Kotimaa

Analyysi: Vei­ja­ri­ryös­tä­jiä vai rikollisen uran varoittavia esimerkkejä? – Kohuttu True crime -tilaisuus sohaisi ri­kos­ta­ri­noi­den ristiriitaa

True Crime -tapahtuman pääjärjestäjä oli Vuosaaren palkkamurhasta tuomittu Janne Raninen.
Kotimaa 15.8.2019 18:17
Markku Uhari

Oodissa torstaina pidetty True crime -keskustelu oli parhaimmillaan rakentava. Olisiko se ollut näin ilman kesäistä kohua, kirjoittaa toimittaja Markku Uhari.

Toimittaja Markku Uhari

Miten rikoksista voi kirjoittaa mässäilemättä, ja mikä oikeus rikoksentekijällä on olla julkisuudessa?

Torstaina Helsingissä pidetty True Crime -tapahtuma oikeastaan alleviivaa ongelmia, jotka liittyvät rikoksista kertomiseen.

Tilaisuuden pääjärjestäjä oli Janne Raninen, Vuosaaren palkkamurhasta elinkautiseen vankeuteen tuomittu kaksoismurhaaja ja kirjailija.

Puhujina olivat lisäksi muun muassa Turun arvokuljetusryöstöstä tuomittu Anders Adali, entinen pankkiryöstäjä Jan Jalutsi sekä useat rikostoimittajat ja -kirjailijat.

Voimakas vastareaktio

TIlaisuus muutti muotoaan kesän kohun seurauksena. Alun perin oli tarkoitus vierailla rikospaikoilla ja vielä "Meet and greet" -tilaisuudessa päästä tapaamaan rikoksista tuomittuja.

Syntyi kuva, että kovia rikoksia ja niiden tekijöitä nostettaisiin julkkisten asemaan. Yhä vankeusrangaistustaan istuva Raninen on sanonut, että alkuperäisen tapahtuman viestintä epäonnistui.

Julkinen vastareaktio oli voimakas, ja seurauksena tapahtuma muutti muotoaan avoimeksi keskustelutilaisuudeksi, joka pidettiin Helsingin uudessa keskuskirjasto Oodissa.

Lännen Medialle Raninen sanoi torstaina, että tapahtumapaikoilla oli silti tarkoitus puhua samoista asioista kuin Oodissa. Hän kertoi tavoitteekseen, että puhujat toimisivat varoittavina esimerkkeinä ja tilaisuus ennaltaehkäisisi rikollisuutta.

Rikos kiinnostaa

Rikosten ristiriita johtuu yksinkertaisesti siitä, että rikos kiinnostaa.

Rikos- ja oikeusjuttuja kirjoittavana toimittajana tämän näkee päivittäin. Rikoksiin voi liittyä väkivaltaa ja jännitystä. Ristiriita syntyy Bonnie ja Clyde -kaltaisessa romantisoinnissa, jossa seurataan tekijöitä eikä vaikkapa rikoksen haittoja ja uhrin asemaa.

Rikoksella on kielteisiä vaikutuksia toisiin ihmisiin ja yhteiskuntaan, ja tämän näkökulman sivuuttaminen yksipuolistaa aiheen käsittelyä.

Järjestelmällinen kuittihuijaus voi näyttäytyä ovelana vedätyksenä tai pankkiryöstö veijarimaisena pakomatkana, jonka jälkeen ranteet notkuvat rahaa.

Oodin tilaisuus ei ollut kaikkien mieleen. Eräs poistui paikalta ääneen pettyneenä, kun entinen arvokuljetusryöstäjä kertoi rikollisesta elämästään.

Toisaalta keskustelua elävöitti se, että yleisössä oli rikosuhrien omaisten tukijärjestöjen edustajia. Yksi heistä haastoi varsinkin paneeliin osallistuneita toimittajia käsittelemään rikoksia tasapainoisemmin myös uhrien näkökulmasta.

Palautteessa on vinha perä, joka olisi jäänyt ilman torstaita kuulematta. Samalla rikoksista tuomittujen äänen soisi kuulua, varsinkin, jos haluaa ymmärtää rikollisuuden taustoja ja syitä.

Kesäisestä kohusta syntyi siis rakentava keskustelu.

Kysymys kuuluu, olisiko tilaisuus ollut salonkikelpoinen ilman kohua.

markku.uhari@lannenmedia.fi

Kirjoittaja on Lännen Median toimittaja

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kun kaksoismurhaaja järjestelee tilaisuuksia, jossa kertoilee elämästään, vain höpöhumanismilla päänsä pahasti sotkenut ei oivalla, että asiassa on jotain pahasti väärin. Tällaisissakin tapauksissa lienee vihapuhetta toivoa, että uhrit valikoituisivat niiden joukoista, joilla on ylivertainen kyky ymmärtää ja antaa anteeksi, jolloin kukaan ei joutuisi kärsimään siitä, kun omainen surmataan, mutta rikollinen porskuttaa onnellisesti vapaana "yhteiskunnalle tekonsa suorittaneena".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten paljon ja minkälaisia rikoksia pitää tehdä, että pääsee paistattelemaan julkisuuteen ja voi rahastaa hölmöiltä rahat pois?
Rikollisuutta on niin monenlaista ja niin on rikollisiakin.

Jotkut rikolliset kykenevät myöntämään tekonsa pahuuden ja katua tekemisiään. Ja sitten on näitä, jotka selittelevät ja puhuvat tekonsa kauniiksi ja vähättelevät niden seurauksia ja aivan kuin jonkun muun tekemiksi, muiden aiheuttamiksi ja miten nämä tekijät ovatkin itse uhreja.

Rikollisuuden etenkin ammattirikollisuuden (humeet talousrikollisuus, ihmiskauppa) ei pidä saada huomiota tässä muodossa. Ne kaipaavat toki huomiota eli tuomion ja niiden kitkeminen yhteiskunnasta on yhteiskunnan velvollisuus. Samoin on velvollisuus todellisten uhrien auttaminen ja selviytymisen tukeminen.

En tiedä kenen arvostelukyky on pettänyt, kun näitä häiriintyneitä narsistisia psykopaatteja tuodaan julkisuuteen, markkinoimaan omia tekeleitään, ikäänkuin heillä olisi jotain hyvää annettavaa yhteiskunnalle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katso nykyisen hallituksen pellejä, niin tiedät miten paljon rikoksia pitää tehdä päästäkseen julkisuuteen huijaamaan hölmöiltä rahat pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisi saada mukaan myös ne rikolliset, joita oikeusjärjestelmämme ei tavoita ja jotka voivat pyörittää ihan laillisesti globaalia megalomaanista pyramidihuijausjärjestelmää nimeltään velkarahajärjestelmä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmeellistä, että elinkautisvanki toimii tapahtumien järjestäjänä ja on vaan vapaana puhumassa. Kyllä Suomen oikeuslaitos on täysin naurettava laitos. Joka halveksuu,rikoksen uhreja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella mahtava tilaisuus ja kannatti käydä kuuntelemassa ja keskustelemassa tuolla. Erittäin positiivinen tilaisuus ja täytyy sanoa, että on kyllä hienoja ihmisiä kertomassa totuuksia elämästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perustele miten raha liittyy tähän tilaisuuteen ja miten raha erottelee hienon ihmisen vielä hienommasta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:34
Ilmastonmuutos vaikuttaa lintujen elämään monin tavoin
22:15
Mitalipeleihin edennyt Kärpät ei rallatellut jatkoon ilmaiseksi HIFK:ta vastaan
21:27
Thyssenkruppin hissiliiketoiminta päätymässä pääomasijoittajille – hinnaksi tuli 17,2 miljardia
21:05
Leijona auttaa ja kehittyy – Lionsien hyväntekeväisyystoiminta on Suomessa erityisen suosittua
20:24
Britannian toiveet ristiriidassa EU:n kanssa – uhkasi neuvottelun lopettamisella jo ennen neuvotteluiden alkamista
20:17
Näin koronatilanne etenee: Virus leviää Euroopassa ja testien määrä lisääntyy Suomessa, Teneriffan karanteenihotellista päästetään yli sata pois
20:01
Viestikohun keskelle joutunut vasemmistoliiton toiminnanjohtaja pyytää anteeksi kohua – Yle: Toiminnanjohtajan perustamalta Twitter-tililtä jaettiin väkivaltaa ihannoivia viestejä
135
Oulun säästölistalta karsittiin muutamia kohtia: Erikoisluokat, kaupunkipyörät ja Tuiran talviuintipaikka säilyvät
78
Halla-aho eduskunnan korona-keskustelussa: "Jos ruokaa on viikon kotivara, ei tarvitse heti syöksyä Alepan säilykepurkkihyllylle, kun aine iskee tuulettimeen"
77
Moni poliisi harkitsee alan vaihtamista, sillä kiire, väkivalta ja henkilöstövajaus kuormittavat – Oulun poliisilaitoksen työsuojeluvaltuutettu Tero Väyrynen toivoo pikaisia toimenpiteitä
46
Epäilyt kasvavat: Koronavirus voi ehkä sairastuttaa jo kerran oireettomaksi todetun uudelleen
42
Mielenosoitus keskeytti Hietasaaren hakkuutyömaan hakkuut jälleen torstaiaamuna, hakkuutyömaa valmistuu ensi viikolla
42
Viestikohun keskelle joutunut vasemmistoliiton toiminnanjohtaja pyytää anteeksi kohua – Yle: Toiminnanjohtajan perustamalta Twitter-tililtä jaettiin väkivaltaa ihannoivia viestejä
34
Kuusamo satsaa miljoona euroa maastopyöräilyyn – Rukalle rakennetaan useita uusia reittejä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

172 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei päässyt rikastumaan osakesäästötililä

Juuri siksihän tässä hommassa ei pärjääkään kuin robotit, TRJ, Pannari ja Milady. Muiden on ihan turha yrittää koska täm... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image