Kotimaa

Antti Rinne vastasi kun­ta­poh­jais­ta sote-mallia Pirkanmaalle ajaneelle Tampereen por­mes­ta­ril­le: "Yh­teen­so­vi­te­taan valmistelut"

Antti Rinne toivoo, että Pirkanmaalla tehty sote-valmistelu voidaan sovittaa yhteen hallituksen maakuntapohjaisen sote-ratkaisun kanssa. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 23.5.2019 18:04
Aki Taponen

Hallituksen muodostajan Antti Rinteen mukaan nyt sovittu maakuntamalli mahdollistaa myös alueellisten lähtökohtien huomioimisen.

Tampereen pormestari Lauri Lyly (sd.) kritisoi Aamulehdessä tuoreeltaan hallituksen muodostajan Antti Rinteen (sd.) johdolla solmittua maakuntapohjaista sote-ratkaisua. Hän toivoi Pirkanmaan jatkavan soten kuntavetoista valmistelua.

Miten vastaatte Lauri Lylylle, Antti Rinne?

– Hallitusneuvotteluissa on nyt löytynyt ratkaisu, joka ohjaa nyt näitä viittä puoluetta tässä asiassa.

Pirkanmaan kunnat päättävät ensi viikolla, aikovatko ne jatkaa kuntapohjaista valmistelua. Mikä on teidän neuvonne Pirkanmaan kunnille?

– Neuvo on se, että yhteensovitetaan nyt nämä valmistelut ja viedään asia eteenpäin niin, että se sote vihdoinkin tulee. Ihmiset tarvitsevat palvelujen kokonaisuudistuksen.

– Meidän pitää huolehtia, että ihmiset pääsevät lääkäriin, vanhukset ja ikäihmiset tulevat hoidettua ja lastensuojelu pelaa, Rinne sanoi.

Miksei Pirkanmaa voinut saada erillisratkaisua kuten pääkaupunkiseutu?

– Tämä, mitä nyt ollaan rakentamassa, mahdollistaa sen, että alueelliset eri lähtökohdat otetaan huomioon, Rinne sanoi.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto perusteli vain pääkaupunkiseutua koskevaa erillisratkaisua sen erilaisilla haasteilla. Miksi käänsitte selkänne muille suurille kaupungeille, Pekka Haavisto?

– Tässä on maakuntamalli ollut sillä lailla tärkeä, että maakunnan tasolla sote järjestetään näillä itsehallintoalueilla, jotta saadaan kaikki kunnat ja alueet tasaveroisena palvelujen piiriin, Pekka Haavisto vastasi.

Oliko missään vaiheessa esillä mahdollisuus, että erillisratkaisu olisi voitu tehdä pääkaupunkiseudun lisäksi myös esimerkiksi Tampereen ja Turun seuduille, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson?

– Erillisratkaisun kirjaus koskee vain pääkaupunkiseutua. Sitäkin pitää selvittää vielä erikseen, koska myös perustuslailliset puitteet pitää huomioida.

– Suurin huoli siinä on se, miten voidaan turvata riittävät vaikutusmahdollisuudet myös isossa maakunnassa kuten Uudenmaan alueella, jossa asuu yli 1,5 miljoonaa asukasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

"Hallitusneuvotteluissa on nyt löytynyt ratkaisu, joka ohjaa nyt näitä viittä puoluetta tässä asiassa."

Jaa että ohjaa puolueita. Uskokoon ken tahtoo. Kun neljä sopijapuoluetta on neljä vuotta haukkunut maakuntamallia niin nytkö se sitten taivas aukeni. Uskokoon ken tahtoo.
"Tämä, mitä nyt ollaan rakentamassa, mahdollistaa sen, että alueelliset eri lähtökohdat otetaan huomioon". Tuon voi lukea niin, että tehdään sotumetelisoppa, joka on erilainen eripuolilla Suomea. Hallituskiima on niin kova, että ihan sama mitä päätetään kunhan saatas hallitus pystyyn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt voisi oppositioon mahdollisesti ajautuvat tahot ottaa käyttöön perustuslakikortin, eli kyseenalaistaa systemaattisesti Rinteen isot päätökset väittämällä että ne ovat kansalaisten loukkaamattomien perus- ja ihmisoikeuksien vastaisia. Vaikka kyse ei ole lakiesityksestä vaan virkamiesten valmistelemista ja poliitikkojen hyväksymästä tulevan hallituksen ohjelman, pitää sen olla hallintolain mukaan sopusoinnussa perustuslain ja Euroopan neuvoston ihmisoikeussopimuksen kanssa. Jo senkin takia, että se kytkeytyy saumattomasti vuosittain Eduskunnassa hyväksytettävään valtion tulo- ja menoarvioon. He he, siitä vaan käsijarru päälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:46
Uutistoimisto Bloombergin lähde: Nokia harkitsee yritysjärjestelyjä, yhtiön osien myyminen mahdollista – Nokia ei kommentoi
10:41
Mielenosoitus keskeytti Hietasaaren hakkuutyömaan hakkuut jälleen torstaiaamuna
10:38
Pohjois-Pohjanmaan hirvivahinkokorvausten määrä laski reippaasti – Kainuun tilanne päinvastainen
10:01
Epäilyt kasvavat: Koronavirus voi ehkä sairastuttaa jo kerran oireettomaksi todetun uudelleen
9:49
Helsingin yliopistossa on kehitetty hoitoa keliakiaan – siedätyshoidosta vehnän gluteenille on saatu hyviä tuloksia
9:40
Potkut saanut panimotyöntekijä ampui kuoliaaksi viisi ex-kollegaansa Yhdysvalloissa
9:22
Näin koronatilanne etenee: Suomessa kymmeniä epäilyjä, Virossa todettu ensimmäinen tapaus ja Kiinassa vähiten viruskuolemia kuukauteen
23
Moni poliisi harkitsee alan vaihtamista, sillä kiire, väkivalta ja henkilöstövajaus kuormittavat – Oulun poliisilaitoksen työsuojeluvaltuutettu Tero Väyrynen toivoo pikaisia toimenpiteitä
19
Kuusamo satsaa miljoona euroa maastopyöräilyyn – Rukalle rakennetaan useita uusia reittejä
17
Koronaviruksen Italiasta saanut sairastui Suomessa ja hakeutui hoitoon – "Meni kuin Strömsössä", sanoo HUS:n ylilääkäri
15
Osallistu kyselyyn: Pitäisikö Oulun yliopiston muuttaa Linnanmaalta kaupungin keskustaan?
14
Turvapaikanhakijat ja pudasjärviset tarvitsevat vastaanottokeskuksen Lukijalta
12
Takuusäätiö: Opintotuen takaisinperintä olisi syytä sitoa indeksiin – Ministeri Kososen mielestä korotus on kohtuullinen
8
Hurja tilanne Oulujärvellä: Jää petti alta ja traktori vajosi järven pohjaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image