Kotimaa

Andersson haluaa kokeiluja kuuden tunnin työpäivästä

Li Andersson haluaa kokeiluja kuuden tunnin työpäivistä. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 12.6.2016 14:43 | Päivitetty 12.6.2016 16:04
STT, Kaleva

Rohkenen epäillä, että New York Times ei ole tulossa tekemään juttua Sipilä-Suomen kuusi minuuttia pidemmästä työpäivästä, sivalsi vasemmistoliiton uusi puheenjohtaja Li Andersson hallitusta ensimmäisessä linjapuheessaan Oulussa.

Hän viittasi Göteborgissa tehdyn kokeilun kuuden tunnin työpäivästä saamaan suureen kansainväliseen huomioon.

Andersson uskoo, että kilpailukykysopimus tullaan muistamaan historiallisena palkansaajien asemaa heikentävänä sopimuksena.

– Kyse ei ole mistään muusta kuin oikeiston ikivanhasta tavoitteesta tehdä lisää tulonsiirtoja työnantajille.

– Ei Suomi nouse sillä, että jokainen meistä sinnittelee kuusi minuuttia pidempään työpaikallaan tai että ylityöllistettyjen lähihoitajien lomarahoja vähennetään, kun samalla hallitus leikkaa juuri siitä, mistä meidät maailmalla tunnetaan: osaamisesta.

Vasemmistoliitto haluaa myös Suomeen kokeiluja kuuden tunnin työpäivästä, linjasi Andersson. Hänen mielestään työn tuottavuutta parannetaan sillä, että huolehditaan työntekijöiden jaksamisesta ja vaikutusmahdollisuuksista työhönsä eikä sillä, että työpäivää pidennetään kuusi minuuttia.

– Tällä hetkellä Suomessa puhutaan lähinnä siitä, mitä työntekijä maksaa, eikä siitä miten työntekijä voi, Andersson sanoi medialle puheensa jälkeen.
Hän painotti puheessaan myös, että punavihreys ei ole hänelle identiteetti, vaan tarkoittaa oikeudenmukaista, työllisyyttä edistävää ja ympäristön kantokyvyn huomioivaa politiikkaa.

Duunareiden monenkirjava joukko

Andersson täsmentäisi työsopimuslakia siten, että itsensätyöllistäjät voisi rinnastaa palkansaajiin. Lisäksi yrittäjien työttömyysturvaa tulee hänen mielestään selkeyttää niin, että myös pienyrittäjillä on mahdollisuus työkeikkojen tekemiseen ilman pelkoa tukien takaisinperinnästä.

Hän muistutti, että duunareiden joukko on tänä päivänä monenkirjava, ja epävarmuus ja stressi koskettavat myös korkeastikoulutettuja eri tavalla kuin koskaan ennen.

– Tämän päivän työväenliikkeeseen kuuluvat kaikki, jotka joutuvat myymään omaa työtään tullakseen toimeen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (35)

Tuossa on hyvä keino lisätä työpaikkoja. Mutta palkka pitää tulla vaan tehdyiltä työtunneilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi Li ei ole laatumedian mielestä populisti, eihän? Jonkun muun sanomana kyse olisi vain ja ainoastaan äänten kalastelusta ja pahemman luokan populismista. Taas unohtui se sama eli mistä rahat? Eipä tule vastauksia rahoitukseen koskaan, aina vain rahanmenoa lisää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuuden tunnin työpäivää kokeiltiin Göteborgilaisessa vanhainkodisssa, mutta siitä ei tullut pysyvää käytäntöä koska se tulee paljon kalliimmaksi kuin normaali 8 tunnin työpäivä. Kokeilu kesti vain vuoden.
Jos se olisi laajennettu kaikkiin Göteborgin vanhainkoteihin, kustannukset olisivat olleet 50 miljoonaa € vuodessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos työllistämisen kustannuksia pelätään, ei kenenkään kannata palkata ketään töihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työ aika pitäis olla kahden viikon jaksossa vähintään 80 h.Työ aika työpaikka kohtaisesti sopien , milloin alkaa ja päättyy.Kauppojen aukiolo ajatki on vapautettu mikä olis tarvinu vapauttaa jo 50 v sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Li Anderssonin puheista saisi Sipiläkin ottaa oppia; kuin myös vilkaista aina peiliin milloin kyseisen totuuden näyttäjän näkee, ja kysyä peilistä kaksia asiaa itseltään, miksi tulikaan tehtyä päätöksiä heikompiosaisten kansalaisten kurjistamiseksi, että onko Sipilän pojalla omatunto sittenkään puhdas

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka Vasemmisto ei puolueena olekaan järin lähellä sydäntä, tämä on kannatettava ehdotus. Yksi suurimmista terveysuhkista nykyajan toimistotyöläisille on liiallinen istuminen. Toisekseen, ajatustyötä tapahtuu paljon myös varsinaisen työpaikan ulkopuolella - ei se ruudun tuijottaminen paikallaan mitään edistä. Veikkaan, että monessa ajatustyössä lopputulos olisi aivan sama, tai jopa parempi, jos virallinen työpäivä olisi lyhyempi.

Fyysisestä työstä en mitään tiedä, joten sitä en kommentoi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Li Anderssoni puhuu pelottavan paljon järkeä ... Kun vasemmistosta kuuluu ainoa järjen ääni niin ollaan oikeasti heikossa jamassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on tyttöpoloinen hukassa. Kuuden tunnin työpäivät? Millon olisi vapaapäivät, kun täydet tunnit pitää kuitenkin kertyä? Tässä huomaa, ettei ole kokemusta, eikä näkemystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten olis jos annettaisiin puuttuvat tunnit työttömille (yli 500 000!), vai onko liikaa vaadittu - luultavasti on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pölijä, tietenkin tehtäisiin 30 tuntia viikossa. Andersson on ihan oikeassa, työtä jakamalla Suomi nousuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luuletko, että saisit saman palkan, kuin pidemmällä työajalla. Ihmeellinen laskutapa. Mutta tämähän onkin vasemmistoliiton laskutapa. Kaikki mulle heti, mutta muille ei mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sallittakoon niiden työntekijöiden tehdä enemmän, vaikka työmiehen xxl, jos oma terveys on hälläväliä. Kun siivoat neljäkymmentä vuotta kahdeksan tuntia tai enemmän päivässä, siinä on jo jalat, kädet ja selkä aika huonossa jamassa. Kuuden tunnin päivä auttaisi jaksamaan sinne eläkeikään asti, joka nykyään häämöttää vasta haudan partaalla tällä vauhdilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen tehnyt 40 vuotta kolmivuorotyötä 12 tyntia/ vuoro. Varmasti yhtä raskasta, kuin siivoaminenkin. En väheksy kommenttiasi, mutta 6 tuntia on aivan liian vähän ainakin vuorotyöläiselle, joka tarvitsee myös vapaapäiviä palautuakseen seuraavaan koitokseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep jep, palkkaa tietenkin maksetaan vain kuudelta tunnilta, jos ei sen enempää ole töissä. Niinhän tehdään jo nyt. Kuudessa tunnissa tehdään se, mitä aiemmin kahdeksassa. Työpaikkoja ei tule lisää, kun työtä ei tehdä tulonsiirroilla. Tuolla taloustietämyksellä Suomen talouden kurimus vain pahenee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä 6h työpäivähän on juuri sitä paikallista sopimista, jota vasemmistoliitto aina vastustanut. Hyvä että suhtautuvat nykyään positiivisemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (35)

Uutisvirta

14:58
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
14:41
Työryhmä: Biojätteen erilliskeräys pakolliseksi jokaiselle taajamatalolle, pakkauskeräys vähintään viiden asunnon kiinteistöille
14:25
Rajakylän uudessa hyvinvointipisteessä hurja vilske torstaina avajaisissa
14:12
Arvio: Ad Astra vie Brad Pittin päänsisäiselle tutkimusmatkalle avaruuteen – "Elokuva tuntuu hieman paisutellulta ja omasta tärkeydestään lumoutuneelta" Tilaajille
13:51
Merivoimien uusien alusten rakentaminen Suomessa varmistui – neljä korvettia valmistuvat Rauman telakalla ja tuovat tuhansia työpaikkoja
13:49
Terentjeff: "Otamme alueelle saapuneet uudet toimijat avosylin vastaan" – Oululaiselle Kuurulle moduulisviittejä Isolle-Syötteelle
13:30
Suomen Lidl saa uuden toimitusjohtajan, kun vanha päätti jättää tehtävänsä: "Oikea hetki vaihtaa kapulaa"
78
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
51
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
37
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
35
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
33
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
33
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
26
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Juttutupa täynnä hankalia ihmisiä

Kaikki jotka ei ole samaa mieltä on joidenkin mielestä hankalia? Lue lisää...
Kritiikkiä tarvitaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image