Kotimaa

Antti Rinteen hallitus huusi työ­mark­ki­na­po­mot avukseen – Työt­tö­myys­tur­van porrastus kerää kannatusta, yksi uskoo aktiivimallin poistoon

Jarkko Eloranta, SAK. KUVA: KIMMO BRANDT
Kotimaa 16.6.2019 8:00
Virpi Niemistö

Antti Rinteen (sd.) hallitus luottaa työllisyyden parantamisessa työmarkkinajärjestöjen apuun. Lännen Media kysyi työmarkkinajärjestöiltä sekä Suomen Yrittäjiltä, mitkä ovat näiden mielestä kolme tehokkainta keinoa työllisyysasteen nostamiseksi 75 prosenttiin.

Jarkko Eloranta, puheenjohtaja, SAK:

1. Taloustilanteeseen sopiva neuvottelukierros syksyllä 2019 ja keväällä 2020.

2. Työttömyysturvan ja työllisyyspalvelujen samanaikainen uudistaminen siten, että jokainen työtön saa henkilökohtaisen työllistymissuunnitelman, jonka toteutumista seurataan. Työttömyysturvan sanktiojärjestelmän uudistaminen ja aktiivimallista luopuminen.

3. Ilman toisen asteen koulutusta jääneiden työikäisten osaamistason nosto erilaisin koulutustoimin ja -palveluin. Osalle tarvitaan pidempiaikaista ja laajempaa koulutusta, mutta tarvitaan myös lyhytkestoista rekry- ja muuntokoulutusta. Työttömyysuhan alla olevien henkilöiden muutosturvan parantaminen, jolla rakennetaan nykyistä vankempaa siltaa työstä työhön.

Antti Palola, puheenjohtaja, STTK:

1. Panostukset aktiiviseen työvoimapolitiikkaan ja työllisyyspalveluiden tehostaminen. Resurssit vastaamaan pohjoismaista tasoa ja oikea kohdentaminen vaikeasti työllistyviin kuten ikääntyviin ja nuoriin työntekijöihin, maahanmuuttajiin ja osatyökykyisiin. Palkkatuen käytön lisääminen ja erityisesti sen käyttöön liittyvän byrokratian karsiminen.

2. Kahdentyyppisen kohtaanto-ongelman ratkaiseminen eli työvoiman liikkuvuuden parantaminen esimerkiksi määräaikaisella työmatkojen verovähennysten lisäämisellä ja osaamisvajeen parantaminen työntekijän osaamisen laajentamisella ja syventämisellä esimerkiksi työn ohessa.

3. Osaavien ja ammattitaitoisten työntekijöiden ty

Antti Palola, STTK

öperäisen maahanmuuton vahvistaminen ja lisääminen.

 

Sture Fjäder, puheenjohtaja, Akava:

1. Voidaan keskustella kannustavuuden parantamisesta esimerkiksi työttömyysturvaa porrastamalla työttömyyden keston mukaan. Oleellista on se, että työllistymistä tukevat palvelut ovat kunnossa ja helposti käytettävissä.

2. Valmistellaan malli, jossa työttömän työnhakuvelvoitteesta sovitaan aina työllistämissuunnitelmassa.

3. Työvoimapalveluita pitää tehostaa. Tämä merkitsee muun muassa palkkatuen käytön lisäämistä yksityisellä sektorilla. Samalla palkkatuen käyttö pitää tehdä nykyistä helpommaksi.

Sture Fjäder, Akava

Jyri Häkämies, toimitusjohtaja, EK:

Jyri Häkämies, EK

1. Työttömyyspäiväraha pitäisi porrastaa työttömyyden keston mukaan. Alussa nykyistä korkeampi päiväraha sekä 3 ja 6 kuukauden jälkeen 10 prosentin alenema. Päivärahan enimmäiskestoa pitäisi samalla lyhentää 50 päivällä. Lisäksi pitäisi palauttaa alkuomavastuu 7 päivään sekä työssäolo- ja paluuehto 12 kuukauteen.

2. Vanhempainvapaiden jakaminen vanhempien kesken siten, että äidin oikeus on yhteensä 7 kuukautta ja isän 6 kuukautta. Kotihoidon tuen enimmäiskesto lyhennetään niin, että tuki loppuu, kun lapsi täyttää 18 kuukautta.

3. Tutkintoa lyhyemmät ammatilliset koulutukset täsmätoimena. Ammatillisen koulutuksen paloista on koottavissa opintokokonaisuuksia, joita suorittamalla työllistyy nopeasti avustaviin tehtäviin.

Mikael Pentikäinen, toimitusjohtaja, Suomen Yrittäjät:

1. Työn tarjonnan lisääminen uudistamalla sosiaaliturvajärjestelmää siten, että työn vastaanottaminen on aina kannattavaa sekä ansiosidonnaisen työttömyysturvan lyhennys ja porrastus.

2. Työllistämisen edellytysten parantaminen joustavoittamalla työlainsäädäntöä ja siirtämällä sopimisen painopistettä määrätietoisesti työpaikoille. Paikallisesti pitäisi pystyä sopimaan mahdollisimman laajalti työehdoista minimiehdot säilyttäen.

3. Työpaikkasopimisen edistäminen poistamalla järjestäytymättömiä yrityksiä koskevat sopimisen kiellot (noin 50 kappaletta) työlainsäädännöstä. Sopimisen kiellot rajoittavat työehtosopimusten antaman paikallisen sopimisen liikkumatilan hyödyntämistä noin 50 000 yleissitovan kentän yrityksessä.

Mikael Pentikäinen, Suomen Yrittäjät
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (100)

Hirveitä himmeli hommia kaikki tukikoneistot nykyään. Se on juuri niin, että juristin kanssa pitäs hakemukset tehdä...muuten varma hylkäys...jollakin perusteella. Suurin ongelma on kuin KELASTA eikä TE-KESKUKSESTA saa mitään ohjeita MIHINKÄÄN eikä neuvoja lomakkeiden täyttämiseen edes siihen mitä lomakkeita kulloinkin olisi täyteltävä. Ainoa mitä osataan sanoa on, että tee päätöksestä valitus.
EI KUKAAN..EIKÄ MIKÄÄN TOSIAANKAAN OLE ENÄÄ KÖYHÄN, TYÖTTÖMÄN EIKÄ SAIRAAN TUKENA.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

75% työllisyys ei pitäs olla mikään ongelma! Vuonna 1955 syntyneet ja siitä ylöspäin ELÄKÖITYVÄT lähivuosina! Paremminkin työvoimapula tulee olemaan kova. Mutta palkkamenot ei saisi nousta! Siksi puhutaan päinvastaista. 99% työllisyys olis oikea TAVOITE nyky hallitykselle, jos tavoitteista puhutaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Porrastaminen aiheuttaa automaattisesti aina portaan reunalle kannustusloukun.
Siksi tulee aina puhua tukien lineaarisuudesta portaiden sijaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus mitään huutanut tai pyytänyt, SAK:n 3 vahvan liiton Pomot ilmoittivat että he lähettävät vasallinsa johtamaa ja kontrolloimaan neuvotteluja, piste. Siinä ole Rinteellä sanaa sanottavana, meinaan SAK poltti sen verran paljon rahaa vaaleihin, sekä demoille että vassareille ja myös vihreille, että vastiketta pitää saada korkojen kera. Näin se nyt menee, SAK johtaa maata ja se tietää työssä käyville normityöläisille ja keskituloisille kovia aikoja. Inflaatio kiihtyy pikku hiljaa, työttömyys lähtee kasvuun, ja silloin tuloverotus sekä välilliset verot nousevat, samoin auto- ja bensiini vero yms. Mutta palkat, (ministereitä ja kansanedustajia sekä heidän luuseri ex kansanedustajia, nykyisiä erityisavustajia lukuun ottamatta), eivät taatusti nouse samaan tahtiin, siitä Häkämies pitää 100 varmasti kiinni. Saa nähä kehtaako SAK pistää taas lakkobuumin päälle kun oma mies on Pääministerinä. Nii no mikä ettei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehokkain keino nostaa työllisyysaste 75%:iin, on asettaa yritystuet työllistämisehtoisiksi.
Mutta...tähän kävisi ainoastaan "toistaiseksi" sopimukset.
Tuntimäärä 8h päivässä, 40h viikossa, 160h kuukaudessa.
Vain näillä ehdoilla yritys saisi tukensa.
Ja kappas...yht´äkkiä ei ole työvoimapulasta tietoakaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huh huh mitä 💩💩💩💩💩💩💩💩 taas yleis lakko päälle ja kuriin jo noi pikku hiljaa helppohan se pieni tulosia siellä kyykyttää ja työttömiä otetaan teiltä pois ja katotaan sitte uudestaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinne ja Sipilä aloittivat työllistämisen palkaamalla suuren joukon eduskunnasta pudonneita tai muuten jättäneitä valtiosihteereiksi. Kun siihen aikanaan lisätään maakunnalliset sihteerit, niin jopas on työllistetty toistensa paitojen pesijöiksi melkoinen joukko. Päälle vielä maakunnallinen puoluetuki. Niinistö kertoi pärjänneensä yhdellä avustajalla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei ! Oletko huomannut, että maassa on vaihtunut hallitus ja pääministeri!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Häkämies voisi sitten kertoa myös, millä työttömät eläisivät hänen teeseillään. Kun ei ole kaikille töitä, niin ei ole. Yksinkertainen yhteen- ja vähennyslaskutaito riittää.
Edelleenkään en ymmärrä, miksi ei palata järjestelmään, jossa työpäiviltä ei makseta työttömyyskorvausta ja työttömänä olopäiviltä maksetaan. Jos teet lyhennettyä työaikaa, maksetaan niiltä päiviltä soviteltu päiväraha, jos työtön tekee pienipalkkaista työtä. Mikäli työtön ansaitsee kahden viikon työllä esim. brutto 3000 euroa, ei maksettaisi työttömyyskorvausta lainkaan siltä kuukaudelta. Tämä toimi vielä 90-luvun alussa, kunnes alettiin tekemään yksinkertaisesta asiasta monimutkainen. Sen jälkeen jokainen hallitus on vain lisännyt tähän omat himmelinsä. Silloin työnantajat olivat tyytyväisiä, kun saivat pikatilanteissa työntekijän nopeasti paikkaamaan, kun tarvetta oli. Työntekijät ottivat töitä vastaan, kun ei tarvinnut kahta kuukautta odottaa työttömyyskorvauksia. Nyt tilanne on, kuten yksi työtön kuvasi, että pitää ottaa juristi mukaan, kun käy työkkärissä tai Kelalla. Yksinkertainen on kaunista ja paluu vanhaan olisi malli, jossa kaikki voittaisivat, niin työtön kuin työntantajakin ja tuloloukut purettaisiin. Lyhytaikaisenkin työn vastaanottaminen olisi kannustavaa, ei "rankaisevaa" taloudellisesti, kuten se nyt on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä, että työmarkkinajärjestöt ovat edustettuina jo suunnitteluvaiheessa, nyt voidaan välttää lakkouhkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu, mutta SAK:n ohjeilla ei synny yhtään työpaikkaa muualle kun liiton toimistoihin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työttömyysturvan porrastus on ihan sama asia kuin aktiivimallin leikkuri. Nyt viimeistään voi jo kysyä, mitä hittoa me duunarit ammattiliitoilla teemme jos niiden johtajat on Sipilöitä kaikki!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelkään myös pahoin, että ansiosidonnaisiin päivärahoihin puuttuminen voi aiheuttaa ammattiliitoista eroamisia.Onhan ansiosidonnainen tarkoitettu alunperin turvaamaan työttömyyden aiheuttaman taloudellisen menetyksen josta myös työntekijät ovat maksaneet vuosittain liitoille rahaa.Monet työttömäksi jääneet eivät todellakaan ole itse pystyneet vaikuttamaan omaan työttömyyteen millään tavoin joka on tullut heille yllätyksenä.Kyllä tässä useat yritykset säästävät työvoimassa tavoitteena vain suuret voitot joka hyvin läpinäkyvää joten ei kannattaisi syyllistää työttömiä työntekijöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pikku juttu unohtunut, Liitot ei maksa sentiäkään työttömyyskorvausta, Liittojen työttömyyskassat maksanevat työttömyyspäivärahojen kuluista noin 5% eli 95% kuluista maksaa työssäkäyvät tavalliset veronmaksajat, myös SDP:n jäsenkirjalaiset

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä työttömyys saadaan kuriin,kunhan eläkeiässä olevat jättäisivät työpaikansa nuoremmille,pistäkää nämä asiat ensin kuntoon

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hömötiaiset kuitenkin saavat vappusatamiljoonaansa, ystävät, sisäministeriltä? Onko puhtaana vai meneekö , ystävät, osa kultturisetelien kautta. Koirailta pääsy kielletty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työajan lyhentäminen (4 päiväinen työviikko) ja tietotekniikkaan perustuvan ammattitaidon lisääminen ovat ainoat järkevät tavat ylläpitä korkeaa työllisyysastetta ja teknologista tasoa. Työllisyydellä tarkoitetaan silloin työnantajan palveluksessa tehtävää työtä. Tämän lisäksi pitää olla mahdollisuuksia ylläpitää omaa elintasoa ja elämänlaatua muulla kuin palkkatyöllä. Nämä edellä ovat suora seuraus yhteiskuntien kehityksestä 60-luvulta lähtien työajan ja elämäntapojen suhteen. Jos kuitenkin hyväksymme ylityöt, työajan pidentämisen, pääomatuotot ja elintasoerot, on meidän erittäin hyvin toimeentulevien ohella hyväksyttävä myös tulottomat köyhät kansalaiset ja annettava heidän toteuttaa itseään siltä tulotasolta missä he ovat. Työajan lyhentäminen ja työn jakaminen olisi kuitenkin parempi tapa valtiohallinnon näkökulmasta.

Työllisyysaste ei ole sama asia kuin kokonaistyömäärä tai se miten työn tulos vastaa tarpeitamme. Työllisyysaste prosentteina ei ole "akateeminen" yhteiskuntasuure vaan pelkkää populismia. Olisi outoa jos ministeriön virkamihet olisivat asettaneet sellaisen tavoitteeksi välittämättä työvoiman laadusta ja tarpeesta tai työllistymisen muista kuin taloudellisista vaikutuksista yhteiskuntaan. Jo työllisyyden nouseminen eri toimialoilla on vaikutuksiltaan aivan erilainen. Maataloustuotannon lisääminen tuskin tarvitsee sosiaalipolitiikan muuttamista. Muitakin esimerkkejä olisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksinkertaista, puuttuu työpaikkoja.

EK ja yrittäjät ovat laiskoja eivätkä tee tuotekehittelyä joten ei ole mitä myydä, syytellään duunaria vaikka vika on siellä osaamattomassa johtoportaassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (100)

Uutisvirta

9:59
Vaalivoittaja Boris Johnson: Saamme vihdoin brexitin tehdyksi
9:37
Punainen Risti järjestää Oulussa joulujuhlan vähävaraisille
9:19
Talvisodan syttymisestä tuli marraskuun lopussa 80 vuotta – puna-armeijan marssiopas vuodelta 1939 kertoo Neuvostoliiton suunnitelmista Tilaajille
8:51
Tutkija: Brexit-sopimuksen läpimeno vasta välietappi, niukka siirtymäaika johtaa ongelmiin seuraavaksi
8:44
Hiilellä lämmittävää Puolaa ei saatu ainakaan vielä EU:n ilmastoruotuun
8:24
Kolumni: Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn vastusti brexitiä sosialismilla ja möhli mahdollisuutensa tehdä historiaa
8:00
Enni Rukajärvi ja Rene Rinnekangas valmistautuvat X Gamesiin erilaisista lähtökohdista – Rinnekankaalla takana viikkojen pakkolepo, Rukajärvi kisaa joulun alla Tilaajille
49
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
39
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
25
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
14
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
13
Hiilellä lämmittävää Puolaa ei saatu ainakaan vielä EU:n ilmastoruotuun
12
Nuoret tahtovat YK:n ilmastokokouksilta tekoja – tarvitaan lainsäädännöllistä ohjausta ilmastoystävällisten valintojen tekemiseen Lukijalta
10
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image