Kotimaa

Analyysi: Ve­nä­läis­me­dian mukaan Putinilla on Helsingissä kotikenttäetu

Ennakkokaavailuissa Vladimir Putinin oletetaan olevan niskan päällä, kun hän Helsingissä tapaa Donald Trumpin. KUVA: MAXIM SHIPENKOV
Kotimaa 12.7.2018 19:01
Maarit Uber

Helsinkiin odotetaan levännyttä ja tapaamiseen hyvin valmistautunutta Venäjän presidenttiä.

Pietari

Vladimir Putinin ja Donald Trumpin lähestyvä tapaaminen Helsingissä on saanut MM-jalkapallon ohella viime päivinä runsaasti huomiota venäläismediassa.

Venäjä iloitsee omassa etupiiriajattelussaan neutraalin Suomen valikoitumisesta tapaamispaikaksi, sillä sen katsotaan tuovan Venäjälle selvän kilpailuedun.

Tapaamista luonnehditaan itänaapurissa neutraalilla maaperällä Naton ulkopuolisessa maassa tapahtuvaksi kohtaamiseksi, jolla on Venäjälle suuri merkitys. Venäläismedia unohtaa mainita, että Suomi on länsimaisia arvoja noudattava EU-rintaman täysivaltainen jäsen.

Venäjän kannalta ihanteelliseksi luonnehditun tapaamispaikan lisäksi myös tapaamisen pitkää agendaa on puitu venäläisissä tiedotusvälineissä. Venäjä on ilmoittanut, että se ei hyväksy Krimiä asialistalle. Venäjälläkin tiedetään, että Putin saattaa kuitenkin yllättää kollegansa kahden kesken ja suostutella Trumpin lieventämään kantaansa Krimin suhteen.

Venäjällä on myös raportoitu Helsingin tapaamisen käytännön järjestelyistä ja siteerattu presidentti Sauli Niinistön tapaamisesta antamia kommentteja. Etenkin moni Pietarin seudulla asuva venäläinen on käynyt Helsingissä, mikä lisää tapaamisen kiinnostavuutta varsinkin Suomen lähialueilla.

Venäjällä spekuloitiin ennen Nato-maiden tapaamista, että Trumpin kannalta huonosti sujunut Nato-kokous hyödyttäisi Venäjää Helsingin tapaamiseen lähdettäessä. Venäjän tavoitteena on osoittaa, että Nato-maiden keskinäiset suhteet ovat heikentyneet ja riitaisat.

Trump säilytti Nato-huippukokouksessa kasvonsa ja hyvän mielen, mikä vaikeuttanee Putinin yrityksiä tehdä suutahtaneen Trumpin kanssa muiden länsimaiden kannalta epäedullisia diilejä.

Putin on viihtynyt tällä viikolla kotimaassaan, ja hän saapuu Helsinkiin heti Moskovan sunnuntaisen jalkapallon MM-finaalin jälkeen. Trump lensi Eurooppaan Washingtonista hoitaakseen Nato-kokouksen ja Britannian-vierailun ennen Helsinkiin saapumistaan.

Helsingissä nähtäneen hyvin levännyt ja tapaamiseen perusteellisesti valmistautunut Venäjän presidentti. Trump on etukäteen ilmoittanut pitävänsä Putinin tapaamista Euroopan-kiertueensa helpoimpana, mikä kielii venäläisille vastapuolen heihin verrattuna vähäisestä asiasisältöihin perehtymisestä. Putin on pyöritellyt suurta osaa Helsingin tapaamisen agendalla olevista asioista jo vuosia, joten venäläiset uskovat saavansa tapaamisesta haluamansa.

Venäläiset ovat tottuneita runsaaseen ja monimutkaiseen puheeseen. Heidän omat huippupoliitikkonsa ovat lähes järjestään taitavia esiintyjiä ja verbaalisen akrobatian mestareita. He hallitsevat haluamansa faktat ja oman historiantulkintansa suvereenisti.

Trumpin pelkistetty ja impulsiivinen, historiattomalta kalskahtava puhetapa ei luo venäläisille kuvaa älykkäästä johtajasta, jolla on sana ja asiasisältö hallussaan. Venäjän medialla ja venäläisillä ylipäätään onkin suuria vaikeuksia ottaa Donald Trumpia tosissaan.

MAINOS

Kommentoi

Suraavalla kerralla toivoisin Tasavallan Presidentin sanovan "Kiitos ei" tällaisille tapahtumille,kukaan muu ei ala kustantamaan tämän mittaluokan turvatoimia huvikseen ja mitään liennytystä ei tule tapahtumaan,pelkkä moikkaaminen kireissä merkeissä,mutta Suomi maksaa
Kalliit viulut tästäkin sessiosta! Trumpin "great and fonderfull" kommentit voi jättää omaan arvoonsa,haukut tulee twitterissä perästä päin,niin kuin aina ennenkin,kumpaankaan ukkoon ei voi luottaa himpun vertaa! Kunhan käyvät muka hengailemassa täällä ja meidän Sauli kuvittelee tekevänsä jotain "suurta" isännöidessään tätä teatteria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietyt suvut täälläkin imevät kansalaiset kuiviin, kuten venäjälläkin. Ei siis liioin eroa isäntävaltiostaan..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

joku voi luulla aikuisten ihmisten ajattelevan toimittajan esittämällä tasolla, ihan kuin jotkut keskenkasvuiset teinitytöt. Toimittajalle voin vakuuttaa, että kukaan akateemisesti koulutettu aikuinen ei missään maassa ajattele kuvaamallasi tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

niin varmasti kumpikin nauraa onnistuneille kauhuskenaarioilleen. Luulen kuitenkin että 80% bkt:ä saa baltitkin hiljaiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

91
Ruoka-avun jakajien käytännöt taustojen kyselemisestä vaihtelevat Oulussa: "Jos hakee seitsemänä päivänä viikossa kassillisen, voimme kysyä, onko tarve todellinen"
36
Oulu käsittelee pormestarimallia vasta marraskuussa
36
Näyttelijä Joose Mikkonen vastaa Merja Larivaaran syytöksiin työpaikkakiusaamisesta Oulun Teatterissa – "Puhelun soittaja hoiti luottamustehtäviään. Asiaa ei koskaan annettu anteeksi"
29
Hallitus purkaa terveyskeskusten hoitojonoja ensi vuonna 70 miljoonalla eurolla – lääkäreitä palkataan lisää
18
Teknologia-ala kaipaa naisia, mutta tyttöjen kiinnostus lopahtaa jo yläkoulussa – teknologiateollisuus kertoo, miten naisten osuus alalla saadaan nousuun
17
IL: Kaksi ihmistä kuollut lyhyen ajan sisällä Oulussa poliisin voimankäytön jälkeen
16
Pyhäjoen ydinvoimalan generaattorin valmistus alkoi Japanissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä Kainuun maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mitä tukia saa niin paljon, ettei kannata töissä käydä?

Kyllä Suomessa on köyhillä kissanpäivät: saa työttömyyskorvausta, asumistukea, osan ruuasta saa ilmaiseksi leipäjonosta,... Lue lisää...
Härregyyd

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.10.

Fingerpori

15.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image