Kotimaa

Andersson haluaa kokeiluja kuuden tunnin työpäivästä

Li Andersson haluaa kokeiluja kuuden tunnin työpäivistä. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 12.6.2016 14:43 | Päivitetty 12.6.2016 16:04
STT, Kaleva

Rohkenen epäillä, että New York Times ei ole tulossa tekemään juttua Sipilä-Suomen kuusi minuuttia pidemmästä työpäivästä, sivalsi vasemmistoliiton uusi puheenjohtaja Li Andersson hallitusta ensimmäisessä linjapuheessaan Oulussa.

Hän viittasi Göteborgissa tehdyn kokeilun kuuden tunnin työpäivästä saamaan suureen kansainväliseen huomioon.

Andersson uskoo, että kilpailukykysopimus tullaan muistamaan historiallisena palkansaajien asemaa heikentävänä sopimuksena.

– Kyse ei ole mistään muusta kuin oikeiston ikivanhasta tavoitteesta tehdä lisää tulonsiirtoja työnantajille.

– Ei Suomi nouse sillä, että jokainen meistä sinnittelee kuusi minuuttia pidempään työpaikallaan tai että ylityöllistettyjen lähihoitajien lomarahoja vähennetään, kun samalla hallitus leikkaa juuri siitä, mistä meidät maailmalla tunnetaan: osaamisesta.

Vasemmistoliitto haluaa myös Suomeen kokeiluja kuuden tunnin työpäivästä, linjasi Andersson. Hänen mielestään työn tuottavuutta parannetaan sillä, että huolehditaan työntekijöiden jaksamisesta ja vaikutusmahdollisuuksista työhönsä eikä sillä, että työpäivää pidennetään kuusi minuuttia.

– Tällä hetkellä Suomessa puhutaan lähinnä siitä, mitä työntekijä maksaa, eikä siitä miten työntekijä voi, Andersson sanoi medialle puheensa jälkeen.
Hän painotti puheessaan myös, että punavihreys ei ole hänelle identiteetti, vaan tarkoittaa oikeudenmukaista, työllisyyttä edistävää ja ympäristön kantokyvyn huomioivaa politiikkaa.

Duunareiden monenkirjava joukko

Andersson täsmentäisi työsopimuslakia siten, että itsensätyöllistäjät voisi rinnastaa palkansaajiin. Lisäksi yrittäjien työttömyysturvaa tulee hänen mielestään selkeyttää niin, että myös pienyrittäjillä on mahdollisuus työkeikkojen tekemiseen ilman pelkoa tukien takaisinperinnästä.

Hän muistutti, että duunareiden joukko on tänä päivänä monenkirjava, ja epävarmuus ja stressi koskettavat myös korkeastikoulutettuja eri tavalla kuin koskaan ennen.

– Tämän päivän työväenliikkeeseen kuuluvat kaikki, jotka joutuvat myymään omaa työtään tullakseen toimeen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (35)

Tuossa on hyvä keino lisätä työpaikkoja. Mutta palkka pitää tulla vaan tehdyiltä työtunneilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi Li ei ole laatumedian mielestä populisti, eihän? Jonkun muun sanomana kyse olisi vain ja ainoastaan äänten kalastelusta ja pahemman luokan populismista. Taas unohtui se sama eli mistä rahat? Eipä tule vastauksia rahoitukseen koskaan, aina vain rahanmenoa lisää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuuden tunnin työpäivää kokeiltiin Göteborgilaisessa vanhainkodisssa, mutta siitä ei tullut pysyvää käytäntöä koska se tulee paljon kalliimmaksi kuin normaali 8 tunnin työpäivä. Kokeilu kesti vain vuoden.
Jos se olisi laajennettu kaikkiin Göteborgin vanhainkoteihin, kustannukset olisivat olleet 50 miljoonaa € vuodessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos työllistämisen kustannuksia pelätään, ei kenenkään kannata palkata ketään töihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työ aika pitäis olla kahden viikon jaksossa vähintään 80 h.Työ aika työpaikka kohtaisesti sopien , milloin alkaa ja päättyy.Kauppojen aukiolo ajatki on vapautettu mikä olis tarvinu vapauttaa jo 50 v sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Li Anderssonin puheista saisi Sipiläkin ottaa oppia; kuin myös vilkaista aina peiliin milloin kyseisen totuuden näyttäjän näkee, ja kysyä peilistä kaksia asiaa itseltään, miksi tulikaan tehtyä päätöksiä heikompiosaisten kansalaisten kurjistamiseksi, että onko Sipilän pojalla omatunto sittenkään puhdas

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka Vasemmisto ei puolueena olekaan järin lähellä sydäntä, tämä on kannatettava ehdotus. Yksi suurimmista terveysuhkista nykyajan toimistotyöläisille on liiallinen istuminen. Toisekseen, ajatustyötä tapahtuu paljon myös varsinaisen työpaikan ulkopuolella - ei se ruudun tuijottaminen paikallaan mitään edistä. Veikkaan, että monessa ajatustyössä lopputulos olisi aivan sama, tai jopa parempi, jos virallinen työpäivä olisi lyhyempi.

Fyysisestä työstä en mitään tiedä, joten sitä en kommentoi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Li Anderssoni puhuu pelottavan paljon järkeä ... Kun vasemmistosta kuuluu ainoa järjen ääni niin ollaan oikeasti heikossa jamassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on tyttöpoloinen hukassa. Kuuden tunnin työpäivät? Millon olisi vapaapäivät, kun täydet tunnit pitää kuitenkin kertyä? Tässä huomaa, ettei ole kokemusta, eikä näkemystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten olis jos annettaisiin puuttuvat tunnit työttömille (yli 500 000!), vai onko liikaa vaadittu - luultavasti on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pölijä, tietenkin tehtäisiin 30 tuntia viikossa. Andersson on ihan oikeassa, työtä jakamalla Suomi nousuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luuletko, että saisit saman palkan, kuin pidemmällä työajalla. Ihmeellinen laskutapa. Mutta tämähän onkin vasemmistoliiton laskutapa. Kaikki mulle heti, mutta muille ei mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sallittakoon niiden työntekijöiden tehdä enemmän, vaikka työmiehen xxl, jos oma terveys on hälläväliä. Kun siivoat neljäkymmentä vuotta kahdeksan tuntia tai enemmän päivässä, siinä on jo jalat, kädet ja selkä aika huonossa jamassa. Kuuden tunnin päivä auttaisi jaksamaan sinne eläkeikään asti, joka nykyään häämöttää vasta haudan partaalla tällä vauhdilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen tehnyt 40 vuotta kolmivuorotyötä 12 tyntia/ vuoro. Varmasti yhtä raskasta, kuin siivoaminenkin. En väheksy kommenttiasi, mutta 6 tuntia on aivan liian vähän ainakin vuorotyöläiselle, joka tarvitsee myös vapaapäiviä palautuakseen seuraavaan koitokseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep jep, palkkaa tietenkin maksetaan vain kuudelta tunnilta, jos ei sen enempää ole töissä. Niinhän tehdään jo nyt. Kuudessa tunnissa tehdään se, mitä aiemmin kahdeksassa. Työpaikkoja ei tule lisää, kun työtä ei tehdä tulonsiirroilla. Tuolla taloustietämyksellä Suomen talouden kurimus vain pahenee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä 6h työpäivähän on juuri sitä paikallista sopimista, jota vasemmistoliitto aina vastustanut. Hyvä että suhtautuvat nykyään positiivisemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (35)

Uutisvirta

113
Oulussa Suomen isoista kaupungeista eniten pyörävarkauksia – "Kannattaa miettiä onko tarvetta tehdä arkisia asioita kalliimmilla maastopyörillä", rikosylikomisario kehottaa
65
Kansanedustajan työ on ylittänyt Jenni Pitkon odotukset – "Meillä on loistava hallitusohjelma"
44
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
42
Marjabisnes pyörisi kuumana, mutta mustikoita ja lakkoja ei saada metsästä pois riittävästi – Thaipoimijoita tuli Suomeen jälleen liian vähän
35
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
30
Mitä ideaa tukisit 35 000 eurolla? – Oululaisia kutsutaan äänestämään kaupungin kehittämisideoista
28
Britannian hallituksesta lähti jälleen ministeri Boris Johnsonin lähestyvän pääministerinimityksen takia – "maan yllä on synkkä pilvi"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.
Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Hakkaraisesta on sivistys kaukana. Tai sitten ymmärrämme eri lailla sanan sivistys. Sivistystä ei ole myöskään se, että ... Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image