Kotimaa

Anturi turvaisi koulumatkan

Turva-anturi lähettäisi vanhemmille tietoa lapsen liikkeistä. KUVA: Maiju Torvinen
Kotimaa 4.4.2013 6:15
Heli Väyrynen

”Mitä mieltä olisitte, jos teillä olisi tällainen turvatikku koulumatkalla?” kysyy Lapin yliopiston suunnittelija Essi Kuure Kempeleen Linnakankaan koulun kakkosluokkalaisilta.

Tuntuisi turvallisemmalta, oppilaat vastaavat. He voisivat hyvin pitää kaulassaan turvalaitetta, joka lähettäisi karttapalveluun tietoa heidän liikkeistään.

Vanhemmat voisivat seurata tietokoneelta, onko lapsi lähtenyt kouluun ja missä tämä kulkee kartalla. Vanhemmat huomaisivat, kun lapsi on sisällä koulussa, poikkeaa sallitulta reitiltä tai ei ole liikkunut 15 minuuttiin.

Hätätilanteessa lapsi voisi painaa hälytysnappia.

”Vaikka silloin, jos kidnappaaja tulee ja kysyy, haluatko karkkia”, yksi oppilaista ehdottaa.

Lasten turvattomuus on lisääntynyt. Monissa Euroopan maissa pienet lapset eivät kulje yksin koulumatkoja.

”Joku voi pitää tätä isoveli valvoo -järjestelmän rakentamisena, mutta on meillä Suomessakin ollut lasten kidnappauksia. Ei Suomi enää lintukoto ole”, sanoo projektipäällikkö Susanna Pantsar-Syväniemi VTT:ltä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (56)

onneksi on saanut elää lapsena suht vapaassa maailmassa jota ei enää ole...varmasti näistä sirutetuista lapsista kasvaa pelottavan kunnollisia aikuisia...tai sitten muulla tavalla hysteerisiä...kyllä tuommosen laitteen kaulaan ripustaminen muokkaa lapsen käsitystä ulkomaailmasta peruuttamattomalla tavalla...luo ainakin uhkakuvia, mikä lienee tarkoituskin...osaa isona vaatia esivallata kuria ja järjestystä ja kanssaihmisiltä alistumista turvallisen isällisen esivallan ja talouselämän tahtoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tämä on sitä tulevaisuutta, sirutetaan lapset kuin eläimet ja pidetään heidät siinä uskossa että kaiken maailman keijukaisia ja terroristeja vaeltelee kaduilla kidsnapaten karkeilla ym. sitten ei osata aikuisena elää vaan turvaudutaan isoveljeen jotta valvoo ja vie yksityisyyden, noh on ainakin turvallista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tuommoinen anturi oikeasti ehdi mitään turvata, netistä voi jälkikäteen todeta sen miten vahinko tapahtui.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennenkuin lapset aletaan siruttamaan tulee välimuotona markkinavoimia palvela älypuhelin jossa on vastaavanlainen kaksisuuntainen toiminto jolloin esim. jonkun liikkeen lähistöllä liikkuessasi siellä oleva tunnistin havaitsee sinut ja lähettää älypuhelimeesi houkutusviestin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi syytä ennemminkin paneutua syihin miksei suomi ole enää lintukoto, ketkä tämän muutoksen aiheuttivat, eli ketkä tällä muutoksella ovat lyöneet rahoiksi. Mutta eihän päättäjien toimia saa kyseenalaistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Markkinoilla on jo tulitikkurasian kokoinen, ikun- ja vedenkestävä, gps/gsm- laite tätä varten, sos-napit, kuuntely yms. Hinta 35,- € sis postikulut, kaksi akkua, lisäksi hankittava prepaid-liittymä (n. 8 €). Saatavila uselta eri valmistajlta.

Tämä vaan VTT:lle tiedoksi. Käyttäkää verorahamme johonkin fiksumpaa, kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täälläkin muutama vanhempi on ulkoistanut kasvatustehtävänsä mokkulalle. Saa sitä ihmetellä, miksi nuorilla on turvaton olo ja ongelmia kiinnittyä yhteiskuntaan. Miksi hankitte lapsia, jos teillä ei ole pienintäkään aikomusta tai kykyä suoriutua kasvatusvelvollisuudestanne - lemmikiksikö? Kantakaa vastuunne toisesta ihmisestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo. Ja päiväkotiin lapsille, ei tarvitsisi henkilökunnan mennä ulos ollenkaan, saisivat istua sisällä kahvilla. Eikä tarvitsisi leikkiä Daisyn kanssa, kun näkisi, että joo, nyt ne vanhemmat on hakeneet lapsen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei hyvää päivää ko menee taas aivan överiksi! Eikö tämmönen ole aivan turhaa paniikin lietsontaa. Eihän se äiti ja isä ole siinä vieressä vaikka sitä nappia painas sormet valakiana. Turhaa humpuukia, sarjassa konttauskypärä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikähän siinä koulumatkassa nyt on niin paljon vaarallisempaa kuin joskus ennen? En tajua, miksi pitää pelotella. Lapsille sattuu koulumatkoilla yllättävän vähän mitään. Vaarallisin juttu on liikenne, eikä tuo kyllä auta yhtään, jos auto tulee suojatiellä päälle. Kaikenlaiset sieppaukset ja vastaavat ovat äärimmäisen harvinaisia. Eivät varmasti yhtään yleisempiä kuin vaika 20 vuotta sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (56)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Demarit esittää maidolle lisäveroa

247 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eikö töissä haluta käydä?

töissä käydään pakosta jos muuta elättämis mahdollisuuta ei ole Lue lisää...
pakko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image