Kotimaa

Analyysi: Perhevapaiden uudistus jää seuraavalle eduskunnalle, mikä ei ole demokratian kannalta huono asia

Hallituksen johtokolmikko päätti, että perhevapaauudistus siirtyy seuraavan hallituksen käsittelyyn.
Kotimaa 12.2.2018 20:34 | Päivitetty 12.2.2018 22:00
Aki Taponen

Äidinpalkka on keskustan ja SMP:n luomus 1980-luvun puolivälistä, josta maailma on muuttunut.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat kokoontuivat maanantaina iltapäivällä käsittelemään perhevapaauudistuksen kohtaloa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) twiittasi illalla puoli seitsemältä, että strategiaistunnossa on pitkä lista. Niissä hän ei erikseen maininnut perhevapaauudistusta.

Kahdeksan jälkeen valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) twiittasi, ettei uudistusta toteuteta tällä vaalikaudella, koska yhteistä mallia ei valitettavasti löytynyt.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ilmoitti perjantaina yllättäen, että hän keskeyttää perhevapaauudistuksen valmistelun. Hänellä on täytynyt olla jo silloin Sipilän tuki näin merkittävälle ratkaisulle.

Saarikon mukaan uudistus kaatui lisärahan puutteeseen ja liian tiukkoihin reunaehtoihin. Hallitus oli asettanut uudistuksen ehdoksi, ettei uusi järjestelmä saa maksaa nykyistä enemmän, lasta pitää voida hoitaa kotona kolmivuotiaaksi saakka ja uudistuksen pitää vahvistaa työllisyyttä.

Kaavailuista tihkuneiden tietojen mukaan isille kiintiöity osuus perhevapaista olisi tuplattu, mutta äidin osuutta olisi jouduttu lyhentämään noin 30 päivää, jotta uudistus ei olisi lisännyt kustannuksia.

Tasa-arvo vastaan vanhoillisuus

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) mukaan uudistuksen rahoituksesta oli jo suunnitelma, mutta keskustan eduskuntaryhmä ei ollut valmis uudistukseen. Kokoomuksessa keskusta leimattiinkin vanhoilliseksi tasa-arvon vastustajaksi.

Keskustan eduskuntaryhmän mielestä uudistus olisi ollut suurimmalle osalle perheistä heikennys toimeentuloon. Esillä ollut malli olisi leikannut kotihoidon tukea lapsen varttuessa, ja kotihoidon sisarkorotuskin olisi poistunut tukijakson loppupuolella. Tämä olisi voinut joissain tapauksissa merkitä pienituloiselle lapsiperheelle jopa satojen eurojen menetystä kuukaudessa.

Se olisi antanut eittämättä oppositiolle taas yhden vaaliaseen keskustaa vastaan ensi vuoden eduskuntavaaleissa.

Äidinpalkka on SMP:n ja keskustan luomus

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) kirjoitti sunnuntaina plokissaan, että perhevapaauudistus voidaan pelastaa vain turvaamalla kotihoidontuki. Hän korosti, että uudistusta ei tehdä kotihoidontukea leikkaamalla ja perheiden itsemääräämisoikeutta sortamalla.

Soinin ja keskustan kanta voitti. Se ei ole ihme, kun muistelee lähihistoriaa.

Lasten kotihoidon tuki säädettiin ensi kertaa vuonna 1985 SMP:n ja keskustan ollessa hallituksessa. Silloin ainakin SMP:n ministerit puhuivat siitä suurena saavutuksena, jonka nimi oli äidinpalkka. Se hyödytti myös keskustan ydinkannattajiin kuuluvia maatilan emäntiä, joilla oli pieniä lapsia.

Ajat ovat kuitenkin muuttuneet. Nyt uudistuksen tarpeellisuutta perusteltiin halulla parantaa naisten asemaa työelämässä ja sitä kautta työllisyyttä. Tämä nähtiin myös tasa-arvokysymyksenä.

Saarikon vetämässä työryhmässä esillä olleilla malleilla vaikutus olisi kuitenkin ollut kuitenkin melko vähäinen, noin tuhat henkilötyövuotta.

Perhevapaauudistus jää nyt seuraavalle hallitukselle, jossa jarruttajat eivät välttämättä ole mukana eikä tiukkoja reunaehtoja ole.

Demokratian kannalta on eduksi, jos uudistuksesta tulee yksi keskeinen eduskuntavaaliteema. Erilaisista malleista ei varmasti tule puutetta.

Muokattu kello 22:00: Korjattu Timo Soinin puoluekanta perussuomalaisesta siniseksi. 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (40)

Perhevapaauudistus +Kodinhoitotuki. Onko kodinhoitotuki kaikille lapsiperheille. Perhevapaauudistus käsittäisi palkkatyössäolevia.(naiset työmarkkinoille kun lapset isompia) Kodinhoitoperhetuki käsittää kaikkia,myös maaseudulla asuvat keskustaperheet kodinhoitotukineen,joista ei Keskusta luovu. Isännät aina kotona.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykymallihan on toimiva ja joustava. Perheiltä joilla on paras tietämys omasta tilanteesta ja lapsen edusta ei pidä viedä
päätösvaltaa.
Hyvin epäselväksi jääneet ne hyödyt mitä olisi ( vasemmisto-kok ) ideoimalla perhevapaauudistuksella.
Menossa jokatapauksessa epämääräisten mielikuvien avulla markkinoida ideaa josta puuttuu faktatietoja hyödyistä todellisista
hyödyistä. Ennenkaikkea mikä olisi unelman hintalappu, varmaa on pikkusummista ei silloin puhuttaisi.

Kotihoito jos vain rahasta puhuttaisiin on monta monituista kertaa edullisempi veroeuroja ajatellen kun juuri tyrmätyksi
tulleet rahastukseen perustuvat mallit toteutettuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SOTE:kin saisi jäädä seuraavalle vaalikaudelle, se olisi voitto demokratian ja tasavertaisuuden kannalta, nykyhallituksen SOTE-kyhäelmästä hyötyy vain hyvätuloiset ja sellaiset, jotka voivat yleensäkkin maksaattaa yhteisskunalla kaikki kulunsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kummallista perin kummallista että Kokoomuslaiset ovat aina oikeassa, omasta mielestään.
Lisäksi uutisointi tukee tuota.
Nytkin uutiset kertovat kuin Kokoomus olisi oikeassa ja muut tyhmiä asiaa, asioita, vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käsittämättömän sosialistista on kokoomuksen perhepolitiikka, ei aina oikein usko korviaan kun kuuntelee mitä tämä Grahn-laasonen ja muut kokoomuslaiset sanoo, ja vielä tämä sosiaaalidemokraatti Vartiainen (kokoomuksen kansanedustaja)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä tästä opimme, kokoomusta ei pitäisi koskaan päästää hallitukseen, sen oivalsi jo Urkkikin aikoinaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kun kepu kaatoi kokoomuksen vaaliman perhevapaan niin olisiko oikea hetki kokoomukselle kaataa kepun märkä uni eli maakuntahallinto?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perhevapaauudistuksen kärsijöinä ovat naiset joita pidetään kotona synnytyskoneena ja kotiorjina,ja kaikki tämä johtuu vain siitä että tietty porukka haluaa elää elämänsä veronmaksajien piikkiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi opetusministeri ajaa kokoomuksessa näin voimakkaasti tätä remonttia. TV:n haastattelussa Orpo osasi hyvin näytellä pettynyttä. Selitykset olivat sitä sun tätä. Onko Sanni kokoomuksen todellinen johtaja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se Sanni ainakin koulupiireissä oikea riesa. Sekoittanut koko systeemin eikä todellakaan parempaan suuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistakaa seuraavissa vaaleissa ketkä puolustaa perheitä, eli toimivan yhteiskunnan peruspilareta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo toisella puolueella puoluepolitikoinnin merkeissä näin aikainen vaalikampanjan käynnistäminen kansallisen kokonaisedun kustannuksella ja vieläpä hallituspuolueen eli ( KOK ) toimesta tällä kertaa ??.
Saataisiinko näistä tuoreista puolueista näiden etujärjestöjensä otteessa olevien puolueiden tilalle paremmin maan etua ajavat puolueet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

JOO.. Äänestäkää vaan kokoomusta niin saatte maksaa karmean kalkin.
Soini on oikeassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eikö se ole vaan hyvä asia että saa päättää kumpi jää hoitaan eikä pakkoiteta isää jäämään kotiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietysti on ja mahdollisuus alle 3 vuotiaiden kotihoidon tukee ja että perheet saavat itse päättää oman perheensä käytännöistä. Grahn-Laasonen ajaa tasa-arvo, ei lasten etua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kumpaa uskotaan kun Gran-Laasonen sanoo jotta rahasta ei ole kiinni ja Orpo sanoo että ei oo rahaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja joku sanoi että taas olisi leikattu että rahat olisi riittänyt .Lindström sanoi ettei työllisyys olisi kasvanut tarpeeksi ja olisi maksanut liikaa . Itse sanon että työllisyys on nostettu keinotekoisesti korkealle ,heikompi osaisten kustannuksella .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei siinä olisi ketään pakotettu jäämään kotiin. Saa lapset laittaa päiväkotiin, jotta äiditkin pääsevät töihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinäkin tulee perhevapaata kerrakseen kun saa jäädä hoitamaan 12vuotiasta sairasta lasta kotiin, ennen raja oli 10vuotta. Naisvaltaisella alalla olen huomannut että lasten isät eivät juurikaan jää kotiin hoitamaan sairaita lapsiaan vaan se on aina äiti joka on poissa töissä. Tasa-arvoa tähän, isätkin voivat jäädä hoitamaan lapsiaan kotiin näiden sairastaessa. Liekö syy sitten äitien, "pelätään"ettei isä osaa hoitaa lastaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (40)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Et sitten edes lukenut aloitusta tai et järkytykseltäsi ymmärtänyt sitä. Lainaus: "...pitää osata olla menemättä lankaan... Lue lisää...
Sifferi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image