Kotimaa

Analyysi: Pyötsiä hyvässä nosteessa ko­men­ta­ja­pörs­sis­sä

KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 17.6.2019 6:00
Anita Simola

Puolustusvoimain komentajan nimityksellä jo kiire; kolmen kuukauden viivästys johtui hallituksen erosta

KUVA: Joel Maisalmi

Kun entinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) jätti hallituksensa eronpyynnön maaliskuun alussa, jäi monia nimityksiä täyttämättä.

Yksi tärkeimmistä on puolustusvoimain komentajan nimitys. Uuden nimen piti olla selvillä jo keväällä, mutta toisin kävi.

Tiettävästi komentaja nimitetään ensi viikolla. Nykyinen komentaja Jarmo Lindberg ei hakenut jatkokautta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on ottanut uuden tavan, eli hän on haastatellut kaikki sopivat kandidaatit. Näin hän toimi myös vuonna 2014, jolloin Lindberg aloitti komentajakautensa. Hänen valintaansa komentajaksi pidettiin jossain määrin yllätyksenä.

Lindberg oli sattumakomentaja. Edellisen komentajan Ari Puheloisen seuraajaksi ennustettiin monissa spekulaatioissa puolustusministeriön kansliapäällikkö Arto Rätyä. Toisin kävi.

Nyt pelissä on kaikkiaan neljä nimeä, eli puolustusvoimien nykyinen strategiapäällikkö Kim Jäämeri, pääesikunnan päällikkö TimoKivinen, operaatiopäällikkö Eero Pyötsiä sekä maavoimien komentaja Petri Hulkko, kaikki kenraaliluutnantteja.

Lännen median lähteiden mukaan Pyötsiän pisteet ovat kovassa nousussa. Kenraaliluutnantti Kivinen on tiettävästi siirtymässä reserviin. Kivinen täyttää vuoden lopussa 60 vuotta. Tosin jos hänelle komentajan virkaa tarjotaan, niin täytyy olla erityinen syy, miksi hän ei ottaisi tehtäviä vastaan.

Jäämeren nimeä on pyöritelty vinhaan jo vuosia. Hän täytti hiljattain 55 vuotta. Jäämeren puolustushaaraa on pidetty ongelmallisena, sillä Lindbergin tavoin Jäämeri on ilmavoimien kenraaleja. Voisiko puolustusvoimien johtoon nousta ilmavoimien upseeri kahdesti peräkkäin? Todennäköisesti ei.

Ilmavoimien imagokaan ei ole paras mahdollinen. Ilmavoimien Lemmenjoen majan tapahtumat vapaaehtoisessa kertausharjoituksessa syksyllä 2017 ja niistä nostetut syytteet ovat pyörineet julkisuudessa pitkään.

Vaikka Jäämeri ei kuulu jupakkaan, on tapahtumilla kieltämättä ollut vaikutusta ilmavoimien julkisuuskuvaan.

Lisäksi Jäämeri ehtii kisaan mukaan seuraavalla kierroksella.

Pyötsiän rinnalla kilpailee Hulkko. He molemmat ovat syntyneet vuonna 1961 muutaman viikon välein.

Heillä on hyvin aikaa vetää komentajan viisivuotiskausi.

Pyötsiän uraan mahtuvat puolustusvoimain komentajan adjutantin tehtävät, Kaartin pataljoonan komentajan tehtävät sekä yleissihteerin toimi turvallisuus- ja puolustusasiainkomiteassa.

Hän oli strategisen suunnittelusektorin johtajana pääesikunnassa vuosina 2005–2008.

Porin prikaatin komentajakausi seurasi tämän jälkeen. Uralle mahtuu myös yksikön johtajuus puolustusministeriössä.

Puolustusvoimien operaatiopäällikkönä hän on ollut vuoden 2016 alusta. Pyötsiää kuvaillaan uskolliseksi puurtajaksi, joka tekee työnsä turhaa mekkalaa pitämättä ja sillä siisti.

Hulkolla on ollut moninaisia tehtäviä maavoimissa. Utin jääkärirykmentin komentajakausi mahtuu uralle. Puolustusministerin sotilasneuvonantajan tehtävät löytyvät myös ansiolistalta.

Mikäli valinta osuus Pyötsiään, voidaan nimitystä pitää jälleen yllättävänä, jos sitä peilaa aiempiin spekulaatioihin. Niissä on pyöritelty lähinnä Hulkon ja Kivisen nimiä. Mutta ylipäällikkö nimittää komentajan, jonka hän on parhaaksi katsonut.

MAINOS

Kommentoi

Ilmavoimat on mennyt tyhmyyttään pilaamaan maineensa.

Toisaalta tämä "mulle, sulle" ja "hyvä veli järjestelmä" saa ainakin jonkinlaisen kolauksen. Kokonaan se ei lopu, mutta hiukan hidastaa ja mietityttää olemassa olevaa ja tulevaa johtoa. Luulenpa, että Jäämeri ei ole tuleva komentaja ja viittaan tässä viimeaikaisiin tapahtumiin. Tulevalla komentajavalinnalla pyritään palauttamaan puolustusvoimien luottamus. Varsinkin meidän presidenttimme haluaa painotttaa ja ymmärtää puolustusvoimien yhteiskunnallisen merkityksen tätä kautta. Mielenkiintoista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:11
Maanpaossa asuvan liikemiehen videot rohkaisivat egyptiläisiä harvinaisiin mielenosoituksiin – Poliisi pidätti kymmeniä protestoijia
21:58
Ranska löi Suomen EM-lentopallon neljännesvälierissä – päävalmentaja Banks: "Nyt päti vahvemman laki, meillä ei ollut vastausta"
21:56
Kärpät nousi jyrän alta voittoon Jyväskylässä – Karvinen maalasi kahdesti: "Painetaan päivittäin hommia, niin silloin se välillä kääntyy noin"
21:44
Runssilla: Kerran kuukaudessa Konst o. deli tarjoilee brunssia elävän musiikin kera
20:50
Pohjavedet yhä matalalla monen kuivan vuoden jäljiltä – "Kaikki sateet ovat tervetulleita koko maassa"
19:46
Kärpät ryösti voiton Jyväskylässä jatkoajalla jännärin päätteeksi – tasoitus 14 sekuntia ennen päätössummeria
19:00
Keikkaa pukkaa musiikkiklubeilla ja isoilla areenoilla – Ilpo Sulkala: "Oulusta on pikkuhiljaa kehittynyt oikea kaupunki, vaikka toinen jalka on yhä lehmän paskassa ja toinen katukivetyksellä" Tilaajille
76
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
62
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
31
Kärpät ryösti voiton Jyväskylässä jatkoajalla jännärin päätteeksi – tasoitus 14 sekuntia ennen päätössummeria
30
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
25
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
25
Analyysi: Saksan jättimäinen ilmastopaketti sai monet pettymään – Näin uudistus vaikuttaa Suomeen
21
Kuusi Jehovan todistajaa vangittu Venäjällä – "Ketkä ovat vuorossa seuraavaksi?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

142 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Nainen aloittaa työsuhteessa ja kohta on taas raskaana

On hieno juttu, että naisella on turvattu toimeentulo. Perheenlisäys on nykyisessä Suomessa on iloinen u... Lue lisää...
Perus 35

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image