Kotimaa

An­ti­bioot­ti­kuu­ri haittaa pitkään

Kotimaa 16.3.2004 0:00
Vuokko Pentzin
Antibioottikuuri häiritsee voimakkaasti ihmisen bakteeritasapainoa. Herkät bakteerit tuhoutuvat ja korvautuvat lääkkeelle vastustuskykyisillä bakteerikannoilla. Vaikutus kestää ainakin vuoden, kun tähän saakka sen on luultu häviävän yhdessä tai kahdessa kuukaudessa.

Hälyttävät tiedot ovat peräisin Kansanterveyslaitoksen ja Tukholman Karoliinisen Instituutin yhteisestä tutkimuksesta. "Tulokset yllättivät meidät täysin", sanoi KTL:n tutkimusprofessori Pentti Huovinen maanantaina Suomen Akatemian tiedotustilaisuudessa. Akatemia on yhtenä rahoittajana viisi miljoonaa euroa maksavassa tutkimuksessa.

Professori Charlotte Edlund Karoliinisesta Instituutista kertoi, että yhden antibiootin käyttö voi aiheuttaa samanaikaisesti voimakkaan, jopa sadan prosentin vastustuskyvyn muita yleisesti käytettyjä antibiootteja kohtaan.

"Taudinaiheuttajat vaihtavat nopeasti geenimateriaalia suoliston normaalien, hyvien bakteerien kanssa. Lääkkeelle herkät bakteerit kuolevat pois, mutta vastustuskykyiset jäävät."

Suomessa kirjoitetaan noin kolme miljoonaa antibioottireseptiä vuodessa. Jopa puolet lääkekuureista on turhia, sillä esimerkiksi poskiontelotulehduksista ja lasten korvatulehduksista suurin osa paranee ilman mikrobilääkkeitä. Suomessa käytetään enemmän antibiootteja kuin muissa Pohjoismaissa. Eurooppalaisessa vertailussa Suomi sijoittuu keskivaiheille. Koko maailmassa antibiootteja käytetään noin 400 tonnia vuodessa.

Tutkijat haluavat herätellä suomalaiset ajattelemaan turhien lääkekuurien haittoja, mutta he korostavat, että lääkärin määräämät lääkkeet pitää ehdottomasti syödä.Lasten päiväkodit
bakteerihautomoita


"Päiväkodeissa olisi päästävä suurista lapsiryhmistä. Ryhmässä tulisi olla enintään kahdeksan lasta. Nykyisellään päiväkodit ovat vastustuskykyisten bakteerien hautomoita", professori Huovinen sanoi.

Huovisen mukaan poliittisten päättäjien on tiedostettava, että pienet päiväkotiryhmät edistävät koko väestön terveyttä. Flunssakauden aikana jopa puolet lapsista voi olla antibioottikuurilla. Lääkkeille vastustuskykyiset bakteerit leviävät myös terveisiin esimerkiksi käsien kautta.

"En kiellä kättelemistä, mutta kysyn, onko pakko kätellä näin paljon", kysyi Huovinen, joka itse paiskasi kättä tiedotustilaisuuteen saapuneille.

"Ihminen on kävelevä bakteerialusta", Huovinen sanoi. Meissä jokaisessa on bakteerisoluja noin 1,5 kiloa eli kymmenen kertaa enemmän kuin omia soluja. WHO:n mukaan vuoteen 2020 mennessä bakteeritauteihin on oltava uusia hoitokeinoja. "Nyt tutkitaan bakteeriviruksia, joita on kaikkialla. Ne tuhoavat ainoastaan isäntänsä, mutta jättävät normaalit mikrobit rauhaan."Yhteys sydäntauteihin
ja syöpään


Jos nuori nainen saa antibioottia mihin tahansa vaivaan, 2-4 viikon kuluttua kuurin päättymisestä hänellä on jopa viisinkertainen riski sairastua virtsatieinfektioon. "Kun lääke on tuhonnut myös normaalit bakteerit, ensimmäisenä nousevat taudin aiheuttajat ja aiheuttavat uuden taudin", Pentti Huovinen kertoi.

Mikrobilääkkeiden pitkäaikainen käyttö voi lisätä myös syöpäriskiä. Kroonista virtsatieinfektiota sairastavilla alle 50-vuotiailla naisilla on lähes kaksinkertainen rintasyövän riski.

Syövällä voi Huovisen mukaan olla yhteys enterolaktoneihin, joita suoliston bakteerit tuottavat esimerkiksi vihanneksista, rukiista ja pellavansiemenistä.

Enterolaktonit ovat terveyttä edistäviä, lievästi hormonaalisia yhdisteitä. Suomessa tehdyn tutkimuksen mukaan matalat enterolaktonitasot altistavat sydän- ja verisuonitaudeille. Antibioottikuuri vähentää enterolaktonien tuotantoa. Vaikutus kestää 12-16 kuukautta eikä sitä ole mahdollista korjata ruokavaliolla.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

40
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
27
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
24
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
23
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
17
Sinisten Maria Lohela loikkaa Harkimon liikkeeseen, mutta ei aio olla ehdolla kevään vaaleissa
16
Täydellinen kuunpimennys näkyy Oulun taivaalla aamulla – lähetä kuva "superverisusikuusta"
15
Analyysi: Pääministeri May yrittää maanantaina löytää ulos umpikujasta, mutta kova brexit lähestyy päivä päivältä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

210 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image