Kotimaa

Apu selkäkipuun voi löytyä ajatuksia ja tunteita työstämällä – "Ihminen pystyy hyvään elämään kivuista huolimatta"

Kahden viime vuoden aikana Janina Lepistö on joutunut opettelemaan uudenlaista elämää, arkea kipujen kanssa. KUVA: Eetu Sillanp‰‰
Kotimaa 20.1.2018 22:29
Elina Pajunen

Uusin kipututkimus vahvistaa, että pelko ja huolet ylläpitävät ja voimistavat kipua.

Janina Lepistö asettuu puoli-istuvaan asentoon tyyny selän taakse aseteltuna. Ihon alle ommellun hermostimulaattorin lähettämä värinä häivyttää kipua, vaikkei kokonaan sitä pois viekään. Kahden viime vuoden aikana Lepistö on joutunut opettelemaan uudenlaista elämää, arkea kipujen kanssa. 

Suurimmat kivut aiheuttaa selän nikamarappeuma.

- Välillä olo on tosi tuskainen. Ensiapuna annan kylmää, mutta jos se ei auta, joudun joskus lähtemään ambulanssilla sairaalaan.

Lepistön selässä tuntuu jatkuvaa, puristavaa kipua. Jaloissa kipu säteilee kolmessa hermossa. Sitä Lepistö kuvailee repiväksi, puukon kärjellä viiltäväksi kivuksi.

Öisen voimakkaan hampaiden yhteen puremisen seurauksena kasvoissa on ajoittain kolmoishermosärkyä.

- Myös kädet ovat tosi kipeät, mutta niitä en yleensä edes ajattele, Lepistö sanoo.

Janina Lepistö koettaa pitää mielen valoisana kivusta huolimatta. KUVA: Eetu Sillanp‰‰


Sadattuhannet suomalaiset
kärsivät eriasteisesta pitkittyneestä selkäkivusta.

Lääkäri ja kipututkija Helena Miranda, itsekin krooninen kipupotilas, haluaa rohkaista kivun kanssa eläviä. Hän vakuuttaa, että kivun hallintaa voi oppia.

- Ihminen pystyy elämään hyvää elämää kivuista huolimatta, kun opettelee ymmärtämään kivun mekanismeja ja ryhtyy itse aktiiviseksi toimijaksi.

- Ja tämä tarkoittaa paljon muutakin kuin pelkkää liikuntaa, Miranda täsmentää.

Mirandan mukaan paljon on tehtävissä vielä senkin jälkeen, kun tutkimukset, kuntoutukset ja lääkitykset on kokeiltu.

- Aivotutkimukset ovat tuoneet valtavasti uutta ymmärrystä kipumekanismeista. Meidän täytyy hoitaa kipua kokonaisvaltaisemmin kuin tähän asti, Miranda sanoo.


Ensimmäinen askel
on tiedostaa, että kipu syntyy aina aivoissa huolimatta siitä, missä se tuntuu.

Kipu syntyy, kun jokin vaurio, oli se sitten oksan raapaisu tai välilevyn pullistuma, aktivoi hermopäätteet. Hermopäätteet lähettävät tuntemuksen sähköisinä signaaleina aivoihin. Kun signaalit saavuttavat aivokuoren, aivot tulkitsevat viestin kivuksi. Sen voimakkuus riippuu siitä, millaisen merkityksen aivot signaaleille antavat. Tähän vaikuttavat muun muassa aiemmat kokemukset.

Kaikki tämä tapahtuu salamannopeasti.

Akuuteissa tilanteissa kivun tehtävä on varoittaa uhasta tai vaarasta. Pitkittyneellä kivulla ei kuitenkaan ole enää samaa tehtävää. Sen sijaan krooniseen kipuun liittyy usein keskushermoston kivunsäätelyjärjestelmän toimintahäiriö.

Ja tätä voidaan lähteä työstämään uudella tavalla.

- Meillä on totuttu ajattelemaan mustavalkoisesti: lääkehoito tai vikaa korvien välissä. Mutta tästähän ei ole kysymys, Miranda toteaa.


Kroonistuneenkin kivun
taustalla on vanha syy kuten hermovaurio tai selkäydinkanavan ahtauma. Sellainen on myös Mirandalla itsellään.

Kipua aiheuttanut vaurio on saattanut jo parantua, mutta häiriötilaan joutuneet hermoston kipuradat ovat herkistyneet kivulle.

- Tällöin aivot voivat tulkita tavalliset epämukavuussignaalitkin virheellisesti kivuksi, Miranda sanoo.

Aivojen alue, jolla kipu koetaan, on osittain päällekkäinen tunnealueen ja ajatusten muodostumisen alueen kanssa. Tämä selittää esimerkiksi sitä, miksi selkäkipu saattaa tuntua voimakkaammalta silloin, kun muutoinkin on huolta, stressiä tai ärtymystä.


Lepistön selkä
oireili jo lapsena. Varsinkin marjametsässä kumartelu tuntui erityisen viheliäiseltä.

Raskausaikoina selkä myös oirehti pahasti, mutta varsinainen pudotus tuli kaksi ja puoli vuotta sitten kesäloman jälkeen.

- Yritin kiirehtiä erään työn valmistumista ja tein pari pitkää päivää koneen ääressä istuen. Kolmantena päivänä selän kunto romahti.

Sen jälkeen Lepistön on ollut pakko opetella ottamaan apua vastaan, myös ulkopuoliselta avustajalta.

- Paljosta on pitänyt luopua: rakastamastani työstä, juoksemisesta, matkustamisesta ja saunasta. Kierros Prismassa on tällä hetkellä maksimisuoritus.

- Minun pitää jatkuvasti miettiä, mitä voin tehdä milloinkin. Jos esimerkiksi käyn kaupassa, en tee sinä päivänä muuta.

Lisäksi pitää kestää ihmisten puheet. Ne hyvääkin tarkoittavat, jotka sanovat, ettei kipua uskoisi, kun näkee, kuinka Lepistö hymyilee. Tai utelut siitä, milloin Lepistö aikoo palata töihin. Palaisihan hän, jos pystyisi istumaan tai seisomaan paikallaan pidempään kuin tunnin päivässä.

Silti Lepistö koettaa pitää mielen valoisana.

- Mietin tietoisesti hyviä asioita. Lapsilla on aina äiti kotona, kun he tulevat koulusta. Ja koska pidän siististä kodista, olen iloinen, että jaksan siirrellä tavaroita paikoilleen.

Kipu syntyy aina aivoissa huolimatta siitä, missä se tuntuu. Kipukokemuksen voi aiheuttaa jo ajatus mahdollisesti uhkaavasta kivusta.

"Meidän täytyy hoitaa kipua kokonaisvaltaisemmin kuin tähän asti."

Helena Miranda Lääkäri

Huolet vahvistavat kipua

Kipu on henkilökohtainen kokemus ja tunne, joka muodostuu aivoissa keskushermoston sähköisten, kemiallisten ja hormonaalisten prosessien lopputuloksena.

Kivun perimmäinen tarkoitus on suojella vaaralta. Se kuuluu akuuteissa vaara- ja vahinkotilanteissa elämään, mutta kivun pitkittymisestä ei ole mitään hyötyä.

Pitkittyneestä kivusta puhutaan, kun kipu on kestänyt vähintään kuusi kuukautta.

Kipu on aina totta. Sitä voi kokea ilman kudosvauriotakin tai kun vauriot ovat jo parantuneet.

Selkäkivun syy on puhtaasti rakenteellisista muutoksista johtuvaa vain noin 8-15 prosentilla.

Aivoissa ja selkäytimessä on mekanismeja, jotka säätelevät kivun voimakkuutta sen merkityksen mukaan.

Kipukokemuksen voi aiheuttaa jo ajatus mahdollisesti uhkaavasta kivusta.

Stressi, pelko, huolet ja uskomukset voimistavat kipukokemusta.

Lähde: Jerry Ketola & Jaana Hautala: Selkäkipu ja mielen voima. 2017.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Itse kipupotilaana voin sanoa että kroonisen kivun hoito on ala- arvoista!
Joskus kun on joutunut päivystykseen lähtemään niin siellä on asenne että olet vinkumassa opioideja. On jopa sanottu päin naamaa että kroonista kipua poteville ei anneta esim. Oxynormia. Krooninen kipukin voi pahentua!! Terveyskeskuslääkärit eivät uskalla määrätä vahvempia kipulääkkeitä riippuvuusriskin takia. USA:n opioidikriisihysteria on hiipinyt jo Suomeenkin. Kipuun on toimivia lääkkeitä mutta niitä ei käytetä.
Kipu syö ihmistä todella paljon, on elämä niinkuin paussilla koko ajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin nyrkkisääntönä voin sanoa että alaselkäkivut johtuvat alaraajoista ja yläselkäkivut yläraajoista. Kumpaankin tietenkin on erotuksena rakenteelliset viat ja sisäelinsairaudet jotka voivat heijastua koko seljän alueelle. Liikunta on hyvä mutta se pitää kohdistaa oikein. Yksipuolinen työ on pahasta sekä jatkuva istuminen. Paras liikuntamuoto on kävely oman tuntemuksien mukaan, ei mikään suorituspainotteinen. Liikukaa ja nauttikaa ennaltaehkäisevästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla kaksi pullistumaa selässä ja täysin oireettomia kun elämässä kaikki on hyvin. Kun elämässä vastaan tulee vähäisiäkin ongelmia, niin kipu tulee kuvioon. Pienessä ongelmassa pieni kipu ja isossa ongelmassa iso kipu. Siksi prosessoin mielessäni kokonaisvaltaisesti elämänhallintaani ja pyrin näin saamaan kivun pysymään poissa. Aina se ei tietenkään onnistu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Apu voi löytyä myös kuntosalilta. Ennen sitä alaselkäni kipuili välillä aika kovasti, mutta voimaharjoittelun alotettuani ei enää ollenkaan istuinpa sitten kuinka kauan tahansa. Harjoitan siis sekä yläkroppaa että jalkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monissa tapauksissa selkäkivut johtuvat heikosta lihaskunnosta ja huonosta liikkuvuudesta. Kuntosali ja ryhmäliikunta ovat tällöin hyvä lääke. Pilates on yksi parhaista selkäkipujen torjunnassa ja parantamisessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomesssa ei saa asianmukaista kipulääkitystä edes kuolemansa edeltävässä viimeisissä kamalassa hetkessä. Ja ihan sen vuoksi, että ei sitten vaan niiden huumaavien kipulääkkeiden viihdekäyttö jatkuisi sitten vielä siellä tuonpuoleisuudessakin.

Kipupotilaalle tulee valtavaa hyötyä parantumisessa ja sosiaalisessa elämässään, kun ei tarvitse passivoitua kipuhelvetin alla. Tai oni saa erinomaista hyötyä, kun kivut otetaan lääkityksesslä pois ja pystyy alkaa liikkumaan, ja liikkumisen myötä kudokset ja hermojärjestelmä elpyvät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän tällä ajetaan takaa?Itse kärsinyt iskiaksesta 15-vuotiaasta asti.Äsken kolasin pihaa noin viiden minuutin pätkissä ja taas lämpimään venyttelemään kun ei oikeaa jalkaa kärsinyt enää nostaa ja kävely ei onnistunut.Eipä ole positiivisista ajatuksista apua ollut.Ainut mikä auttaa on lämpö,ankara venyttely ja särkylääkkeet.Turha tulla mulle puhumaan tuommoisia kun kipu on helvetillinen.Ei kuulemma pysty leikkaamaankaan kun pullistuma on sisäpuolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tuossa artikkelissa sanottu, että kivunhallinta poistaisi kivun, vaan sitä, että sen kanssa voi oppia elämään. Sitten vielä kestää kaikkien muiden ajatukset hlön 'hömmpppä' kivuista. Ehkä kipu sinullakin nostaa stressiä ja muutut kärttyisäksi, sitten olet vielä kipeämpi? Ja nyt en tarkoita, että kivat ajatukset parantaisi, mutta ehkä ne auttavat särkylääkepurkille asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itsellä ainakin pahaolo tulee kivun jatkeena eikä toisinpäin. Lääkäri OYSissa antoi minulle kyllä niin selkokielisen selostuksen VLP syntymisestä, oireista, parantumisesta ja hoidosta ettei siinä enään stressistä ollut asiat kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Selkä tulee kipeäksi makaamalla tai syömällä paljon lihatuotteita jotka kertyvät suolistoon eikä poistu kuin paljon liikkumalla.Eli ulos ja liikkumaan.Kuituja ja kasviksia ja kalaa ruokavalioon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Terve luin kirjoituksen ja totesin mielessä että itse aiheutettua, miksi totesin.
Olen itse noin 40 vuotias, en käytä alkoholia kuin 1-2krt vuosi olen laihduttanut ja ennen käytin alkoholia viikoittain minulla oli välillä huonot ruuat jne..
epäsäännölliset jutut.
Silloin minulla oli selkäkipuja kun käytin alkoholia ja söin välillä miten sattuu, nytkin jos käyn ulkona ja juon vähän juilii selkäpuolta vähän.
Kuulin kerran siitä että maksa ja munuais yms.. jutut säteilee osin selkäpuolelle.. äitilläni oli munuaisissa ja haimassa kasvaimet hänelläkin oli selkä vaikka miten kipeä minäkin päivänä.
alkoholi pois ja sellaiset ruuat tilalle jotka antaa armoa sisäelimille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kipu on sellaista, mitä 'terveet' ei osaa kuvitella. 'Otin kerran Buranan kipuun ja ihan hirveä vaikutus'.
Polviproteesit ja Panacod joka päivä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihminen on fyysis-psyykkinen kokonaisuus. Sairaalassakin on kipupsykologi, joka opettaa tekniikoita kivun kanssa elämiseen. Luonnollisesti henkinen tuki on myös tarpeen kivun kanssa elävälle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Lääkäri ja kipututkija Helena Miranda, itsekin krooninen kipupotilas, haluaa rohkaista kivun kanssa eläviä. Hän vakuuttaa, että kivun hallintaa voi oppia."

Yli 50 vuotta selkäkipuja ja -vammoja kärsineenä voin sanoa että höpö höpö!
Välilevyrappeumat, nivelmurtumat, selkäydinpullistumat, nikamahaarakkeiden murtumat, nikamien osittaiset yhteenluutumat toistuvine uudelleen murtumisineen yms. aiheuttavat sellaisia kipuja, ettei niitä pysty mielikuvitusleikeillä hallitsemaan.
On päivän selvää - mitä enemmän rasitat luustovaurioista selkää, sitä enemmän saat syntymään kipuja ja pysyviä hermovaurioita.
Kivulla on tarkoituksena estää rikkoutuneen kohdan liikuttelua. Jos näin ei olisi, niin tuhoaisimme tietämättämme
vaurioituneet nivelet ja esim. raajoihin menevät hermoyhteydet muutamassa päivässä lopullisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kipu on henkilökohtainen asia ja kokemuksesta tiedän että kun olet tarpeeksi kipeä niin ei tahdo löytyä lääkettä joka kivun poistaisi. Lisäksi, ei muuten hymyilytä yhtään kun on tosissaan kipeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kipuja on erilaisia ja eri syistä johtuvia. Olen samaa mieltä että stressi ym lisää kipuja. Kärsin vuosia valtavista iskias kivuista kunnes luin Antti Heikkilän Selkä teoksen. Ihminen on kokonaisuus ja kaikki vaikuttaa kaikkeen. Itse elin aiemmin särkylääkkeillä. EN onneksi enää syö vaan kuuntelen kehoani ja mieltäni. Kipu edelleen on. On turhaa yleisesti sanoa että tämä on loukkaus kirjoitus. EI vaan erittäin hyvä ja tärkeä näkökulma. KIITOS!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kärsin kroonisesta selkäkivusta jonka seurauksena on tullut masennus ja ahdistus ei siinä auta uskomukset täyttä puppua koko juttu. Kyllä varmaan silloin auttaa kun ei ole tosissaan kipeä eikä kivut herättele 2-3 tunnin välein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joka noin väittää, ei tiedä kivusta yhtään mitään. Kun kipu on sietämätön, silloin hiki valuu ja keho värisee ja kiemurtelee tuskasta. Sitä toivoo, että lähtis taju, joskus jopa että kuolisi. Minä kärsin vuosikausia hajonneesta lannerangan nikamasta johtuvia hirvittäviä kipuja ennen kuin minua uskottiin ja pääsin magneettikuvakukseen ja sitä myöten selän luudutusleikkaukseen. Minulle syötettiin "repullinen" milloin mitäkin kipu- ja jopa psyykenlääkkeitä, joista ei ollut mitään apua. Ne aiheuttivat lopulta sydäninfarktin ja kammiovärinän, joka johti sydänpysähdykseen. Onneksi olin jo ambulanssissa ja välitön elvytys onnistui ja pääsin suoraan pallolaajennukseen. Kivuton ei selkäni ole nytkään, mutta pystyn sentään kävelemään joten kuten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin samaa mieltä. Niille ihmisille joille oikea kipu on arkea tällainen artikkeli on lähinnä pilkan tekoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

59
Kysyimme: Miksi Oulun linja-autoasemalla ei ole tauluja, joista näkisi autojen lähtö- ja tuloajat?
28
Tuiranpuiston kehittämiskaavailut kuumensivat tunteita – Asukkaat haluavat puiston pysyvän puistomaisena ja täysin ennallaan
18
Professori irtisanomisten helpottamisesta pienyrityksissä: Kuluisi vuosikausia, että irtisanomisperusteet vakiintuvat
15
Uusista sellutehtaista on puhuttu jo kolme vuotta, päätöksiä yli 5 miljardin hankkeista ei ole vieläkään
14
Kerro meille: Viillokkia, vatkulia, pinaattikeittoa – mikä kouluruoka oli herkkua, mikä ei mennyt alas millään?
10
Nuoret tekevät yhä vähemmän abortteja Suomessa – "Tämän ajan kulttuurissa on jotain sellaista"
9
Koeajossa: Mainoslause "Kaikkien aikojen paras Ford" ei jää kovin kauaksi totuudesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ei varaa eläkkeiden korotuksiin

se ei saisi antaa "etua "suurituloisille? Me tämä maa elätetään. 10%, eli suurituloiset maksaa pitkästi yli puolet vero... Lue lisää...
MIksi?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image