Kotimaa

Antti Rinne: Sote-ratkaisussa mukana erittäin vaarallinen kehityskulku

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne näkee monia uhkakuvia yöllä hyväksytyssä sote-malissa. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 7.11.2015 12:45
Mikko Pulliainen

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne suhtautuu penseästi sote-ratkaisun päätökseen päästää yksityinen sektori mukaan. Rinteen mukaan tästä on huonoja kokemuksia Ruotsista.

– Pahimmillaan sote-ratkaisut avautuvat yksityisen sektorin temmellyskentäksi. Se tarkoittaa, että kustannukset nousevat pitkässä juoksussa, ja pienituloisten mahdollisuudet saada laadukkaita palveluita rajoittuvat. Tämä on minusta erittäin vaarallinen ja huono kehitys, Rinne toteaa.

Hän muistuttaa myös, että sote-ratkaisusta puhuttaessa on keskitytty terveyspalveluihin, kun taas sosiaalipalveluiden puoli näyttää jääneen ainakin keskustelussa huomiotta. Myöskään rahoitusmallin laatiminen ei tule olemaan helppoa.

– Kun kuntien palvelut siirtyvät itsehallintoalueille, kysymys on historiallisesta veromuutoksesta. Malliksi pitäisi tulla sellainen vaihtoehto, joka ei sitten vaihtuisi hallituksen vaihtuessa.

Vaikka hallituksen hajoaminen olikin lähellä, Rinteen mukaan sdp ei käynyt keskusteluja hallitukseen liittymisestä. Perjantaina puolue ehti jo ilmoittaa, että se ei lähtisi hallitukseen muuten kuin uusien vaalien kautta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (60)

Kun tuo sote-ratkaisu on nyt saatu vietyä läpi,niin seuraavaksi tulisi saada tuo Kansaneläkelaki sellaiseksi,että se olisi vammaisillekin tyydyttävä eli 1980euroa kuukaudessa ja siitä tuleva osuus omaan käyttöön 990 euroa kuukaudessa,tietysti pienituloiset mukaanluettuna.On väärin ja epäoikeudenmukaista että kansanedustajien ja ministereiden palkat kiipeävät tuonne 10000-12000 euroon ja kun he jäävät eläkkeelle niin,tuonne 100000-150000euroon kuukaudessa.Eihän sellaista saa tavallinen pienituloinen palkansaajakaan.Ja taitaakin olla niin että pienituloiset ja heikompiosaiset on tahallaan unohdettu ja heiltä vain korkeintaan ryöstetään ja ne rahat laitetaan sota-asevarusteluun ja velkaisten maiden tukemiseen.Kyllä rahat saadaan rittämään kun irtisanoudutaan Euroopan Unionin orjuuttavasta holhouksesta,lakataan maksamasta niille valtioille,jotka ovat itse itsensä velkakriisiin ajaneet ja lakataan myöskin hyysäämästä rikkaita ja suurituloisia,joilta olisi varaa ottaa enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Antti, ette kyenneet päättämään asiasta edellisessä hallituksessa, kun olitte valtionvarainministeri?
Nyt, kun asia päätetään, niin näette vaarallisia merkkejä! Mielestäni asian olisi pitänyt päättää ajat sitten, kun olitte ministeri! Uupuiko rohkeus päättää suomen asioista ja se on kallista viivästyttää päätöksiä jotka on todettu toimimattomiksi.

Neuvon Antti, että päätä itse silloin kun olet vallassa eläkä viivyttele asian päättämistä. Kun viivyttelyn seurausta on asioiden mutkistuminen ja ongelmien kasaantuminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinne lienee niitä tyyppejä, jotka kieltäytyvät tekemästä mitään, jos näkyy vaarallisia merkkejä. Toivottavasti tämä hallitus onnistuu ennakoimaan ja eliminoimaan ainakin pahimmat vaaratilanteet, joita kieltämättä on. Lienee luonnon laki, että rosvojen työ on kytätä tilaisuuksiaan ja että rosvojen töiden ehkäisijät ovat jotenkin jälkijunassa. Rosvojen arvomaailma kun on vääryyksien torjujille usein yllättävä ja kantapään kautta opittava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt mentiin väärään suuntaan. Kustannukset kohoavat, koska ilmeisesti verovaroista maksetaan yksityisen puolen hoito. Porvarit täällä juttutuvassa äänessä. Sen huomaa kommenteista, sillä porvarit on kovia räksyttämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka en politiikkaa juuri seuraa niin harvoin näkee tuollaista pers..n nuolentaa joka haastattelussa. Antti tuntuu osaavan vuorosanat vanhuksilta ja vähävaraisilta. On se silti kumma että sama roska uppoA taas äänestäjiin kun galluppeja katsoo. Noinkin nipeasti unohtuu ette SDP saanut yhtään mitään aikaan hallituksessa viimeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SDP - puolue, joka vastustaa kaikkea. Siis ihan kaikkea, mikä poikkeaa "vanhoista malleista". Sen takia kannatus tipahti niin pohjamutiin, koska he ovat niin vahvasti samassa leirissä kuin SAK. Mitään uudistuksia ei saisi koskaan tehdä, ei edes kokeilla.

Mutta oppositio on oppositio. Ihan sama mitä päätöksiä hallitus tekee tai ehdottaa, niistä on vaan pakko kitistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinteellä ja hänen poulueellaan oli edellisessä hallituksessa mahdollisuus vaikuttaa Sote-uudistukseen, mutta sekin jäi tekemättä. Nyt on sitten aika kerätä irtopisteitä siitä kuinka Soten kanssa olisi pitänyt toimia. Tyypillistä sosiaalidemokraattista populismia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä julkiselle pitää olla aito vaihtoehto. Valtio voisi tosin katsoa että palvelujen tuottajat olisi kotimaisia. Verorahat ei saa valua ulkomaille. Toivottavasti päättäjät ja ihmiset tajuaa tämän. Kuppaajia pitää varoa. Hyvähän se on täällä tehdä jos ei tartte veroja maksaa Suomeen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä vassari Rinnettä harmittaa, hyvä näin. Se on vasemmiston vaikea ymmärtää että jokainen henkilö voisi itse päättää asioistaan ilman koneiston valvontaa ja ohjausta. Nyt uudessa mallissa henkilö voi palvelusetelinsä turvin hakeutua hoitoon joko julkiselle tai yksityiselle sektorille ja kilpailu -vassareille tiedoksi- asiakkaista, pitää kustannukset kurissa ja pakottaa palveluiden tarjoajat kehittämään jatkuvasti toimintaansa. Erittäin positiivista pöhinää tiedossa, hienoa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Herra Rinteellä jälleen peloittelu moodi päällä, oli melkein asia mikä tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

.. menee inkkarivaltioksi. Vanhat ja raihnaset saavat mennä ennemmin syrjään kuolemaan, kuin saavat enää hoitoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinne ei muista miksi sote-palvelut halutaan uudistaa. No siksi että pitkässä juoksussa julkisen terveydenhoidon kustannukset ovat nousseet ja samaan aikaan tehokkuus ja palvelun taso ovat heikentyneet. Kaikenlisäksi julkisen terveydenhoidon resurssit ovat riittämättömiä kun hoitoon pääsy voi kestää kuukausia.

On selvää että nykyissä sote-mallissa ei kyetä hallitsemaan kustannuksia ja sote jopa vaarantaa potilasturvallisuuden kun hoitoon pääsyä viivytetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja vielä vähemmän hoitoon pääsee kun kepu kokoomuksen malli tulee (jos tulee). Tarkoittaa sitä että parempaa hoitoa yksityiseltä saa yhä edelleensä. Köyhät kyykkyyn!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uusi sote-malli pitäisi perustua raha seuraa potilasta. Eli voin kepu mallissa potilas voi valita meneekö julkiselle vai yksityiselle puolelle hoitoon. Laskun maksaa sote-maakunta.

Tosin pahoin pelkään että kepu ei halua vapauttaa terveydenhoitoa kilpailulle vaan luo byrokraattisen järjestelmän jossa potilas pakotetaan menemään julkiselle puolelle hoitoon, sikäli milkäli ylipäätään pääsee hoitoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtava voitto porvarihallitukselle. Vasemmistopuolueet eivät saaneet mitään aikaiseksi, koska vain fundeerasivat ja kokoustivat. Väittävät sitä vielä perusteelliseksi valmisteluksi. Hohoo!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

no mitäs nämä populistit tekivät? Kokoustivat ja vatuloivat ja saivat aikaan laittoman tilanteen...
eikä terveydenhoidossa oikeasti mitään hätää ole. Yksityiset heille joilla on vara maksaa, valtionavut minimiin ja kas, pian olisi lääkäreiden pakko siirtyä tehtäviin joihin on valtio veroeuroilla heidät kouluttanutkin, hoitamaan ihmisiä. ei tässä mitään vatula malleja tarvita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinteen puheet on kärpäsen surinaa korvissa.
Juuri tuo on paras mahdollisuus, että yks. sektori pääsee haastamaan pöhöttyneen byrokratian. Tutkimuksissa on kiistatta osoitettu Pirkanmaalla, että yksityispuoli toi lähes 10 miljoonan säästöt vuodessa valtiolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (60)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kantaväestön sopeuduttava ja suvaittava?

Minusta työttömiä omia kansalaisiamme ei lainkaan tulisi verrata turvapaikanhakijoihin. Työttömille tulisi tehdä kaikki ... Lue lisää...
Ajatteleva Tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image