Kotimaa

Analyysi: Pyötsiä hyvässä nosteessa ko­men­ta­ja­pörs­sis­sä

KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 17.6.2019 6:00
Anita Simola

Puolustusvoimain komentajan nimityksellä jo kiire; kolmen kuukauden viivästys johtui hallituksen erosta

KUVA: Joel Maisalmi

Kun entinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) jätti hallituksensa eronpyynnön maaliskuun alussa, jäi monia nimityksiä täyttämättä.

Yksi tärkeimmistä on puolustusvoimain komentajan nimitys. Uuden nimen piti olla selvillä jo keväällä, mutta toisin kävi.

Tiettävästi komentaja nimitetään ensi viikolla. Nykyinen komentaja Jarmo Lindberg ei hakenut jatkokautta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on ottanut uuden tavan, eli hän on haastatellut kaikki sopivat kandidaatit. Näin hän toimi myös vuonna 2014, jolloin Lindberg aloitti komentajakautensa. Hänen valintaansa komentajaksi pidettiin jossain määrin yllätyksenä.

Lindberg oli sattumakomentaja. Edellisen komentajan Ari Puheloisen seuraajaksi ennustettiin monissa spekulaatioissa puolustusministeriön kansliapäällikkö Arto Rätyä. Toisin kävi.

Nyt pelissä on kaikkiaan neljä nimeä, eli puolustusvoimien nykyinen strategiapäällikkö Kim Jäämeri, pääesikunnan päällikkö TimoKivinen, operaatiopäällikkö Eero Pyötsiä sekä maavoimien komentaja Petri Hulkko, kaikki kenraaliluutnantteja.

Lännen median lähteiden mukaan Pyötsiän pisteet ovat kovassa nousussa. Kenraaliluutnantti Kivinen on tiettävästi siirtymässä reserviin. Kivinen täyttää vuoden lopussa 60 vuotta. Tosin jos hänelle komentajan virkaa tarjotaan, niin täytyy olla erityinen syy, miksi hän ei ottaisi tehtäviä vastaan.

Jäämeren nimeä on pyöritelty vinhaan jo vuosia. Hän täytti hiljattain 55 vuotta. Jäämeren puolustushaaraa on pidetty ongelmallisena, sillä Lindbergin tavoin Jäämeri on ilmavoimien kenraaleja. Voisiko puolustusvoimien johtoon nousta ilmavoimien upseeri kahdesti peräkkäin? Todennäköisesti ei.

Ilmavoimien imagokaan ei ole paras mahdollinen. Ilmavoimien Lemmenjoen majan tapahtumat vapaaehtoisessa kertausharjoituksessa syksyllä 2017 ja niistä nostetut syytteet ovat pyörineet julkisuudessa pitkään.

Vaikka Jäämeri ei kuulu jupakkaan, on tapahtumilla kieltämättä ollut vaikutusta ilmavoimien julkisuuskuvaan.

Lisäksi Jäämeri ehtii kisaan mukaan seuraavalla kierroksella.

Pyötsiän rinnalla kilpailee Hulkko. He molemmat ovat syntyneet vuonna 1961 muutaman viikon välein.

Heillä on hyvin aikaa vetää komentajan viisivuotiskausi.

Pyötsiän uraan mahtuvat puolustusvoimain komentajan adjutantin tehtävät, Kaartin pataljoonan komentajan tehtävät sekä yleissihteerin toimi turvallisuus- ja puolustusasiainkomiteassa.

Hän oli strategisen suunnittelusektorin johtajana pääesikunnassa vuosina 2005–2008.

Porin prikaatin komentajakausi seurasi tämän jälkeen. Uralle mahtuu myös yksikön johtajuus puolustusministeriössä.

Puolustusvoimien operaatiopäällikkönä hän on ollut vuoden 2016 alusta. Pyötsiää kuvaillaan uskolliseksi puurtajaksi, joka tekee työnsä turhaa mekkalaa pitämättä ja sillä siisti.

Hulkolla on ollut moninaisia tehtäviä maavoimissa. Utin jääkärirykmentin komentajakausi mahtuu uralle. Puolustusministerin sotilasneuvonantajan tehtävät löytyvät myös ansiolistalta.

Mikäli valinta osuus Pyötsiään, voidaan nimitystä pitää jälleen yllättävänä, jos sitä peilaa aiempiin spekulaatioihin. Niissä on pyöritelty lähinnä Hulkon ja Kivisen nimiä. Mutta ylipäällikkö nimittää komentajan, jonka hän on parhaaksi katsonut.

MAINOS

Kommentoi

Ilmavoimat on mennyt tyhmyyttään pilaamaan maineensa.

Toisaalta tämä "mulle, sulle" ja "hyvä veli järjestelmä" saa ainakin jonkinlaisen kolauksen. Kokonaan se ei lopu, mutta hiukan hidastaa ja mietityttää olemassa olevaa ja tulevaa johtoa. Luulenpa, että Jäämeri ei ole tuleva komentaja ja viittaan tässä viimeaikaisiin tapahtumiin. Tulevalla komentajavalinnalla pyritään palauttamaan puolustusvoimien luottamus. Varsinkin meidän presidenttimme haluaa painotttaa ja ymmärtää puolustusvoimien yhteiskunnallisen merkityksen tätä kautta. Mielenkiintoista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:17
Meri-Lapissa urkittu ruokakaupoissa pankkikorttien tunnuslukuja ja nostettu rahaa anastetuilla korteilla, uhreina ikäihmisiä
15:03
Ulkoministeriö otti yhteyttä Irakin viranomaisiin – Irak kertoi karkottaneensa Isis-perheiden lapsia maasta
15:00
Oulun juhlaviikkojen makrokonsertteihin pääsee vain arvalla – lippuarvonta käynnissä somessa
14:15
Kuusamolaismiehen epäillään pahoinpidelleen avopuolisoaan – nainen löytyi myöhemmin kuolleena toisesta asunnosta
13:48
Trumpin Twitter-ryöpytyksen kohteeksi joutuneet naiset: Älkää nielkö syöttiä
13:23
Yritykset kysyvät Ilmatieteen laitokselta neuvoja ilmastonmuutoksen torjuntaan – naiset ja miehet suhtautuvat uhkaan eri tavoin
13:04
Qstock aiheuttaa poikkeuksia liikennejärjestelyihin festivaaliviikon alusta alkaen
33
MTV: Kalle Palander muuttaa takaisin synnyinkaupunkiinsa Tornioon – syynä lasten koulunkäynti
31
Toripolliisi-patsas oli töhritty meikkaamalla sen kasvot – "Nuoret tytöt yrittivät puhdistaa patsasta"
27
IS: Liikennelääketieteen professori pitää uutta pistekohtaista nopeusvalvontaa älyttömänä – "Homma on lähtenyt täysin lapasesta"
17
Suomalainen autojen yhteiskäyttöpalvelu aikoo globaaliksi – "Sama jakamis- ja kiertotalouden mullistus tapahtuu liikkumisessa nyt kuin Airbnb:ssä 10 vuotta sitten"
17
Hirvenpyyntilupia myönnetty Oulun toimialueelle tänä vuonna huomattavasti viimevuotista vähemmän – pyynti alkaa syyskuussa
14
Poliisi valvoi liikennettä Käsivarren Lapissa: ylinopeuksia, useita ajokieltoja ja 11 000 euron ylikuormamaksu
13
Qstock aiheuttaa poikkeuksia liikennejärjestelyihin festivaaliviikon alusta alkaen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Tornio ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

223 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mansikka maalle töihin?

Kyllä se on ongelmana, että osa suomalaisista eivät halua tehdä töitä, jos siinä ei ole jotain "hohtoa" tai ei muutoinka... Lue lisää...
Ryö palkitsee

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image