Kotimaa

Analyysi: Odottavan ministerin odotettu ratkaisu – Saarikon ilmoitus jättäytyä pu­heen­joh­ta­ja­ki­sas­ta kaventaa entisestään ehdokkaiden listaa

Keskustan Annika Saarikko ilmoitti keskiviikkona, ettei lähde mukaan puheenjohtajakisaan. Antti Kaikkonen sen sijaan on yhä mukana spekulaatioissa. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 24.4.2019 16:16
Anita Simola

Vielä eduskuntakauden ensimmäisellä viikolla ei täysin varmoja ehdokkaita ole ilmaantunut kehiin.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon päätös jättäytyä pois keskustan puheenjohtajakisasta kaventaa ehdokkaiden ennestäänkin ohutta listaa. Toki vielä on aikaa reilut viisi kuukautta H-hetkeen, eli syyskuun 7. päivään, jolloin ylimääräinen puoluekokous pidetään.

Saarikon ilmoitus ei tullut yllätyksenä. On tiedossa, että Saarikko odottaa toista laistaan ja laskettu aika osuu syyskuulle noin viikon päähän kokouksesta. On myös hyvä muistaa, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) aloittaessa kauttaan perhe- ja peruspalveluministerinä aloitti Juha Rehula (kesk.).

Saarikko tuli puikkoihin vasta kesällä 2017. Saarikko valitsi tuolloin esikoisensa hoitamisen ministerinpestin sijaan. Esikoinen syntyi vuonna 2014.

Näitä faktoja vasten hänen ratkaisunsa on täysin ymmärrettävä. Tasa-arvoa voi edistää myös sillä, että tekee ratkaisunsa oman pään mukaan, olivatpa ne sitten kenttäväelle mieluisia tai eivät.

Lähes ylivoimainen ennakkosuosikki

Saarikkoa on kuvailtu nappivalinnaksi, lähes ylivoimaiseksi ennakkosuosikiksi, joka on pystynyt sulattamaan myös puolueen vanhoillisen siiven sydämet.

Asiaosaamista ja esiintymistaitoa on riittämiin. Saarikko jää historiaan eduskunnan kyselytunneilta, kun hän yksin puolusti sotea opposition rajuja hyökkäyksiä vastaan.

Nyt Saarikon valtakautta joudutaan odottamaan. Saarikko itse totesi Lännen Median haastattelussa, että ei hän ole katomassa mihinkään.

Tämä on totta. Hänellä on rutkasti aikaa asettua ehdolle vielä monta kertaa. Hän on nyt 35-vuotias.

Kaikkosen pisteet nousivat

Keskiviikon uutinen nostatti kansanedustaja, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkosen pistepörssiä. Kaikkonen tunnetaan humoristisena, leppoisana, helposti lähestyttävänä, kaikkien kanssa toimeen tulevana peruskeskustalaisena. Ryhmäänsä hän on vetänyt kiitettävästi, mutta ministerikokemusta häneltä puuttuu.

Kaikkonen kahmi eduskuntavaaleissa valtaisan äänivyöryn Uudeltamaalta, yli 10 000 ääntä. Saalis oli kaksinkertainen verrattuna vaikkapa ex-pääministeri Matti Vanhasen äänipottiin.

Äänestäjät antoivat tuhdin valtakirjan Kaikkoselle eduskuntaan. Se on kuitenkin eri asia kuin valtakirjan saaminen keskustan kenttäväeltä koko puolueen johtoon.

Kun puheenjohtaja Juha Sipilä (kesk.) oli kertonut, että aikoo jättää puheenjohtajan tehtävät, oli Kaikkosen puhelin alkanut piristä kiivaaseen tahtiin.

Vielä eduskuntakauden ensimmäisellä viikolla ei täysin varmoja ehdokkaita ole ilmaantunut kehiin.

– Katsellaan rauhassa, kuuluu yleisin kommentti.

Heikkisellä samantyyppiset syyt kuin Saarikolla

Puheenjohtajapelissä ovat pyörineet myös puolueen varapuheenjohtajien eli Hanna-Kaisa Heikkisen ja Katri Kulmunin nimet.

Heikkinen kertoi keskiviikkona, että hänellä on samantyyppiset syyt taustalla kuin Saarikolla. Kotona Kiuruvedellä on kaksi alakouluikäistä lasta ja lisäksi lypsykarjatila. Heikkinen lupasi kertoa lopullisesta päätöksestään, kunhan kevään kiireet hellittävät.

Kuntaministeri Anu Vehviläinen (kesk.) totesi suoraan, ettei halua roikottaa nimeään turhaan spekulaatioissa.

Puolueen entinen varapuheenjohtaja Antti Kurvinen otti varovaisesti kantaa ehdokkuuteen. Hän ei avaa mitään ovia, mutta ei myöskään sulje niitä.

Eduskunnasta pudonneen ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk.) nimi on niin ikään ollut esillä. Hän ei ole ottanut kantaa ehdokkuuteensa. Yleisesti ottaen keskustaväki näkee, että puheenjohtajan on tultava eduskuntaryhmän sisältä.

Tämä ajatusmalli sulkee pois Tiilikaisen lisäksi niin sanotut mustat hevoset samoin kuin esimerkiksi Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määtän mahdollisen ehdokkuuden. Määttä on kertonut, että häntä on pyydetty lähtemään mukaan kisaan. Hänen mukaansa puheenjohtaja-asiaa pohditaan maakunnissa paljon.

Veikkaus onkin, että peliin palataan kunnolla vasta kesän alkaessa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Sipilä näyttää saaneen politiikan tantereella melkoisen hajaannuksen,
Sipilän hallituksen kannatus istuvassa eduskunnassa on olemattomat 69 edustajaa.

Jos keskustalle ei löydy innokasta
puheenjohtajaa, joka saisi kenttää
taakseen puoluetta uhkaa näivettyminen apupuolueeksi tai niinkuin Soini sanoisi
takiaispuolueeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väyrynen olisi ollut paras mahdollinen puhheenjohtaja keskustalle,joka olisi eheyttänyt keskustan oikeaan suuntaan ja suosituksi puolueeksi. On kuitenkin hyvä tuonne eu parlamenttin. Äänestän Väyrystä toukovaaleissa ja kehotan muitakin äänestämään näytetään suomen kansalle että Väyrynen on in. Jokatapauksessa teen hänestä näköispatsaan ko olen sen itselleni luvannut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aaa, okei - se, että tuo Keskustan ylimääräinen puoluekokous nyt vaan satuttiin sijoittamaan samaan aikaan kun Saarikon laskettu aika lienee sattumaa myös? Ei kun, siis odotettua tarkoitin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina on joku, joka epäilee salajuonia. Saarikko on kepussa niin suosikki, ettei hänen tahtoaan vasten juonita. Uskokaa Saarikon vilpittömyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä on tässä takana ja kuka?, että kepua sovitellaan hallitusneuvotteluihin. Sehän menee oppositioon laittaan asiansa kuntoon. Monetkin entiset ja nykyiset on niin tuumineet. Onko Antin puolueen halu peloitella Orpon sakkia, että eivät liikaa vaadi?.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:54
MTV Uutiset Livessä silminnäkijän haastattelu Hietalahden ampumakohtauksen tapahtumapaikalta
19:15
Vesilinnut vieraslajipoliiseina: Mustatäplätokosta voi tulla merimetson suosikkisaalis Tilaajille
19:00
Torihotellin työmaa-aita ahdistaa aittayrittäjiä – kaivuutyöt jatkuvat vielä pari viikkoa, betonitöihin päästään elokuussa Tilaajille
18:27
Helsingin keskustassa ammuttiin kahta henkilöä - Katso video tapahtumapaikalta
18:20
Räisälän ja Kervisen välinen lauttaliikenne keskeytetty huoltotöiden ajaksi
18:14
Puunkaatotyöt katkaisivat sähkölinjan Rovaniemellä ja kipinä sytytti maastopalon – pelastuslaitos muistuttaa metsäpalovaroituksesta
18:00
Ensi viikonlopuksi on Ouluun luvassa hellettä – kysyimme lääkäriltä, miten Qstock-kävijä voi tunnistaa ja välttää nestehukan Tilaajille
126
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
92
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
39
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
37
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
36
Työministeri Harakan ensi toimet työllisyyden parantamiseksi – työttömille yksilöllistä valmennusta ja palkkatukeen lisää rahaa
35
Kalevan kesäterassiäänestyksen voitosta käytiin kova kilpailu – voittajaksi nousi kauppatorin Keltainen Aitta, hopeaa Tuiraan
23
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

181 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Sinähän eläke 850e luulet, että kaketsukin on huippua. Noh, ehkä sinunlaisille se on. Lue lisää...
Huipulla? Tirsk

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image