Kotimaa

Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin ame­rik­ka­lais­ten syyksi – eikä eu­roop­pa­lais­ten huoli venäläisten kan­sa­lai­soi­keuk­sis­ta saa vastakaikua

Presidentit Vladimir Putin ja Sauli Niinistö tapasivat Helsingissä keskiviikkona ystävällisissä tunnelmissa. Putinilla oli kuitenkin paljon hampaan kolossa Yhdysvaltoja kohtaan, eikä toimittajien "hellä huolenpito" venäläisten ihmisoikeuksista ilahduta. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 21.8.2019 21:25 | Päivitetty 21.8.2019 21:33
Matti Posio

Hyvä uutinen on, että Suomi ja Venäjä tekevät hyödyllistä ympäristöyhteistyötä, eikä suhteista presidentti Niinistön sanoin löydetty ongelmia. Huono uutinen on, että Putin käytti Helsinkiä asemapaikkana lähettääkseen verhottuja vastakkainasettelun viestejä länteen. Euroopan huoli ihmisoikeuksista ei paljon paina, ja asevarustelu on täysin amerikkalaisten vika.

Suomen ja Venäjän presidenteillä oli Helsingissä hyvää kerrottavaa. Kumpikin kehui, että moni asia maiden suhteissa on menossa parempaan suuntaan. Isoja taloudellisia hankkeita on puolin ja toisin. Tavaravaihto kasvaa, ja Venäjä valmistautuu myöntämään suomalaisille 1. lokakuuta alkaen ilmaisia sähköisiä viisumeita Pietariin ja lähiseudulle.

Suomalaisten osaaminen jätehuollossa ja ympäristönsuojelussa kiinnostaa venäläisiä. Presidentti Vladimir Putin on "ottanut vakavasti" virkaveli Sauli Niinistön aloitteen mustan hiilen vähentämisestä arktisilla alueilla.

Jos tähän voisi panna pisteen, eläisimme upeassa maailmassa.

Venäjää 20 vuotta johtanut Putin puhui Helsingissä ystävällisesti, mutta lehdistötilaisuudessa suomalaisen ja venäläisen median edessä pehmeän kaavun sisältä vilahteli rautanyrkki.

Putin ei tunnusta Euroopan neuvoston periaatteita rikottavan, kun liberaalien oppositiopoliitikkojen pääsy ehdolle Moskovan kaupunkivaaleissa evätään ja mielenosoittajia pidätetään joukoittain. Putinin mukaan viranomaiset ryhtyisivät toimiin missä tahansa maailman kaupungissa. Muualla vain ihmisiä jopa kuolisi. Kaikki tapahtuva on "kauniissa sopusoinnussa" Venäjän lainsäädännön kanssa.

Oppositiopoliitikot ovat laittaneet kannattajakortteihinsa kirjailija Nikolai Gogolin klassikosta tuttuja "kuolleita sieluja". Näin he ovat syyllistyneet väärennöksiin, eikä suinkaan heidät pois sulkenut keskusvaalilautakunta.

Venäjä kiittää Suomea tuesta Euroopan neuvoston jäsenoikeuksien palauttamisessa, mutta se ei näe tavoissaan parantamista. Putin kertoi, että Venäjä kunnioittaa ihmisoikeuksia. Euroopan neuvostoon Venäjä ei hänen mukaansa pyri vängällä. Jos siellä ei arvosteta Venäjän käsitystä kansalaisoikeuksista, voisihan Venäjä lähteäkin. Silloin vain ne venäläiset, joista toimittajat Putinin mukaan "niin hellästi kantavat huolta", eivät enää voisi kääntyä kansainvälisen ihmisoikeustuomioistuimen puoleen.

Vladimir Putin kehui Helsingin vastaanottoa lämpimäksi. Venäjän presidentin oma ilme viileni, kun suomalaismedia kysyi Euroopan neuvoston maalle kuuluvien ihmisoikeuksien noudattamisesta.

Asevarustelukilvassa Venäjä – Putinin mukaan – ainoastaan puolustaa itseään. Jos Yhdysvallat sijoittaa tai pelkästään edes aikoo sijoittaa keskipitkän matkan ohjuksia Romaniaan ja Puolaan, Venäjä valmistautuu vastaamaan. Erään Putinia pitkään seuranneen venäläistoimittajan mukaan sanamuoto ei ole vielä koskaan ollut näin konkreettinen. Kun Yhdysvallat vetäytyy keskimatkan ohjuksia rajoittaneesta INF-ydinasesopimuksesta, Venäjä kokee saavansa vapaammat kädet.

Putinin puhuttua pitkään Yhdysvaltojen kiihtyvästä asevarustelusta Lännen Media kysyi, mitä Arkangelin alueella tapahtui, kun säteilytaso äkisti teki piikin Severodvinskin sukellusvenetukikohtana tunnetussa kaupungissa – vain reilun 400 kilometrin päässä Suomesta.

Putin vastasi ensi kertaa suoraan, että menehtyneet ihmiset olivat valmistelemassa uutta asejärjestelmää. Hän nimitti Vienanmerellä tapahtunutta tragediaksi. Saman tien hän jatkoi, että asejärjestelmää Venäjä joutuu valmistelemaan, koska kuten sanottua amerikkalaiset tekevät niin.

Informaationvaihto ydinturmista on Putinin mukaan kunnossa, sillä "nykylaitteet voivat mitata säteilyä pitkältä etäisyydeltä eikä mitään jyrkkää säteilytason nousua ole havaittu".

– Varmasti ymmärrätte, että kun kyseessä on sotilashanke, tiedonsaantia koskevat tietyt rajoitukset. Olen samaa mieltä kanssanne siitä, että jos kyse on informaation vaihdon parantamisesta, se kannattaa tehdä, Putin vastasi.

Venäjän presidentin tapaamisissa on sääntönä, että kummankin maan media saa esittää kollektiivisesti kaksi kysymystä. Suomalaisten kysymykset koskivat Euroopan neuvoston jäsenen velvollisuuksia ja Moskovan protesteja sekä ydinturvallisuutta, kun Venäjällä sattuu onnettomuuksia suljetuilla sotilasalueilla.

Venäjän mediaa kiinnosti amerikkalaisten asepolitiikan ohella se, miksi länsimaissa yhä hyökkäillään Itämeren NordStream-kaasuputkihanketta vastaan.

Putin käytti Helsingin mediahuomiosta ison osan viestiäkseen kotiyleisölle, että asevarustelu on amerikkalaisten syytä. Venäjä kun ei koskaan hyökkää mihinkään.

Lyhyesti Putin kertoi "informoineensa" Niinistöä tilanteesta Itä-Ukrainassa. Virallisesti Venäjä ei myönnä olevansa Itä-Ukrainan sodassa osapuoli, mutta informaatiota sillä selvästi on.

Ukrainan kriisin ratkaiseminen on umpisolmussa, mutta jotakin on tekeillä. Niinistö kertoi Suomen tukevan käytännön työtä asiassa.

Kirjoittaja on Lännen Median yhteistuotannon päätoimittaja ja pitkäaikainen Venäjä-reportteri.

Juttua päivitetty kello 21.33.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (63)

Venäjän nykyhallinnon tärkein ja muut asiat ohittava tehtävä on Putinin omaisuuden suojaaminen. Kaikki kiertyy siihen. Omaisuus on lopulta kansalta anastettua ja Putin pelkää siis syystä, ettei asia unohdu ennenkuin hänen omaisuutensa on kansallistettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Venäjän nykyhallinnon tärkein ja muut asiat ohittava tehtävä on Putinin omaisuuden suojaaminen." Muuten hyvä näkökohta, mutta se ei ole Putinin omaisuus mikä pitää suojat, vaan venäläisten ja Venäjän kansallisomaisuus mitä on suojeltava. Putinin hallinto lopetti "rothschild-pankkikonsernin" suorittaman Venäjän kuppauksen, ja korpporaatiopankki on syvästi "loukkaantunut " menetetystä mahdollisuudesta. Tämän vuoksi Venäjää pitää mollata ja syyttää jkaisessa mahdollisessa tilaisuudessa. Toisaalta kysymys on juutalaisoligarkien Venäjältä ryöstämän omaisuuden palauttamisesta, mikä lienee mahdoton tehtävä.
Rosvovaltio USA,n toimintatavat alkavat olla jo yleisessä tietoisuudessa dokumenttien vapautuksien takia (foi).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eniten uutisoinnissa häiritsi sen faktan totalitäärinen huomiotta jättäminen, että Moskovassa asuu yli 20 000 000 ihmistä, ehkä jopa yli 30 000 000, irtolaiset mukaan luettuna.
Se ei tarkoita, että protestoijat olisivat väärässä vaan uutisoinnin taso, tietämys ja ymmärrys Suomessa on alhainen ja palvelee pelkästään nykyistä Hallintoa.

Jos 50 000 nuorta 30 000 000 asukkaan kaupungista lähtee marssimaan, niin... Paljonko sillä on väliä kun lopulta vain n. 1,5 promillen vähemmistön syyllistävä leima on otsassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos 8250 ihmistä marssii Helsingin kaduilla, niin se ylittää uutiskynnyksen, se on paljon se, sillä se on 1.5 promillea koko Suomen väkiluvusta? Eli ei yhtään mitään.

Pääkaupunkiseudun asukasmäärän "1.5 promillen" mielenilmaus tuskin ylittäisi edes uutiskynnystä, vaikka sen todellakin tulisi niin tehdä.

Inarin kunnassa kun 3 ihmistä kokoontuu niin se on kuulkaas melkoinen mellakka se, mutta ei edelleenkään ylitä uutiskynnystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

USA aloitti asevarustelukilvan jo 2000-luvun alussa irtautumalla ABM-sopimuksesta täysin yksipuolisesti. Ja tämä uusi USAn INF-sopimuksesta irtautuminen tänä vuonna mukamas Venäjän syystä on ihan samaa potaskaa. Niinkuin tuo viime viikolla USAn testaama ohjus olisi parissa kuukaudessa kehitelty. Putin ei sysännyt mitään amerikkalaisten syyksi vaan kertoi kylmiä totuuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Suomessakin osataan demonisoida omia kansalaisia ja puolueita. Pienempää läppää, please.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Romania ja Baltian maat Pyysivät päästä Natoon ja Naton turva olisi totisesti tarpeen myös Ukrainalle. Putinin Venäjä kieltäytyy systemaattisesti ymmärtämästä maiden Halua liittyä Natoon, juuri tuossa suhteessa Venäjä valehtelee itselleen ja muille maille. On ero pakossa ja halussa liittyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Brittiläiset agentit olivat aikoinaan kaatamassa Tsaarin valtakuntaa murhaamalla Rasputinin. Venäjän vallankumouksen toteutti kuitenkin kazaari-juutalaisbolshevikkien amerikkalaisten ja saksalaisten juutalaispankkiirien miljardien rahatuella. Historian kirjat ovat jo kaikkien saatavilla, ei tarvi enään uskoa kaiken maailman satuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan tämä kokoomuspresidentin esiintyminen muka jonain vaikuttajana surkuhupaisaa..Mitään arkoja asioita ei uskaltanut kysyä Mr.Putinilta koska ei tarvii oootella että tulis käymään..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

PuppuPutler taas vauhdissa. Ei mitään uskottavaa vain oman vallan pönkittämistä ja valheita. Viimeisimpiä hyökkäyksiä Syyriassa siviilejä ei säästellty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

USA irtaantui ABM ohjustorjuntasopimuksesta vuonna 2001 ja jo tuolloin oli selvää että muut ydinase vallat, kiina ja venäjä etunenässä, tulee kehittämään ohjuksia ja aseita jotkä kykenee ohittamaan ohjuskilven. Keskimatkan ohjukset liittyy osana juuri tähän. Myöskään amerikkalaiset ei ole lepäilleet laakereillaan keskimatkan ohjusten kehittelyn suhteen, tästä osoituksena on näinkin nopea ohjuskoe sopimuksen päätyttyä. Kiina on ollut koko ajan vapaa kehittämään keskimatkan ohjuksia ja myös venäjä on niitä kehittänyt. Lähtölaukaus oli kuitenkin 2001 ABM sopimuksen kuoppaaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen tärkein tehtävä on pitää vain ja ainoastaan omista asioista huoli niin, että yksi tavoite on Venäjän kanssa pärjääminen. Eu:lta ei edelleenkään löydy mitään tukea Suomen erikoisasemalle Venäjän naapurina. Tästä syystä tiheä vuoropuhelu on aina paikallaan ja tässä Niinistö on hyvä.

Media yrittää aina kaivaa jotakin negatiivista, eikä mitään positiivista pressissä. Kumpikin presidentti pärjäsi omalla tavallaan hyvin. Länsimedian on turha luulla, että se voisi vaikuttaa Venäjän sisäisiin toimiin. Ennemminkin, onko länsimedian tavoite saada Venäjä sekaisin sisäisesti. Sehän tarkottaisi aivan arvaamatonta naapuria. Suomen ei ainakaan tähän tule pyrkiä. Kun katsoo Venäjän toimia pitkällä aikavälillä ja heidän etunsa kautta, ovat he saaneet hyvin monet strategiset tavoitteet hoidettua hyvin. Tässä merkittävimpänä ovat heidän asevarustelunsa ja supervalta-aseman palauttaminen. Me naapurina olemme tänä aikana saaneet vakaan Venäjän, joka on merkittävä Suomen etu. Suomen tulisi ollakin huolissaan, että mitä tapahtuu Venäjällä Putinin jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hävettää tuo Niinistön pokkurointi Putinin edessä.
Katsoisi mallia muista eurojohtajista miten myös kehonkielellä taivutellaan rautalangasta asia Putterille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinistö on vielä yya-kauden kasvatti, joten mitä muuta voi odottaa. Onneksi meillä ei ole presidenttinä Kanervan kaltainen verbaalivirtuoosi, jonka sanomisista ei ottaisi Erkkikään selvää - paitsi ehkä Tuomiojan Erkki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdysvallat ja sen hallitsemat "länsiliittolaiset" ovat kaiken pahan alku ja juuri. Putin on täysin oikeassa ja länsi niin väärämielinen kun vaan olla ja voi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinulla on hyvin värittynyt tilannekuva. Luultavasti myös Venäjä on tehnyt rikoksia, kuten vallannut Krimin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenköhän tämän muotoilisi korrektilla tavalla. Voisi sanoa niin, että lausuntosi ei nyt ole ihan tasapainossa. Vaan tuotakin mieltä voi olla, jos ei paremmasta tiedä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän kannattaisi kaikkien maitten johtajien sopia että sodankäynti lopetetaan kaikkialla ja jokaisen maan puolustus menot käytettäisiin maapallon yhteiseen avaruus hankkeeseen jotta päästäisiin sillä saralla eteenpäin,tällä tavoin ihmiskunta voi vielä pelastua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (63)

Uutisvirta

18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
17:45
Ilkka Herola taisteli kolmanneksi Trondheimin maailmancupissa – "Oli työmiehen päivä ja hyvin tuli loppuun asti"
17:19
Chelsea sai helpotusta, Tottenhamin taivaalle synkkiä pilviä Valioliigassa
16:43
HS: Oikeuskansleri ryhtyy selvittämään, onko kaksi ministeriötä rikkonut perustuslakia EU-asioista tiedottamisessa
16:20
Pohjois-Italiassa useiden kaupunkien julkisia tiloja suljettu koronaviruksen vuoksi, Etelä-Koreassa tautitapausten määrä singahtanut ylöspäin
16:17
Lauri Vuorinen otti maajoukkueen ainoan välieräpaikan Trondheimin sprintissä, Pärmäkoski toivoo sunnuntaille lumisadetta
141
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
70
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
64
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
54
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"
24
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
23
Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun kymmenen viime vuoden aikan" – Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

238 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image