Kotimaa

Analyysi: Ukrainaa isännöi tv-sarjan luomus – politiikkaan siirtynyt Volodymyr Zelenskyi hakee Niinistöltä EU-selkänojaa päät­tä­väi­sel­le uu­dis­tusoh­jel­mal­leen

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi oli parlamentissa paikalla, kun iso paketti uudistuslakeja hyväksyttiin viime viikolla. Torstaina entisen näyttelijän ja tv-tuottajan vieraaksi saapuu Suomen presidentti Sauli Niinistö. KUVA: STEPAN FRANKO
Kotimaa 11.9.2019 20:03 | Päivitetty 11.9.2019 20:05
Matti Posio

Presidentti Niinistö pääsee torstaina Ukrainassa arvioimaan omin silmin, onko kiovalaisen taksikuskin epäuskoisessa kysymyksessä perää. Jos korruptoituneeseen valtiojärjestelmään tuodaan puhtoinen nuori presidentti Volodymyr Zelenskyi, kauanko uudistajalta kestää mukautua vallitsevaan menoon?

Kiovassa kaikki hykertelevät.

– Olipa se neronleimaus, että vuonna 2015 kehiteltiin tv-sarja Kansan palvelija. Siinä presidenttiä esittäneestä tavallisesta miehestä tulisi sitten oikeasti presidentti, ällistelee kyytejä kuhmuisella Corollallaan ajava ukrainalaismies.

Parlamentin, Radan, kohdalla tosielämän taksikuski osoittelee jalkakäytävälle pysäköityjä hulppeita Lexuksia ja turvamiehiä. Hän arvelee, ettei Suomessa kansanedustajilla ole sellaisia.

Televisiosarjassa kuvitteellinen presidentti Vasili Goloborodko pyöräilee hallintopalatsiin pyykkipojat puvun housujen lahkeissa. Hän kieltäytyy ensin kokonaan turvamiehistä. Perheensä kanssa yhä ahtaasti asuva mies ystävineen panee kampoihin lipevälle pääministerille, joka johtaa oligarkkien salaista korruptioverkostoa ja nämä hänen kauttaan maata.

Ukrainalaisessa Robin Hood -sadussa tavallinen kunnon ihminen puhdistaa politiikkaa kaltaistensa parhaaksi. Tarttuvassa tunnussävelmässä hän jopa tatuoi vatsaansa sanat Kansan palvelija. "Olen melkein kuin supermies", Goloborodkosta lauletaan.

Presidentti Vasili Goloborodko oli ukrainalaisessa tv-sarjassa Kansan palvelija (Sluga Narodu) aivan Volodymyr Zelenskyin näköinen. Fiktiopresidentti tuli työpaikalle polkupyörällä halki Kiovan maisemien.

Kansan palvelijan muissa päärooleissa on liuta maan suosituimpia koomikoita. Goloborodkoa esittäneen Volodymyr Zelenskyin, 41, vaalivoitto keväällä oli vähän kuin jos Suomessa viihdesarja Putouksen näyttelijä olisi asettunut ehdolle presidentinvaaleissa ja lyönyt kirkkaasti istuvan presidentin.

Zelenskyin tapauksessa presidenttihahmo oli vain tismalleen hänen näköisensä.

Edeltäjälle, liikemies-presidentti Petro Poroshenkolle, ei jäänyt kampanjassa oikeastaan minkäänlaisia mahdollisuuksia. Hänen kohtalokseen tuli olla elävä todiste Ukrainan energisestä ja ällistyttävästä demokratiasta, jossa vaaleissa kansa oikeasti päättää – olkoonkin, että rikkaat liikemiehet säätävät taustalla.

Moni epäilee, että juonen loppuhuipennus tosielämän puolella oli Kvartal 95 -tuotantoyhtiöllä mielessä alusta alkaen.

Kunnianhimoisilla uudistuksilla on kiire

Nyt Zelenskyi on ollut virassa sata päivää. Uusi puolue, Kansan palvelija, on voittanut elokuun parlamenttivaaleissa enemmistön eli 252 paikkaa 450:stä. Puolue on tosin luvannut leikata parlamenttia 300 edustajaan.

Zelenskyi vie kovalla kiireellä läpi uudistusohjelmaansa, jonka ytimessä ovat talouskasvu, Venäjän sodan lopettaminen ja liuta korruptiota kitkeviä toimia. Uuden Radan ensimmäisenä istuntopäivänä äänestykset jatkuivat aamukolmeen.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi oli lauantaina lentokentällä vastassa Venäjän vapauttamia ukrainalaisvankeja. Venäjä ja Ukraina palauttivat kumpikin 35 vankia, jotka olivat joutuneet telkien taakse poliittiisista syistä.

Kansan palvelija -sarjan 23 osaa ja jatkoelokuva ovat nähtävissä Yle Areenassa suomeksi tekstitettyinä. Kannattaa katsoa koko paketti. Ilman sitä ei voi ymmärtää, miten erikoiseen asetelmaan presidentti Sauli Niinistö Ukrainan-vierailullaan saapuu.

Ukraina on kokenut neljä katuvallankumousta Kiovan komealla ja elämää sykkivällä itsenäisyyden aukiolla, Maidanilla.

Kun Kansan palvelija ilmestyi ensi kertaa ruutuihin, Venäjän tukema presidentti Viktor Janukovitsh oli ajettu pakosalle Mezhyhirjan hirsirakenteisesta korruptiolinnastaan Kiovan ulkopuolella. Venäjä oli käynnistänyt aggression maan itäosissa. Silti Ukraina oli lähempänä tavoitettaan, vapautta osana yhdentynyttä Eurooppaa, kuin kertaakaan värikkään lähihistoriansa aikana. Tarvittiin vain ryvettymättömiä uuden sukupolven poliitikkoja johtoon.

Zelenskyi ei aikaile korruptioon tarttumisessa

Ukrainalaiset janoavat jälkineuvostoliittolaisen varastamisen loppumista ja parannuksia arkeensa, mutta he ovat väsyneitä odottamaan tuloksia vuosien päähän. Enää he eivät hullaannu edes Zelenskyistä. He ovat pettyneet ja nousseet yhtä monta kertaa uuteen protestiin.

– Zelenskyi voi olla kiva kaveri ja korruptiosta puhdas. Mutta jos suolasillipurkkiin laitetaan yksi suolaton silli, ei siltä kauan kestä muuttua suolaiseksi, taksikuski kiteyttää epäuskon.

Tosielämän Kansan palvelija on jo riisunut kansanedustajilta ja presidentiltä syytesuojan rikosten edessä. Hallitus on täynnä tuoreita kasvoja. Uudistustavoitteet ovat kunnianhimoisia, ja niihin liittyy konkreettinen aikataulu.

Nopean voiton Zelenskyi sai vankienvaihdosta, jossa Venäjä ja Ukraina palauttivat toisilleen 35 vankia kumpikin. Vangit olivat käytännössä panttivankeja ja poliittisia vankeja.

Ukrainan television ykköskanavan mielipidekyselyn mukaan ukrainalaiset eivät usko, että Venäjä suostui vaihtoon edistääkseen rauhaa. Moni pelkää, että kokematon Zelenskyi saattaa olla valmis vääriin myönnytyksiin Vladimir Putinille. Toistaiseksi hänen askeleensa ovat noudatelleet edeltäjä Poroshenkon linjaa Ukrainan yhtenäisyyden puolustamisessa.

Ukraina pidättelee toiveikkaana hengitystään – ja keskustelee vapautuneesti suorissa lähetyksissä ja pihaparlamenteissa, mikä tekee tunnelmasta aivan toisenlaisen kuin Venäjällä.

Niinistö on yksi EU-johtajista, joiden toivotaan kantavan kortensa kekoon Ukrainan uudistusten, Eurooppa-integraation ja vakaamman elämän vauhdittamiseksi.

Kirjoittaja on Lännen Median yhteistuotannon päätoimittaja. Hän vieraili Kiovassa alkuviikosta.

MAINOS

Kommentoi

Luopumalla perustuslaillisista oikeuksistaan Niinistön skolioosituki perustuu NATO voimapolitiikkaan, mitä hän tarjonnee myös Koomikolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa todellakin katsoa k.o. Sarja.

Kyllähän Ukrainalaisetkin tietää, ettei elokuva ole todellisuutta. Mutta oikeasti toivon Ukrainalle ja ukrainalaisille, että tämä kovia kokenut kansa pääsisi vihdoin pakoon Venäjän kurjuutta ja kuritusta onnellisempaan elämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas Suomen presidenttia vedätetään ja valjastetaan vetojuhdaksi asioihin, joista olisi parempi pysyä erossa. Ukraina hoitakoon sotkunsa itse, itsepä on soppansa keittänyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkennatko miten Ukraina on soppansa keittänyt? Eikös se Venäjä valloittanut Krimin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä liitti Krimin itseensä sen jälkeen kun Ukraina aloitti sotatoimet venäjänkielistä itä-ukrainaa kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on EU ssa joten pitää kuunnella muitakin , eikä ajatella " itse on soppansa keittänyt"
Nyt ollaan eussa eikä YYA ssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:57
"Rasismiksi kääntyy se, mikä ei tähän saakka ole sitä ollut" – oululaisen emeritusprofessorin mukaan halu tiernapoikaperinteen muuttamiseen perustuu ymmärtämättömyyteen Tilaajille
17:13
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
16:58
Pohjankartanon ja Oulun musiikkikeskuksen huutavaan parkkipaikkapulaan tiedossa helpotusta – paikkojen määrä kasvaa noin kolmanneksella vuonna 2021 Tilaajille
16:47
Kaleva oikaisee
16:21
Parisataa digitalisaation asiantuntijaa koolla Oulussa – Euroopan kaupungit haluavat yhdistää voimansa digimurroksessa
16:00
Analyysi: Keskustalla on harteillaan pitkä, tekemättömän työn taakka
15:36
Lisää painetta uudelle hallitukselle – Ennuste: työttömyys uhkaa lähteä nousuun monilla aloilla
56
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
45
Uusi hallitus puhui ensi kertaa medialle: Pääministeri Marin vakuutti 75 prosentin työllisyyden toteutuvan, puolueiden välejä kehuttiin, al-Hol-vastauksissa kierreltiin
38
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
27
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
25
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa
18
HS: Antti Lindtman ei pyri SDP:n puheenjohtajaksi ensi kesänä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image