Kotimaa

Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polt­to­moot­to­ri­au­to­jen muuttamisesta biokaasulla käyviksi

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson vaati jokaista puoluetta esittämään omat keinonsa ilmastokriisin ratkaisemiseksi. KUVA: Matias Honkamaa
Kotimaa 17.11.2019 15:18 | Päivitetty 17.11.2019 15:19
Aki Taponen

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson ehdottaa, että valtio voisi yhden vuoden aikana maksaa lähes kokonaan kustannukset siitä, että polttomoottoriauto muutetaan käymään biokaasulla.

Hän sanoi vasemmistoliiton puoluekokouksessa pitämässään linjapuheessa, että jos autoa tarvitsevien ihmisten halutaan vaihtavan vähäpäästöisiin ajoneuvoihin, se on tehtävä kohtuuhintaiseksi myös niille, joilla ei ole varaa sähköautoon.

– Bioetanoli- ja biokaasukonvertoinnin tukeminen on järkevä ja kustannustehokas tapa tukea pienituloisia ilmastotyössä. Valtion pitää panostaa tankkausinfran rakentamiseen koko maahan, minkä lisäksi konvertointitukea pitää lisätä.

– Yksi mahdollinen ratkaisu siirtymän vauhdittamiseksi voisi olla esimerkiksi se, että yhden vuoden aikana valtio maksaisi biokaasukonvertoinnin lähes kokonaan kaikille halukkaille, Andersson ehdotti.

Ranskan keltaliivit osoittivat Anderssonin mukaan sen, että ilmastokriisin ratkaiseminen onnistuu ainoastaan, jos se tehdään oikeudenmukaisen siirtymän kautta. Ympäristöystävällisten valintojen tulisi olla mahdollista kaikille.

– Jos haluamme ihmisten käyttävän joukkoliikennettä nykyistä enemmän, sen pitää näkyä matalampina lippujen hintoina ja parempana palvelutasona.

"Emme halua tehtaita pois"

Ilmastokriisi on Anderssonin mukaan myös mahdollisuus rakentaa yhteiskunnasta aiempaa oikeudenmukaisempi ja toimivampi.

– Me emme halua tehtaita pois Suomesta, vaan haluamme tehdä esimerkiksi Raahen terästehtaasta hiilineutraalin.

– On fiksumpaa ohjata yritystukia siihen suuntaan, että ne kannustavat yrityksiä päivittämään liiketoimintamallinsa kestäviksi sen sijaan, että ilmastokriisin torjunta tekisi liiketoiminnasta mahdotonta.

"Toisen asteen tutkinto työttömyysturvalla"

Anderssonin mukaan hallituksen tärkein lupaus koskee tavallisten suomalaisten arjen tuntuvaa parantamista.

– Se on lupaus nykyistä pienemmistä ryhmistä varhaiskasvatuksessa, teiden peruskorjauksesta, nykyistä lyhyemmistä terveyskeskusjonoista sekä eläkkeestä, joka riittää sekä ruokaan että lääkkeisiin.

Anderssonin mukaan työikäiselle väestölle on luotava uusia mahdollisuuksia osaamisen päivittämiseen.

– Jokaiselle perusasteen varassa olevalle yli 25-vuotiaalle pitää antaa mahdollisuus suorittaa toisen asteen tutkinto työttömyysturvalla.

Vasemmistoliitto ei Anderssonin mukaan suostu lokeroimaan itseään niihin kapeisiin muotteihin, joita sille nykyään hanakasti tarjotaan.

– Me emme ole joko punavihreiden tai ay-aktiivien puolue. Tämä puolue on paikka, jossa duunari Raahen terästehtaalta, eläkeläinen Sauvosta, sairaanhoitaja Imatralta ja opiskelija-aktiivi Helsingistä kohtaavat.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (201)

Eihän tässä Andersson lähtenyt millekään pakottamisen tielle vaan avasi keskustelun johon näyttää olevan runsas osanotto. Tuntuu vaan siltä että suuri osa ei ole halunnut keskustelua tai ei ole edes ymmärtänyt ideaa. Lukemisen taito ei ole meidän suomalaisten paras taito. Vielä huomautan: en ole vasemmistoliittolainen vaan omasta mielestä erilaisia vaihtoehtoja pohtiva. Jos miellän jonkin hyvän esityksen puolueelta kuin puolueelta niin niistä pitäisi voida keskustella eikä korostaa tai mollata jotain puoluetta tai ihmistä pystyyn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heh, ei maksa valtiolle , kuin muutaman sata milj.
Käyttövoimavero n. 1 Miljardi vuodessa
Liikennepolttoaineista kerättävät verot n. 2,6 miljardia vuodessa
Pistetäänkö nuo summat kaasun hintaan ,vai unohdetaanko iloisesti tämän halliruskauden ajaksi ?
Miten ministeritason henkilö ei näe kokonaisuutta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entä jos ilmoitettaisiin että rahaa on varattu sen verran, että konversio maksetaan esim. ensimmäisille 50 000 autolle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tätä muutosta autoihin tee montakaan prosenttia autoilijoista, koska on muitakin vaihtoehtoja esim. sähkö. Hyvä esitys ja vastaantulo olisi valtiolta, ei kovin kallis. Mitä tulee Suomen osallistumista "ilmastotalkoisiin," kun ollaan niin pieni valtio. Maailmassa on paljon pieniä valtioita, joista kertyy isojen päästöt. Olemme hukassa ajatustavalla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän kaikilla autoa tarvitsevilla tule olemaan varaa sähköautoihin koska sähköautojen hinnat laskevat alle polttomoottoriautojen. Erästä sähköautoa myydään jo alle 20,000€.

Andessonin ja muiden poliitikkojen kannattaisi alkaa toteuttamaan valtion menojen sopeuttamista jotta valtiontalous ei taas romahtaisi kun polttoaineverot alkavat todenteolla vähentymään. Vai meinaako Andesson ja muut poliitikot laittaa pienituloiset maksamaan enemmän veroa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistäs Andersonin mukaan sitä biokaasuua saataisiin, kun maanviljelys ja karjankasvatus suomessa pitäisi kai kieltää ja jätteetkin kompostoida pihanperällä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei mistään. Tai voidaanhan tilalle ostaa maakaasua sitä aitoa ja alkuperäistä kunnon luonnon omaa tuotetta - peräti ihan väärentämätöntä fossiilista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teräsduunari, sairaaladuunari, eläkeläinen (duunari) ja opiskelija-aktiivi. Aikalailla tuo nyt kyllä Andersson luetteli juurikin sen muotin, mihin minä vasemmistoliiton laittaisin. Änkyrät, mielenosoittajat ja lakkoilijat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oho - onpa onpa - helppoa... miksei tätä ole jo tehty... Kohta joku inha alkaa kysellä että millä tää kaikki maksetaan...

HÖH - no otetaan rahat seinästä ja sähkö töpselistä... eikä maksa mitään... muutenkin rahasta puhuminen on mälsää ... missäs onkaan mun vihreä tee...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

persujen ratkaisu on ilmastomuutokseen että ei tehdä mitään vaan mutten maiden pitäis ekaksi ryhtyä ilmastotalkoisiin.aina sysätään muille se vastuu vaikka suomessa ei pysty kuin suomalaiset itse vaikuttaa ilmasto kehitykseen.helpoin tie on syyttää esim kiinaa taikka intiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastonmuutos voidaan pysäyttää ainoastaan siten, että valitaan kustannustehokkaimmat tavat vähentää päästöjä. Anderssonin ehdotus ei ole sellainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Et ole ehkä huomannut, että ilmasto on globaali.Kyllä suurin vastuu ilmastosta on suurimmilla saastuttajilla. Vaikka Suomi laitetaan kiinni,sillä ei ole mitään vaikutusta ilmastoon, se on fakta. Vihervasemmisto haluaa vain ampua omaan jalkaan kansalaisiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailma pelastuu, kun valtio kustantaa Suomen hiihtokansalle sähkösukset, ei tarvitse hikilaudoilla puskea hiilidioksidia ilmaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Li on paras, kun hän on niin söötti ja häntä eivät vaivaa ongelmanratkaisussa rahalliset ja maalliset ongelmat. Sen kuin vain kertoo, että näin tehdään ja sehän on sitä parasta ongelmanratkaisua. Muut vain tahallaan tekevät asiat vaikeaksi, kun aina vetävät mukaan rahat ja muut turhat pienet rajoitteet. Tekosyitä, sanon minä. Li Suomen presidentiksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen jo ruvennut keräämään kannattajalistaa. Jos tulen valituksi seuraavissa vaaleissa lupaan täydellä varmuudella esittää kaikille ilmaista sähköautoa!
Joko piisaa? Ja jos ei, niin pannaan vielä sinne takakonttiin ilmainen taitettava sähköpyörä? Ilmaisia latauspisteitä 50.000. Joko riittää? Kyllä taitaa kansanedustaja tulla, eikös vain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En nyt ole aivan varma kummat on kahelimpia..vihreät vai vasurit. Kummatkin kuitenkin luulee että rahaa tulee automaatista ja sähköä pistorasiasta ilmaiseksi aina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkein kahelimpia ovat ilmastodenialistit, äärioikeisto ja porvaripuolueet. Luulevat, ettei mitään ilmastohätätilaa ole olemassa. Tynnyrissä maakuopassako asuvat? Jäätiköt sulavat, maailma palaa, kuivuu, toisaalla tulvii ennennäkemättömästi. Ennennäkemättömiä lämpötiloja, äärimmäisiä sää-ilmiöitä. Tämä on totisinta totta: jo 2050 2 asteen nousu, vuosisadan lopussa 5 asteen nousu. Hekottelijoilta hymy hyytyy. Nyt jo vaaralliset seuraukset ovat alkaneet näkyä ja vuosi vuodelta tilanne pahenee ja pahenee. Pari kuivaa vuotta ja meiltä on ruoka loppu, ei naurata sitten enää.

Vasemmisto ja vihreät ovat ainoat aikuiset paikalla. Pelleoikeisto täynnä vastuuttomia kakaroita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (201)

Uutisvirta

15:10
Siilien elinolot kapenevat – samaan aikaan vapaaehtoisten auttajien määrä on kuitenkin lisääntynyt
13:27
Poliisi: Rovaniemellä kadonnut 75-vuotias mies on löytynyt
12:56
Rattijuoppoja jäi poliisin haaviin Torniossa – törkeän lukemat puhaltanut kertoi juoneensa "muutaman lonkeron"
12:36
Ville Leskisen HIFK-debyytti sähköistää tunnelman Raksilassa – HIFK ja Tappara olleet pahoja peikkoja Kärpille syyskaudella
11:42
Nainen pa­hoin­pi­del­tiin yk­si­tyis­asun­nos­sa Ke­min­maas­sa – uhrin mukaan häntä lyö­tiin, pot­kit­tiin ja re­vit­tiin hiuk­sis­ta
11:40
Mies hyök­kä­si autossa is­tu­neen tun­te­mat­to­man miehen kimp­puun Ter­vo­las­sa
11:35
Oululaisen Jesse Kangasniemen kokoelmissa on satoja nukkeja, joita hän hoitaa ja pukee tekemiinsä vaatteisiin
49
Eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen mielestä epäluottamuksen vuoksi eronnut Rinne voi jatkaa uuden hallituksen ministerinä – "Ei hän tässä mikään hylkiö ole"
44
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
31
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
26
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
18
Ville Leskisen HIFK-debyytti sähköistää tunnelman Raksilassa – HIFK ja Tappara olleet pahoja peikkoja Kärpille syyskaudella
13
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
11
Kolumni: Arjen hyvät teot elävät kilvan juhlapuheissa, mutta arkitodellisuudessa ihmisen annetaan olla syvässä omassa rauhassa ja pärjätä omin voimin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

236 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Perustoimeentulotuella elävä suomalainen kuuluu maailman 20% eliittiin, kun yhteiskunnan palvelutkin huomioidaan. Sietäi... Lue lisää...
Naurettavaa nillitys...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image