Kotimaa

Antti Rinteestä ilmestyy torstaina auktorisoitu elämäkerta – nimestään huolimatta se ei kerro "koko tarinaa"

Näitä riittää. Menneitä ovat vastikään muistelleet myös pikaluistelija Mika Poutala ja malli Karita Tykkä. Torstaina valikoima täydentyy Matti Mörttisen ja Lauri Nurmen teoksella Antti Rinne – Koko tarina. KUVA: Heikki Westergård
Kotimaa 21.10.2019 19:00
Ilari Tapio

Elämäkerta ei ole koskaan täysin totta, sillä ihminen unohtaa, vähättelee ja liioittelee asioita sekä muistaa niitä väärin. Lisäksi muisteleminen ja kirjoittaminen tarkoittavat aina valintojen tekemistä: ottamista ja jättämistä.

Pääministeri Antti Rinteestä, 56, ilmestyy torstaina elämäkerta. Hyvä niin. Suomalaiset eivät tiedä paljon Rinteen elämästä ajalta ennen kuin hänestä tuli toukokuussa 2014 sdp:n puheenjohtaja ja kesäkuussa 2019 pääministeri.

Tiedossa ovat lähinnä ammattiyhdistystausta ja pekonipasta sekä sittemmin dramaattinen sairastuminen Espanjassa.

Toisin kuin voisi kuvitella, oikeustieteen kandidaatti Antti Rinne ei ole työläisperheen poika Helsingistä. Hänen vanhempansa ovat juristeja, ja hänen isänsä Juhani Rinne toimi kaupunginjohtajana Lohjalla. Lapsuudessaan Rinne harrasti näytelmäkerhoa ja klarinetinsoittoa.

Samat kirjoittajat kuin Niinistö-kirjalla

Elämäkerran nimi on Antti Rinne – Koko tarina. Se on niin sanottu auktorisoitu elämäkerta, mikä tarkoittaa kirjan kirjoittamista yhteistyössä sen kohteen kanssa: kohteen suostumuksella ja myötävaikutuksella.

Auktorisoidun vastakohta on auktorisoimaton. Sellainen oli esimerkiksi Matti Mörttisen ja Lauri Nurmen viimevuotinen Sauli Niinistö – Mäntyniemen herra, jonka tekoon presidentti ei osallistunut. Kirjan luettuaan hän vertasi tuntojaan elävältä nylkemiseen.

Rinne-kirja on saman ansioituneen journalistikaksikon kirjoittama. Myös kustantaja on sama. Into Kustannus hehkuttaa elämäkertaa historiallisena tapauksena: "Yhdestäkään Suomen pääministeristä ei ole julkaistu vastaavaa teosta hänen ollessaan vallassa".

Julkkisten elämäkerrat myyvät hyvin

Muistelmia ja elämäkertoja tulee meillä ja maailmalla markkinoille kuin meetvurstipakkauksia lihatehtaan liukuhihnalta. Poliitikkojen lisäksi kohteina ovat näyttelijät, taiteilijat, urheilijat, muusikot, laulajat, mallit, toimittajat ja vaikkapa parikymppiset popparit tai murharyhmän ex-pomot.

Elämäkertoja ostetaan, sillä ne ovat olevinaan totta. Juuri nyt Suomen neljänneksi myydyin tietokirja on rikosylikomisario Juha ”Hermo” Rautaheimon muistelmateos Hermo – Murharyhmän mies.

Ykkönen on Jari Tervon LOIRI. Perässä seuraavat Erkki Liikasen Olin joukon nuorin, Riitta Konttisen Aino Sibelius ja Erkka Westerlundin ja Manu Tuppuraisen Erkka – Elämän peliä sekä Michelle Obaman kestosuosikki Minun tarinani.

Yksikään "minun tarinani" tai "koko tarina" ei kuitenkaan kerro täyttä totuutta. Se on mahdotonta. Kirjoittaminen on ottamista ja jättämistä, ja ihmisen valinnat ovat tahallisesti tai tahattomasti subjektiivisia ja tarkoitushakuisia. Asioita liioitellaan, vähätellään, unohdetaan ja muistetaan väärin. Katkera kuona nousee pintaan. Nuoruusmuisto kultautuu.

Tässä katsannossa fiktio voi olla enemmän totta kuin fakta.

Elämäkertatyyppejä on paljon

Biografioita on laadittu ainakin siitä asti, kun kreikkalainen Ksenofon kronikoi Spartan kuninkaan Agesilaoksen "stoorin" ja roomalainen Tacitus kuvaili sotapäällikkö Gnaeus Julius Agricolan "laiffii".

Antiikkiset teokset syntyivät vähän kohdehenkilön kuoleman jälkeen. Ne olivat muistokirjoituksia.

Se on yksi elämäkerran muoto. Toinen on omaelämäkerta, jonka alalajeja ovat päiväkirjat ja kirjeenvaihtokokoelmat sekä romaanimuotoon kirjoitetut avainteokset à la Hannu Väisänen ja Karl Ove Knausgård.

Kolmas muoto on edesmenneestä kuuluisuudesta myöhemmin laadittu ulkopuolinen kirja. Suomessa esimerkiksi Panu Rajala on kirjoittanut useita sellaisia.

Elävästä ihmisestä laadituissa auktorisoiduissa kirjoissa sovelletaan usein tekniikkaa, jossa kirjailija tekee pitkiä haastatteluja päähenkilön kanssa ja rakentaa teoksen niiden varaan. Kari Hotakaisen Tuntematon Kimi Räikkönen on sellainen.

Sitten on fanikirjoja, vaalikirjoja ja mitä vielä – isänpäiväelämäkertoja!

"Muistelmia ja elämäkertoja tulee meillä ja maailmalla markkinoille kuin meetvurstipakkauksia lihatehtaan liukuhihnalta."

MAINOS

Kommentoi

Antti Rinteestä ilmestyy torstaina auktorisoitu elämäkerta – nimestään huolimatta se ei kerro "koko tarinaa"

Juuri näin, paljon on vielä populismia tulossa reppana kansalle tästä tuutista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jännittää että kerrotaanko kirjassa Rinteen rötöstelystä 1995-1996 Rinne joutui maksamaan taloyhtiölle 25000 markan vahingonkorvauksen, 1996 joutui eroamaan Atk:sta koska oli laskuttanut matkakorvaukset kahteen kertaan. 2011 käräjäoikeus 20 päiväsakkoa 11000 euron vahingon korvaus, 2016 rikkoi työriitojen sovittelusta lakia 20 päiväsakkoa, 2018 hovioikeus piti käräjäoikeuden päätöksen voimassa, ja määräsi Rinteen maksamaan metsäteollisuuden oikeudenkäynti kulut. Ja tämmöinen henkilö on meillä pääministernä. Käsittääkseni tällaisessa virassa olevalta henkilöltä odotetaan parempaa rikoshistoriaa kuin nykyiselta pääministeri Rinteeltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antti, laita ministereitä kiertoon ja pelasta kasvosi, sanon tämän kaikella hyvällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinne-kirja on saman ansioituneen journalistikaksikon kirjoittama. Edellinen tekstistä lainaama lause ei ole totta sanassa ´ansioitunut´

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaankin Antti haluaa "unohtaa" isännöitsijäkavallukset,ja lakimiesaikansa Sak,ssa jossa oli lopputili lähellä kaksinkertaisen laskutuksen takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13.11.
Viljo-kissa haluaa saunan lämpimäksi kylmillä keleillä – saunoo lähes päivittäin
13.11.
Trump kertoi olevansa Erdoganin suuri fani – Turkin asekaupat Venäjän kanssa yhä "ratkaistavana"
13.11.
Poikkeuksellinen tulva peittänyt lähes puolet Venetsiasta
13.11.
Ministeri Paatero ripitti Postia "rikkurityövoiman" käytöstä
13.11.
Vuorineuvos uskoo aurinkoenergiaan ja penää vastuuta päättäjiltä: "Tämä on nurinkurista, sillä poliittisten päättäjien pitäisi näyttää esimerkkiä muille"
13.11.
Suomalaisasiantuntijat tekivät maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen selvityksen – suomenpystykorvien sukutaulut saatiin selville 1800-luvulle saakka
13.11.
Hiilijalanjäljestä uusi maidon hinnoitteluperuste – ravintoarvoilla mitattuna maidon hiilijalanjälki jää pienemmäksi kuin vaikkapa riisin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Lapin maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Nyt, jos koska pitäisi liittyä ammattiliittoihin. Ammattiliitojen tulisi olla vähintään maanosan kattavia, silla globaal... Lue lisää...
Syke

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.11.

Fingerpori

14.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image