasti lisää ja muotti mihin nuoren pitäisi mahtua käy entistä ahtaammaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihin perustat väitteen, että on koulujärjestelmän vika, että osasta nuorista tulee sekakäyttäjiä tai itsetuhoisia? Ennemminkin kyse on siitä, että kodit ulkoistavat kasvatuksen, rajojen laittamisen ja erilaisten arvojen opettamisen kouluille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkoitin "järjestelmällä" koko yhteiskuntaa, jossa koulu on nuoren elämästä merkittävä osa. Ongelmat sen sijaan ovat tilastollinen tosiasia. Jos kodit ulkoistavat kasvatuksen, kysymys kuuluu, mistä se johtuu? Se johtuu tästä samasta järjestelmästä, jossa toimeentulon hankkiminen kuluttaa vanhempien voimavarat loppuun. Yhteiskunta asettaa vanhemmuuden riman nykyään todella korkealle, mutta työkaluja tavoitteisiin pääsemiseksi ei tarjota. Tässäkin kohtaa valta ja vastuu ovat eri osoitteessa.

Suomeen on syntynyt negatiivinen kierre ja kilpajuoksu, jossa tavallisella perheellä ja nuorella ei ole lopulta kuin häviämisen mahdollisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko rima todellakin korkealla, jos vanhemmuutta oikein tyrkytetään yhteiskunnassa keinona, jolla kaikkein kyvyttöminkin pääsee tienaamaan "ilmaista" rahaa? Vanhemmuutta tarjotaan kaikille keinoksi tuntea itsensä tärkeäksi ja tarpeelliseksi ja tulla jonkun jumalaksi, myös niille, jotka ulkoistavat joka tapauksessa kaiken elämänhallintansa yhteiskunnalle. Vastaus kuuluu, siiitä se johtuu. Kaikilla on subjektiivinen oikeus vanhemmuuteen, vaikka se ei viikkoa pidempään jaksaisi sitten kiinnostaakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (51)

Uutisvirta

14:45
Oulun kaupunginkirjastolle työntekijä edistämään lasten luku- ja kielitaitoa – ammattiliitto Jyty avusti palkkauksessa
13:28
Kokoomus julkaisi työllisyystoimet, joiden on tarkoitus tuoda 60 000 työpaikkaa – Orpo: "Tavoite päästä pohjoismaiselle tasolle"
13:11
Israel ei arvostele Trumpin kommentteja, joiden mukaan demokraatteja äänestävät juutalaiset ovat "epälojaaleja"
12:59
Oikeuskansleri ei ryhdy jatkotoimiin kansliapäällikkö Sillanaukeen kantelukirjoitusten vuoksi – Sillanaukee: "Nimitysmuistiossa oli merkittäviä puutteita"
12:32
Tutkijat löysivät verestä 14 merkkiainetta, jotka voivat varoittaa lähestyvästä kuolemasta – "Ensiaskel kohti räätälöityä terveydenhuoltoa"
12:01
Venezuelan Maduro myönsi suorat neuvottelut Trumpin hallinnon kanssa
11:49
Ministeri Andersson tukee saman ministeriön kollegaansa: Korkeakoulujen 60 miljoonaa saatava ensi vuoden budjettiin
82
Yle: Kovanen aikoo kolminkertaistaa taksiensa määrän Oulussa yli sataan
80
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – "Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, mutta työtä pitää tehdä"
67
Maaseudun Tulevaisuus: Lähes puolet suomalaisista vastustaa Välimerestä pelastettujen ottamista Suomeen – keski-ikäiset ovat kriittisimpiä
63
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
42
Sanna Marinin avaus työajan lyhentämisestä jakaa mielipiteitä: Moni kannattaa lyhyempiä työpäiviä uusien työpaikkojen toivossa, mutta osa pitää ajatusta utopistisena
31
Trump perui Tanskan-matkansa, koska Tanska ei halua myydä Grönlantia Yhdysvalloille
26
Ylivieskan kirkon rakentaminen alkaa mahdollisesti syksyllä – Kirkkohallitus vahvisti rakennussuunnitelman

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Petteri Orpo sivalsi tiukan viestin Jussi Halla-aholle – vaati perussuomalaisten kurissa pitämistä ja ratkaisuja: ”Ei riitä ongelmien maalaaminen”

Ei persuilta saa koskaan mitään ratkaisukeskeistä ulos. Tyhjää räksyttämistä ja änkyröintiä. 'Hajoita ja hidasta' ideolo... Lue lisää...
cuokku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image