Kotimaa

Antti Rinne nousemassa hal­li­tus­tun­nus­te­li­jak­si – "Ensin on epä­luot­ta­mus­ta pääministeri-Rinnettä kohtaan, mutta ei hal­li­tus­tun­nis­te­li­ja-Rinnettä kohtaan, onhan tämä erikoista"

Sdp:n puoluehallitus kokousti demarien puoluetoimistolla Helsingin Hakaniemessä kello 7 lähtien. Puoluesihteeri Antton Rönnholm sanoo, että hallitustunnustelijaksi esitetään puolueen puheenjohtaja Antti Rinnettä. Rinne poistui sdp:n puoluetoimistolta takaoven kautta.
Kotimaa 5.12.2019 10:08 | Päivitetty 5.12.2019 11:13
Petteri Lindholm

Tutkija Ilkka Ruostetsaaren mukaan nyt paikataan sdp:n ja keskustan välejä. Eduskuntaryhmät kokoontuvat tänään neuvottelemaan hallitustunnustelijasta sdp:n ryhmäkokouksen jälkeen. Pääministerivalinnassa vahvin kannatus on Sanna Marinilla, ilmenee Lännen Median kyselystä.

– Onhan tämä erikoinen tilanne, valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari Tampereen yliopistosta sanoo.

Sdp:n puoluehallitus päätti tänään esittää hallitusneuvottelijaksi pääministerin tehtävästä syrjäytettyä Antti Rinnettä.

Rinteen roolille hallitusneuvottelijaksi ei ole mitään muodollista estettä, mutta hämmentynyttä keskustelua se on synnyttänyt.

Kun samaan yhtälöön lisätään Rinteen mahdollinen rooli uuden hallituksen ministerinä, hämmennyksen kierrokset lisääntyvät.

– Tilanne on poikkeuksellinen, koska vastaavasta aiempaa kokemusta ei ole. Että ensin pääministeri joutuu eroamaan epäluottamuksen vuoksi ja sen jälkeen hän alkaakin tunnustella uutta hallitusta. Muodollista estettä tähän ei ole, Ruostesaari sanoo.

Keskusta on Antti Kurvisen suulla kertonut hyväksyvänsä Rinteen roolin hallitusneuvottelijana. Ruostetsaaren mukaan kyse voi olla siitä, että tällä tavalla keskusta haluaa sovitella keskustan ja sdp:n välejä.

– Onhan tämä mielenkiintoinen tilanne, että ensin keskusta tuntee epäluottamusta pääministeri-Rinnettä kohtaan, mutta sitten hallitustunnistelija-Rinnettä kohtaan ei olekaan epäluottamusta. Ehkä tässä on kyse keskustan ja demareiden välisistä suhteista, tutkija sanoo.

Sdp:n eduskuntaryhmä päättää hallitustunnistelijasta tänään kello 14.00

Iltapäivällä demarit sopivat hallitustunnusteluiden vetäjästä eduskuntaryhmien ja puolueiden puheenjohtajien sekä eduskuntaryhmien pääsihteerien neuvotteluissa.

– Puoluehallitus yhtyi hallitusneuvottelutoimikunnan lausuntoon Rinteen valinnasta hallitustunnustelijaksi, puoluehallituksen kokouksesta poistunut sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm sanoi.

Sdp valitsee pääministeriehdokkaansa sunnuntaina

Sdp valitsee ehdokkaansa tulevaksi pääministeriksi tämän viikon sunnuntaina eli 8. joulukuuta.

Valinnan pääministeriehdokkaaksi tekee tuona päivänä sdp:n puoluevaltuusto, jonka puoluehallitus kutsui juuri koolle äskettäin päättyneessä kokouksessaan sdp:n puoluetoimistolla Helsingin Hakaniemessä.

– Puoluehallitus on päättänyt, että pääministeriehdokkaan päättävä puoluevaltuusto kutsutaan koolle sunnuntaiksi kello 17:30, Rönnholm toteaa.

Sdp:stä kerrotaan, että hallitus pyritään sen jälkeen muodostamaan mahdollisimman nopeasti. Hallitus on kasassa ensi viikolla, mutta tarkemman aikataulun pääministerin esittämisestä täysistunnossa tekee eduskunta.

Sdp:n ehdokkaat pääministeriksi ovat puolueen varapuheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Keskustan Kurvinen selostaa puolueensa kantoja tänään sdp:lle

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen on tulossa sdp:n eduskuntaryhmään keskustelemaan puolueiden väleistä, Rönnholm kertoo.

– Nyt täytyy käydä asioita läpi, ja samalla täytyy pyrkiä katsomaan eteenpäin, koska Suomi tarvitsee toimintakykyisen hallituksen mahdollisimman pian, Rönnholm kommentoi.

– [Odotan] hyvää keskustelua ja luottamuksen rakentamista, Rönnholm jatkoi.

Oppositiota on arveluttanut eronneen pääministerin nimittäminen hallitustunnustelijaksi. Rönnholm sanoo, että tilanne "tuskin on historiallisesti ainutlaatuinen".

– Minulla ei ole mitään käsitystä, että keskustalla olisi halua puuttua sdp:n valitsemaan hallitustunnustelijaan.

Keskustan Kurvinen sanoi keskiviikkona Lännen Medialle, ettei hallitustunnustelijalla ole keskustalle suurta merkitystä.

– Oleellista on luottamuksen palauttaminen hallituksen sisällä. Siinä meillä keskustallakin on tärkeä vastuu, Kurvinen totesi.

Marinilla kyselyssä vahvin kannatus

Lännen Median keskiviikkona tekemän kyselyn perusteella Marin on tällä hetkellä pääministerivalinnan tekevän puoluevaltuuston edustajien parissa vahvempi ehdokas.

Marinia kertoi tukevansa kyselyssä 18 puoluevaltuuston edustajaa ja Lindtmanin kannalla oli 12 jäsentä.

Kantaansa ei vielä osannut kertoa 19 puoluevaltuutettua. Kysely tavoitti 49 jäsentä 60:stä.

Marin ja Lindtman kävivät keskiviikkoillan A-studiossa varsin sopuisan keskustelun siitä, mitkä heidän ominaisuutensa tekisivät heistä hyviä pääministereitä.

Sdp ehdokkaan pääministeriksi valitsee siis sdp:n puoluevaltuusto. Todennäköisesti sama henkilö valitaan ensi kesänä myös sdp:n puheenjohtajaksi.

Ennen pääministerin valintaa puolueet käyvät hallitustunnustelut sdp:n johdolla. Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vaati Rinteen eron jälkeen, että hallitustunnustelut on käytävä kaikkien eduskuntapuolueiden kesken.

Muodollisesti myös oppositiopuolueet ovat mukana tunnusteluissa, mutta hallitus aikoo jatkaa nykyisellä hallituspohjalla ja -ohjelmalla eli hallituspuolueet eivät ole tunnusteluissa vaihtumassa.

Juttua päivitetty kello 11.13: lisätty tutkija Ilkka Ruostetsaaren kommentit.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (126)

Onhan taasen peliä! Kun annetaan epäluotettavalle henkilölle vastuunalaisia tehtäviä, kohta taas on fiasko valmis. Miten hallitusporukka voi plla noin tyhmää. Ruskeakielisiä ovat, nuollaan sinne ja tänne eikä enää pian muisteta ketä nyt pitäisi lipoa. Koko hallitus on epäluotettava, antaisin arvosanan -0.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikuttaa että eduskuntavaalit on keväällä. Senverran paljon on tämän hallituksen aikana sekoiltu, eikä näkyvissä ole merkkejä paremmasta ajasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SDP valitsi Rinteen hallitustunnustelijaksi ainoastaan kepun kiusaksi. Olisihan tämän rutiinihomman voinut vetää vaikka varapuheenjohtaja Ville Skinnari. Tai sitten olisi odotettu muutama päivä, jolloin uusi pääministeriehdokas olisi valittu. Tungetaankohan Antti Rinne myös uuteen hallitukseen?

Kiusanteko ei lupaa hyvää jatkossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

pelastaa puolue ja Suomi. Hylätkää Rinne kakkonen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kun valehtelija Rinne saa paikan hallitustunnustelijana ja tukea kansanedustajilta sekä puolueväeltään. Tämä tarkoittaa jatkossa lisääntyvää perussuomalaisten kannatusta. Kiitos etukäteen.

Kun taustalla on kuitenkin eripura, niin uusi hallitus ei ole onneksi pitkäikäinen. Uusi hallitus ei saavuta Rinteen hallituksen ikää. Siinä vaiheessa järjestetään jo uudet vaalit. Kulmuni ja Kurvinen sekä muutama muu keskustalainen saa todeta seuraavissa vaaleissa, että kannattajien luotto on mennyt ja he saavat alkaa nauttia ilmaista rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paras mies hoitaa tämänkin asian, työvoima ministeri on nyt ylivoimaisesti paras siihen hommaan Antti Rinne.
Kokoomuksen ja EK :n yhteistyö meni täysin pieleen, hävettävää käytöstä oppositiolta ollut koko tämän hallituskauden ajan.
Perussuomalainen Eerola ei ole puhemieheksi sopiva, ei saa kuria saliin ja puheenvuorot eivät mene alkuunkaan tasapuolisesti, Vanhanen ja Haatainen osaa hommansa erittäin hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä hyvästä uutisesta, että Rinne on yhä kuvioissa, kaikeksi onneksi ja sosiaalidemokraatit johtavat maatamme, on hyvää aloittaa itsenäisyyspäivän vietto. Käy seuraavissa eduskuntavaaleissa miten tahansa, niin sitä ei tarvitse nyt miettiä, eikä galluppeja murehtia, nyt mennään edelleen vanhalla kunnolla punamullalla eteenpäin ja mikä parasta, kokoomus on oppositiossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustapuolue on tässä episodissa näyttänyt todellisen minänsä. Nyt ainakin äänestäjät tietävät mitä saavat, jos äänestää keskustaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että Antti Rinne saa tehdä vielä kerran palveluksen Suomen hyväksi ja saa kunniakkaasti sen jälkeen väistyä taustavaikuttajaksi. Sanna Marinista saamme hyvän (sosialistisen) pääministerin rakkaalle Suomenmaallemme. Liputtakaamme oikeudemukaisemmalle ja tasa-arvoisemmalle Suomelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ollut oikeudenmukaisuuden kannalla? Vasemmistodemari Marin tuo vain lisää kannattajia perussuomalaisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä ennakkotieto kepulle; jos Rinne on samassa hallituksessa, -1 ääntä seuraavissa vaaleissa jo varma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitkä neuvottelut?
Hallitus ja sen ohjelma on valmiina. Ei tarvitse kuin vaihtaa lennosta pari mineä jakkaroille niin se on siinä.
Turhaa dramatiikkaa - tai sen yrittämistä epätoivoisesti aivan kuin olisi joku kriisi - muka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valehtelen väittäen että muka oli ''epäluottamusta'' tekosyynä tapaus Posti, jonka itse loin tyhjästä verkostoni avulla Suomen palkansaajia vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SDP Antti Rinne seuraava pääministeri ,luottamusta löytyy Kepulta ja Kulmunilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otetaan p-ministeriksi Veijo. B ja tukijoita riittää on Tarjaa, Paavoo + muita tosi sankareita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäs Kulmuni on tehnyt väärin, 15.26? Kyllähän se on vain ja ainoastaan Rinne, joka on mokaillut ja pahasti. Onneksi Kulmuni teki mitä piti, antoi Rinteen itse tehdä johtopäätökset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Posti-kohun aikaan ajattelin että SDP kärsii tästä tuntuvasti, ihan syystäkin. Mutta Keskusta Kulmunin johdolla hoiti jälkipelin niin luokattoman huonosti etten enää tiedä kumpi tässä enemmän mokaili. Ihan kuin kilpailisivat keskenään kumpi saa laskettua riman alemmaksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (126)

Uutisvirta

6:40
Kemiin kaavailtu tehdas ei jää väylistä kiinni – Meri-Lapissa vieraillut ministeri Timo Harakka vakuutteli, että valtio kantaa kortensa kekoon
6:26
"Orkesterissamme on paljon positiivista energiaa" – Emiliano Travasino tuli Italiasta Suomeen opiskelemaan ja päätyi soittajaksi Oulu Sinfoniaan
6:10
Volkswagenille Kanadassa miljoonasakot päästöhuijauksesta – päästöhuijaus maksanut autonvalmistajalle yhteensä kymmeniä miljardeja
6:00
Lasketaan puuttumiskynnys matalalle, ettei yksikään urheileva lapsi ja nuori joudu kokemaan epäasiallista kohtelua Lukijalta
6:00
Eri puolueet odottavat Niikolta selvityksiä esille nousseista Kiina-yhteyksistä – Epäluottamusta ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa
6:00
Rengasvaurioista normimäärä korvaushakemuksia Pohjois-Pohjanmaalla – "Silloin kun me maksamme korvauksia, täytyy aina olla kyseessä huolimattomuus tai laiminlyönti tienpidossa" Tilaajille
0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksihän sosiaalisesti heikossa asemassa olevat äänestävät perussuomalaisia??

Persut käyttävät hyväkseen vaikuttamiskeinoja, joissa viestitään kuinka hyväosainen eliitti porskuttaa ja persut ovat mu... Lue lisää...
Taitavaa vedätystä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image