Kotimaa

Analyysi: Riittääkö demarinimen vaihtaminen toiseen – SDP:n ja keskustan tapaaminen voi avata tien aidosti uusille hal­li­tus­neu­vot­te­luil­le

Kotimaa 3.12.2019 10:51 | Päivitetty 3.12.2019 12:18
Matti Posio

Antti Rinteen kohtalo on todennäköisesti tiedossa ennen välikysymyskeskustelua, joka on suunnitteilla eduskuntaan iltapäiväksi. Joko pääministeri vaihtuu ja hallitusohjelma pysyy tai edetään kokonaan uuteen poliittiseen tilanteeseen.

Pääministerin nimen vaihtaminen ei välttämättä riitä hallituskriisin ratkaisuksi. Eteen voivat tulla aidosti uudet hallitusneuvottelut, joiden etenemistavasta ei ole valmista käsikirjoitusta.

Jos kriisistä päästään eteenpäin pelkällä pääministerin vaihdoksella ja hallituspohja muuten säilyy ennallaan, kriisi voisi olla ohi muutamassa päivässä.

Näin jo itsenäisyyspäivänä tai ensi viikonloppuna Suomella saattaisi olla historiallinen viiden naispoliitikon johtama hallituskoalitio, mikäli SDP:n ensimmäinen varapuheenjohtaja Sanna Marin nousee Rinteen seuraajaksi.

On kuitenkin mahdollista ja jopa todennäköistä, että hallitusohjelman pysyessä entiselläänkin hallituspuolueiden kesken käytäisiin pelisääntökeskustelut tai tehtäisiin asioiden priorisointia. Näin yhteistyölle haettaisiin aiempaa vankempi perusta.

Puhemies seuraa tilannetta

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) kertoi hetki sitten pienelle päätoimittajaryhmälle eduskunnassa, että hän pitää tarvittaessa nopealla aikataululla tiedotustilaisuuden muun muassa budjettivalmistelujen jatkosta.

Sdp:n puheenjohtaja, pääministeri Antti Rinne ja keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni olivat samaan aikaan neuvotteluissa hallituskriisin syistä. Keskustajohtaja ilmaisi eilen puoluevaltuuston ja puoluehallituksen kokousten jälkeen epäluottamuksensa "henkilöä kohtaan". Tuo nimeltä mainitsematon henkilö oli Rinne.

Lännen Median keskustalähteiden mukaan epäluottamus aiheutui ennen muuta postilakon hoidosta ja siitä, miten Rinne hoiti valtionyhtiöiden omistajaohjausta liian oma-aloitteisesti kumppaneita kuulematta. Kokonaisuuteen kietoutuu myös tyytymättömyyttä Rinteen johtamistapaan laajemmin.

Kulmunin arveltiin esittäneen epäluottamuksensa mahdollisimman pehmeässä muodossa siksi, että hänen vaatimansa "johtopäätösten teko" olisi helpompaa sdp:n päättäville elimille. Oman johtajuutensa näkökulmasta Kulmunin olisi kannattanut esiintyä pontevammin ja sanoa suoraan, että pääministerin täytyy erota.

Vanhanen kommentoi eduskunnassa vain lyhyesti, että SDP:n ja keskustan neuvonpito varmasti tuo lisäselvyyttä tilanteeseen.

– Jos normaalitoimintaa arvioisi, hän [Rinne] tekisi hallitusti johtopäätökset, mutta onhan se mahdollista, että hän haluaa katsoa sitten välikysymyskeskustelun ja äänestyksen myös. Sen verran tässä on arvaamattomuutta ollut, että en minä pysty millään varmuudella arvioimaan, mitä tulee tapahtumaan, Vanhanen sanoi.

Uusi perustuslaki testiin?

Keskustan ja SDP:n epäluottamus näyttää vahvalta ja sellaiselta, ettei sitä yön yli nukuttua poisteta.

Jos käsillä olevista vaihtoehdoista toteutuisi sellainen, että tarvitaan aidosti uudet neuvottelut, puhemies Vanhanen joutuisi eduskuntaryhmien kanssa uuteen tilanteeseen ensi kertaa uuden perustuslain aikana. Valmista käytäntöä ei ole siihen, miten edetään hallituksen mahdollisesti vaihtuessa kesken vaalikauden.

Eduskuntavaalien jälkeen tai hallituksen muutoin erottua presidentti nimittää hallitustunnustelijan kuultuaan eduskuntaryhmiä ja eduskunnan puhemiestä. Tätä edeltävät askeleet olisi ilmeisesti soviteltava uutta käytäntöä luomalla.

Kun eduskuntavaalien jälkeen aletaan muodostaa hallitusta, eduskunnan väliaikaisena puhemiehenä on tavallisesti suurimman puolueen puheenjohtaja eli tuleva pääministeri. Rinne toimi puhemiehenä 24.4.–5.6. ennen pääministeriksi siirtymistään.

Tällä hetkellä puhemiehen paikka on keskustan Vanhasella. Puhemies saattaisi tässä tilanteessa vaihtua.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Antti Rinteen johtama hallituksen muodostamisvaihe sekä Antin pääministeriura oli Posti-kriisiin saakka vakuuttavaa näyttöä huikean kovasta osaamisesta. Siitä hyötyi koko maa ja Suomen EU-puheenjohtajakauden aikana myös rapistunut EU. Kyllä tällaisten menestysten jälkeen luopuminen vallasta tuntuu kovalta. Ottaa koville. Ja on kovaa. Mutta vaihtoehdot olisivat vielä kovempia, surkeita. Surettaa Antin puolesta. Luopuminen pääministerin paikasta on lähes valtiomiesteko. Kessiläis-Koijärveläinen lukittautuminen Puolueen puheenjohtajaksi olisi jotain muuta. Yksityisen, oman mieliteon asettamista Puolueen edelle.
Nyt ei auta muu kuin purra hammasta, punnita viileästi se taakka, joka Antilla ja Puolueen kannatuksella nyt ja jatkossa on Posti-kriisistä. Sanna aloittaa tuskaisen kovassa raossa. Siinä on mahdoton onnistua, ellei hänelle (ja Puolueelle) anneta riittäviä edellytyksiä. Antin varjossa hän ei pärjää. Puolueen puheenjohtajuus on tässä tilanteessa pääministerille välttämätön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taidat olla varsinainen vitsiniekka! Öykkärimäistä Rinnettä huonompaa ministeriä tuskin on nähty. Ja Marin on jo Tampereella valtuutettuna näyttänyt osaamattomuutensa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja SDP ei tietenkään välitä siitä, että keskusta ajoi SDP:n puheenjohtajan pääministerin pallilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäli tehdään niinkuin on jo kaksi kertaa tehty niin henkilön vaihdolla hallitus saa jatkaa. Mkäli muutetaan käytäntöä niin totta kai nyt on uudet vaalit saatava aikaan. Tietysti kun on kysymys kokoomuksesta ja keskustasta se on ihan eri asia kuin jos on kysymys persuista tai demareista. Niistä kaiken tuhoajista. Propagandan muukaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepu on vaalien 2019 häviäjä. Perussuomalaset demokraattisen vaalin toinen voittaja. Sdp:llä vain 1 paikka enemmän kuin perussuomalaisilla.

Perussuomalaiset on saatava halitusvastuuseen siksi, että sillä mitataan puolueen osaaminen ennen seuraavaa eduskuntavaalia.

Nimimerkki: "Puolueisiin sitoutumaton"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uusi hallituspohja voisi olla SDP, Kokoomus, Vihreät akseli tai Keskusta, Perussuomalaiset, Kokoomus, KD akseli.
Ehkä selkeyttäisi tilannetta ja Suomalaista politiikkaa sekä oikeita yhteiskunnassa tarvittavia asioita, uudistuksia olisi helpompi viedä eteenpäin.
Nyt ei hoideta maan asioita vaan käydään valtataistelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kaivattaisiin taas Kalevaan Karvosen objektiivista tiukkaa analyysiä siitä, millaiseen asemaan joutuu uusi pääministeri, jos eroava pääministeri jatkaa pääministeripuolueen puheenjohtajana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haaviston valehtelu ja virkamiehen painostaminen on selvittämättä. Nyt tarvitaan uudet vaalit ja uusi hallitus. Jos nykyinen hallitus jatkaa pääministerinvaihdoksella, ongelmat vain jatkuvat. Pöytä pitää siivota nyt ihan kokonaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Polliitisen valtiojohdon aikaa ja energiaa kuluu muunnetun totuuden suoltamiseen toinen toisilleen sekä kansalaisille.

Suomeen on pinttynyt pitkään kaikkiin poliittisiin toimijoihin tapa ajatella, keskustella ja toimia muunnetun totuuden eli selkokielellä valehtelun pohjalta. Poliitikon ja valtiojohdon "taitavuudeksi" katsotaan kuinka asettelee sanansa niin kierosti, että kuulija voi ymmärtää asian joko oikein tai väärin.

Ei ole ihme kun asiat menevät kuperkeikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskusta on kadottamassa luottamuksen hallituskumppanina. Ilmeisesti keskustapuolue todellisuudessa haluaa takaisin hyväosaisia suosivaann hallituspolitiikkaan, joka näytti pahimmat puolensa Sipilän oikeistohallituksen aikana. Oli aika mielenkiintoinen aamun uutinen, joka kertoi keskustapuolueen luottamuspulan käynnistyneen Sipilän kannattajien ja lestadiolaiskansaneduastajien keskuudessa. Ilmeisesti heillä on vieläkin suuri vaikustus keskustan sisällä, vaikka kansa jo viime vaaleissa osoitti mitä mieltä se on pelkästään hyväosaisia suosivan politiikan harjoittamisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Lännen Median keskustalähteiden mukaan epäluottamus aiheutui ennen muuta postilakon hoidosta ja siitä, miten Vanhanen hoiti valtionyhtiöiden omistajaohjausta liian oma-aloitteisesti kumppaneita kuulematta."
Nyt on aika vakuuttavat lähteet Lännen Medialla, jos Matti Vanhanen on eduskunnan puhemiehenä häärännyt myös omistajaohjauksen parissa. :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:13
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä
12.12.
Nelostie suljettu liikenteeltä Rovaniemellä Petäjäkosken ja Jaatilan välillä – liikenne ohjataan kiertotielle
12.12.
Auto syttyi palamaan lattiaa hitsattaessa Oulaisissa – ajoneuvo tuhoutui käyttökelvottomaksi, henkilövahingoilta säästyttiin
12.12.
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
12.12.
Kärppien tähdet Juho Lammikko ja Jesse Puljujärvi pohjustivat Leijonien nousun ahdingosta jatkoajalle – sitten Tshekki tarjosi kylmän suihkun voittomaalin muodossa
12.12.
Oulun Uinti yllätti naisten viestihopealla SM-altaassa Tampereella
12.12.
Mies uhkasi rikosseuraamustyöntekijää puhelimitse – kertoi tarkoituksenaan olleen valittaa työtehtävien hoidosta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image