Kotimaa

Analyysi: Sanna Marin loistaa Saksan mediassa – Fortumin uusi hii­li­voi­ma­la­han­ke voi tuoda pää­mi­nis­te­ril­le myös kritiikkiä

Pääministeri Sanna Marin ja Saksan liittokansleri Angela Merkel neuvottelivat Berliinissä hyvässä hengessä EU:n tulevien vuosien budjetista. KUVA: ALEXANDER BECHER
Kotimaa 19.2.2020 19:00
Visa Noronen

Monet saksalaistoimittajat haluavat kuulla Suomen pääminiterin Sanna Marinin (sd.) arvioita jopa Saksan tilanteesta. Marinin mielestä Fortum ei ole aiheuttanut Suomelle isoa mainehaittaa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) poseeraa tottuneesti saksalaislehden kuvaajalle Suomen Berliinin suurlähetystöön pystytetyssä pienessä studiossa ennen lehden haastattelua.

Kansainvälisesti Marin on edelleen kiinnostava nuori politiikan tähti, vaikka Itävallan kansleri meni jo hänen ohitseen maailman nuorimpana pääministerinä. Saksassa käydään kilpaa mahdollisuuksista haastatella Marinia.

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Marin tapasivat toisensa Saksan liittokanslerinvirastossa puhuakseen erityisesti EU:n budjeteista. Torstaina Brysselissä käytävistä budjettineuvotteluista tulee tiukat, kuuluu molempien johtajien vastauksista.

– Jäsenmaat ovat vielä aika kaukana sovusta, Marin kertoo.

Marinilta kysytään naisten asemasta ja saunasta

Marinilla on kuitenkin merkittävä ero edellisiin Suomen pääministereihin.

Häntä on tullut kuuntelemaan moni saksalainen toimittaja. Siinä missä Juha Sipilää (kesk.) ja Antti Rinnettä (sd.) eivät saksalaistoimittajat juuri kysymyksillä liittokanslerinvirastossa vaivanneet, Marinia pyydetään arvioimaan Saksankin tilannetta.

Marinin poikkeuksellinen kuherruskuukausi saksalaismedian kanssa jatkuu. Tähän mennessä hänestä on kirjoitettu saksankielisen kielialueen tiedotusvälineiden verkkosivuilla jo noin 150 kertaa.

Häntä ei myöskään laiteta jutuissa yleensä kovin tiukoille. Marin pääsee vastaamaan kysymyksiin naisten asemasta ja saunasta.

Pieniä muutoksen merkkejä saattaa silti olla ilmassa.

"Suomen hallitus ei tee Fortumin operatiivisia päätöksiä"

Liittokanslerinviraston ulkopuolella pieni ympäristöjärjestö Greenpeacen mielenosoittajien joukko osoittaa mieltään Saksan uutta hiilivoimalaa vastaan.

Hiilivoimalaa on avaamassa saksalainen energiayhtiö Uniper, jonka suurin osakkeenomistaja on suomalainen Fortum. Fortumin enemmistö taas kuuluu Suomen valtiolle.

Samaan aikaan Marin esittää Suomea ulkomailla – myös Saksassa – ilmastonsuojelun edelläkävijänä. Marin ei pidä maineriskiä merkittävänä.

– Keskustelu Saksassa on keskittynyt ennen muuta Saksan politiikkaan ja Saksan toimiin. Uniper ja Fortum ovat olleet sivuosassa tässä keskustelussa. Ehkä liiankin herkästi Suomessa aina ajatellaan, että mitä meistä ajatellaan, Marin sanoo.

Suomen hallitus ei aio puuttua asiaan.

– Suomen hallitus ei tee Fortumin operatiivisia päätöksiä, vaan Fortum tekee ne itse, Marin toteaa.

Valtion omistamien yritysten yhteiskuntavastuun linjauksia tullaan silti käsittelemään.

– Teemme parhaillaan omistajapolitiikan periaatepäätöstä. Tulemme määrittelemään omistajapolitiikan keskeiset linjaukset, jotka sitten ohjaavat omistajaohjaustamme ja yhtiöidemme toimintaa. Siellä on myös yhtenä isona kokonaisuutena ilmasto ja ympäristökysymykset, Marin sanoo.

Saksa on Marinille läheinen maa. Hän on opiskellut pitkän saksan koulussa, vaikka saksalaislehdistön edessä hän puhuukin suomea. Ymmärrys Saksasta on paikallaan, koska Saksa ja Suomi ovat monesti liittolaisia, kun EU-päätöksiä tehdään.

Seuraavan kerran Marin tapaa Merkelin jo torstaina Brysselissä EU-johtajien budjettikokouksessa. Keskustelua tullaan käymään paitsi luvuista Britannian lähdettyä EU:sta, myös periaatteista.

Suomi esitti viime syksynä EU-puheenjohtajamaana, että EU:n jakama raha sidottaisiin oikeusvaltioperiaatteeseen. Tätä esitystä on vesitetty.

– Olen kyllä pettynyt siihen, Marin sanoi vesittämisestä.

Suomen hallitus ei tee Fortumin operatiivisia päätöksiä, vaan Fortum tekee ne itse. Sanna Marin Suomen pääministeri

Rahoituskehys 2010–2027

Monivuotinen rahoituskehys on EU:n pitkän aikavälin budjetti.

Siinä asetetaan EU:n menojen enimmäismäärät yhteensä ja alakohtaisesti tuleviksi vuosiksi.

Kehyksellä ohjataan sitä, että rahat todella menevät niille alueille, jotka EU:ssa on päätetty tärkeiksi.

Kehyksessä on silti jonkin verran joustoa. Näin voidaan reagoida odottamattomiin tarpeisiin, kuten kriiseihin ja hätätilanteisiin.

Tällä kertaa suurena haasteena on se, mitä tehdään, kun unionin tulot vähenevät rajusti nettomaksaja-Britannian lähdettyä unionista.

MAINOS

Kommentoi

Missä muualla maan media kirjoittaa siitä, mitä mieltä jonkun muun maan media on heidän oman maansa asioista tai edustajista? Onko tässä kyse jostain suomalaisesta "mitähän muut ajattelee" -asenteesta vai mistä? Seuraan muutan erimaan mediaa ja en ole vastaavan törmännyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän hienoa. Lasku suomalaisille seuraa yleensä näistä "menestyksistä" perässä.
Mutta pääasia kun on nätti ja nuori. Suomen edulla ei niin väliä. Kreikan tiellä ollaan ja kohta pidemmällä, ei sitä bling-bling ja huulipuna korjaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaan ottaa joitain pattiin tämä kehuminen, kannattaa lukea vain MV-lehteä niin saa mieleisiänsä uutisia. Täytyy kyllä sanoa että harvemmin olen nähnyt näin hyvää hallitusta , puhumattakaan näin näyttävistä puoluejohtajista. Hyvää mainosta Suomelle kun eri maiden mediat haastattelevat näitä meidän neitokaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet sitten varmaankin nähnyt muutamia, joitakin ja enemmänkin hallituksia, mutta vain harvemmin näin hyvää. Tietäisi vain mitkä hallitukset luokittelet niihin muutaman harvemman hyvän joukkoon. Eli siis tarkoitan, rajansa se on imelällä ja mielistevällä kehumisellakin. Koskee paitsi nimimerkkiä, myös joitakin valtamedioiden edustajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanna ja hänen hallituksensa ovat saaneet paljon merkittävää aikaiseksi, mutta tietenkään äärioikeistolaisissa julkaisuissa ei niitä noteerata tai jopa vääristellään merkittäviä saavutuksia negatiivisiksi. Varsinkin naisten (saako vielä käyttää sukupuolta, vai onko taantumuksellista?) tasa-arvon eteen on tehty paljon ja aina vain nuoremmilla naisilla on mahdollisuus elää parisuhteessa miehensä kanssa aina vain tasa-arvoisemmassa yhteiskunnassamme.

Hallituksestamme saadaan oikein hyviä mainoksia Suomelle, kun vähän kuvia rajataan, ja setti vetää melkein vertoja jonkin energiajuoman rallikilpailun promo-tiimille. Monet ministereistä ovat jotain lukiossa ja yliopistossakin opiskelleet ja jo siellä politikoineet, joten yhteiskunnalliset asiat, ja varsinkin tasa-arvoisen elämisen rahoituskuviot ovat hyvin hallussa. Maailman johtavan luonnonpelastuspolitiikan lisäksi voimme näyttää esimerkkiä koko maailmalle monessa muussakin asiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sannasta kun on puhutaan, onko kyse pääministeri Sanna Marinista, vai meidän naapurin Sannasta. Ainakin hänet tiedän osaavaksi, myös kivaksi ihmiseksi, ei kuitenkaan osallistu politiikkaan. Pääministeri Sannasta en käy sanomaan mitään kun ei ole tehnyt tai ei ole vielä ehtinyt tehdä suomalaisten kannalta katsoen mitään mainittavan arvoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harmillista, että nykyaikana ihmiset ovat "näyttävyyden" perään. Kertoo paljon ajan ihmisten arvoista ja kypsyydestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta eipä loista kotimaassa, ulkoministeri ja muita ministereitä töppäilee

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän parrasvaloissa poseraamisen ja puheiden pitämisen tämä hallitus osaa, mutta muu näyttää jäävän haaveilun asteelle, paitsi tietenkin maaseudun ja autoilijoiden kyykyttäminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo tieto taitaa tulla demarien puolueutoimistolta. En löytänyt sikäläisistä medioista juttuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Caruna-Haavisto ei olisi ikinä ollut ministerinä, ei tätäkään riesaa olisi.

Fortum myi siirtoverkkonsa halvalla. Ihmisten sähkölasku kohoaa vuodesta toiseen sikana.
Jotain Fortumin piti rahalle tehdä ja osti Uniperin.

Käytännössä Caruna-Haaviston takia suomalainen yhteiskunta on hävinnyt useita miljardeja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:23
Päivän kotoiluvinkki: Puhdista kahvinkeitin marttojen ohjeilla
13:19
Ajokeli on paikoin erittäin huono Lapissa, puu kaatui talon päälle Kemijärvellä, Oulussa normaali kevättalven sää
13:13
Eduskunta hyväksyi ravintoloiden sulkemisen – pääministeri Marin tunnusti yritysten lisätukitoimien tarpeen
12:49
Toimittajamme seurasi tapahtumapaikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, tarkastukset sujuivat ripeästi – "Hyvävointisen näköistä väkeä maskit päässä"
11:41
Uusimaa on nyt eristetty muusta Suomesta – tältä tiesuluilla näytti yöaikaan
11:38
Suomen rajat sulkeutuivat äkillisesti – operaatioon osallistuvat kertovat, millaista on valvoa Suomen ja Ruotsin rajaa Torniossa
11:28
Aamuyhdeksään mennessä yli 120 käännytetty ja yksi sakko annettu – Uudenmaan rajojen valvonta on täydessä käynnissä
102
Presidentti Niinistö moittii Ilta-Sanomissa kovin sanoin kansalaisia, jotka eivät tottele koronaohjeita: "Minä en sellaista halua ollenkaan hyväksyä"
50
"Maailma ei palaa ennalleen", sanoo EU-komissaari Jutta Urpilainen – Eurooppa on komissaarin mukaan nyt joukkue, jolla on sama maali
41
Krabista Ouluun palaavat matkustajat joutuvat tarkkaan syyniin –  "Kukaan ei saa lähteä kentältä tai myöhemmin muualta Oulusta julkisilla liikennevälineillä"
30
Pohjois-Pohjanmaalla viisi uutta varmistettua tartuntaa – yksi henkilö tehohoidossa Oulussa
28
Mies kaahasi järjetöntä ylinopeutta Oulun Pohjantiellä, ylitystä liki sata kilometriä tunnissa – myös lukuisat rattijuopot työllistivät poliisia
24
Toimittajamme paikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, tarkastukset sujuivat ripeästi – "Hyvävointisen näköistä väkeä maskit päässä"
21
Halla-aho: Maahanmuuttajista apu maatilojen työvoimapulaan – "Sopivat kuin nyrkki naamaan"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Lapissa ja Koillismaalla luoteistuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ruohikkopalojen vaara on suuri maan etelä- ja länsiosassa sekä Etelä-Savon maakunnassa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maatilalle töihin

Aina nämä työnvieroksujat jotain keksii. Kaupungissa ei voi tietenkään myöskään töissä käydä kun tiet pölisee ja on auto... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image